Διάτρηση λαμαρίνας

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
Ψάχνω να βρώ εύκολο τρόπο να ανοίξω κάποιες τρύπες στο καπάκι ενός μηχανήματος (λαμαρίνα λεπτή μάλλον κάτω απο μισό χιλιοστό) .
Μου είπαν οτι υπαρχουν σε εξειδικευμένα εργαστηρια ειδικά ‛ψαλίδια’ τα οποία είναι σε μορφή καρτέλας και μπορεί κάποιος να ‛χτυπήσει‛ επάνω σε λαμαρίνα ένα μικρό εμβαδόν απο στοιχημένες τρύπες μικρής διατομής, ότι ακριβώς ψάχνω δηλαδή.

Αν κάποιος γνωρίζει κάτι θα μου ήταν πολύτιμη η οποιαδήποτε σχετική πληροφορία.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Πέτρος.

Οτιδήποτε DIY θα είναι άσχημο σε τέτοια δουλειά. Εκτός αν είσαι πολύ μερακλής και έχεις καλά εργαλεία. Του στυλ καλό κολωνάτο χωρίς τζόγο στο τσόκ ώστε να μπορείς να το κεντράρεις σε καλομετρημένα σημεία για τις τρύπες, και καλά κοφτερά τρυπάνια για να τις ανοίξεις.

Πέτρο μου,για σωστή δουλειά,μόνο σε μηχανουργείο με CNC.
Μόνο που θα πρέπει να συνεννοηθείς πότε θα έχουν το μηχάνημα σε λειτουργία ή να το αφήσεις εκεί για κάποιο χρόνο,δεν τα λειτουργούν συνεχώς,είναι ασύμφορα.

Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς με τη λέξη 'συμμετρία' αλλά πρόσφατα άνοιξα δύο τρύπες Φ 34 χιλ σε πρόσοψη κουτιού (τα γνωστά της normabox με 2 ή 3 χιλ πάχος δε θυμάμαι ακριβώς) με τρυπάνι και βγήκαν άψογες!
Με τέτοιο τρυπάνι κοβαλτίου... http://www.e-ergaleio.gr/product_info.php?products_id=20601

Απάντηση: Re: Διάτρηση λαμαρίνας

Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς με τη λέξη 'συμμετρία' αλλά πρόσφατα άνοιξα δύο τρύπες Φ 34 χιλ σε πρόσοψη κουτιού (τα γνωστά της normabox με 2 ή 3 χιλ πάχος δε θυμάμαι ακριβώς) με τρυπάνι και βγήκαν άψογες!
Με τέτοιο τρυπάνι κοβαλτίου... http://www.e-ergaleio.gr/product_info.php?products_id=20601

'Αλλο 2 τρύπες,άλλο 10 ή είκοσι στην σειρά.
Βεβαίως κι αυτό γίνεται,με καλό στερέωμα της λαμαρίνας,πήχη,σημάδεμα και καλό ποντάρισμα κοντά-κοντά.
Αλλά και πάλι,όσες πιο πολλές οι τρύπες,τόσο θα φαίνεται και η παραμικρή ατέλεια.

Τελικά δεν έχω καταλάβει πόσες και με τι διάμετρο τρύπες θέλει ν'ανοίξει ο φίλος Πέτρος... αν θέλει ν' ανοίξει πολλές μικρές (πχ για αερισμό του μηχανήματος) πάλι μπορεί με πιο μικρό τρυπάνι στην επιθυμητή διάμετρο.

Πιστεύω ότι απλά χρειάζεται να τις σχεδιάσει προσεκτικά πάνω στο καπάκι (δεν είναι δα και τίποτα σπουδαίο αυτό), ένα δράπανο με ρυθμιζόμενες στροφές και να στηρίξει το καπάκι καλά πριν ξεκινήσει.

Όλα τα παραπάνω τα λέω με τη σκέψη να τις ανοίξει απλά μόνος του.

Last edited:
Kατ’ αρχάς ευχαριστώ πολύ όλουςσας για την άμεση ανταπόκριση!.

Τώρα όσον αφορά τα περι αν γίνεται να το κάνω και μόνος μου, φυσικά και γίνεται. Όταν όμως μιλάμε για μερικές δεκάδες τρύπες δύο τριών χιλιοστών που θα πρέπει στο τέλος να φαίνονται και όμορφες το πράγμα γίνεται ιδιαίτερα περίπλοκο και οι δυσκολίες σημαντικές ωστε να με οδηγήσουν να το ψάξω λίγι παραπάνω μπάς και την γλυτώσω..

Απο ότι φαίνεται μάλλον δεν θα την αποφύγω την ταλαιπωρία..

Kατ’ αρχάς ευχαριστώ πολύ όλουςσας για την άμεση ανταπόκριση!.

Τώρα όσον αφορά τα περι αν γίνεται να το κάνω και μόνος μου, φυσικά και γίνεται. Όταν όμως μιλάμε για μερικές δεκάδες τρύπες δύο τριών χιλιοστών που θα πρέπει στο τέλος να φαίνονται και όμορφες το πράγμα γίνεται ιδιαίτερα περίπλοκο και οι δυσκολίες σημαντικές ωστε να με οδηγήσουν να το ψάξω λίγι παραπάνω μπάς και την γλυτώσω..

Απο ότι φαίνεται μάλλον δεν θα την αποφύγω την ταλαιπωρία..

Ok I rest my case... εναλλακτικά Πέτρο θα μπορούσες να φτιάξεις ένα καπάκι με... σίτα... :2thumb22sup:

Η λύση σου Ντίνο πέρασε απο το μυαλό μου για λιγάκι αλλα πέραν απο οτι θα έπρεπε να καταστρέψω το καπάκι για να την εφαρμόσω, το αποτέλεσμα θα ήταν εγγυημένα αντιαισθητικο..

Αυτό που προτείνει ο Ντίνος μπορεί να γίνει αλλά όχι να αντικαταστήσεις το καπάκι που θές να τρυπήσεις, απλά να χρησιμοποιήσεις την ήδη τρυπημένη λαμαρίνα σαν πατρόν, για τη συμμετρία και την ομορφιά.

To pro-ject είναι ο εξαερισμός του προενισχυτή απο αυτά, του 100mp http://www.kogerer.ru/subj/l1000mu.html

Το πρόβλημα είναι ότι το καπακώνει άλλο μηχάνημα?
Φαντάζομαι ώς απίθανο να είναι fail της luxman.

Aν είναι θέμα "καπακώματος" μήπως θα ήταν πιο σωστό (και εύκολο) να απομάκρυνες με άλλη κατασκευή ίσως το απο πάνω μηχάνημα ?

Kαι το χρώμμα;..

Δεν καταλαβαίνω, ποιό χρώμα;
Εγώ λέω απλά κα κολλήσεις ένα κομμάτι λαμαρίνα διάτρυτη πάνω στο καπάκι που θές να τρυπήσεις, πχ σαν αυτή:

pl126957-0_1mm_to_25mm_wide_hot_dipped_galvanized_perforated_metal_sheet_10.jpg

και να την ακολουθήσεις σαν οδηγό.

Εκτός αν δεν κατάλαβα καλά τι λές ακριβώς.

Εγώ δεν σε είχα καταλάβει Μπάμπη, έχει κάποιο ενδιαφέρον η λύύγω την ταλαιπωρια η που προτείνεις αν και πάλι δεν θα αποφύι τγω την ταλαιπωρία με το δράπανο.´.
Αλήθεια τρυπάνι να προτιμήσω για γρηγορο και ’καθαρό‛ κόψιμο;..

Re: Απάντηση: Re: Διάτρηση λαμαρίνας

Το πρόβλημα είναι ότι το καπακώνει άλλο μηχάνημα? Φαντάζομαι ώς απίθανο να είναι fail της luxman.Aν είναι θέμα "καπακώματος" μήπως θα ήταν πιο σωστό (και εύκολο) να απομάκρυνες με άλλη κατασκευή ίσως το απο πάνω μηχάνημα ?
Όχι.Όταν τα πήρα απο το πρόσφατο service στον East Electronics μου συστάθηκε να εξαερίσω μερικώς τον προενισχυτή γιατι ζεστένεται υπερβολικά (μάλλον λόγω υψηλής πόλωσης) και μεσοπρόθεσμα θα μου δημιουργηθεί πρόβλημα αφου τα ασημάδια της ταλαιπωρίας λόγω θερμοκρασιών είναι ήδη εμφανή στις πλακέτες.. Τώρα τον χειμώνα όλα Οκ απλά είπα να αρχίσω να το ψάχνω στο χαλαρό και μετα το πιό ποσωπικό ψάξιμο (προφανώς με πενιχρά αποτελέσματα) του πως θα μπορούσε αυτό να γίνει σωστά και σχετικά εύκολα στράφηκα και εδώ στο forum, με στόχο να δώσω κάποια λύση μέχρι το καλοκαίρι που θα είναι και ¨απαραίτητη¨..

Last edited: