Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Re: Απάντηση: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Ο χρονος του ταξιδιωτη ΠΟΤΕ ΔΕΝ ειναι ιδιος με τον χρονο του (στασιμου) παρατηρητη.

Ας πουμε ...

ξεκινω να παω απο δω στο κεντρο του γαλαξια (Τοξοτη Α) με το 99.99% του C.
O Toξοτης Α απεχει περιπου 27.000 ετη φωτος (ας θεωρησουμε οτι το κλασμα
ταχυτητας του C που επινοησα .... ΔΕΝ χρειαζεται ενα ασυλληπτο ποσο ενεργειας
για ωθηση, που δυστυχως .... ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ !)

Ο χρονος που θα χει περασει για μενα τον ταξιδευτη ΠΑΝΩ στο διαστημοπλοιο θα ειναι
ΜΟΛΙΣ .... 382 ετη (με ενα καλο hibernation system, θα ξυπνησω φρεσκος-φρεσκος
στον προορισμο μου :proud:). O χρονος που θα χει κυλλησει για τον παρατηρητη πισω
στην Γη θα εχει φτασει ... ΑΙΣΙΩΣ ... τα 27.003 ετη. Επειδη κανεις ανθρωπος δεν ζει
τοσο, κανεις δεν θα μετραει πια χρονο αφιξης για μενα. Ομως εγω θα βρισκομαι ΕΚΕΙ
στον Τοξοτη Α .... και για μενα θα χουν περασει μονο 382 χρονια. Στην Γη .... 27003.

Τι εχει συμβει ?

Λογω εξωφρενικης ταχυτητας (99.99% του C) καθε δευτερολεπτο μεσα στο διαστημοπλοιο
ισοδυναμει με 71 δευτερολεπτα πισω στην Γη. Υποκειμαι σε time dilation > χρονικη διαστολη.
Η ταχυτητα το προκαλει αυτο. Η ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ταχυτητα. Οχι αυτη μιας Ferrari η του Κρονου-5
αλλα αυτη που ξεπερνα το 50% του C (απο κει και πανω αρχιζουν να μετριουνται οι διαστολες).

Το ιδιο συμβαινει (με την διαστολη του χρονου) οχι μονο με τεραστιες ταχυτητες αλλα και
με τεραστια βαρυτικα πεδια. Εαν θεωρησουμε οτι βουταω στον οριζοντα γεγονοτων μιας
Μαυρης Τρυπας, οι παρατηρητες πισω μου θα με βλεπουν διαρκως να φτανω στον οριζοντα
γεγονοτων (και να ξεθωριαζω) .... ενω εγω .... θα εχω ΗΔΗ περασει απο την μεσα πλευρα.
ολο αυτο που λες εχει να κανει με την βαρυτητα σωστα?

Με τον Ερμη που εσκαγε μυτουλα νωριτερα απ'οτι αναμενοταν
πισω απο τον Ηλιο ?
Αν δεν με απαταει η μνημη μου με την παρατηρηση τρενου εν κινηση

Για τον στατικο παρατηρητη (αδρανειακο) πανω στην Γη ....
ειναι 6.45 ωρες (για το αφηλειο) και 5.94 ωρες (για το περιηλιο).
Για τον κινουμενο σε ενα σκαφος που τρεχει με 299.792 χλμ/δλπ
ειναι κυριολεκτικα ..... ΜΗΔΕΝ ωρες (η λεπτα η δευτερολεπτα).

Τα παμε (αλλα μαλλον δεν τα θυμαστε :rolleyes:).

Το φωτονιο βρισκεται σε χωροχρονικο ΚΕΝΟ. Δεν κυλλαει ο χρονος
πανω στο φωτονιο. Δεν βιωνει η αντιλαμβανεται χρονο το φωτονιο.
Ολοκληρη η ιστορια του συμπαντος (αυτη που περασε και αυτη που
θα ρθει) ειναι μια στιγμη για το φωτονιο. Ενα τιποτα !!!!

Οποτε μαλλον ηθελες να με ρωτησεις ποσος χρονος χρειαζεται για
καποιον που επιβαινει σε ενα σκαφος που τρεχει με το 99% του C.
Οχι το 100% του C !

(πουλαω εφφε ο καριολακος παλι .... :flute: ....)
εδω τα χανω λιγο. στο bing bang υπηρχε βαρυτικη ελξη ηδη η δεν το γνωριζουμε?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

ολο αυτο που λες εχει να κανει με την βαρυτητα σωστα?

Οχι ολο. Μονο η τελευταια παραγραφος.
Τα υπολοιπα εχουν να κανουν με ταχυτητες που ΔΕΝ επιτευχθηκαν μεσω βαρυτητας.
Δωσαμε ΕΜΕΙΣ ωθηση στο διαστημοπλοιο μας. ΟΧΙ η βαρυτητα.

Στην τελευταια παραγραφο (και μονο στην τελευταια παραγραφο) η επιταχυνση που θα βιωσει
ο "βουτηχτης" στον οριζοντα γεγονοτων της Μαυρης Τρυπας, θα τον αναγκασει να επιταχυνθει
παρα πολυ κοντα στην ταχυτητα του φωτος (κοντα στα υπολοιπα που θα του συμβουν, που
θυμιζουν προκρουστεια κλινη, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ). Οποτε ισχυουν ολα οσα ειπαμε για time dilation.
Καθε δικο του δευτερολεπτο θα ισοδυναμει με 10 και 100 και 1000 και 10000 δευτερολεπτα
στο χρονικο πλαισιο των παρατηρητων πισω .... σε καποια αποσταση απο την ΜΤ. Οποτε
ενω αυτος θα εχει περασει μεσα στον οριζοντα γεγονοτων, εμεις οι παρατηρητες θα βλεπουμε
κατι σαν διαρκως αυξανομενη επιβραδυνση, ενα κινηματογραφικο stop motion μαζι με fade out
και redshift μαζι. Τεσπα ..... αυξανομενη επιβραδυνση στα σιγουρα. Καποια στιγμη, αν κατσουμε
πολυ να περιμενουμε, ο βουτηχτης θα δειχνει ακινητοποιημενος εντελως λιγο πριν τον οριζοντα
και απλα θα ξεθωριαζει η εικονα του προς το ερυθρο. Μαγικα πραγματα δηλαδη .... ghosting :laugh:

Παντως και με πολυ μικροτερα βαρυτικα πεδια (γηινο) εχουμε διαφορετικους χρονους (συστηματα
αναφορας κατα Einstein). Αλλιως δεν θα χρειαζοταν συγχρονισμος των ρολογιων των δορυφορων
του GPS με τον επιγειο σταθμο. Ο χρονος στους δορυφορους τρεχει 38 msec γρηγοροτερα απο
οτι στην επιφανεια της γης. 38 msec σε διαστημα 24 ωρων ισοδυναμει με αποκλιση 10 χιλιομετρων
στον χαρτη του GPS (αν κινουμαστε μια μερα ολοκληρη). Οποτε το GPS θα ηταν αχρηστο.

Και ΚΑΝΕΙΣ δεν τρεχει με C. Ουτε πανω στην Γη, ουτε φυσικα οι δορυφοροι στα 25.000 χιλιομετρα
απο την επιφανεια.

Αν δεν με απαταει η μνημη μου με την παρατηρηση τρενου εν κινηση

NAI, εχεις δικιο.
Η εμφανιση του Ερμη εχει να κανει με καμπυλωση ΧΩΡΟΥ(-ΧΡΟΝΟΥ). Οχι με συστηματα αναφορας και
πως κυλλαει ο χρονος μεσα σ'αυτα. Μπερδευτηκα (αλλωστε δεν ειμαι και Δανεζης, ερασιτεχνης ειμαι).

Στο bing bang υπηρχε βαρυτικη ελξη ηδη η δεν το γνωριζουμε?

Ξεχνα την καμπυλωση (ασυλληπτη) στα πρωτα δισεκατομμυριοστα του δευτερολεπτου μετα το Big Bang.
Aλλο φρουτο πως κυλλουσε, ο χρονος εκει μεσα. Στο σημερινο ιστορικο πλαισιο, 13.75 δις χρονια
ΜΕΤΑ, υπολογισαμε οτι ο χρονος πανω στο φωτονιο ΔΕΝ υφισταται. Ολα ειναι μια στιγμη για αυτο.
Απο οπου και αν ηρθε το φωτονιο, οπου και αν ανακλαστηκε, οπου και αν διαθλαστηκε η περιθλαστηκε,
οπου απορροφηθηκε η ακτινοβοληθηκε, και ολα αυτα που προκειται να κανει στο μελλον (μεχρι
και τετρακις πεντακις εξακις χρονια απο σημερα) .... δεν προλαβε να τα δει η βιωσει το φωτονιο.
Ολα ηταν μια ΣΤΙΓΜΗ. Το ξερω οτι ακουγεται παραλογο αλλα προκυπτει απο την Θεωρια της
Σχετικοτητας. Μην με ρωτησεις περισσοτερα. Καπου εδω σταματα το γνωστικο μου πεδιο και
η οποια αντιληψη σε βαθος. Ουτε εγω μπορω να το συλλαβω αυτο. Ειμαι αδρανειακος δεσμωτης.
ΜΟΝΟ διαδοχη χρονου γνωριζω και βιωνω.

Eγω ομως .... δεν βλεπω πτερυγια .... και ανυσηχω :nounder:

1595.png

Πως το πιλοταρουν ρε παιδι μου ? :flute:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

... ο χρονος πανω στο φωτονιο ΔΕΝ υφισταται. Ολα ειναι μια στιγμη για αυτο ...

Μια καπως ικανοποιητικη εξηγηση που ακουσα καποτε (γιατι το φωτονιο δεν βιωνει χρονο)
ειναι η εξης (μην την δεσεις σκοινι κορδονι ομως ... κουβεντα κανουμε !)

Το φωτονιο ως μπιλια ΔΕΝ υπαρχει. Ο δυισμος του φωτος (αλλοτε κυμα και αλλοτε σωματιδιο)
καποια στιγμη θα ξεκαθαρισει ΥΠΕΡ του κυμματος και οχι του σωματιδιου. Τι θα σημανει αυτο ?
Οτι δεν υπαρχει (ουτε υπηρξε, ουτε προκειται να υπαρξει) μπιλια που ταξιδευσε απο το σημειο
Α στο σημειο Β.

Τοτε .... τι ταξιδεψε αυτην την διαδρομη ως "φως" ....

Standing wave.jpg

Εδω γινονται λιγο υπερβατικα τα πραγματα.
Ολοκληρος ο κενος χωρος του συμπαντος ΕΙΝΑΙ στασιμα ηλεκτρομαγνητικα κυμματα.
Αναλογα με τα γεγονοτα που επικρατουν σε δεδομενες περιοχες και σημεια του συμπαντος
(η γυρω απο αυτα), καποια στασιμα κυμματα ξαναγινονται ταξιδιαρικα. Η μεταβολη τους,
"ταξιδευει" ως κυμα. Αυτο ΕΙΝΑΙ που ονομαζουμε φωτονιο. Την διεγερση ενος τμηματος των
στασιμων κυμματων (και την "κυλλιση" τους στον χωρο). Ομως ΔΕΝ ειναι η εκτιναξη ενος
δρομεα απο πληρη σταση και ηρεμια στα 100 χλμ/ωρα. Τα στασιμα κυματα ουτε ηρεμα ειναι,
ουτε εχουν γραμμη εκκινησης. Ειναι ΟΛΟΚΛΗΡΟ το συμπαν !

Ποσο μικρα ειναι, ποσο πυκνα ειναι και τι διευθυνσεις παιρνουν αυτα τα στασιμα κυμματα ?
Σιγουρα πιο μικρα απο ενα ηλεκτρονιο, αν και δεν υπαρχει (τελικη) ετυμηγορια σ'αυτο.
Πιο πυκνα απο την αποσταση ενος ατομου απο ενα αλλο, σε ενα κρυσταλλικο πλεγμα
(για να μπορουν να διαπερνουν την υλη). Και κατευθυνονται προς καθε πιθανη διευθυνση
στον χωρο (συμπαν).

Φαντασου κλωστουλες σε ασφυκτικα στενες πλεξεις, τοσο μικρες που δεν μπορεις
να τις δεις ουτε με μικροσκοπιο, να διαπερνουν το συμπαν απο την μια ακρη στην αλλη,
ως ενας απεραντος υπερπυκνος ωκεανος απο κυμματακια που αλλοτε ειναι στασιμα ...
και αλλοτε διαταρασονται. Ποτε διαταρασονται ? Οταν κατι τα ερεθισει (οτιδηποτε).
Απο ενα αλλο φωτονιο μεχρι ενα supernova (δεν εχει τοση σημασια).

Κατω απο αυτο το πρισμα, ο συντριπτικα μεγαλυτερος χωρος του συμπαντος ειναι
ΕΝΑ πραγμα και μονο. Φως (στασιμα κυμματα) που δεν εχει ακομα διαταραχθει.
Οποτε και ο χρονος για ολο αυτο το ΠΡΑΓΜΑ (ενεργεια, υφη, πλεξη) ειναι ιδιος
με τον χρονο που βιωνει το ιδιο το συμπαν (στην φαινομενικη κενοτητα του).
Το συμπαν .... βιωνει διαδοχη χρονου ? Χμμμμμ .....

Αν παρατηρησουμε την εξελιξη της ΜΑΖΑΣ μεσα σ'αυτο (αστρα, γαλαξιες, κλπ)
σαφως υπαρχει ετεροτητα σε γεγονοτα. Αν ομως παμε να παρατηρησουμε την
ετεροτητα γεγονοτων στον "κενο" χωρο (ας πουμε, αναμεσα στους γαλαξιες)
.... ποια ειναι η ετεροτητα γεγονοτων που δημιουργει χρονο ? Ο αστρονομος
θα πει "μα φυσικα, η πληροφορια (φως) που διαπερνα αυτο το κενο μεχρι να
φτασει σε μας" και θα χει καποιο δικιο. Γιατι οτι συμβαινει στην μαζα και στις
μετατροπες της σε ενεργεια, ακτινοβολει πληροφορια (δηλαδη, φως).

Ομως .... ΧΩΡΙΣ να συμβει κατι στην μαζα, ΧΩΡΙΣ οποιαδηποτε μετατροπη
ενεργειας .... θα μεταδιδονταν καποια πληροφορια αναμεσα στους γαλαξιες ?
Η απαντηση ειναι ΟΧΙ. Αρα και το κενο ενδιαμεσα (τα στασιμα ΗΜ κυμματα)
ΔΕΝ θα διεγειρονταν. Αρα και ο χρονος (που χρειαζεται ετεροτητα γεγονοτων)
δεν θα προεκυπτε, δεν θα κυλουσε.

Ε ..... μηπως αυτος ειναι ο αχρονος χρονος του φωτονιου ? ......

ΤΟ ΦΩΣ ΕΙΝΑΙ .... ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ .....

Ξαναθυμιζω .... αν το φως δεν ειναι μπιλια ... ΔΕΝ ταξιδεψε ποτε και πουθενα.
ΕΙΝΑΙ ... μια "κατασταση" (οποια και αν ειναι αυτη) ... για ολοκληρο το συμπαν.
Και το συμπαν δεν ειναι τρισδιαστατο. Ειναι τετραδιαστατο. Μεσα σε ενα
τετραδιαστατο συνεχες, τι ακριβως ειναι μια ταλλαντωση, ενα κυμα ?
Βλεπεις τα δυο σταθερα σημεια εναμεσα στα οποια ταλλαντωνεται το κορδονακι
επανω στην φωτο ? Φαντασου οτι αυτα τα σημεια ειναι τα ακρα του συμπαντος.
Και οτι υπαρχουν απειρα τετοια κορδονακια (σε αλληλοεξουδετερωση ταλλαντωσης).

Εγω προσωπικα .... δεν μπορω να απαντησω .... αν μπορειτε εσεις .... ειμαι ολος :ears:

SR71B θέλω να σε ρωτήσω κάτι που με απασχολεί και μου έχει σπάσει τα νεύρα.
Η γυναίκα μου είναι τηλεπαθητική με την δίδυμη αδερφή της.
Μου κάνει τρελά πράγματα, παράδειγμα είμαστε στο αμάξι, τώρα θα με πάρει τηλέφωνο η αδερφή μου να μας πει αν είναι ελεύθερο το πάρκινγκ κάτω από το σπίτι της. Τσακ στο δευτερόλεπτο τηλέφωνο.
Δεν γίνεται ασταμάτητα αλλά σε κάποιες στιγμές ούτε ξέρω από τι εξαρτάται. Δεν είναι τυχαίο πάντως και ούτε προμελετημένο να κορροιδέψουν εμένα.
Τέλος πάντων αυτή η μετάδοση γίνεται με την ταχύτητα του φωτός; ή με μεγαλύτερη ταχύτητα κβαντικά;
Αν η γυναίκα μου ήταν σε άλλο πλανήτη ή στο διάστημα; θα υπάρχει ακαριαία μετάδοση ή με την ταχύτητα του φωτός;

Πονηρε .... :rolleyes: ....

Θελεις να με βαλεις να αποδειξω την συσχετιση Διαισθησης και Κβαντικου Συσχετισμου
(Ιntuition relation to Quantum Entanglement).

Mind-to-Mind.jpg

Δυστυχως (η ευτυχως) ειναι μια (ευλογη) εικασια. Ακομα δεν υπαρχει η παραμικρη αποδειξη.
Τον ισχυροτερο κβαντικο συσχετισμο ΔΕΝ τον εχουν τα αδελφια αλλα τα διδυμα αδελφια.
Μετα ακολουθει ο δεσμος μανας-παιδιου και μετα .... ολοι οι αλλοι (πιθανοι) συσχετισμοι.
Πρεπει να βρουμε τις περιοχες κβαντικου συσχετισμου μεσα στους εγκεφαλους. Πραγμα
απο δυσκολο εως ακατορθωτο. ΟΧΙ, η ταχυτητα που μεταδιδεται η διαισθηση ειναι ΑΚΑΡΙΑΙΑ.
Εαν στηριζεται στον κβαντικο συσχετισμο, τοτε αν παει η αδελφη της γυναικας σου στην αλλη
ακρη του συμπαντος ... θα διαισθανθει ΑΚΑΡΙΑΙΑ καποιον θανασιμο κινδυνο στην ζωη της
γυναικας σου, ΕΔΩ ! Αλλα για να με ρωτας με τοση λεπτομερεια .... κατι εχεις ακουσει.:flute:
Ετσι δεν ειναι ? :rolleyes:

Πονηρε :smash: ....

Εκτός θέματος, είναι τρομακτικό και συναρπαστικό να αντιληφθείς ότι κάποιος κοντά σου έχει τηλεπάθεια, ή τέλος πάντων τέτοια επικοινωνία.
Άλλες φορές για ασήμαντα πράγματα και άλλες φορές για σημαντικά.
Και λειτουργεί και σε απόσταση 500 χλμ και 2000 χλμ όταν είμασταν εξωτερικό. Αισθάνεσαι μια εσωτερική χαρά ότι είμαστε κάτι περισσότερο από απλά ζωντανοί οργανισμοί, αλλά και έναν φόβο για άγνωστα πράγματα.
Σχετικά με το ερώτημα που έθεσα εγώ εικάζω ότι η μετάδοση είναι πιο γρήγορη από την ταχύτητα του φωτός. Βέβαια από την άλλη κάποια πράγματα θα ήταν αδύνατα, πιστεύω θα έχουν κάνει ή θα κάνουν τέτοια πειράματα στο μέλλον να μετρήσουν τις ταχύτητες.

Οτι ειναι αγνωστο και μαγικο ..... περιμενει στωικοτατα της αποκρυπτογραφηση και ερμηνεια του.
Ειδες κανεναν να πηδαει απο το μπαλκονι .... στην πρωτη εκλειψη ηλιου που θα βιωσει ?

What happened ? ...... Knowledge happened !

Eκτος αν εισαι δωδεκαθειστης και περιμενεις το Battlestar Galactica (Σταγειρον Εψιλον)
να φερει τον Aπολλωνα να ξυλισει τα απειθαρχα πωπουδακια των πλανεμενων Ιεχωβαδιστων.

Σχετικά με το ερώτημα που έθεσα εγώ εικάζω ότι η μετάδοση είναι πιο γρήγορη από την ταχύτητα του φωτός.
Βέβαια από την άλλη κάποια πράγματα θα ήταν αδύνατα, πιστεύω θα έχουν κάνει ή θα κάνουν τέτοια πειράματα στο μέλλον
να μετρήσουν τις ταχύτητες.

no-different-only-different-in-your-mind.jpg

O κβαντικος συσχετισμος ειναι ενα ειδος σκουληκοτρυπας σε κβαντικο επιπεδο ....

epr.jpg

Δεν τρεχει η διαισθηση γρηγοροτερα απο το φως .... απλα παρακαμπτει τον τρισδιαστατο χωρο.
(εκει που λεει Black Hole 2 κανει λαθος .... ειναι White Hole 1 .... αλλα μικρο το κακο αφου δεν
προκειται ΠΟΤΕ να φτασεις αρτιμελης στην αλλη ακρη μιας Μαυρης Τρυπας)

Απάντηση: Re: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

δεν καταλαβαινω που κολλαει η Σεληνη στο θεμα.