Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

Φίλε SR71B,απλά respect :worshippy:

Μπράβο για την εξαιρετική παρουσία που έκανες...χθές,δηλαδή σήμερα,ξημερώθηκα να διαβάζω όσα αναλύεις εδω μέσα!!
Πραγματικά με την τεχνολογία που έχουμε σήμερα,είναι αδύνατον να γίνουν τέτοια ταξίδια...όσο και για τον άνθρωπο,να αντέξει 1 τέτοιο ταξίδη.
Προς το παρόν ας επικεντρωθούμε στον άρη,και την πιθανή (?) μετακίνηση του ανθρώπινου είδους εκεί....στο μακρινό μέλλον βέβαια.
Ίσως και να μην μπορέσουμε ποτέ να πάμε σε άλλο ''αστέρι'',και να γνωρίσουμε ίσως,''άλλους'',σαν και εμάς ή κάτι εφάμιλο.
Σύμφωνα με κάποιους αστροφυσικούς,είναι σχεδόν σίγουρο ότι με τόσους πλανήτες που έχουν βρεθεί,και που υπάρχουν και άλλοι πολλοί αρκετά μακριά
θα υπάρχουν μορφές ζωής...αλλά δεν ξέρουμε πως θα είναι και εάν θα μπορούν να επικοινωνήσουν,ή αν θα είναι άυλες!!

Πάντως στο ηλιακό μας σύστημα δεν έχει απαντήσει κανείς,(σύμφωνα με τους επιστήμονες) με την επικοινωνία που γίνεται με ραδιοκύματα κ λέιζερ.
Όπως ίσως θα ξέρουν κάποιοι,το σήμα κάνει 50 χρόνια να πάει,κ άλλα 50 να γυρίσει εάν μας απαντήσουν!!(Προορισμένα με την ταχύτητα του φωτός
και σε 1 ακτίνα 50 ετών φωτός.) Κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι υπάρχουν 100.000.000 πλανήτες σαν την γή μας. Αλλά ας μην ξεφύγω άλλο,απο το θέμα του νήματος.

Επιστρέφοντας στα διαστημικά ταξίδια,και στην περιέργια του πρωτόγονου (ακόμα και σήμερα) ανθρώπου να ανακαλύψει την γή....συμβαίνει κάτι παράδοξο
αν μπορούμε να το πούμε έτσι.....δεν έχουμε εξερευνήσει ολόκληρο τον πλανήτη μας ακόμα!Υπάρχουν μέρη,όπως ωκεανοί,που το μεγαλύτερο κομάτι τους
μένει ανεξερεύνητο μέχρι και σήμερα. Οπότε ίσως κάποιες απαντήσεις που αναζητάμε,να βρίσκονται εδώ,στην γή!!
Και στην τελική,1 τέτοιο ταξίδη μπορεί να γίνει εάν παρακάμψουμε τις αποστάσεις....με άλλο τρόπο δεν γίνεται,είμαστε καταδικασμένοι.

Τελικά,μήπως ο ''δημιουργός'',τα έφτιαξε έτσι,ώστε να είναι όλοι ήσυχοι;...δηλαδή να μην γνωριστούμε ποτέ με τους γείτονας;; :chinscratch:
Το μέλλον θα δείξει.(?)

Θέλω να κάνω μιά διευκρίνηση σχετικά με την λανθασμένη αντίληψη που υπάρχει στον κόσμο, ότι τα ραδιοκύματά μας έχουν διανύσει την απόσταση των 50+ ετών φωτός, οπότε αν τα λάβει κάποιος ίσως μπει στο κόπο να μας απαντήσει. Νεότερες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στον Άλφα Εγγύς του Κενταύρου στα 4,4 έτη φωτός, που είναι και το πιο κοντινό μας αστέρι (εκτός του Ήλιου), τα σήματά μας θα έχουν τόσο θόρυβο, που θα είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει κάποιος να απομονώσει την πληροφορία μέσα από τον θόρυβο. Αν πάμε μάλιστα και στην απόσταση του Σείριου που είναι στα 8,2 έτη, τότε δεν είναι απλά δύσκολο αλλά μάλλον ακατόρθωτο.

Πρέπει να ξεχάσουμε την επικοινωνία μεταξύ αστέρων μέσω των ραδιοκυμάτων. Αν υπάρχει κάποιος τρόπος, σίγουρα δεν είναι αυτός…

Θέλω να κάνω μιά διευκρίνηση σχετικά με την λανθασμένη αντίληψη που υπάρχει στον κόσμο, ότι τα ραδιοκύματά μας έχουν διανύσει την απόσταση των 50+ ετών φωτός, οπότε αν τα λάβει κάποιος ίσως μπει στο κόπο να μας απαντήσει. Νεότερες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στον Άλφα Εγγύς του Κενταύρου στα 4,4 έτη φωτός, που είναι και το πιο κοντινό μας αστέρι (εκτός του Ήλιου), τα σήματά μας θα έχουν τόσο θόρυβο, που θα είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει κάποιος να απομονώσει την πληροφορία μέσα από τον θόρυβο. Αν πάμε μάλιστα και στην απόσταση του Σείριου που είναι στα 8,2 έτη, τότε δεν είναι απλά δύσκολο αλλά μάλλον ακατόρθωτο.

Πρέπει να ξεχάσουμε την επικοινωνία μεταξύ αστέρων μέσω των ραδιοκυμάτων. Αν υπάρχει κάποιος τρόπος, σίγουρα δεν είναι αυτός…

Αυτό το υποστηρίζουν,αστροφυσικοί,αστρονόμοι,κλπ...

Κανείς δεν είπε ότι έχουν διανύσει αυτήν την απόσταση...απλώς αναφέρουν ότι δεν έχουμε πάρει απάντηση.Το εάν έχει φτάσει στον προορισμό του δεν το ξέρουμε....τι ακριβώς κάνουν,μόνο οι ίδιοι το ξέρουν!

Μπορεί να έχουμε λάβει και εμείς σήματα απο κάπου εκεί έξω,αλλά να μην μπορούμε να το απομονώσουμε...ή να μην ξέρουμε απο έρχεται,ή απο που προέρχεται.
Μερικές φορές το σήμα το δικό μας μπορεί να επιστρέψει πάλι πίσω,λόγω ηλεκτρομαγνητικής παρεμβολής απο την γή,που μπορεί να ανακλαστεί απο δορυφόρο.Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα!!

Κάτι που ξέχασα....κάπου άκουσα ότι τώρα τελευταία,σαν μέσο επικοινωνίας,χρησιμοποιούν το λέιζερ.
Όμως δεν έχω ασχοληθεί περαιτέρω,για να ξέρω πως μπορεί να δουλέψει κάτι τέτοιο!

Φιλε Πανο, σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια.

To Laser ... αν χρησιμοποιηθει για επικοινωνια ... θα πρεπει να γινει στοχευμενα, προς ενα συγκεκριμενο αστρικο συστημα-στοχο !!!
Τα ραδιοκυματα, ναι μεν απλωνουν σφαιρικα και "καλυπτουν" ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ στοχους ... αλλα ... χανουν και την ενταση τους
βασει του τετραγωνου της αποστασης που διαννυουν. Προς το παρον, ΔΕΝ μπορεις να εχεις μια σφαιρικη διασπορα με την ενταση
ενος παλμου laser (δεν νομιζω δηλαδη ....).

Ομως ακομα και σε δεσμες σωματιδιων (πανισχυρες, οπως οι κατακορυφοι πιδακες που εκτοξευονται απο μαυρες τρυπες, αστερες
νετρονιων και σουπερνοβα) ..... η αποσταση εχει και ΠΑΛΙ το πανω χερι ..... θα εξουθενωσει την ισχυ της δεσμης, νομοτελειακα.
Απλα θα το κανει πιο βαθμιαια. Αυτο ειναι ολο.

Last edited:
Ενδιαφέρων....
ίσως και να πετύχουμε κάτι με το λέιζερ,τουλάχιστον στο μέλλον. Ρωσία και αμερική σίγουρα δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια.
Ίσως στο μακρινό μέλλον,εγκαταστήσουν κάτι παρόμιο,του ραδιοτηλεσκοπιου που βρίσκετε στο πουέρτο ρίκο (arecibo),στον άρη...
Για να υπερκαλύψουν την απόσταση....απλώς κάνω 1 σκέψη!!

Εκτός του κόστους βέβαια,είναι και άλλοι παράμετροι που πρέπει να μελετηθούν....αλλά δεν το βρίσκω απίθανο σενάριο!(ίσως κ να αποδειχθεί μάταιο)
Μιλάω πάντα για επικοινωνία....και όχι παρατηρητές που υπάρχουν έξω απο τον πλανήτη,ή τα άλλα τηλεσκόπια που περιφέρονται στο διάστημα.(Νομίζω το voyager είναι)

Το πιο πιθανο ειναι οτι, η ισχυς των ραδιοκυματων που ταξιδεψαν απο την Γη προς οποιαδηποτε κατευθυνση
εχει εξασθενισει τοσο, ωστε η κωδικοποιημενη πληροφορια που μεταφερουν μεσα τους να ΜΗΝ μπορει να
αναλυθει σε ηχο, εικονα η οτιδηποτε αλλο. Σε αποσταση 4.3 ετων φωτος ισως (ξαναλεω ΙΣΩΣ) ενας
κωδικας Μορς να κατορθωσει να φτασει. Αλλα, ποιος χρησιμοποιει κωδικα Μορς ?

ΟΜΩΣ ... τα νετρινα μπορουν να ταξιδεψουν χαοτικες αποστασεις με μηδενικες απωλειες !!!!!
Μπορουν να περασουν μεσα απο αστρα .... ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΑ και ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΑ !!!! Ειναι, ας μου επιτραπει
η υπερβολη, ο ορισμος στην Καθαροτητα Σηματος. Εαν βρισκαμε εναν τροπο να τα χαλιναγωγησουμε
(γιατι μετασχηματιζονται διαρκως ΤΑ ΣΚΑΣΜΕΝΑ απο νετρινα ηλεκτρονιου σε νετρινα Μυονιου και Ταυ)
τοτε .... δεν θα στρεφαμε τα νετρινοσκοπια προς το διαστημα αλλα ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ της Γης και πισω
απο αυτην.

Δεν θα μας καιγοταν καρφι για το τι μεσολαβει αναμεσα σε μας και εναν στοχο ..... μονο ο στοχος !!!

(το υποθαλλασιο προγραμμα στην Πυλο, ο Νεστωρας .... ΔΕΝ απεδωσε τα αναμενομενα .... δυστυχως)

Last edited:
(το υποθαλλασιο προγραμμα στην Πυλο, ο Νεστωρας .... ΔΕΝ απεδωσε τα αναμενομενα .... δυστυχως)

Nαι....είχα διαβάσει-ακούσει,τι έχουν σκοπό να κάνουν. Τα νεώτερα δεν τα ξέρω,απο εσένα το μαθαίνω.

Τώρα δεν ξέρω αυτό που θα πώ,εάν μπορεί να θεωρηθεί άσχετο.....αλλά,με τον όλυμπο τι παίζει; Έχω διαβάσει κάτι περί ηλεκτρομαγνητικών φαινομένων,σε διάφορα σημεία του.
Εντάξει...είναι απλά 1 βουνό,αλλά μήπως μπορούμε να μάθουμε κάτι απο εκεί; Για τις άλλες,φανταστικές ιστορίες των κατοίκων,δεν αναφέρομαι....δεν τα θεωρώ σοβαρά.
Όσοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα,ξέρουν τι εννοώ!

Aς μην ξεφυγουμε τοσο πολυ απο το θεμα .... (θερμη παρακληση)

-bye-

(Πανο, εχω ανοιξει και thread για πιο συμβατικες μορφες προωθησης
Post : Διαστημικα Ταξιδια : Μυθοι και Πραγματικοτητα - σελιδα 10)

Last edited:
Ακόμα και το laser δεν είναι τίποτε άλλο από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Απλά έχει συγκεκριμένο μήκος κύματος και πόλωσης. Αυτό σημαίνει ότι και αυτή η δέσμη όσο θα απομακρύνεται από την Γή, θα εξασθενεί με τον ίδιο τρόπο. Τώρα θα μου πει κάποιος ότι μπορούμε να συγκεντρώσουμε μεγάλη ενέργεια για να μπορέσει τυπικά να φτάσει κάπου. Υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Όσο μεγαλύτερη εστίαση κάνουμε, τόσο μικραίνει το πλάτος της δέσμης για να μπορέσουμε να αυξήσουμε την ενέργειά της. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται μεγάλη ακρίβεια στην στόχευση και φυσικά πάνω από όλα πρέπει να έχουμε επιλέξει συγκεκριμένους στόχους. Με αυτό τον τρόπο επικοινωνίας είναι σαν να ψάχνουμε ψύλλο στα άχυρα.

Σχετικά με τα νετρίνα, υπάρχει το πρόβλημα ότι σπάνια καταφέρνουμε να συλλάβουμε κάποιο από αυτά, αλλά ακόμα και όταν το συλλάβουμε αυτό μετασχηματίζεται, οπότε πάπαλα η τυχών πληροφορία που μεταφέρει. Συν το γεγονός ότι και πάλι έχουμε πρόβλημα ταχύτητας μιας και αυτά τρέχουν κοντά στην ταχύτητα του φωτός, οπότε είναι απελπιστικά αργά για αυτές τις αποστάσεις.

Μάλλον πρέπει να ψάξουμε για πιό "εξωτικές" λύσεις στο θέμα επικοινωνίας μακρινών αποστάσεων...

Last edited:
.... oπως ? ....

Τώρα περιμένεις απάντηση σε αυτό;

Πιστεύω πως το σύμπαν διαθέτει πολλά μικρά παραθυράκια που κρύβουν πολλές εκπλήξεις, ευχάριστες και δυσάρεστες. Για να τα μάθουμε όμως αυτά, θα πρέπει πρώτα να το κατανοήσουμε και προς το παρόν απέχουμε πολύ από το ζητούμενο. Ίσως αν ο άνθρωπος στρέψει την προσοχή του και την αφορίωσή του σε αυτό και πάψει να ασχολείτε με επίγειες βλακείες, ίσως και πάλι λέω ίσως, καταφέρει ο άνθρωπος να συνεχίσει τον πολιτισμό του στα αστέρια.

Ο παρόν πολιτισμός που βασίζεται στο ΕΓΩ στο ΕΧΩ και το ΚΕΡΔΟΣ, δεν έχει μέλλον…

Πάντως οι εξελίξεις στη μεταφορά πληροφορίας μέσω entangled pairs , που έχει κάνει άλματα στις μέρες μας, εμπνέει λύσεις για άμεση επικοινωνία ανεξάρτητα της απόστασης.
Από την άλλη κάπως κάποιος πρέπει να μεταφέρει ένα ‛πουγκί’ μέχρι το άλλο απομακρυσμένο σημείο όπου θέλουμε να έχουμε άμεση επαφή – για να μπολιάσει τον πομποδέκτη.
Άρα δεν βολεύει για να διαφημίσουμε στον έξω κόσμο την ύπαρξη μας.
Θα δούλεψε περισσότερο σα το ansimbl της Ursula Le Guinn

το περιεργο παντως ειναι το ΣΕΤΙ,απ'τη στιγμη που ολα αυτα ηταν γνωστα απο πολυ νωρις(περι εξασθενισης των ηλ/κων σηματων),γιατι ξεκινησε ενα τετοιο προγραμμα;

Re: Απάντηση: Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

το περιεργο παντως ειναι το ΣΕΤΙ,απ'τη στιγμη που ολα αυτα ηταν γνωστα απο πολυ νωρις(περι εξασθενισης των ηλ/κων σηματων),γιατι ξεκινησε ενα τετοιο προγραμμα;

Το να έχουμε τα αφτιά μας ανοιχτά κακό δεν είναι πάντως.
Έτσι κι αλλιώς τα σήματα που επεξεργαζόμαστε και τα στοχευόμενα FFT είναι λιγότερο από σταγόνα στον ωκεανό.
Αν δεν είχαν γίνει έστω αυτές οι αναλύσεις μέχρι σήμερα – τότε είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα έλεγαν ας τις ξεκινήσουμε γιατί αργήσαμε.

Re: Απάντηση: Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

χαμενοι οικονομικοι ποροι,αν και ο Σαγκαν ηταν υπερμαχος.

δε ξέρω τι είναι τελικά πιο χαμένο …
και κάτι δις που γίνονται αέρας σε προγράμματα ‛διάσωσης’ θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολιτείες στον Άρη …
δε λέω τι είναι καλύτερο
Αλλά και κάποια θετικά είχε το seti κυρίως στην ερευνά και ανάπτυξη, θέσεις εργασίας για μηχανικούς, ερευνητές, υψηλή τεχνολογία, συγχρηματοδότηση τηλεσκοπίων και άλλων μετρητικών διατάξεων. Ακόμα και για την τεχνολογία γύρω από την πληροφορική και το διαδίκτυο, έγιναν επενδύσεις με ‛δικαιολογία’ το seti.
Κάποια θετικά σίγουρα υπάρχουν δηλαδή – δεν είναι εντελώς πεταμένα ΙΜΟ –

ναι εμμεσα,εχεις δικιο.
Αλλα,θα μπορουσαν να επενδυθουν σε καποιο παρομοιο προγραμμα το οποιο θα εδινε παλι τα παραπανω και θα ειχε και αμεσα αποτελεσματα.
Αυτα τα λεω γιατι ηταν εξ αρχης γνωστο οτι το αποτελεσμα θα ηταν αυτο που προεκυψε.