Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

Κατα μέτωπο επίθεση.....γιατί? απορώ..
Τεσπα, να συνεχιζεις να γραφεις , δεν είναι κακό να μοιράζεις τις γνώσεις σου και να συζητάς τους προβληματισμούς σου με ανθρώπους που ενδιαφέρονται να σε ακούσουν ακόμα και όταν και όποτε εκείνοι το επιλέξουν.-bye-

Δεν καταλαβα γιατι ενοχληθηκες ....

Η ερωτηση ειναι σε ΟΛΟΥΣ οσους ενδιαφερονται να καψουν εγκεφαλικα κυτταρα.
Απλα εσυ εδωσες την αφορμη, το εναυσμα.
Αν αντικαθιστουσα (στο κειμενο) το Στεφανια με το Aerin θα αλλαζε τιποτα ?

Παραδειγμα ηταν, οχι μομφη -bye-

Last edited:
Ήταν καθαρά προσωπικό με μια δόση ειρωνειάς...όλοι έχουμε τα ''θεματα'' μας αλλά δεν ξεσπάμε στους άλλους .
Τελος πάντων καλή συνέχεια!!!

Χιλια συγνωμη !
Κυριολεκτικα μια παρεξηγηση απ'το τιποτα !
Νομιζω εχει μεινει κατι τελευταιο που μπορω να κανω : να βαλω εμενα στο παραδειγμα ...

Ειμαι ενας ερευνητης που (χωρις να το ξερει) βρισκεται εξαιρετικα κοντα στο να δημιουργησει μια σκουληκοτρυπα (αρα ...
και το ταξιδι πισω στον χρονο). Μια μερα πριν την ανακαλυψη μου, με επισκεπτεται ενας ηλικιωμενος κυριος και μου δινει
ενα σημειωμα με ολες τις λυσεις των εξισωσεων που ειχα κολλησει εδω και μηνες. VOILA. Σε δεκα χρονια, ολοκληρη
η ανθρωποτητα με ευγνωμονει για την ΠΥΛΗ που ανοιξα στα αστρα. Καποια στιγμη βρισκω ενα αστρικο συστημα με
μια δευτερη γη ... και αποσυρομαι εκει, ηρεμος και ευτυχισμενος, με την οικογενεια μου. Λιγα χρονια πριν εκπνευσω
αντιλαμβανομαι οτι ΚΑΤΙ ωφειλω στον Χρονο. Γυρναω μεσα απο την σκουληκοτρυπα πισω στην χρονικη στιγμη της
μεγαλης ανακαλυψης μου και (ξανα)δινω το μαγικο σημειωμα στον πρωην εαυτο μου. Χμμμμμ ...

Μια μικρη ανυσηχια αρχιζει να με κυριευει .....

Ποιος ηταν ο ΠΡΩΤΟΣ Εμμανουηλ (SR71B) που πετυχε ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ την περιβοητη ανακαλυψη ????

Last edited:
Δεν υπαρχει πρωτος. Ο χρονος δεν ειναι γραμμικος αλλα κινειται σε ενα τεραστιο loop η ισως σπειροειδως. Οποτε καθε γεγονος εχει ξαναγινει και θα επαναληφθει απειρες φορες, ισως και σε παραλληλα συμπαντα τα οποια συμπλεκονται σε τυχαιες στιγμες.

Οριστε!

Τη στιγμη που κανεις το αλμα στο παρελθον, το κανεις (δημιουργειται ισως εκεινη τη στιγμη ??) σε ενα εναλλακτικο συμπαν. Οποτε οι οποιες συνεπειες των πραξεων σου, δεν θα επηρρεασουν το συμπαν απο οπου ξεκινησες, αλλα το συμπαν που επισκεφθηκες.

(οχι τιποτε αλλο, αλλα για να μας βγει και το σεναριο των star trek reboot) :flipout:

Aerin, καλώς ήρθες :-)

Eυχαριστώ πολύ, καλώς σας βρήκα, sorry για την καθυστέρηση αλλά μόλις βρήκα
μία μικρή άκρη με το τι συμβαίνει. Η καθυστέρηση όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι
μόνο χρονική.. :lollypop:

SR71B

Η αρχή διατήρησης της ενέργειας έχει αμφισβητηθεί στο πείραμα, αλλά όχι στα χαρτιά
(επίσημες δημοσιεύσεις) ακόμα.

Το παραθέτω αυτούσιο γιατί είναι κάπως μεγάλο για να το θυμηθώ στις λεπτομέρειές
του και γιατί μου είναι πολύ αντιπαθείς και δυσκολοχώνευτες οι βεβαιότητες αυτού του
κόσμου. :argue:

Διαβάσα λοιπόν πρόσφατα..

===
Άλλο ένα πλήγμα για τα υπερφωτεινά νετρίνα: δεν διατηρείται η ενέργεια

Τα νετρίνα που ταξιδεύουν ταχύτερα και από το φως δεν μπορούν να ησυχάσουν.
Σε περίπτωση που όντως υπάρχουν δεν θα περιφρονούν μόνο την ειδική θεωρία
της σχετικότητας, αλλά και την βασική αρχή ότι η ενέργεια διατηρείται στο σύμπαν.

Αυτό σημαίνει ότι είτε τα υπερφωτεινά νετρίνο δεν υπάρχουν ή ότι θα βγει μια νέα
φυσική που θα ανταποκρίνεται σε αυτούς τους δύο ισχυρισμούς.
Μια ομάδα φυσικών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι τα υπερφωτεινά
νετρίνα θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν και την αρχή της διατήρησης της ενέργειας.
«Αυτή όμως είναι ένα ιερό αξίωμα που έχει ελεγχθεί με πάρα πολλούς τρόπους», λέει
ο Shmuel Nussinov από το ίδιο πανεπιστήμιο.

Τα νετρίνα αυτά γεννήθηκαν σε έναν επιταχυντή σωματιδίων στο CERN, όταν πρωτόνια
χτύπησαν πάνω σε ένα σταθερό στόχο και δημιουργήθηκε ένας πίδακας από ασταθή
σωματίδια, τα λεγόμενα πιόνια. Κάθε πιόνιο όμως διασπάται γρήγορα σε δύο ένα νετρίνα
και ένα βαρύτερο σωματίδιο που ονομάζεται μιόνιο.

Τα μιόνια σταμάτησαν στο τέλος μιας σήραγγας, αλλά τα νετρίνα, που διαφεύγουν της
προσοχής μας σαν τα φαντάσματα, συνέχισαν άλλα 730 χιλιόμετρα μέσα από τη γη προς
τις εγκαταστάσεις του πειράματος OPERA.

Άνιση κληρονομιά

Τα νετρίνα φαινομενικά ξεπέρασαν το φως κατά 60 νανοδευτερόλεπτα (έφτασαν πιο
γρήγορα από αυτό). Αλλά αν η ενέργεια διατηρείται – δηλαδή, αν τα θυγατρικά σωματίδια
μιόνιο και νετρίνο έχουν μαζί την ίδια ποσότητα ενέργειας με το πιόνιο από το οποίο
προέρχονται, τότε τα νετρίνα δεν θα μπορούσαν να πάνε τόσο γρήγορα, υποστηρίζει
η ομάδα.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι κανόνες για την μεταβιβαζόμενη ενέργεια εφαρμόζονται διαφορετικά
για τα αργά σωματίδια και διαφορετικά για αυτά που κινούνται κοντά στην ταχύτητα του
φωτός. Εάν τα νετρίνα άρχισαν στη ζωή τους να κινούνται ταχύτερα από το φως, τότε τα
πιο αργά μιόνια θα πρέπει να έχουν πάρει τη μερίδα του λέοντος της ενέργειας από τα γονικά
σωματίδια (πιόνια).
"Είναι σαν ένας πολύ πλούσιος πατέρας με δύο γιούς, που ο ένας θέλει να πάρει την επιχείρηση
και να συνεχίσει με τους κανόνες που υπάρχουν, και ο άλλος είναι ένα μαύρο πρόβατο”, λέει ο
Nussinov. «Αυτός κληροδοτεί τα πάντα στον καλό γιο, και δεν δίνει στο άλλο κυριολεκτικά τίποτα.»
Η ενέργεια που είναι διαθέσιμη για τα υπερφωτεινά νετρίνα από τα πιόνια του CERN είναι πολύ μικρή
κατά έναν παράγοντα 10, για να εξηγήσει τις ταχύτητες που αναφέρθηκαν, υποστηρίζει η ομάδα
από το Τελ Αβίβ.

Μήπως θα μπορούσαν τα νετρίνα να έχουν ξεκίνησε αργά, με αποτέλεσμα να πάρουν ένα
μεγαλύτερο μερίδιο της κληρονομιάς, και στη συνέχεια να κινηθούν με πιο γοργούς ρυθμούς
με κάποιο τρόπο; Ενδεχομένως, αλλά ο Nussinov θεωρεί ότι αυτό είναι απίθανο, επειδή τα
νετρίνα συνήθως δεν αλληλεπιδρούν με κανένα άλλο σωματίδιο, γεγονός που καθιστά
δύσκολο να καταλάβει κανείς τι θα μπορούσε να τα κάνει να επιταχύνουν.

«Η απόλυτη αντίφαση»

Αυτή η άνιση κληρονομιά της ενέργειας είναι ακόμη πιο έντονη αν το μητρικό πιόνιο
έχει περισσότερη ενέργεια – όσο πιο ενεργητικό είναι το πιόνιο, τόσο περισσότερη
ενέργεια δίνει στον μιόνιο!.

Αυτό μπορεί να το δούμε στα ατμοσφαιρικά πιόνια, τα οποία παράγονται όταν οι
κοσμικές ακτίνες κτυπήσουν τα μόρια στην ατμόσφαιρα. Τα ατμοσφαιρικά πιόνια
έχουν 100 έως 1000 φορές περισσότερη ενέργεια από ό,τι τα πιόνια που παράγονται
στο CERN, και τα θυγατρικά μιόνια και νετρίνα έχουν αντίστοιχα υψηλές ενέργειες.

Εάν τα νετρίνα μπορούν όντως να ξεπεράσουν το φως όσο προτείνει η μέτρηση στο
OPERA, τότε τα ατμοσφαιρικά πιόνια πρέπει να διασπώνται πλήρως σε μιόνια και καθόλου
σε νετρίνα. Ο δε περιορισμός του τρόπου διάσπασης των πιονίων σημαίνει πως αυτά πρέπει
να διασπώνται λιγότερο συχνά, και η ομάδα υπολογίζει ότι θα πρέπει να κτυπούν στη Γη
προτού να έχουν την ευκαιρία να αποσυντεθούν. Στην περίπτωση αυτή, δεν θα πρέπει να
βλέπουμε κανένα υψηλής ενέργειας μιόνιο ή νετρίνο στην ατμόσφαιρα.

Αλλά τα βλέπουμε. Πειράματα όπως το IceCube με νετρίνα στο Νότιο Πόλο
έχουν δει υψηλής ενέργειας νετρίνα από την ατμόσφαιρα – και δισεκατομμύρια
μιόνια.

«Έχουμε την απόλυτη αντίφαση εκεί,» λέει ο Nussinov. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν
πολλά, πάρα πολλά νετρίνα που παράγονται με υψηλή ενέργεια.»

Εξωτικές εξηγήσεις

Η πιο πάνω εξήγηση προστίθεται σε ένα αυξανόμενο κατάλογο από θεωρητικά
κτυπήματα ενάντια στα νετρίνα που κινούνται πιο γρήγορα από το φως. Οι πιο
δημοφιλείς εξηγήσεις μέχρι στιγμής υποστηρίζουν ότι αν τα σωματίδια έσπασαν
ποτέ την ταχύτητα του φωτός, γρήγορα θα ακτινοβολούν την ενέργειά τους
και έτσι θα επιβραδυνθούν.

"Εμείς λέμε ότι ενεργητικά νετρίνα αυτού του τύπου δεν πρόκειται ποτέ να γεννηθούν.
Και υποστηρίζουμε, πως αν έχουν γεννηθεί, θα πεθάνουν γρήγορα,» εξηγεί ο Nussinov.
Και τα δύο επιχειρήματα είναι ανησυχητικά, συμφωνεί το μέλος της ομάδας OPERA Luca
Stanco, ο οποίος δεν είχε υπογράψει την αρχική έκδοση της δημοσίευσης, επειδή πίστευε
ότι ήταν πολύ προκαταρκτικά τα δεδομένα.

"Εξ αιτίας αυτού, μπορείτε να καταλάβετε ότι η φυσική κοινότητα (και ο εαυτός μου, κυρίως)
εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση από τη μέτρηση του OPERA: δεν ταιριάζει
σε οποιοδήποτε γνωστό πλαίσιο φυσικής πλέον," λέει. «Χρειαζόμαστε επειγόντως μια ανεξάρτητη
επιβεβαίωση της μέτρησης του Opera».

Αν η μέτρηση και πάλι κρατηθεί, η μόνη διέξοδος για την εξήγηση της είναι να σπάσουν όλοι οι
κανόνες, υποστηρίζει ο Nussinov. «Θα ήθελα πάρα πολύ το αποτέλεσμα να είναι αλήθεια, αλλά
απλώς δεν συνάδει με τις βασικές θεωρίες με τα βασικά πράγματα,» λέει. "Ο μόνος τρόπος για
να αποφευχθεί αυτό είναι να υποθέσουμε ότι πήγαν σε άλλες διαστάσεις ή κάτι τέτοιο."

Πηγή: New Scientist

====

Και εδώ τίθεται θέμα διατήρησης της παντός είδους ενέργειας, όπως, που θα είμαι εγώ
και που η ενέργειά (ψυχή) μου όταν αναληφθώ. Τη γεννά και τη χάνει ή τη γεννά και
όταν χάνεται την αναπληρώνει με νέα, ή μήπως λέω το ίδιο ? Κι αν χάνεται που πηγαίνει,
κι αν την αναπλήρωνει από που την αντλεί. :huh2:

κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ. φαιδρά, στενάχωρα ή μη !

(από ποτά.. μόνο καφέ ) :aetsch:

Τελικα σε αυτο το νημα το να γραφεις σεντονια, γινεται κολλητικο.:jester::p
Αν κολλησω κι εγω, please just shoot me.:twoguns:
Πολυ ενδιαφερον το νημα και τα γραφομενα οφειλω να ομολογησω, αλλα Μανο
τελειως φιλικα, νομιζω οτι πρεπει να αυτοσυγκρατεισαι λιγο, ή απλα να κοβεις τα ποστ σου σε
2 ή 3 μικροτερα. Σε συνεχειες για να εχουμε και αγωνια!:ears:

Aerin, παρατηρω στο κειμενο που παρεθεσες οτι αναφερονται σε απλη διατηρηση της ενεργειας.
Απ'οσο γνωριζω εδω και χρονια η επιστημη αναφερεται στη διατηρηση της υλοενεργειας, μιας και
ειναι δυνατο η υλη να μετατραπει σε ενεργεια και το αντιστροφο. Μια τετοια μετατροπη θα μπορουσε
ισως στην προκειμενη περιπτωση να εξηγησει καποια πραγματα, αλλα δε βλεπω να γινεται καμμια αναφορα.

Λοιπον, για να κλεινουμε σιγα-σιγα εκρεμμοτητες ...

Το παραδοξο με τον ερευνητη που ψαχνει να βρει ποιος πετυχε ΜΟΝΟΣ την ανακαλυψη
ειναι εξαιρετικα απλο. Γραψατε πολλα ορθα πραγματα αλλα μου κανει εντυπωση που δεν το πετυχατε.
Γυρνατε (απο το μελλον στο παρελθον) ΛΙΓΟ πριν εμφανιστει ο αλλος εαυτος σας (που θα δωσει το σημειωμα
με τις λυσεις) και τον αποτρεπετε απο το να το κανει. Μετα απο αυτο (αν το πετυχετε !!!) ο αρχικος εαυτος σας
θα πετυχει ΜΟΝΟΣ του την ανακαλυψη και δεν θα αρχισει ο φαυλος κυκλος : να γυρναει πισω για να δωσει το
ραβασακι (λογω τυψεων η ευγνωμοσυνης η οτι αλλο ...).

Με λιγα λογια ... επεμβαινετε ωστε να αποτρεψετε την επεμβαση !!!!
Ομως οπως αντιλαμβανεστε, αν ξεκινησει αντιποινα και ο αλλος εαυτος σας (απο καποια αλλη παραλληλη
γεγονοκρατικη αλλυσιδα) το ζητημα της ΜΗ-επεμβασης εκτροχιαζεται. Γιατι και εκεινος(-εκεινη) μπορει να παει
μιση μερα νωριτερα και να σας αποτρεψει να αποτρεψετε την επεμβαση. Αυτο ειναι το τιμημα του να παιζεις με
τον Χρονο .... εχει χαθει η μπαλλα (αιτιου-αποτελεσματος) !!!

Οσον αφορα τα υπερφωτεινα νετρινα διαβασα με προσοχη το (μακροσκελεστατο) ποστ της Aerin.
Εαν κατι ανεβει πανω απο την ταχυτητα του φωτος ΩΦΕΙΛΕΙ να ανεβει και ενεργειακη κλιμακα.
Στο τετραδιαστατο συμπαν του Einstein, η ενεργεια του πρεπει να γινει απειρη !! Δεν μπορει λοιπον
στις 4 διαστασεις να ανεβασει αλλο ενεργεια (το νετρινο). Αν ανεβασει ενεργεια θα το κανει ισως
σε καποια επιπλεον διασταση (και τοπολογια). Οποτε θα "βγει" για λιγο απο το δικο μας συνεχες,
θα αποκτησει ενεργεια "εκει" και οταν θα ξανακατελθει στο δικο μας συνεχες, θα αποδωσει την
ενεργεια αυτη στην υψηλοτερη διασταση, ΟΧΙ στην δικη μας (4D) διασταση.

Με αυτο το σκεπτικο ... δεν καταστρατηγειται η Αρχη διατηρησης της Ενεργειας.
ΑΛΛΑ .... το χαβαδακι με τις εξτρα διαστασεις (που ενθερμα υποστηριζω) εχει καταντησει
χαλακι εξωπορτας που σπρωχνουμε ολα τα σκουπιδακια απο κατω. Οτι τελωσπαντων
ειναι ενοχλητικο για τις αρχες μας. ΑΝ ΔΕΝ υπαρχουν εξτρα διαστασεις, το παραπανω
σεναριο καταρρεει. Δεν υπαρχει τοπολογια εξτρα διαστασεων και εξτρα ενεργειων.

Η θεωρια των Χορδων που καθιερωσε τις εξτρα διαστασεις (οι πρωτεργατες ηταν αλλοι,
Kaluza -Klein) εχει καταντησει ολιγον αυτοεκπληρουμενη προφητεια. Μια απιθανη ροζετα
οπου ολα τα ενοχλητικα στριμωχνονται εκει μεσα (η ... εκει εξω). Η χρυση καραμελλα !!!

Last edited:
Χιλια συγνωμη !
Κυριολεκτικα μια παρεξηγηση απ'το τιποτα !
Νομιζω εχει μεινει κατι τελευταιο που μπορω να κανω : να βαλω εμενα στο παραδειγμα ...

Ειμαι ενας ερευνητης που (χωρις να το ξερει) βρισκεται εξαιρετικα κοντα στο να δημιουργησει μια σκουληκοτρυπα (αρα ...
και το ταξιδι πισω στον χρονο). Μια μερα πριν την ανακαλυψη μου, με επισκεπτεται ενας ηλικιωμενος κυριος και μου δινει
ενα σημειωμα με ολες τις λυσεις των εξισωσεων που ειχα κολλησει εδω και μηνες. VOILA. Σε δεκα χρονια, ολοκληρη
η ανθρωποτητα με ευγνωμονει για την ΠΥΛΗ που ανοιξα στα αστρα. Καποια στιγμη βρισκω ενα αστρικο συστημα με
μια δευτερη γη ... και αποσυρομαι εκει, ηρεμος και ευτυχισμενος, με την οικογενεια μου. Λιγα χρονια πριν εκπνευσω
αντιλαμβανομαι οτι ΚΑΤΙ ωφειλω στον Χρονο. Γυρναω μεσα απο την σκουληκοτρυπα πισω στην χρονικη στιγμη της
μεγαλης ανακαλυψης μου και (ξανα)δινω το μαγικο σημειωμα στον πρωην εαυτο μου. Χμμμμμ ...

Μια μικρη ανυσηχια αρχιζει να με κυριευει .....

Ποιος ηταν ο ΠΡΩΤΟΣ Εμμανουηλ (SR71B) που πετυχε ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ την περιβοητη ανακαλυψη ????

Μάνο δε χρειάζεται να ζητάς συγγνώμη, εγώ δεν μπόρεσα να σε καταλάβω και το πήρα λίγο προσωπικά.
Βλέπεις εγώ δεν έχω παρακολουθήσει ποτέ ταινίες επιστημονικής φαντασίας αλλά ούτε έχω σαφέστατα το επιστημονικό υπόβαθρο που έχεις εσύ, γι'αυτό με δυσκολεύουν να κατανοήσω αυτά που γράφεις. Όλα καλά!

Οι εκλαϊκεύσεις που επιχειρούμε στα όμορφα νήματα που ξεκινάει ο (προσωρινός?) silver surfer (για το άβαταρ λέω προσωρινός, ο SR71B για μας είναι θεός και αιώνιος! :worshippy:) αλλά και γενικότερα, οι εκλαϊκεύσεις όσων τις κάνουν και όσων τις διαβάζουν οι οποίοι έχουμε περιορισμένη γνώση και κατανόηση της φευγάτης φυσικής, από τις συζητήσεις μας εδώ μέχρι τα διηγήματα και σενάρια ταινιών ΕΦ, μας βάζουν σε κανάλια "παρανοήσεων".
Θα μπορούσαμε να δούμε το χρόνο ως μία ακόμη διάσταση η οποία απλά υπάρχει παράλληλα με όλες τις άλλες. Όπως το "αριστερά" ή "δεξιά" στο χώρο και το "εμπρός" ή "πίσω" είναι ανθρώπινες συμβάσεις, έννοιες τις οποίες οποίες χρησιμοποιούμε ως τρισδιάστατα όντα για να αντιληφθούμε και περιγράψουμε τις χωρικές διαστάσεις που είναι δυνατόν να αντιληφθούμε και οι οποίες για εμάς είναι ξεκάθαρα υπαρκτές και ορισμένες, με τον ίδιο τρόπο ορίζουμε και αντιλαμβανόμαστε σαν όντα το "πριν" και το "μετά" στη χρονική διάσταση.
Αυτή η σκέψη μάλιστα είναι τόσο ξένη προς τη φύση μας που την αντιμετωπίζουμε σαν κάτι το μεταφυσικό, ενώ αποτελεί την ουσία σε κάποιες από τις θεωρίες με τις οποίες οι επιστήμονες επιχειρούν να ερμηνεύσουν το σύμπαν και την ύπαρξή μας.
Τώρα το να πηγαίνουμε ακόμη παραπέρα τη σκέψη και τη συζήτηση και να ερευνούμε πως θα μπορέσει ένα ον σαν και εμάς να κινηθεί με σάρκα και οστά "πίσω" στη χρονική εξέλιξη των γεγονότων, δηλαδή στο χρόνο, μια από τις διαστάσεις του σύμπαντος στην οποία υπάρχουμε σαν όντα μόνο ως "μέλλον", να καταφέρουμε να κινηθούμε στην αντίθετη κατεύθυνση, να πάμε "πίσω", νομίζω πως αποτελεί φιλοσοφικό παίγνιο σπαζοκεφαλιά μόνο και δεν αποτελεί ουσιαστικό ερώτημα που θα βρει επιστημονική απάντηση ;)

επίσης, το να ψάχνουμε σωματίδια που κινούνται και συγκρούονται σαν σφαιρίδια στο τραπέζι ή διαγράφουν τροχιές μέσα στον "αέρα" ή το "κενό" όπως έχουμε συνηθίσει να τα σκεφτόμαστε, είναι διαφορετικό από τις τελευταίες θεωρίες, όπως οι διάφορες θεωρίες των χορδών, βρανών κλπ. και τη κβαντική φυσική, που αντιμετωπίζουν το σύμπαν σαν να είναι "υφασμένο" ολόκληρο από "νήματα" των οποίων οι ιδιότητες που παρατηρούμε είναι οι αναδιπλώσεις, τεντώματα, αλλοιώσεις κλπ. του "υφάσματος" που αποτελεί τα πάντα.
Μια τέτοια απεικόνιση στο μυαλό μας για τα "σωματίδια" και το σύμπαν είναι αρκετά πιο κοντά στις θεωρίες και την πραγματικότητα(?) από τις συγκρουόμενες μικροσκοπικές σφαίρες και τις πλαστικές ή μη συγκρούσεις τους που ενστικτωδώς σκεφτόμαστε, μαθημένοι από την κλασική φυσική και την καθημερινή μας αντίληψη.

Απάντηση: Re: Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

Λοιπον, για να κλεινουμε σιγα-σιγα εκρεμμοτητες ...

Το παραδοξο με τον ερευνητη που ψαχνει να βρει ποιος πετυχε ΜΟΝΟΣ την ανακαλυψη
ειναι εξαιρετικα απλο. Γραψατε πολλα ορθα πραγματα αλλα μου κανει εντυπωση που δεν το πετυχατε.
Γυρνατε (απο το μελλον στο παρελθον) ΛΙΓΟ πριν εμφανιστει ο αλλος εαυτος σας (που θα δωσει το σημειωμα
με τις λυσεις) και τον αποτρεπετε απο το να το κανει. Μετα απο αυτο (αν το πετυχετε !!!) ο αρχικος εαυτος σας
θα πετυχει ΜΟΝΟΣ του την ανακαλυψη και δεν θα αρχισει ο φαυλος κυκλος : να γυρναει πισω για να δωσει το
ραβασακι (λογω τυψεων η ευγνωμοσυνης η οτι αλλο ...).

Με λιγα λογια ... επεμβαινετε ωστε να αποτρεψετε την επεμβαση !!!!
Ομως οπως αντιλαμβανεστε, αν ξεκινησει αντιποινα και ο αλλος εαυτος σας (απο καποια αλλη παραλληλη
γεγονοκρατικη αλλυσιδα) το ζητημα της ΜΗ-επεμβασης εκτροχιαζεται. Γιατι και εκεινος(-εκεινη) μπορει να παει
μιση μερα νωριτερα και να σας αποτρεψει να αποτρεψετε την επεμβαση. Αυτο ειναι το τιμημα του να παιζεις με
τον Χρονο .... εχει χαθει η μπαλλα (αιτιου-αποτελεσματος) !!!

Οσον αφορα τα υπερφωτεινα νετρινα διαβασα με προσοχη το (μακροσκελεστατο) ποστ της Aerin.
Εαν κατι ανεβει πανω απο την ταχυτητα του φωτος ΩΦΕΙΛΕΙ να ανεβει και ενεργειακη κλιμακα.
Στο τετραδιαστατο συμπαν του Einstein, η ενεργεια του πρεπει να γινει απειρη !! Δεν μπορει λοιπον
στις 4 διαστασεις να ανεβασει αλλο ενεργεια (το νετρινο). Αν ανεβασει ενεργεια θα το κανει ισως
σε καποια επιπλεον διασταση (και τοπολογια). Οποτε θα "βγει" για λιγο απο το δικο μας συνεχες,
θα αποκτησει ενεργεια "εκει" και οταν θα ξανακατελθει στο δικο μας συνεχες, θα αποδωσει την
ενεργεια αυτη στην υψηλοτερη διασταση, ΟΧΙ στην δικη μας (4D) διασταση.

Με αυτο το σκεπτικο ... δεν καταστρατηγειται η Αρχη διατηρησης της Ενεργειας.
ΑΛΛΑ .... το χαβαδακι με τις εξτρα διαστασεις (που ενθερμα υποστηριζω) εχει καταντησει
χαλακι εξωπορτας που σπρωχνουμε ολα τα σκουπιδακια απο κατω. Οτι τελωσπαντων
ειναι ενοχλητικο για τις αρχες μας. ΑΝ ΔΕΝ υπαρχουν εξτρα διαστασεις, το παραπανω
σεναριο καταρρεει. Δεν υπαρχει τοπολογια εξτρα διαστασεων και εξτρα ενεργειων.

Η θεωρια των Χορδων που καθιερωσε τις εξτρα διαστασεις (οι πρωτεργατες ηταν αλλοι,
Kaluza -Klein) εχει καταντησει ολιγον αυτοεκπληρουμενη προφητεια. Μια απιθανη ροζετα
οπου ολα τα ενοχλητικα στριμωχνονται εκει μεσα (η ... εκει εξω). Η χρυση καραμελλα !!!

ταξιδι στο παρελθον δεν μπορει να γινει,μονο στο μελλον.
Στο μελλον προσεγγιζοντας τη ταχυτητα του φωτος και στο παρελθον μονο αν ξεπερασουμε αυτο το οριο και αυτο μονο για λιγες στιγμες πριν ξεκινησουμε το ταξιδι μας.
Δηλαδη θα παμε μια στιγμη πριν ξεκινησουμε να ταξιδευουμε,τιποτα παραπανω.

SR71B

Και εδώ τίθεται θέμα διατήρησης της παντός είδους ενέργειας, όπως, που θα είμαι εγώ
και που η ενέργειά (ψυχή) μου όταν αναληφθώ. Τη γεννά και τη χάνει ή τη γεννά και
όταν χάνεται την αναπληρώνει με νέα, ή μήπως λέω το ίδιο ? Κι αν χάνεται που πηγαίνει,
κι αν την αναπλήρωνει από που την αντλεί. :huh2:

κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ. φαιδρά, στενάχωρα ή μη !

(από ποτά.. μόνο καφέ ) :aetsch:

σκεψου το Συμπαν ως ενα δυναμικο πεδιο που εκτεινεται παντου,οπως για παραδειγμα ενα μαγνητικο πεδιο.
Οπου κι αν βρισκεσαι μεσα σ'αυτο το πεδιο,δεχεσαι την ενεργεια του.
Η ενεργεια που μας δινει ζωη,ειναι παντου σ'ολο το Συμπαν και δεν ανοικει σε κανεναν.
Οταν γεννιομαστε απλα συνδεομαστε με το πεδιο και οταν πεθανουμε αποσυνδεομαστε.
Για να συνδεθεις χρειαζεσαι και το καταλληλο χαρντγουερ,που ειναι το σωμα μας και ο εγκεφαλος μας,οταν χαλασει αυτο(το χαρντγουερ) παυει και η συνδεση.
Το πνευμα μας ειναι το απαραιτητο λειτουργικο που τρεχει στο παρασκηνιο.
Ετσι απλα :earmuffs:

Re: Απάντηση: Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

Τώρα το να πηγαίνουμε ακόμη παραπέρα τη σκέψη και τη συζήτηση και να ερευνούμε πως θα μπορέσει ένα ον σαν και εμάς να κινηθεί με σάρκα και οστά "πίσω" στη χρονική εξέλιξη των γεγονότων, δηλαδή στο χρόνο, μια από τις διαστάσεις του σύμπαντος στην οποία υπάρχουμε σαν όντα μόνο ως "μέλλον", να καταφέρουμε να κινηθούμε στην αντίθετη κατεύθυνση, να πάμε "πίσω", νομίζω πως αποτελεί φιλοσοφικό παίγνιο σπαζοκεφαλιά μόνο και δεν αποτελεί ουσιαστικό ερώτημα που θα βρει επιστημονική απάντηση ;)

Δεν πειραζει !
Κανεναν δεν εβλαψαν τα φιλοσοφικα παιγνια !
Αντιθετα ... τον ωφελησαν. Προεκτειναν τον αντιληπτικο του οριζοντα. Ανεξαρτητα της ορθοτητας της υποθεσης.

Τωρα, οσον αφορα αυτο που περιγραφετε ως αδυνατον (και εσυ και ο Λακης). Δηλαδη, το ταξιδι στο παρελθον.
ΔΕΝ θα κινηθουμε μεσα απο το τετραδιαστατο συμπαν του Αινσταιν (για να μας ενδιαφερουν ταχυτητες μεγαλυτερες
του φωτος). ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι δεν θα γινει ετσι ! Τι γραφω εδω μεσα τοσο καιρο ? Για σκουληκοτρυπες δεν γραφω ?
Η σκουληκοτρυπα ΔΕΝ επιβαλλεται να χρησιμοποιει μονο την διασταση του Χρονου-Βελους και μαλιστα μονοσημαντου.
Σε μια 5η διασταση, ο χρονος-βελος γινεται επιπεδο απο αναριθμητες ευθειες-βελη που παραλληλιζονται και διαπλεκονται.
Σε αυτη την τοπολογια ... το ταξιδι στο παρελθον ΕΙΝΑΙ εφικτο ! Αρα, με 4 διαστασεις παμε στο μελλον και με 5 ...
οπου θελουμε.

Στις 4 διαστασεις, ειναι συμφεροτερο ενεργειακα (αρα και τεχνολογικα). Και δεν χρειαζεται καν αρνητικη ενεργεια.
Πλησιαστε οσο μπορειτε τον οριζοντα γεγονοτων μιας Μαυρης Τρυπας, μπειτε σε ασφαλη τροχια τριγυρω της, και
μετα απο 5 μηνες βγειτε απο αυτην την τροχια. Θα εχουν περασει 30 χρονια (σε μια αποσταση που δεν επηρεαζεται
απο το συστημα αναφορας της ΜΤ) .... ισως και περισσοτερο.

Εφοσον, το ταξιδι στο παρελθον δεν αποκλειεται γιατι δεν πλυμμηριζει με χρονοταξιδιωτες το δικο μας παρον ?
(να ξεπεταγονται σαν μυγες .... :laugh:). ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ? Τι εγραφα για worldlines και many worlds interpretation ?
Ο χρονος-βελος που εχουμε καβαλησει ολοι (και τα 7 δις ανθρωπων, αφου κανεις μας δεν εχει τεχνολογια να παει
πισω στον χρονο) ειναι ΕΝΑ timeline, δηλαδη ΜΙΑ γεγονοκρατικη αλλυσιδα. Ποιος σας ειπε εσας, οτι το timeline που
επισκεπτεται ο Χ χρονοταξιδιωτης ειναι το δικο μας ? Δεν ειπαμε οτι καθε πιθανη συγκρουση και τροχια φωτονιου
οριζει δικο της timeline ? Αρα καθε δισεκατομμυριοστο του δευτερολεπτου που περναει, μεσα απο το δικο μας timeline
ξεπηδα ενα συνταρακτικο πληθος απο καινουργια timelines (φανταστειτε τα timelines ως ευθειες ενος επιπεδου 5D,
οπου ολα τα σεναρια ειναι τρεχοντα και υπαρκτα !!!). Αρα ο Χ χρονοταξιδιωτης, επιλεγει ΠΟΣΗ ΩΡΑ θα ταυτιζεται με
το δικο μας timeline (ωστε να τον παρουμε χαμπαρι) και ΠΟΣΗ οχι ! Εαν υποτεθει οτι θελει να τον παρουμε χαμπαρι ...
Καθε nanosec, μπορει να εξελθει του timeline μας, χωρις να χρειαστει να μηδενισει το χρονομετρο της επισκεψης του.
Απλα ... δεν ανηκει πια στο timeline μας. Ειναι "ανυπαρκτος".

Δεν ξερω αν ολα αυτα γινονται κατανοητα .... (σιγουρα δεν γινονται !).
Θα προσπαθησω να βρω εικονες απο το νετ αλλα φοβαμαι οτι θα πρεπει να τα σχεδιασω ολα μονος μου.
Θα επανελθω, οταν βρω κατι.

Last edited:

ταξιδι στο παρελθον δεν μπορει να γινει,μονο στο μελλον.
Στο μελλον προσεγγιζοντας τη ταχυτητα του φωτος και στο παρελθον μονο αν ξεπερασουμε αυτο το οριο και αυτο μονο για λιγες στιγμες πριν ξεκινησουμε το ταξιδι μας.
Δηλαδη θα παμε μια στιγμη πριν ξεκινησουμε να ταξιδευουμε,τιποτα παραπανω.

Βάσει της λογικής δεν γίνεται - γυρνας πίσω και σκοτώνεις τον παπού σου, άρα δεν μπορεί να γεννήθηκες κλπ)
Βάσει ταχύτητας, πάλι δεν γίνεται - δεν μπορεις να ξεπεράσεις την ταχύτητα του φωτός με μηχανικά μέσα.

Μέσω σκουληκότρυπας όμως γιατί δεν γίνεται? Τι υποχρεώνει την τρύπα να έχει έξοδο μόνο στο μέλλον κι όχι και στο παρελθόν ?

Bασει της Λογικης γινεται.
Της ΜΗ-γραμμικης Λογικης (δηλαδη, αυτης που ΔΕΝ ακολουθει το μονοσημαντο του Αιτιου-Αποτελεσματος).

Τον παππου σου τον εχεις σκοτωσει σε ΑΛΛΗ χρονικη αλλυσιδα γεγονοτων. ΟΧΙ αυτην που γεννησε εσενα.

Βάσει της λογικής δεν γίνεται - γυρνας πίσω και σκοτώνεις τον παπού σου, άρα δεν μπορεί να γεννήθηκες κλπ)
Βάσει ταχύτητας, πάλι δεν γίνεται - δεν μπορεις να ξεπεράσεις την ταχύτητα του φωτός με μηχανικά μέσα.

Μέσω σκουληκότρυπας όμως γιατί δεν γίνεται? Τι υποχρεώνει την τρύπα να έχει έξοδο μόνο στο μέλλον κι όχι και στο παρελθόν ?

οταν γυρνας στο παρελθον μεσω υποθετικων υπερφωτινων ταχυτητων,αυτο διαρκει απλα και μονο για να βρεθεις πριν ξεκινησεις το ταξιδι σου.
Δηλαδη το αιτιατο προηγειται του αιτίου.
Δεν μπορουμε να κανουμε μ'αυτον τον τροπο ταξιδι τοσο μεγαλο προς τα πισω,ωστε να βρουμε τον εαυτο μας.
Το ταξιδι μεσω της σκουληκοτρυπας αν γινει,το πιθανοτερο ειναι να βρεθουμε σε καποιο γυτνιαζον συμπαν.