Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Μετά από πολύ πολύ καιρό έβγαλα το ταπεινό τηλεσκόπιο και είδαμε μερικά πραγματάκια. Πάντως και με ένα μικρό τηλεσκόπιο αν καταφέρεις και δεν έχεις φως κοντά μπορείς να δεις πραγματάκια.
Κυριολεκτικά πολύ ταπεινό. Αγορασμένο πάνω από μια δεκαετία πριν από το lidl, ένα Bresser 700/70.

Αλλά επειδή κάποια πράγματα ήταν αστεία έχει αναβαθμιστεί (μέσα σε 6 μήνες από την αγορά) με:
- Ερευνητή 8 x 50 και dovetail με πατέντα για να μπει πάνω το οποίο με βοήθησε πάρα πολύ σε σχέση με το αρχικό πλαστικό ανέκδοτο.
- Σετ προσοφθάλμιων της Meade super ploss 4000 series σε διαστασεις 9.7, 12.4, 15, 26, 32 & 40 mm καθως και 2* barlow (κάτι λιγότερο από 500 ευρώ καινούργια αλλά τα είχα πάρει πολύ πολύ φθηνά)
- Αντικραδασμικά πέλματα για τη βάση στήριξης.
- Χρωματικά φίλτρα (που δεν έχω χρησιμοποιήσει σχεδόν ποτέ εκτός από το #80A Blue σε πανσέληνο) - Meade Series 4000 Color Telescope Filter Set
Είχα κάνει και μια πατέντα με βάρος για να είναι πιο σταθερό μιας και είναι χαμηλού βάρους. Τα περισσότερα παραπάνω είχαν αγοραστεί μεταχειρισμένα, γιατί αλλιώς το κόστος θα ήταν πολύ μεγάλο.

Ήταν σε αποθήκη για 5 χρόνια περίπου...ευτυχώς δεν έπαθε τίποτα.

Το πιο ωραίο που έχω δει είναι το νεφέλωμα του Ωρίωνα, τις πλειάδες, κάποια Messier και φυσικά την Αφροδίτη, το Δία, τον Κρόνο και τη Σελήνη.

Για Αθήνα στην πράξη μόνο Δία, Κρόνο, Αφροδίτη και Σελήνη είχα δει. Σε πιο σκοτεινά μέρη είχα δει πχ το νεφέλωμα του Ωρίωνα.

Πάντως άλλη αναβάθμιση αυτό δεν θα πάρει - πριν το παρατήσω μόνο το διαγώνιο ήθελα να αλλάξω. Από την άλλη ίσως έχει νόημα αν βρω κανέναν μεγαλύτερο σωλήνα (πχ 1000/100) φθηνά δεύτερο χέρι να τον πάρω και να βάλω όλα τα υπόλοιπα.

• Like
Reactions: Deneb and Tzimisce
Κυριολεκτικά πολύ ταπεινό. Αγορασμένο πάνω από μια δεκαετία πριν από το lidl, ένα Bresser 700/70.

Αλλά επειδή κάποια πράγματα ήταν αστεία έχει αναβαθμιστεί (μέσα σε 6 μήνες από την αγορά) με:
- Ερευνητή 8 x 50 και dovetail με πατέντα για να μπει πάνω το οποίο με βοήθησε πάρα πολύ σε σχέση με το αρχικό πλαστικό ανέκδοτο.
- Σετ προσοφθάλμιων της Meade super ploss 4000 series σε διαστασεις 9.7, 12.4, 15, 26, 32 & 40 mm καθως και 2* barlow (κάτι λιγότερο από 500 ευρώ καινούργια αλλά τα είχα πάρει πολύ πολύ φθηνά)
- Αντικραδασμικά πέλματα για τη βάση στήριξης.
- Χρωματικά φίλτρα (που δεν έχω χρησιμοποιήσει σχεδόν ποτέ εκτός από το #80A Blue σε πανσέληνο) - Meade Series 4000 Color Telescope Filter Set
Είχα κάνει και μια πατέντα με βάρος για να είναι πιο σταθερό μιας και είναι χαμηλού βάρους. Τα περισσότερα παραπάνω είχαν αγοραστεί μεταχειρισμένα, γιατί αλλιώς το κόστος θα ήταν πολύ μεγάλο.

Ήταν σε αποθήκη για 5 χρόνια περίπου...ευτυχώς δεν έπαθε τίποτα.

Το πιο ωραίο που έχω δει είναι το νεφέλωμα του Ωρίωνα, τις πλειάδες, κάποια Messier και φυσικά την Αφροδίτη, το Δία, τον Κρόνο και τη Σελήνη.

Για Αθήνα στην πράξη μόνο Δία, Κρόνο, Αφροδίτη και Σελήνη είχα δει. Σε πιο σκοτεινά μέρη είχα δει πχ το νεφέλωμα του Ωρίωνα.

Πάντως άλλη αναβάθμιση αυτό δεν θα πάρει - πριν το παρατήσω μόνο το διαγώνιο ήθελα να αλλάξω. Από την άλλη ίσως έχει νόημα αν βρω κανέναν μεγαλύτερο σωλήνα (πχ 1000/100) φθηνά δεύτερο χέρι να τον πάρω και να βάλω όλα τα υπόλοιπα.
τα προσοφθαλμια ειναι καλα, κ θεωρω οτι ειναι ανωτερα του σωληνα......περαιτερω αναβαθμιση γι αυτον τον σωληνα, κ αυτη την βαση δεν εχει νοημα....
μια μεταχειρισμενη βαση , κ ενας μεταχειρισμενος σωληνας....η βαση ειναι το μισο τηλεσκοπιο...ει δυνατον ρομποτικη με go to...ο υπαρχων σωληνας, να μπει σαν δευτερος, με δαχτυλιδια, στο βασικο σωληνα, βοηθητικος/οδηγητικος σωληνας...ενα σταυρονημα για να τα ευθυγραμισεις, κ θασαι σουπερ.....αν παρεις καινουργια, σωληνας κατω απο 400-500 ευρω, δεν θα κανει μεγαλη/ουσιωδη διαφορα.....οι ρομποτικες βασεις απο 700 κ ανω....
αρα μεταχειρισμενα.....
στα αστρονομικα φορουμ, πουλιουνται κατα καιρους, αξιολογα κομματια, απο λατρεις του ειδους, και προσεγμενα, στα πλαισια αναβαθμισεων

Last edited:
τα προσοφθαλμια ειναι καλα, κ θεωρω οτι ειναι ανωτερα του σωληνα......περαιτερω αναβαθμιση γι αυτον τον σωληνα, κ αυτη την βαση δεν εχει νοημα....
μια μεταχειρισμενη βαση , κ ενας μεταχειρισμενος σωληνας....η βαση ειναι το μισο τηλεσκοπιο...ει δυνατον ρομποτικη με go to...ο υπαρχων σωληνας, να μπει σαν δευτερος, με δαχτυλιδια, στο βασικο σωληνα, βοηθητικος/οδηγητικος σωληνας...ενα σταυρονημα για να τα ευθυγραμισεις, κ θασαι σουπερ.....αν παρεις καινουργια, σωληνας κατω απο 400-500 ευρω, δεν θα κανει μεγαλη/ουσιωδη διαφορα.....οι ρομποτικες βασεις απο 700 κ ανω....
αρα μεταχειρισμενα.....
στα αστρονομικα φορουμ, πουλιουνται κατα καιρους, αξιολογα κομματια, απο λατρεις του ειδους, και προσεγμενα, στα πλαισια αναβαθμισεων
Ακριβώς...

Τότε πάρθηκε χωρίς να ξέρουμε αν θα χρησιμοποιηθεί και πόσο. Όμως ήταν τόσο φθηνιάρικα κάποια πράγματα που ήταν ανέκδοτο (προσοφθάλμια και ερευνητής). Σε απόλυτο σκοτάδι μπορείς να δεις πράγματα και επίσης μαθαίνεις που νομίζω είναι το σημαντικότερο για κάποιο εισαγωγικό τηλεσκόπιο. Βάση goto πριν 10 χρόνια ήταν πανάκριβες, τώρα έχω δει ότι το κόστος έχει πέσει (αναμενόμενα) και οι δυνατότητες έχουν αυξηθεί για σύνδεση με κινητά κλπ. Πολύ καλός φίλος έχει ένα dobsonian, το πολύ κλασσικό εισαγωγικό

Τα έχουμε βάλει δίπλα δίπλα και το δικό μου ήταν παιχνίδι, με το άλλο έβλεπες πολύ περισσότερο ουρανό πιο καλά. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό για αυτή την αίσθηση οφειλόταν στα 2 ιντσών προσοφθάλμια και πόσο στην απόλυτη διάσταση του σωλήνα (200/1200 σε σχέση με το ταπεινό 70/700) - δεν είχε τον αντάπτορα τότε για να δοκιμάζαμε τα δικά μου στο δικό του. Βέβαια δεν το μεταφέρεις το άλλο, θυμάμαι και απλά να το βγάλουμε από το σπίτι στην αυλή ήταν μπελάς.

Η ιδέα για αναβάθμιση του σωλήνα μου είχε έρθει γιατί κάποιος είχε βάλει αγγελία με κόστος πολύ χαμηλό σκέτο σωλήνα λόγω αναβάθμισης πριν 10 χρόνια και δεν το πρόλαβα για λίγο.
Η βάση όντως είναι πατέντα και είναι ισημερινή, απλά είναι χειρότερη χωρίς αντίβαρα ακόμη και από τις EQ1. Θα είναι αποδεκτή για κάτι λίγο μεγαλύτερο με την πατέντα για το βάρος, αλλά ως εκεί.

Αν κάποιο από τα παιδιά δείξει ενδιαφέρον μεγαλώνοντας και δεν περιμένει να δεις τις εικόνες από τις φωτογραφίες του Webb θα πάω για κάτι σίγουρα με βάση που συνδέεται με υπολογιστή για εύκολη εύρεση και μάλλον καταδιοπτρικό για μικρότερο όγκο κοντά στα 1000 ευρώ μεταχειρισμένο. Έχω δει παιδιά να βλέπουν τα δακτυλίδια του Κρόνου κάπως έτσι (κάπως έτσι τα βλέπω εγώ)

1724219815937.png

ενώ περίμεναν να δουν
1724219767601.png

και να χάνουν κάθε ενδιαφέρον :(

Ακριβώς...

Τότε πάρθηκε χωρίς να ξέρουμε αν θα χρησιμοποιηθεί και πόσο. Όμως ήταν τόσο φθηνιάρικα κάποια πράγματα που ήταν ανέκδοτο (προσοφθάλμια και ερευνητής). Σε απόλυτο σκοτάδι μπορείς να δεις πράγματα και επίσης μαθαίνεις που νομίζω είναι το σημαντικότερο για κάποιο εισαγωγικό τηλεσκόπιο. Βάση goto πριν 10 χρόνια ήταν πανάκριβες, τώρα έχω δει ότι το κόστος έχει πέσει (αναμενόμενα) και οι δυνατότητες έχουν αυξηθεί για σύνδεση με κινητά κλπ. Πολύ καλός φίλος έχει ένα dobsonian, το πολύ κλασσικό εισαγωγικό

Τα έχουμε βάλει δίπλα δίπλα και το δικό μου ήταν παιχνίδι, με το άλλο έβλεπες πολύ περισσότερο ουρανό πιο καλά. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό για αυτή την αίσθηση οφειλόταν στα 2 ιντσών προσοφθάλμια και πόσο στην απόλυτη διάσταση του σωλήνα (200/1200 σε σχέση με το ταπεινό 70/700) - δεν είχε τον αντάπτορα τότε για να δοκιμάζαμε τα δικά μου στο δικό του. Βέβαια δεν το μεταφέρεις το άλλο, θυμάμαι και απλά να το βγάλουμε από το σπίτι στην αυλή ήταν μπελάς.

Η ιδέα για αναβάθμιση του σωλήνα μου είχε έρθει γιατί κάποιος είχε βάλει αγγελία με κόστος πολύ χαμηλό σκέτο σωλήνα λόγω αναβάθμισης πριν 10 χρόνια και δεν το πρόλαβα για λίγο.
Η βάση όντως είναι πατέντα και είναι ισημερινή, απλά είναι χειρότερη χωρίς αντίβαρα ακόμη και από τις EQ1. Θα είναι αποδεκτή για κάτι λίγο μεγαλύτερο με την πατέντα για το βάρος, αλλά ως εκεί.

Αν κάποιο από τα παιδιά δείξει ενδιαφέρον μεγαλώνοντας και δεν περιμένει να δεις τις εικόνες από τις φωτογραφίες του Webb θα πάω για κάτι σίγουρα με βάση που συνδέεται με υπολογιστή για εύκολη εύρεση και μάλλον καταδιοπτρικό για μικρότερο όγκο κοντά στα 1000 ευρώ μεταχειρισμένο. Έχω δει παιδιά να βλέπουν τα δακτυλίδια του Κρόνου κάπως έτσι (κάπως έτσι τα βλέπω εγώ)

View attachment 237607

ενώ περίμεναν να δουν
View attachment 237606

και να χάνουν κάθε ενδιαφέρον :(
επεσε το ματι μου , προχθες, σε εναν που πουλαει μια eq3-goto, στα 350 ευρω

η συμβουλη που θα εδινα, για παιδια , κ που δινω, ειναι, ενα ζευγαρι κιαλια, 7/50 -στα 80-100 ευρω-κ ενα βιβλιαρακι-παλια- τωρα το stellarium -η αλλο προγραμμα- στο κινητο, ταμπλετ πισι- λιγο διαβασμα, για να μαθουν βασικες εννοιες, κ να μαθουν τον ουρανο...με ευτελες κοστος, δινεται η ευκαιρια κ η πορεια θα δειξει...αν δειξει ενδιαφερον ,θα φανει μονο του...κ οτι θελησει να κανει παραπανω, θα το εχει μελετησει, κ δεν θα απογοητευτει..βημα βημα

Startrails ......... Αγραφα !

Startrails (Άγραφα).jpg

Bεβαια, καποιος κοιμαται μεσα σε υπνοσακο, πανω στα βουνα, για να απολαμβανουμε αυτην την πανδαισια.
Το ονομα αυτου : Kωνσταντινος Βασιλακακος !

• Love
Reactions: ln()

Ρομπα εγιναν θα τους σωσει ο ανταγωνιστης....

• Haha
Reactions: SR-71
O λογος που παραλιγο να παρεξηγηθουμε με τον αγαπητο Βλασιδη ... 😙😚
Ο θανατος του Planned Obsolesence ..... η αλλιως .... ποιοτητα υλικων ΝΑSA !!!
Εαν ολα κατασκευαζονταν με ΤΕΤΟΙΑ ποιοτητα υλικων, οι κατασκευαστες θα εκλειναν σε 4-5 χρονια
(αφου καθε συσκευη και εξαρτημα θα βαστουσε ...................................... 2-3 ανθρωπινα προσδοκιμα !!!!).
Finito la musica, passato la fiesta .... WORLDWIDE ! 😋

Curiosity rover wheel damage.jpg

Τι βλεπουμε ?
Αυτος ειναι ο μπροστα αριστερος τροχος του Curiosity (σημερα). Ειναι μεταλλικος (απο κραμα μαγνησιου).
Μια καλη γευση του ποσο κακοτραχαλη ειναι η μελλοντικη Γη της Επαγγελιας των ασυγκρατητων αναχωρητων
της SpaceX. Βεβαια, μην κρυβω αληθειες, το Curiosity rover κατασκευαστηκε για να αντεξει 2 χρονια ... και αντεξε 12 !
ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΗ ποιοτητα και αντοχη υλικων. Απο αυτες που δεν μπορουμε να απολαυσουμε εδω πισω ..... στην Γη.
"Να περασετε να ξαναγορασετε συσκευη ..... σκωτσεζοι, γυφτουλες, καβουρια στις τσεπες !" 😄😆😂

Σιδερένιες είναι οι ρόδες; Έτσι όπως τα έβλεπα από τις φωτογραφίες νόμιζα ότι θα ήταν λάστιχο . Όχι Michelin βέβαια, αλλά κάνα περίεργο κράμα καουτσούκ για καλύτερο grip. Αλλά αφού τα έπαιξε το μαγνήσιο, το λάστιχο θα είχε εξαϋλοθει τελείως.....

• Haha
Reactions: SR-71
Αλλά αφού τα έπαιξε το μαγνήσιο, το λάστιχο θα είχε εξαϋλωθει τελείως.....
Ι guess so 😎 ....

Αρα το ροβερακι του Matt Damon στο Martian .... με λαστιχαρες απο αντρικιο καουτσουκ 😙😚 ....
μαλλον δεν θα εφτανε στο δευτερο site εκτοξευσης ..... 😄😆😂 ..... ποδαρατα μονο (o φερελπις Watney) 😣

103048060-Martian1.jpg

Last edited:
  • Haha
Reactions: vlad66
Μην πάτε μακρυά. Δείτε τα Voyager, ακόμα στέλνουν δεδομένα. Και έλεγαν ότι αν έφταναν στον Κρόνο θα είχαν "βγάλει τα λεφτά τους".
Τώρα που το ξανασκέφτομαι, να πάτε μακρυά!

• Like
Reactions: vlad66 and SR-71
Το μαγνήσιο δεν είναι υλικό ιδιαίτερης αντοχής,ελαφρύ είναι.Μάλλον ήταν η χρυσή τομή για αντοχή και βάρος.
Νικο ......... πηγε για 2 χρονια ....... και δουλεψε 12.
Μας κανει (το μαγνησιο) 😊 .... αναβουμε και ενα κερακι ! 🤗

Απο μαθητες Γυμνασιου/Λυκειου που συμμειτεχαν στο προγραμμα TechRise Student Challenge της NASA
για προσομοιωση VTOL καψουλας που θα συλλεγει δειγματα απ'το σεληνιακο εδαφος. ΝΑΙ ΡΕ παιδια ...
οπως Ελλαδα ! 😚 Τι ... αυτα κατασκευαζονται σε νηπιαγωγεια εδω ! Λαθος μου ? 🙄

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Το μαγνήσιο δεν είναι υλικό ιδιαίτερης αντοχής,ελαφρύ είναι.Μάλλον ήταν η χρυσή τομή για αντοχή και βάρος.
Νικο ......... πηγε για 2 χρονια ....... και δουλεψε 12.
Μας κανει (το μαγνησιο) 😊 .... αναβουμε και ενα κερακι ! 🤗
με τον AUDIOLYTIC κυνηγάμε τα headshell από μαγνήσιο με το τουφέκι !!
αλλά οι τιμές έχουν απογειωθεί.....