διατομη καλωδιου ηχειων

panhassiotis

New member
30 November 2011
48
εχω ενα ενισχυτη marantz pm-68, ο οποιος αποδιδει 95w ανα καναλι και καποια ηχεια ιδιοκατασκευης περιπου στα 200 ή 300w. ηθελα λοιπον να ρωτησω τι καλωδιο πρεπει να χρησιμοποιησω! το κακο βεβαια ειναι, οτι το ενα ηχειο απεχει μολις ενα μετρο απο τον ενισχυτη, ενω το αλλο περιπου εξι!! το μηκος μαλλον θα ειναι το ιδιο,διοτι καπου θα το βολεψω το παραπανισιο. εχω ηδη αγορασει ενα καλωδιο OFC 1,5mm. μηπως θα βρεπει να παρω πιο χοντρο?

Θέλεις να φτιάξεις δικό σου καλώδιο αν κατάλαβα καλά...Δεν ρωτάς τους DIY συναδέλφους να σου δώσουν κατευθύνσεις καλύτερα;

καλησπερα φιλε μου! θελω να αγορασω καλωδιο του εμποριου, απλα επειδη εχω διαβασει κ ακουσει παρα πολλα για το θεμα αυτο, εχω μπερδευτει οσον αφορα του παχος του καλωδιου! σαν πιο επικρατεστερη γνωμη, ειναι αυτη του 1,5mm. ειναι σωστη?

Δεν υπάρχει κανόνας σε αυτό, ξεκίνα από το 1,5χιλ αν και το πάχος είναι μια από τις πολλές παραμέτρους που θα επηρεάσουν τον τελικό ήχο. Δυστυχώς τα καλώδια είναι μια ατελείωτη ιστορία με αμέτρητους πειραματισμούς.
Πιο σημαντικό είναι να έχει υψηλή καθαρότητα χαλκού (μιας και αναφέρθηκες στο OFC). Δεν ψάχνεις και για κάτι πιο φθηνό αλλά επώνυμο, δεν θα το μετανιώσεις.

Δεν υπαρχει ποτε προβλημα με ενα πιο χοντρο καλωδιο.Το 1.5μμ πιστευω οτι για 6 μετρα που χρειαζεσαι ειναι λιγο.

Ενα καλο ηλεκτρολογικο καλωδιο γυρω στα 4-6 μμ θα ειναι μια χαρα.Για να παρεις "επωνυμο" σε τετοιες διατομες θα χρειαστεις πολυ περισσοτερα λεφτα,και δεν σου εγγυαται κανενας οτι θα ειναι καλυτερο.

Βαλε καλα βυσματα,ειναι εξ'ισου η και πιο σημαντικα.

Απάντηση: Re: διατομη καλωδιου ηχειων

Ευχαριστω για τις απαντησεις σας, αν και δεν βλεπω να βγαζω ευκολα ακρη! δεν ειναι οτι εχω καποιο πανακριβο σετακι,απλα το ψαχνω λιγο εστω και σαν γενικες γνωσεις. καποιος λοιπον μου ειπε οτι πρεπει να παιξω με 2,5μμ τουλαχιστον και οτι ειναι προτιμωτερο να μην τυλιξω "κουλουρα" το παραπανω καλωδιο κι ας μην εχουν το ιδιο μηκος! οσον αφορα την τιμη του καλωδιου, γνωριζεται ποσο περιπου παει το μετρο για ενα τετοιου ειδος καλωδιο κ απο που να το παρω?
Υ.Γ. σε γνωστο καταστημα, βρηκα καρουλι των 10μ της oehlbach στα 25 ευρω..

2,5 mm δεν ειναι κακη ιδεα,απλα τα 6 μετρα ειναι καπως προβλημα.
Θα πηγαινα για 4mm
Τι διατομη εχει το oehlbach ?

Απάντηση: Re: διατομη καλωδιου ηχειων

2x2,5 ειναι η διατομη του oehlbach. αν παρω καποιο no name του εμποριου στα 2x4,00 ας πουμε, δεν θα ειναι χειροτερο απο αυτο που προανεφερα? παιζει κ η ποιοτητα ειπαμε! κι οσον αφορα το κοστος το no name μαλλον ακριβοτερο θα μου βγει σε αυτο το παχος...

Τα φτηνα επωνυμα,ανωνυμα με "ονομα" τυπωμενο ειναι ως επι το πλειστον.

Ενα "επωνυμο" των 2.5 ευρω το μετρο σχεδον μιλα απο μονο του.

Last edited: