Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Φαίνεται εντυπωσιακή η ανακοίνωση! :cool:

.........

Και έχω πεθάνει με κάτι σχόλια εκεί.. :laugh:
"Όχι στον φασισμό των γηίνων.. ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ σε όλους τους εξωγήινους..
Είμαστε όλοι στο ίδιο σύμπαν, απελάστε τους φασιστο γήινους, εξωγήινοι αδέλφια μας κτλ"

Χαχαχαχαχα ..... κοσμικος συριζαϊσμος ! :laugh:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Eλα .... ο Spockιδης (Θρασυβουλος, Κατω Πετραλωνων) μολις εστειλε την πρωτη φωτο .... Τrappist 1 E

eso1615a_c1024.jpg

Ζεστο ψωμακι λεμε ..... σπαρταραει λεμε .... :smash: .... ελα παρε παρε :smash:

Δεν κρατιεμαι ρε σεις :laugh: .... θα το πω !

Μαυρες μποτες μεχρι το γονατο .... μαυρα νυχακια .... σφιχτοδεμενα φουλαρια στον λαιμο :rolleyes:

Sara Seager.jpg

Κατι "σοβαρο" τρεχει με την παρτη της :laugh::laugh::laugh::laugh:

Last edited:
Έχω γράψει και έχω σβήσει τρεις φορές ένα αρκετά πικρόχολο ποστ για το χτεσινό τσοκαρομάζωμα της NASA,ας μην εκφραστώ καλύτερα.Όσο για την...αστεία ασιάτισσα συντονίστρια δεν έχω λόγια.Περασμένα μεγαλεία και θυμώντας τα να κλαίς...

:laugh::laugh::laugh::laugh:

Τα παραλες ... η τελευταια αστρονομος-χημικος δεν ηταν τσοκαρο.
Η δεν μπορεσα να δω μεχρι κατω. :rolleyes: Ομως, η ασιατισσα .... ΑΣΤΕΡΙ.
Εκλεψε την παρασταση. Να θυμισω οτι, λιγο πριν το τελος, της ξεφυγε
εκεινο το αμιμητο "hashtag ASS Nasa" αντι για "hashtag ASK Nasa" ....

Ακομα γελαω .... :flipout::flipout::flipout: .... τι γλυκο κοριτσι :love:

Last edited:
Δεν ξερω πως (στα κομματια) θα βρουν βαρυτητα επιφανειας για τους 1E, 1F και 1G (υποθετω απο την μεση πυκνοτητα,
αλλα ουτε αυτην ξερω πως θα την εξιχνιασουν) αλλα ΑΝ ειναι να κρινουμε απο τα μεγεθη ... ΠΟΤΕ αλλοτε στο παρελθον
εξωπλανητης (απο τους 1.300 που εχουν επιβεβαιωθει) ΔΕΝ βρεθηκε ΤΟΣΟ κοντα στο μεγεθος της Γης. ΟΛΟΙ ηταν απο
1.3 μεχρι 2 φορες μεγαλυτερης διαμετρου (που σε ογκο ειναι ακομα περισσοτερο). Κοινως, Super Earths που τσακιζες
γονατα και σπονδυλικη σου στηλη μετα απο μια ωρα πεζοποριας πανω στην επιφανεια (λεμε τωρα .... οχι οτι πηγαμε).

1-Resized-TrappistArtboard-14x-copy-large_trans_NvBQzQNjv4Bqeo_i_u9APj8RuoebjoAHt0k9u7HhRJvuo-ZLenGRumA.JPG

Αυτο (για να εξηγουμεθα) δεν σημαινει οτι ΚΑΙ οι τρεις εχουν στερεη επιφανεια (η οτι ειναι βραχωδεις). Θα δουμε !
Απλα οι πιθανοτητες ειναι οτι σε τετοια πλανητικα μεγεθη, Υδρογονο και Ηλιο (κατεξοχην υλικα αεριων γιγαντων)
ΔΕΝ παγιδευονται απο την βαρυτητα. Γιατι η βαρυτητα ειναι τοσο λιγη (σαν την δικη μας) και διαφευγουν στο διαστημα.
Αλλα αυτο .... αποδειχθηκε οτι ηταν η περισταση στο δικο μας ηλιακο συστημα (και μονο σ'αυτο) με τους εσωτερικους
πλανητες (Ερμη, Αφροδιτη, Γη, Αρης). Σε καμια περιπτωση, δεν απαγορευεται ενας βραχωδης εξωπλανητης να εχει
τοσο μεγαλη πυκνοτητα (οσο κατοικησιμη και αν ειναι η επιφανεια του) ..... που ..... κρακ ! :blink:

Re: Απάντηση: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Προτιμώ τον Ε της κατοικήσιμης ζώνης.
Με 0.92 μάζα, τα 75 κιλά μου θα δείχνουν 69!:coool::coool:
Το 0.92 αναφερεται σε ακτινα .... οχι μαζα/βαρυτητα.
Το βαρος δεν υπολογιζεται με την ακτινα (και εγω ετσι την παταω :laugh: δεν εισαι ο μονος).
Πρεπει οπωσδηποτε να βρουμε τι γινεται με την μεση πυκνοτητα, αλλιως δεν μπορουμε
να υπολογισουμε βαρυτητα. Η .... ισως να δινει απαντησεις η επιστημη με καποιο τροπο.

Εγω προτιμω τον F :p ....

Να σου υπενθυμισω οτι οταν λεμε ΥΓΡΟ νερο, μπορει να βρισκεται ΟΛΟ ... σε μορφη υδρατμων, στην ατμοσφαιρα ! :blink::blink:
Ασχημο αυτο, ε ? Αναποφευκτο αν η επιφανειακη θερμοκρασια ειναι .... ΠΑΝΩ απο 100 C. Οπως ηταν η κατασταση στην Γη
το πρωτα 200 εκατομμυρια χρονια. Γιαυτο προτιμω τον F, που ισως το νερο να κατεβηκε στην επιφανεια. Στην περιπτωση
που η επιφανεια ειναι στερεη !!!! Τι αλλο μπορει να ειναι ? Ρευστη, ηφαιστειογενης .... δαντικο τοπιο. Οποτε το νερο δεν
προλαβαινει να κατεβει (ως βροχη) στο εδαφος. Βρισκεται διαρκως αναμεσα στο μισο και 10 χιλιομετρα αποσταση απο αυτο.
ΠΑΛΙ ΝΕΡΑΚΙ ΕΙΝΑΙ :laugh::laugh:

Γιαυτο σου λεω .... F !

Last edited:
Για να βαζουμε λιγο και τα logistics into perspective ...

539

Η NASA δεν παιρνει καθολου ευκολα τα κονδυλια της. Το υποφαινομενο τηλεσκοπιο (James Webb)
ΠΡΟΦΑΝΩΣ εχει προβλημα να αποπερατωθει (ΟΧΙ κατασκευαστικα) και να εκτοξευθει στην ωρα του
(Οκτωμβριο του 2018) γιατι οπως ειναι γνωστο ... ο κοσμος οδευει μεσα απο οικονομικη κριση.
Τα 25 τετραγωνικα μετρα του βασικου κατοπτρου θα μπορεσουν να ιχνηλατησουν ολα εκεινα
που το Hubble (το γερασμενο, περα απο καθε αμφιβολια, Hubble) ΔΕΝ μπορει ουτε να ονειρευτει.

Και η ανακαλυψη των 7 near-earth sized πλανητων του Trappist 1 ... απλα ερχεται να περισωσει
(χρηματοδοτικα) το πανακριβο εγχειρημα και αποστολη. Ο σχεδιασμος ξεκινησε το 1997 και θα
στοιχιζε, τοτε, μισο δις $. Εχουμε φτασει 2017, και το κοστος του εχει σκαρφαλωσει στα 7 δις
με προβλεψη (ΑΝ εκτοξευθει το 2018) τα 9 δις $. Το προγραμμα κινδυνευει να ακυρωθει ...
αν δεν εκτοξευθει, anytime soon.

Δυσκολοι καιροι για πριγκηπες (και πριγκηπισσες :laugh:) ...

Last edited:
Πως "βλεπουμε" την συσταση της ατμοσφαιρας ενος πλανητη (στον γαμο του Καραγκιοζη) ....

Rayleigh scattering.jpg

Καθως το φως του αστρου (απο αριστερα) περνα απο την ατμοσφαιρα του πλανητη διεγειρει
ατομα(-μορια) της ατμοσφαιρας, απορροφωντας συγκεκριμενες συχνοτητες και επιτρεποντας
σε αλλες να συνεχισουν. ΕΑΝ η ατμοσφαιρα ειναι πλουσια σε υδρογονο, η ακτινοβολια χανει
μερος απο τα μικροτερα μηκη κυμματος της (τυπικα, προς το μπλε) ενω τα μεγαλυτερα μηκη
κυμματος (τυπικα, προς το ερυθρο) συνεχιζουν σχετικως αλωβητα προς τα εμας (προς τα δεξια,
που, ας μου επιτραπει να πω, βρισκομαστε ΟΝΤΩΣ στον γαμο του Καραγκιοζη, στα 40 ε.φ. :laugh:).
Εαν η ατμοσφαιρα αρχισει να περιεχει μεγαλυτερα μορια (Η2Ο ????) αυτη η απορροφηση
(Rayleigh scattering) αρχιζει να γινεται περισσοτερο ισοποση (σε απορροφηση) σε ολα τα
μηκη κυμματος και οχι μονο στο μπλε. Οταν φτασουμε σε ατμοσφαιρα με συννεφοκαλυψη
(και μαλιστα με πυκνη συννεφοκαλυψη, οπως του Τιτανα του δορυφορου του Κρονου)
ελαχιστη εως καθολου ακτινοβολια εξερχεται της ατμοσφαιρας (προς τα δεξια).

ΠΩΣ γνωριζουμε την συσταση της ατμοσφαιρας, σ'αυτη την περιπτωση ?

Παιδια, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ :laugh::laugh::laugh: ...... (την πλακιτσα μου κανω :rolleyes:)

Δηλαδη .... αν δεν βρουν συναρπαστικη τοποθεσια .... θα χρωστανε και 8 δις ? :laugh:
Για να προσεδαφιστει ο lander (αλλα και να σκαψει απροσκοπτα ο ρομποτικος βραχιονας)
η τοποθεσια πρεπει να ειναι .... οτι πιο μπλαζε και φλατ υπαρχει στην επιφανεια της Ευρωπης.
Σιγουρα ΟΧΙ συναρπαστικο (ως τοπιο).

Δεν θα κανετε τα δυο νηματα .... ενα ! :smash:
Αιδως, αργειοι .... αιδως :smash:

Βασικα ..... προζυμι ειναι. :rolleyes:
Απλα δεν προλαβατε τους τιτανες.
Τι να σας κανω ! Aργησατε :p