Διεκδικείτε τις αποζημιώσεις του ΟΣΕ για τις καθυστερήσεις άνω της μισής ώρας...

17 June 2006
10,685
Εδώ και κάποιους μήνες ο ΟΣΕ έχει αλλάξει σημαντικά την πολιτική του γενικώς. Χαρακτηριστικό ότι εκπτώσεις σε εισιτήρια προσφέρει μόνο με έκδοση από το internet και όχι από τα εκδοτήρια στους σταθμούς, μειωμένα δρομολόγια αλλά με λιγότερες καθυστερήσεις κλπ.
Αυτό που θέλω να υπενθυμίσω με αυτό το μήνυμα είναι ότι με καθυστέρηση άνω των 30 λεπτών υπάρχει αποζημίωση σε μορφή κουπονιών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επόμενο ταξίδι. Η αξία των κουπονιών ξεκινά από το 20% σε περιπτώσεις 31 λεπτών και φτάνει στο 100% της αξίας του εισιτηρίου για καθυστερήσεις άνω των 2 ωρών.
Αφορμή ένα ταξίδι που έκανα με τοπικό τραίνο (Αθήνα-Λειανοκλάδι) την προηγούμενη εβδομάδα. Το τραίνο ήταν ασφυκτικά γεμάτο με όρθιους ολόκληρο και τελικά καθυστέρησε 34 λεπτά. Από τα εκατοντάδες άτομα που ήταν μέσα δεν είδα κανέναν άλλο να ζητά την αποζημίωση. Μπορεί για εμάς να είναι μικρή (~2 /άτομο) αλλά αν τη ζητάνε όλοι θα αρχίσει κάποια στιγμή να τους νοιάζει περισσότερο.
Επίσης επειδή οι περισσότεροι υπάλληλοι στους σταθμούς δεν ξέρουν και είναι και πολλές φορές αγενείς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάτε την ίδια ή κάποια άλλη ημέρα στο εκδοτήριο του σταθμού, να δώσετε το εισιτήριό σας και θα σας δώσουν το κουπόνι.

Πωπω θαρρος... Αθηνα λιανοκλαδι με τρενο. Λιγο καλυτερο απο σαφαρι στην Κενυα μου ακουγεται :)
Ασφυκτικα γεματο.. ορθιους... για ΩΡΕΣ?? Ευρωπη του 21ου αιωνα?
Τι να νοιαζει? Και ποιον? Εδω χρωστανε λεει στο κρατος μονο 1 δις ευρω.. και μπαινουν μεσα κατι εκατομυρια το χρονο.
Στα 2 ευρω *1000 επιβατες θα κολλησουν.
Να βρεθει καποιος να το κλεισει αυτο το μαγαζι και να το παει απο την αρχη.
Δεν γινεται αλλιως.

Last edited:
Να πω την αλήθεια επειδή τον τελευταίο καιρό ταξιδεύω αρκετά με τραίνο, τα πράγματα σε γενικές γραμμές έχουν βελτιωθεί κατακόρυφα. Τα δρομολόγια έχουν μειωθεί, όμως ταυτόχρονα έχουν μειωθεί και οι καθυστερήσεις. Στα τελευταία 10 ταξίδια ήταν η μοναδική φορά που είχε τέτοια καθυστέριση, τις υπόλοιπες ακόμη και τα τοπικά τραίνα δεν έχουν αργήσει άνω των 5 λεπτών.
Ο κύριος λόγος είναι ότι πια το τραίνο φεύγει από το σταθμό Λαρίσης, κάνει μια στάση στο ΣΚΑ και η επόμενη είναι στην Οινόη. Οι ενδιάμεσοι σταθμοί πια εξυπηρετούνται από τον προαστιακό που πάει Χαλκίδα. Με το intercity δεν είχα ποτέ το παραμικρό πρόβλημα. Με τα τοπικά δευτέρα πρωί και παρασκευή βράδυ έχει όρθιους σχεδόν πάντα και το κακό είναι πως δεν μπορείς να έχεις κράτηση θέσης (ας γράφει θέση το εισιτήριο που βγάζεις στο internet). Καθημερινές είναι αρκετά άνετα τα πράγματα. Τα τοπικά έχουν και βαγόνια πρώτης θέσης, αλλά δεν έχουν εισιτήρια πρώτης θέσης και έτσι κάθεσαι όπου θέλεις. Η τιμή δε από το Internet είναι μόλις 13.50 ευρώ για το τοπικό τραίνο (25.60 με intercity), όταν με το αυτοκίνητο για την ίδια διαδρομή θέλεις 60 ευρώ βενζίνη και διόδια.
Τέλος η λειτουργία του ΣΚΑ (Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών) σημαίνει ανταπόκριση με τον προαστιακό στη γραμμή Αεροδρόμιο-Κιάτο που μπορεί να μειώσει πολύ χρονικά ένα ταξίδι μιας και δεν χρειάζεται να κατέβεις κέντρο στο σταθμό Λαρίσης.

Πωπω θαρρος... Αθηνα λιανοκλαδι με τρενο. Λιγο καλυτερο απο σαφαρι στην Κενυα μου ακουγεται :)
Ασφυκτικα γεματο.. ορθιους... για ΩΡΕΣ?? Ευρωπη του 21ου αιωνα?
Τι να νοιαζει? Και ποιον? Εδω χρωστανε λεει στο κρατος μονο 1 δις ευρω.. και μπαινουν μεσα κατι εκατομυρια το χρονο.
Στα 2 ευρω *1000 επιβατες θα κολλησουν.
Να βρεθει καποιος να το κλεισει αυτο το μαγαζι και να το παει απο την αρχη.
Δεν γινεται αλλιως.

Έχεις ταξιδέψει ποτέ με τρένο σε ευρωπαϊκές χώρες; Εγώ έχω ταξιδέψει σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Γιουγκοσλαβία. Παντού έχω ζήσει τέτοιες σκηνές απείρου κάλλους. Στη Γερμανία έζησα πολλές φορές πατικωμένους επιβάτες, όρθιους σε τοπικό τρένο (γενικά είναι συνηθισμένο φαινόμενο). Τα λουξεμβουργιανά τρένα μοιάζουν με τα δικά μας της δεκαετίας του '70. Το ίδιο και τα βελγικά και ολλανδικά. Οι δε ολλανδικοί σιδηρόδρομοι είναι μακράν οι χειρότεροι με τους οποίους έχω ταξιδέψει: ταξίδευα από Άμστερνταμ για Βρυξέλλες και το εισιτήριό μου έγραφε καθαρά ότι το τρένο πήγαινε κατευθείαν στις Βρυξέλλες χωρίς ανταπόκριση (το είχαμε ρωτήσει και στο σταθμό). Στην Αμβέρσα το τρένο έκανε μιά περίεργη, υπερβολικά μεγάλη στάση και ξαφνικά άρχισε να πηγαίνει με την όπισθεν ξανά στην κατεύθυνση του Άμστερνταμ! Πιάσαμε κουβέντα με ένα ζευγάρι ολλανδούς που μας έσκασαν το μυστικό: ο ολλανδικός ΟΣΕ είναι διαβόητος για τις κακές υπηρεσίες του, αλλά οι Ολλανδοί απλά το ανέχονται και δεν το πολυσηζητάνε για να μην τους κακοχαρακτηρίσουν οι ξένοι!:BDGBGDB55:

Γερμανία που έχω ταξιδέψει αρκετά και εγώ με τραίνο ποτέ δεν είχα πρόβλημα. Καθυστερήσεις ειδικά στα τοπικά τρένα όντως έχω πετύχει και εγώ. Η χειρότερη καθυστέρηση ήταν σε τρένο από Δρέσδη για Πράγα ήταν σχεδόν 3 ώρες, αλλά ευτυχώς είχα εισιτήριο ανοικτό για όλη την ημέρα και τελικά πήρα το προηγούμενο τραίνο που είχε την ίδια καθυστέρηση και έφτασα στην ώρα μου.
Επίσης στο Λονδίνο έχω ακριβοπληρώσει ένα ταξί από Πάντιγκτον για Χίθροου γιατί κάποιος πήγε να αυτοκτονήσει και διακόπηκαν όλα τα δρομολόγια λόγω απόπειρας αυτοκτονίας. Και αυτό για πάνω από 1 ώρα (μου επέστρεψαν το αντίτιμο του εισιτηρίου μου στην πιστωτική τουλάχιστον - το είχα βγάλει με επιστροφή).

Εχετε υπ'όψιν σας οτι στην Ελλάδα ο σιδηρόδρομος ΔΕΝ κάνει αυτο για το οποίο κατασκευάστηκε σαν μέσο μεταφοράς? Ας πούμε οτι θέλετε να στείλετε ενα ψυγείο απο την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη, Παλιά, πηγαίνατε στο σημείο φόρτωσης των τραίνων και κάνατε την δουλειά σας. Τώρα αν τηλεφωνήσετε στον ΟΣΕ για πληροφορίες θα ανακαλύψετε οτι απλά δεν γίνεται... Εδώ και πολύ καιρό, ο ΟΣΕ δεν μεταφέρει πιά αντικείμενα, παρα μόνο οτι μπορει να κουβαλήσει κανείς μαζί του. Με τα ΚΤΕΛ μπορείς να στείλεις κάποια αντικείμενα, με τον ΟΣΕ όχι... Μόνη λύση οι ιδιωτικές μεταφορικές...

Last edited: