Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Απο τα λιγα που θυμαμαι (Λυκειο) ...
οτιδηποτε μεταλλικο εισελθει ΚΑΘΕΤΑ στις μαγνητικες γραμμες ενος πεδιου ... φρεναρει.
Τεινει να αλλαξει διευθυνση ωστε να ακολουθησει τις δυναμικες γραμμες του πεδιου.
Οι μαγνητικες γραμμες στην Ηλιοπαυση ειναι ΚΑΘΕΤΕΣ στην κατευθυνση του Voyager,
αρα .... ???

Tωρα ... το ποσο θα φρεναρει ο Voyager, μονο στην NASA το ξερουν (τηλεμετριες, κλπ).

Απο τα λιγα που θυμαμαι (Λυκειο) ...
οτιδηποτε μεταλλικο εισελθει ΚΑΘΕΤΑ στις μαγνητικες γραμμες ενος πεδιου ... φρεναρει.
Τεινει να αλλαξει διευθυνση ωστε να ακολουθησει τις δυναμικες γραμμες του πεδιου.
Οι μαγνητικες γραμμες στην Ηλιοπαυση ειναι ΚΑΘΕΤΕΣ στην κατευθυνση του Voyager,
αρα .... ???

Tωρα ... το ποσο θα φρεναρει ο Voyager, μονο στην NASA το ξερουν (τηλεμετριες, κλπ).
Όχι ακριβώς Μάνο..Για ρευματοφόρους αγωγούς ισχύει,και αυτό υπεραπλουστευτικά..

(το ξερα οτι δεν θα την γλιτωνα ετσι ευκολα ... :p :p)

Toτε ... τι ΑΚΡΙΒΩΣ ισχυει Νικο ?

Απο το link του Σωτου, υποψιαζομαι οτι σε καποιες περιοχες (που διερχεται το Voyager)
οι δυναμικες (μαγνητικες) γραμμες εμπλεκονται φρεναρωντας το διαστημοπλοιο και
σε αλλες περιοχες αποπλεκονται ... επιταχυνοντας το διαστημοπλοιο.

Το περπαταω το μονοπατι (... η οχι) ???

Δε νομίζω ότι υπάρχει καν θέμα επιβράδυνσης ή επιτάχυνσης του Voyager 1, τουλάχιστον δεν αντιλήφθηκα κάτι τέτοιο από τα άρθρα. Η όλη συζήτηση γίνεται για το αν είναι ήδη εκτός του ηλιακού συστήματος ή ακόμα εντός (ή μάλλον στις παρυφές του), κι αυτό επειδή οι καταγραφές των μαγνητικών αισθητήρων του δεν δίνουν μία μονοδιάστατη απάντηση, εξαρτάται πως τις ερμηνεύει κανείς (διαφορετικά η NASA, που πιστεύει ότι ο Voyager 1 είναι ακόμα εντός του ηλιακού συστήματος, και διαφορετικά οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Maryland, που πιστεύουν το αντίθετο, με βάση τη θεωρία της μαγνητικής επανασύνδεσης).

Ε ok βρε παιδια ...
ειναι προσωπικη μου εκτιμηση οτι ο Voyager αλλοτε φρεναρει και αλλοτε επιταχυνεται
... εκει εξω !!!

Εαν ειμαι λαθος ... ειμαι λαθος -bye-

Μάνο,ο βολιστήρας είναι ηλεκτρικά ουδέτερος,αρα δεν υπόκειται στη δύναμη Lorenz στην οποία αναφέρεσαι,αυτή όντως αναγκάζει φορτισμένα σωματίδια που εισέρχονται σε μαγνητικό πεδίο να εκτραπούν.Άν εισέλθουν κάθετα διαγράφουν κύκλο..Απο την ανάγνωση του άρθρου,που εμπεριέχει και κάποιες ανακρίβειες,κατάλαβα ότι παρατηρείται αύξηση της έντασης του μαγνητικού πεδίου,δεκαπλασιασμός του για την ακρίβεια..Προσωπικά καταλαβαίνω ότι εξ'αιτίας της αλληλεπίδρασης του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου με το διαστρικό "άνεμο",οι δυναμικές γραμμές του πεδίου του άστρου μας πυκνώνουν (πιέζονται) ,με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η έντασή του.

Aυτη η αυξομειωση της μαγνητικης εντασης ... δεν εχει κανενα αντικτυπο στην ταχυτητα του Voyager ?
Πως εισαι τοσο σιγουρος οτι ο βολιστηρας ειναι ηλεκτρικα ουδετερος ?

Aυτη η αυξομειωση της μαγνητικης εντασης ... δεν εχει κανενα αντικτυπο στην ταχυτητα του Voyager ?
Πως εισαι τοσο σιγουρος οτι ο βολιστηρας ειναι ηλεκτρικα ουδετερος ?

Δε μπορεί να μην είναι,οτιδήποτε περιβάλλεται απο κενό δεν έχει ικανότητα πρόσληψης φορτίου ούτε αποβολής αυτού.Η ύλη που χρησιμοποιήθηκε για να φτιαχτεί είναι ουδέτερη,δε μπορώ να σκεφτώ μηχανισμό που να φόρτισε τον Ταξιδιώτη..

Oι κοντινες διελευσεις του γυρω απο τα μαγνητικα τερατα (Δια, Kρονο και λοιπους) ???

(τεσπα ... παω για υπνο, τα λεμε αυριο -bye-)

Last edited:
Να απέσπασαν ας πούμε ηλεκτρόνια απο τη μεταλλική δομή;Δε νομίζω..Θα μπορούσε όμως ίσως να μαγνητιστεί απο το πεδίο του Δία,κάτι που σαφώς θα προκαλούσε αλληλεπίδραση με άλλο μαγνητικό πεδίο..Το θέμα όμως είναι ότι αν συνέβαινε αυτό τα όργανά του θα μετρούσαν άλλα των άλλων.Τώρα σκέφτομαι και κάτι άλλο..Μήπως οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες του μεσοαστρικού κενού προκάλεσαν κάποιο είδος φαινομένων υπεραγωγιμότητας στα κράματα του βολιστήρα;Αν υποθετικά συμβεί κάτι τέτοιο,θα αναπτυχθεί ρεύμα ικανό να επιφέρει αλληλεπίδραση με το πυκνωμένο μαγνητικό πεδίο..Τραβηγμένο απο τα μαλλιά όμως..

Ο Voyager 1 ζυγίζει σχεδόν ένα τόνο και κινείται στο απόλυτο κενό. (Για την ακρίβεια, "σχεδόν" απόλυτο κενό, αλλά πάντως πιο "απόλυτο" από αυτό που φτιάχνουμε στο εργαστήριο.)

Σαφώς και δεν αλλάζει κατεύθυνση από τα (ασθενέστατα!) μαγνητικά πεδία που έχει στις παρυφές του ηλιακού συστήματος.

Τοτε γιατι "δειχνουν" εκπληκτοι εκει στην NASA ? Περα απο διαφημιστικους λογους
τι ειναι αυτο, του οποιου την ενταση και συμπεριφορα ΔΕΝ περιμεναν να μετρησουν
στην περιοχη της Ηλιοπαυσης ? Ας πουμε οτι δεν ειναι τα μαγνητικα πεδια. Τοτε ... τι ? ...

(για να καταλαβω και εγω ...)

Περίμεναν ότι θα βρουν μαγνητικά πεδία των οποίων οι μαγνητικές γραμμές θα είχαν τελείως διαφορετικό προσανατολισμό, έτσι θα ήταν απολύτως ευκρινές ότι ο Voyager 1 έχει φύγει έξω από το ηλιακό σύστημα και το δικό του μαγνητικό πεδίο. Δυστυχώς - γι αυτούς - τα πράγματα φαίνεται να είναι λίγο πιο περίπλοκα και οι μαγνητικές γραμμές που συναντούν στην περιοχή δεν φαίνεται έχουν ιδιαίτερα διαφορετικό προσανατολισμό από τις μαγνητικές γραμμές του ηλιακού μαγνητικού πεδίου, παρόλο που το μαγνητικό πεδίο είναι αρκετά ισχυρότερο στη περιοχή σε σχέση με τις καταγραφές στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρει και το άρθρο της Daily Mail. Το τελευταίο θα μπορούσε να σημαίνει ότι το σκάφος έχει μπει όντως σε διαφορετικό περιβάλλον από αυτό του ηλιακού συστήματος, όμως η κατεύθυνση των μαγνητικών γραμμών μπερδεύει την υπόθεση.

Νομίζω ότι το όλο θέμα είναι αυτό: http://voyager.jpl.nasa.gov/news/voyager_1_new_region.html
Βρήκαν μια περιοχή που δεν ήξεραν ότι υπάρχει, την ονόμασαν magnetic highway, και προσπαθούν να την μοντελοποιήσουν.
[Θεωρούν ότι ακόμα είναι εντός της ηλιόσφαιρας...]

Τοτε γιατι "δειχνουν" εκπληκτοι εκει στην NASA ? Περα απο διαφημιστικους λογους
τι ειναι αυτο, του οποιου την ενταση και συμπεριφορα ΔΕΝ περιμεναν να μετρησουν
στην περιοχη της Ηλιοπαυσης ? Ας πουμε οτι δεν ειναι τα μαγνητικα πεδια. Τοτε ... τι ? ...

(για να καταλαβω και εγω ...)

Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά τα λεγόμενά σου δείχνουν ότι μπερδεύεις πολύ βασικά πράγματα: 1) την κίνηση του δορυφόρου με 2) τις μετρήσεις που κάνουν τα όργανα που κουβαλάει. Αυτά τα δύο δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους!

Είναι σα να λέμε ότι μια νταλίκα έχει ανοικτό το ράδιο στους 902 και περιμένει να ακούσει την Παπαρήγα αλλά βγαίνει Μιχαλιολάκος. Μεγάλη η έκπληξη, αλλά δεν έχει καμιά σχέση με το ότι το φορτηγό κινείται με 90 χιλιόμετρα την ώρα προς Ελευσίνα.

Η νταλίκα ούτε ακολουθεί τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία του ραδιοφώνου, ούτε επηρεάζεται καθόλου είτε από τον ηλεκτρομαγνητισμό της γης είτε από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Μηπως να σου υπενθυμισω οτι ... ειμαι ενας απλος γραφιστας (και οχι Φυσικος)
οποτε, για μενα, καθε ηλεκτρομαγνητικο πεδιο επιφερει αλλαγη κατευθυνσης ... ???

Μηπως να σου υπενθυμισω οτι ... ειμαι ενας απλος γραφιστας (και οχι Φυσικος)
οποτε, για μενα, καθε ηλεκτρομαγνητικο πεδιο επιφερει αλλαγη κατευθυνσης ... ???

Δεν χρειάζεται να είσαι φυσικός. Και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο τα κάναμε αυτά, δεν είναι τόσο δύσκολα. Αλλά και ένα απλό βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης να πάρεις, πάλι θα μπορέσεις να καταλάβεις τι είναι ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Άλλωστε και σαν γραφίστας θα σου χρειάζεται αφού και το χρώμα δεν είναι παρά ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Δεν είναι δυνατόν να μην έχεις ιδέα τι είναι το φάσμα του φωτός. Ούτε είναι δυνατόν σαν γραφίστας να μην ξέρεις ότι με οτιδήποτε είδους φακό και να φωτίσεις την νταλίκα, δεν πρόκειται να αλλάξει πορεία! (Εκτός αν στραβώσεις τον οδηγό!!! :-)

Αλλά για κάτσε να καταλάβω. Δηλαδή δεν έχεις κατανοήσει τι είναι ο ηλεκτρομαγνητισμός και παρόλα αυτά κάθεσαι και γράφεις σελίδες επί σελίδων για κβαντομηχανική;;; Τα έκανες όλα εκείνα τα κατεβατά copy-paste από κάπου;;; Πως τα έγραψες αλλιώς;; Αποστήθισες λέξεις χωρίς να καταλαβαίνεις καθόλου τι σημαίνουν;;; Πραγματικά είμαι περίεργος για μια απάντηση γιατί, αν μη τι άλλο, δείχνει μεγάλο ταλέντο! Εγώ τυχαίνει να έχω τελείως πεζή λογική και αδυνατώ να καταλάβω πως μπορεί να φτιάχνει κανείς ιστορίες με λέξεις που δεν καταλαβαίνει, αλλά ξέρω ότι σε αυτή τη ζωή οι άνθρωποι έχουν απίστευτα ταλέντα. Και δεν το λέω για κακό βέβαια, ούτε για να σε μειώσω, αντίθετα!...

(Και ναι, είμαι φυσικός. Και βεβαίως η κβαντομηχανική είναι απείρως δυσκολότερο θέμα από τον ηλεκτρομαγνητισμό, που σχετικά είναι πολύ απλός. Και όχι, δεν κατόρθωσα να διαβάσω τα κατεβατά γιατί με 2-3 παραγράφους που διάβασα βγήκα από τα ρούχα μου από τις παρανοήσεις που περιείχαν! Για να σου δώσω να καταλάβεις, είναι σαν ένας γραφίστας να έχει γράψει "Ξεκινάμε με μια κόλα χαρτί Α4, και την μεγάλη της πλευρά που είναι 61 εκατοστά, τη διπλώνουμε στη μέση και έχουμε δύο τμήματα από 82,5 εκατοστά το καθένα ... " ... ... ... ε, δεν χρειάζεται να διαβάσεις και περισσότερο... αλλά πάντως το φαινόμενο μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον!)