Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Εαν δεν υπηρχε ο ψυχρος πολεμος ΗΠΑ-ΕΣΣΔ ......... κανεις δεν θα πατουσε φεγγαρι.
Καπου τωρα θα φταναμε. Και με πολυ χλυαρες ζητωκραυγες απο το παγκοσμιο κοινο.

Μολις ατονισε η κοντρα γοητρου ΗΠΑ-ΕΣΣΔ ......... ολη εκεινη η αδιανοητη ευφορια των 60s
(ο ιδιος ο Von Braun ειπε "μεχρι τα μεσα στου 80 θα χουμε βαση στον Αρη") εσβησε και αυτη.
Τουλαχιστον οσον αφορα το "men on Mars".

ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟ ΤΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΓΟΗΤΡΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΩΝ.
Θα πρεπε να ναι αλλιως (τα γοητρα επιστημονικων ομαδων) αλλα δεν ειναι.
Kαι δεν γραφω οι οικονομικες δυνατοτητες υπερδυναμεων ..... τα γοητρα (μονο).
Πολλα απο οσα κανει ΤΩΡΑ η Κινα ..... ειναι επειδη πατηθηκε ως ελατηριο το γοητρο της
ολοκληρο τον 20ο αιωνα !

• Like
Reactions: vlad66
Για το ότι είμαι αισιόδοξος είμαι :)

Για τα ενεργειακά μην είσαι ποτέ σίγουρος για το τι μπορεί να γίνει και πως ενδιάμεσες λύσεις μπορούν να αλλάξουν την πορεία προς την πραγματικά καθαρή σύντυξη. Να δούμε πως θα πάει και ο αντιδραστήρας θορίου που ξεκίνησε να λειτουργεί στην Κίνα.
Ετοιμάζω ένα Paper με αυτά (εξωτικές λύσεις παραγωγής ενέργειας χαμηλού TRL και πως δυνητικά θα μπορούσε να επιταγχυνθεί η ανάπτυξή τους με ΑΙ), ελπίζω να το στείλω για κρίση τον Ιούνιο γιατί έχει πέσει πολύ δουλειά.
Η Κινα μπορει και φτιαχνει αντιδραστηρες Θοριου (και την συμφερει)
γιατι εχει τα μεγαλυτερα αποθεματα στο υπεδαφος της.
Δεν ειναι ολες οι χωρες ετσι.

Ο ηχος ειναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ απο μικροφωνο πανω στο Curiosity.
Θα μου πειτε "μα πως, αφου ο αερας στον Αρη εχει μονο 0.6% πιεση".
O ιδιος ηχος εδω στην Γη θα ηταν περιπου 100 φορες ισχυροτερος (σε dB) και σε υψηλοτερη οκταβα.
Εαν χαμηλωσετε το επιπεδο ηχου στο 1/20 θα πλησιασετε αρκετα κοντα στην πραγματικη ενταση, οχι ομως και στην οκταβα.
Sorry ..... δεν μπορουμε να τα χουμε ολα συγκρισιμα (αλλαζοντας πλανητες !!!)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Παντως ακομα και ετσι ................. δυο τριχες μου σηκωνονται (χαλαρα).
Spooky ..... at least !

Last edited:
Σόρυ τώρα , αν σας ελεγαν ότι είναι τοπία από το grand canyon δεν θα το πιστεύατε; Αυτή η βραχοξεραΐλα πάντως δεν με ιντριγκάρει με την έννοια ότι μας είναι γνώριμη αυτή η εικόνα.

Σόρυ τώρα , αν σας ελεγαν ότι είναι τοπία από το grand canyon δεν θα το πιστεύατε; Αυτή η βραχοξεραΐλα πάντως δεν με ιντριγκάρει με την έννοια ότι μας είναι γνώριμη αυτή η εικόνα.
Τα παραπονα σου στην NASA ! 😗
Πες τους "I want something extraordinary, something intriguing" 😙😚

-65 C μεση θερμοκρασια (παιζει απο -150 μεχρι 20 C αλλα οχι παντου)
0.6% ατμοσφαιρες πιεση (το αιμα σου αρχιζει να "βραζει" προς τα εξω)
95% διοξειδιο του ανθρακα (χρειαζεται να γραψω κατι περισσοτερο ? )
38% γηινη βαρυτητα (προοδευτικη ελαττωση μυικης και οστικης μαζας)
........ και .......
240-300 mSv ακτινοβολιας τον χρονο (40-50 φορες ισχυροτερη απο δω)

Ομως, η ανθρωπινη ματαιοδοξια ..... οχι απλως βλεπει, ΑΠΑΙΤΕΙ τα παρακατω
.................. μεχρι το 2100 !!!!!!!!!!! ................. αλλιως επιβαλλεται ποινη (στον Αρη).

Mars 2100.jpg

Δεν μαμιομαστε να κανουμε καριερα ? (συγνωμη για τα γαλλικα μου, ΑΛΛΑ ..... ανθρωπος ειμαι και εγω)

• Like
Reactions: Deneb and vlad66
Οπως έχω ξαναγραψει , η μισή Γη ειναι ακατοίκητη αλλα οχι. Θέλουμε ταξιδακια στον "φιλόξενο" Αρη....
Α ρε κατι "μάσες" που πέφτουν στις έρευνες......διαστημικού μεγέθους μάσες.

• Like
Reactions: Deneb
Παντα υπηρχαν και θα υπαρχουν φερελπιδες ανοητοι !
Ομως επειδη γιναμε 8 δις ψυχες ....... εγιναν αμετρητοι.
Με εδρα (αν δεν απατωμαι) ενα γραφειο στην Δανια.

Mars One ! 😎

"Ρουφηξε" 1 εκατομμυριακι $ ...... και πτωχευσε !
Good business is where you find it ! 😉

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Οπως έχω ξαναγραψει , η μισή Γη ειναι ακατοίκητη αλλα οχι. Θέλουμε ταξιδακια στον "φιλόξενο" Αρη....
Α ρε κατι "μάσες" που πέφτουν στις έρευνες......διαστημικού μεγέθους μάσες.
Τάσο και εσύ μιλάς για τη μισή γη...εκτός από τη στεριά τι να λέμε για τους ωκεανούς που ακόμη δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για τα μεγάλα βάθη.

Θυμάμαι από τα φοιτητικά μου χρόνια διάβαζα για το πως θα μπορούσες να φτιάξεις αυτόνομες αυτάρκεις κοινότητες σε απομονωμένες περιοχές (η έμπνευση για το διδακτορικό μου):
- Πας σε παγωμένα περιβάλλοντα και βρίσκεις μια γεωθερμική πηγή και στοχεύεις εκεί. Παράγεις ενέργεια, πόσιμο νερό και δημιουργείς συνθήκες για γεωργία χρησιμοποιώντας τη θερμότητα αυτή.
- Πας σε ερημικά περιβάλλοντα και βρίσκεις μια πηγή νερού και στοχεύεις εκεί. Κάνεις τα ίδια πάλι.

• Like
Σόρυ τώρα , αν σας ελεγαν ότι είναι τοπία από το grand canyon δεν θα το πιστεύατε;

αυτό ακριβώς σκέφτηκα

Αυτή η βραχοξεραΐλα πάντως δεν με ιντριγκάρει με την έννοια ότι μας είναι γνώριμη αυτή η εικόνα.

γνώριμη, με την διαφορά ότι στο grand canyon ή αλλού (Μογγολία, Ναμίμπια κ.α.) όλο και κάποιο ξερόχορτο θα δεις..

Τάσο και εσύ μιλάς για τη μισή γη...εκτός από τη στεριά τι να λέμε για τους ωκεανούς που ακόμη δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για τα μεγάλα βάθη.

Θυμάμαι από τα φοιτητικά μου χρόνια διάβαζα για το πως θα μπορούσες να φτιάξεις αυτόνομες αυτάρκεις κοινότητες σε απομονωμένες περιοχές (η έμπνευση για το διδακτορικό μου):
- Πας σε παγωμένα περιβάλλοντα και βρίσκεις μια γεωθερμική πηγή και στοχεύεις εκεί. Παράγεις ενέργεια, πόσιμο νερό και δημιουργείς συνθήκες για γεωργία χρησιμοποιώντας τη θερμότητα αυτή.
- Πας σε ερημικά περιβάλλοντα και βρίσκεις μια πηγή νερού και στοχεύεις εκεί. Κάνεις τα ίδια πάλι.
Oποτε που καταληγουμε ?
Το νερο (σε υγρη μορφη) ειναι ΕΚ ΤΩΝ ΟΥΚ ΑΝΕΥ.

Στον Αρη οι παγοι ειναι απο Διοξειδιο του Ανθρακα.
Ελαχιστο το (παγωμενο) Η2Ο.

Τομπολα ! ......................

• Like
Kαι μιας και μιλησαμε για Η2Ο σε >>>ΥΓΡΗ ΜΟΡΦΗ<<< ........ oριστε ενας εξωπλανητης
που μονο αδιαφορο δεν μπορεις να χαρακτηρισεις .....

....... στα "μολις" 50 ετη φωτος ! ........ Βεβαια, η εγγυτητα του εξωπλανητη στο γονικο του αστρο
ΕΓΓΥΑΤΑΙ την απουσια (ενοργανης τουλαχιστον) ζωης. Γιατι ΛΟΥΖΕΤΑΙ στην υπεριωδη ακτινοβολια.

scaletowidth.jpg

Last edited:
Oποτε που καταληγουμε ?
Το νερο (σε υγρη μορφη) ειναι ΕΚ ΤΩΝ ΟΥΚ ΑΝΕΥ.

Στον Αρη οι παγοι ειναι απο Διοξειδιο του Ανθρακα.
Ελαχιστο το (παγωμενο) Η2Ο.

Τομπολα ! ......................
Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι σε υγρή μορφή.
Τα τελευταία δεδομένα λένε ότι ο Άρης έχει πολύ πάγο ειδικά στους πόλους.

Για το μισό χρόνο που έχει ήλιο μπορείς να χρησιμοποιήσεις ηλιακή ενέργεια για να λιώσεις και να μεταφέρεις ότι χρειάζεσαι.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μεταφέρουμε ένα σκασμό διοξειδίου του άνθρακα εκεί για να φτιάξεις κάποτε ατμόσφαιρα. Σχέδια για γαιοποίηση του Άρη υπάρχουν πάρα πολλά (τα περισσότερα σε βιβλία επιστημονικής φαντασίας) με πολλές ωραίες ιδέες:
  • Εκπομπές περιφθοροανθράκων (PFC)
  • Νανοσωματιδιακά αερολύματα (αγώγιμοι νανοράβδοι)
  • Διαστημικοί καθρέφτες και έγχυση σκόνης
  • Βομβαρδισμός με αστεροειδείς
  • Θερμοκήπια από αερόπηγμα πυριτίου πάνω από τις περιοχές που έχουν πάγο για να μην χρειάζεται να πας σε όλο τον πλανήτη.

• Like
Για την πρωτη παραγραφο :
NAI, μπορεις να "στρωσεις" εναν ρηχο ωκεανο βαθους 30 μετρων σε ολοκληρο τον πλανητη
Ε-Α-Ν ......... κατορθωσεις να κρατας (σε πλανητικη εμβελεια) την θερμοκρασια πανω απο τους 0 C.
Κομματακι δυσκολο (σε πρωτη φαση, ακατορθωτο). Επισης, αυτο που βρισκεται σε ακομα μεγαλυτερη
αφθονια απο το νερο ....... ειναι το CO2. H αναλογια ? ..... 99.97 προς 0.03 (CO2 προς H2O).
Ξεκαθαρα, κατι πρεπει να γινει με το CO2 πριν σκεφτουμε οτιδηποτε αλλο.

Στην δευτερη παραγραφο :
απ'οτι εχω διαβασει .... το τελευταιο σημειο που πρεπει να στησεις αποικια ειναι στους πολους.
Για ολους του προφανεις λογους. Ομως αν χτισεις καπου στον ισημερινο (να ανεβαινει και λιγο η θερμοκρασια πανω απο τους 0 C)
πρεπει να κατασκευασεις αγωγους χιλιαδων χιλιομετρων απο τους πολους μεχρι την αποικια σου (ας την πουμε βαση καλυτερα).
Αρα, αποκλειεται (για επισης προφανεις λογους). Τουλαχιστον σε πρωτη φαση .....

Στις μεθοδους γεωπλασιας (η γεωδιαμορφωσης) που απαριθμεις, δεν κατεχω το απαραιτητο επιστημονικο υποβαθρο.
ΔΓ/ΔΑ. 😋

Για την πρωτη παραγραφο :
NAI, μπορεις να "στρωσεις" εναν ρηχο ωκεανο βαθους 30 μετρων σε ολοκληρο τον πλανητη
Ε-Α-Ν ......... κατορθωσεις να κρατας (σε πλανητικη εμβελεια) την θερμοκρασια πανω απο τους 0 C.
Κομματακι δυσκολο (σε πρωτη φαση, ακατορθωτο). Επισης, αυτο που βρισκεται σε ακομα μεγαλυτερη
αφθονια απο το νερο ....... ειναι το CO2. H αναλογια ? ..... 99.97 προς 0.03 (CO2 προς H2O).
Ξεκαθαρα, κατι πρεπει να γινει με το CO2 πριν σκεφτουμε οτιδηποτε αλλο.

Στην δευτερη παραγραφο :
απ'οτι εχω διαβασει .... το τελευταιο σημειο που πρεπει να στησεις αποικια ειναι στους πολους.
Για ολους του προφανεις λογους. Ομως αν χτισεις καπου στον ισημερινο (να ανεβαινει και λιγο η θερμοκρασια πανω απο τους 0 C)
πρεπει να κατασκευασεις αγωγους χιλιαδων χιλιομετρων απο τους πολους μεχρι την αποικια σου (ας την πουμε βαση καλυτερα).
Αρα, αποκλειεται (για επισης προφανεις λογους). Τουλαχιστον σε πρωτη φαση .....

Στις μεθοδους γεωπλασιας (η γεωδιαμορφωσης) που απαριθμεις, δεν κατεχω το απαραιτητο επιστημονικο υποβαθρο.
ΔΓ/ΔΑ. 😋
Το CO2 είναι ευλογία στον Άρη και σε κάθε προσπάθεια γεωποίησης...Από τα καλύτερα αέρια του θερμοκηπίου για να αυξήσεις τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη.

Το CO2 είναι ευλογία στον Άρη και σε κάθε προσπάθεια γεωποίησης...Από τα καλύτερα αέρια του θερμοκηπίου για να αυξήσεις τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη.
Ναι ..... αυτο ΣΙΓΟΥΡΑ ειναι !
Περιπου το ιδιο που προτεινε και ο Sagan με γεννετικα τροποποιημενα βακτηρια στην Αφροδιτη.
Να τρωνε CO2 και να παραγουν οργανικες ενωσεις. Μονο που την εποχη που το προτεινε (1961), δεν ηξεραν ακομα
ποσο πιο ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ηταν οι συνθηκες στην Αφροδιτη. Στον Αρη ευτυχως, δεν εχουμε εξοντωτικες συνθηκες (ακομα και για ρομποτ).
Απλα δεν περιμενω τιποτα απο γεωπλασιες μεχρι τον 23ο αιωνα (στην τυχη το νουμερο). Η γεωπλασια απαιτει αιωνες (αν οχι χιλιετιες).
Η αυτο γνωριζω εγω ......

Last edited:
Το animation απεικονιζει ΕΝΑ απο τα σεναρια για τον LHS 1140b (το πιο φαντασμαγορικο).
Μονο μετα απο 2-3 περασματα (μετρησεις) του ιδιου πλανητη θα ειμαστε πιο σιγουροι.

Oμως ακομα και αν συμβαινει κατι τετοιο ....... η εγγυτητα του με το μητρικο αστρο ........
σακατευει καθε ελπιδα ! Η πλευρα που βλεπει το αστρο, ΛΟΥΖΕΤΑΙ απο υπεριωδη ακτινοβολια.

Last edited:
Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι σε υγρή μορφή.
Τα τελευταία δεδομένα λένε ότι ο Άρης έχει πολύ πάγο ειδικά στους πόλους.

Για το μισό χρόνο που έχει ήλιο μπορείς να χρησιμοποιήσεις ηλιακή ενέργεια για να λιώσεις και να μεταφέρεις ότι χρειάζεσαι.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μεταφέρουμε ένα σκασμό διοξειδίου του άνθρακα εκεί για να φτιάξεις κάποτε ατμόσφαιρα. Σχέδια για γαιοποίηση του Άρη υπάρχουν πάρα πολλά (τα περισσότερα σε βιβλία επιστημονικής φαντασίας) με πολλές ωραίες ιδέες:
  • Εκπομπές περιφθοροανθράκων (PFC)
  • Νανοσωματιδιακά αερολύματα (αγώγιμοι νανοράβδοι)
  • Διαστημικοί καθρέφτες και έγχυση σκόνης
  • Βομβαρδισμός με αστεροειδείς
  • Θερμοκήπια από αερόπηγμα πυριτίου πάνω από τις περιοχές που έχουν πάγο για να μην χρειάζεται να πας σε όλο τον πλανήτη.
μια παρατηρηση μονο...ποσα εκατ χρονια θα χρειασθουν για να δημιουργηθει, σταθεροποιηθει , αυτορυθμισθει η γαιοποιηση του αρη, με οποιαδηποτε εκ των ιδεων?? ετσω κ αν δεχτουμε οτι θα εχουν αποτελεσμα??