Digea ή αναλογικό;

Παίδες τελικά έκανα το βήμα και αγόρασα αποκωδικοποιητή.Είδα διαφορά σε σχέση με το αναλογικό ειδικά στο Alpha και στο Σκαι που δεν τα έπιανα και καλά ακόμα και στον...ΑΝΤ1.Και μόνο οτι βλέπω μπάλα στο ERT HD τώρα άξιζε και με το παραπάνω η αγορά!Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας!

Παίδες τελικά έκανα το βήμα και αγόρασα αποκωδικοποιητή.Είδα διαφορά σε σχέση με το αναλογικό ειδικά στο Alpha και στο Σκαι που δεν τα έπιανα και καλά ακόμα και στον...ΑΝΤ1.Και μόνο οτι βλέπω μπάλα στο ERT HD τώρα άξιζε και με το παραπάνω η αγορά!Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας!

Μόλις τελειώσει το ματς, πες μας και ποιον δέκτη αγόρασες :smile:

Αυτο ελλειπε να μην εβλεπες διαφορά απο αναλογικη ληψη σε ψηφιακη (εφοσον η αναμεταδοση δεν εχει προβλημα)
Εγω ειχα την καλυτερη εικονα για αναλογικη ληψη, αυτονομη κεραια με μονοκοματο καλωδιο και οπτικη επαφη με Υμηττο, τηλεοραση LE40F86BD που με ενεργη την μειωση θορυβου (στην πρωτη σκαλα απο τις τρεις) η εικονα ερχοταν τελεια για αναλογικη ληψη.
Και παλι, η συγκριση με την ψηφιακη εκπομπη δεν εχει σχεση.

Δεν θυμαμαι τι τηλεοραση ειπες οτι εχεις αλλά αν ειναι πανω απο 32" η διαφορα ειναι μεγαλη, εννοω οτι σε 32" δεν υπαρχει και τοσο μεγαλη διαφορά εκτος και αν βλεπεις απο πολυ κοντα. Αν ομως εχεις μια 25" CRT το πιθανοτερο να μην δεις καμια διαφορά. Το ιδιο ακομα και 29" CRT να εχεις αν ειναι Philips Matchline ή Cineos σειρα που εχουν εκπληκτικους δεκτες και φιλτρα.
Απο τις 40" και πανω ομως η διαφορά ειναι μεγαλη.

Re: Απάντηση: Digea ή αναλογικό;

Αυτό ακριβώς. Αν βάλεις στην εξίσωση και τις άπειρες παρεμβολές απο σταθμούς εντός και εκτός συνόρων που έχουμε εδω στην περιφέρεια, τα ψηφιακά ήταν δώρο θεού.

Ακόμα και στην Αθήνα πριν την πλήρη ψηφιακή που υπήρχαν και τα αναλογικά, δεν μπορούσα να πω ότι η λήψη των αναλογικών ήταν τέλεια! Το ειδωλάκι πάντα υπήρχε. Ποτέ μα ποτέ δεν κατάφερα να είχα τέλεια εικόνα. Και μιλάμε φυσικά για καλό κεραιοσύστημα. Ίσως να έφταιγε η θέση λήψης (Μαρούσι) και την κατεύθυνση των πάνελ του πομπού.

Δεν ανεφερα καθολου τα διαφορα προβληματα ληψης που παντα υπαρχουν γιατι ακομη και αν θεωρησουμε οτι εχουμε την τελεια ληψη οταν στις περισοτερες περιπτωσεις οπως γραφω παραπανω τα ΚΕ τροφοδοτουνται με συμπιεσμενο σημα μεσω δορυφορου το τελικο αποτελεσμα που βλεπουμε στις οθονες απεχει πολυ απο αυτο που βλεπουμε απο εναν αναμεταδοτη που μεταδιδει σημα που λαμβανει μεσω ινας του ΟΤΕ η απο link του σταθμου .
Επειδη ακομη και τα ΚΕ που αναμεταδιδουν σημα που λαμβανουν μεσω ινας του ΟΤΕ εχουν και σαν backup λυση την δορυφορικη ληψη οποιος δει ταυτοχρονα τις δυο εικονες θα δει ποσο μεγαλη διαφορα υπαρχει.

Και αυτό το έχει εξηγήσει ολόσωστα ο videolatris. Το σήμα στην αναλογική ήταν ασυμπίεστο, τα χρώματα ήταν πολύ καλύτερα και πολύ πιο ζεστά, αντίθετα στην ψηφιακή τα χρώματα είναι χλωμά λες και όλα γύρω είναι πεθαμένα.

Κατι λαθος καταλαβες . Εγω γραψω
"Με δεδομενο ομως οτι στην επαρχια και εδικα στα μικρα τοπικα κεντρα εκπομπης, οπως και στα μεγαλα κεντρα εκπομπης στα περισσοτερα ιδιωτικα καναλια η πλειονοτητα των αναμεταδοτων τροφοδοτειται με συμπιεσμενο σημα μεσω δορυφορου εκλειπουν οι προυποθεσεις για καλη αναλογικη εικονα"

Αν ειχαμε σε ολα τα ΚΕ ασυμπιεστο σημα μεσω ΟΤΕ η με link και καλη ληψη θα ισχυαν αυτα που γραφεις αλλα επειδη οπως γραφω το μεγαλυτερο κομματι τουλαχιστον στη επαρχια δεν εχει αυτες τις προυποθεσεις για την επαρχια η ψηφιακη ειναι οτι καλλιτερο .

Όσον αφορά τον αποκωδικοποιητή αγόρασα αυτόν εδώ στα 26 και κάτι ευρώ http://www.satsonix.gr/legenthdtunermaxgr.html

Η τηλεόραση μου είναι αυτή http://www.sony.co.uk/product/tv-66-26-lcd/kdl-26t3000 Αύριο θα τον δοκιμάσω και σε μια 32αρα που έχω

Περιμένουμε τις εντυπώσεις σου απο τον δέκτη εδώ

Δεν τον έχουν αγοράσει πολύ εδω και θα θέλαμε να μάθουμε αν όντως έχει τόσο καλή λήψη όσο διαφημίζει.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Digea ή αναλογικό;

Δεν ανάφερα κάτι για την ποιότητα λήψης, αλλά για την ποιότητα εικόνας. Δεν υπάρχει σύγκριση ποιότητας λήψης μεταξύ αναλογικού και ψηφιακού σήματος. Οι συγκρισείς αφορούν καθαρά αυτά που βλέπουμε στην οθόνη μας.
Και αυτό το έχει εξηγήσει ολόσωστα ο videolatris. Το σήμα στην αναλογική ήταν ασυμπίεστο, τα χρώματα ήταν πολύ καλύτερα και πολύ πιο ζεστά, αντίθετα στην ψηφιακή τα χρώματα είναι χλωμά λες και όλα γύρω είναι πεθαμένα.
Φυσικά, η ψηφιακή έχει δυνατότητα να ξεπεράσει σε ποιότητα εικόνας την αναλογική και μάλιστα κατά πολύ. Απλά η ψηφιακή στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι στο Low end.
Επίσης, θέλω να τονίσω ότι στον εξοπλισμό μου καλύτερη ποιότητα εικόνας στα αναλογικά βλέπω μέσω Nova και του δέκτη Dreambox 8000. Με 4-5 ψηφιακούς δέκτες που δοκιμάσα, με blue ray disk LG με διπλό DVB-T tuner και με τηλεόραση LG fullhd nano led 55 ιντσες, το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο από ότι μέσω Dreambox. Λόγω του διαφορετικού εξοπλισμού λήψης, δεν μπορώ να κάνω σύγκριση ποιότητας λήψης μεταξύ επίγειας και δορυφορικής εκπομπής. Η σύγκριση που αναφέρω επηράζεται και από τα μηχανάκια μου.

Άλλο η αναλογική λήψη κι άλλο η αναλογική εκπομπή, που τελικά σε αυτή αναφέρεσαι! Ναι όταν η ροή του προγράμματος ήταν αναλογική τότε ίσως να ήταν καλύτερη η αναλογική εκπομπή. Τώρα που των περισσοτέρων η ροή του προγράμματος είναι ψηφιακή δε νομίζω ότι μία μετατροπή ψηφιακού σήματος σε αναλογικό για να εκπεμφθεί, προσφέρει καλύτερη εικόνα και μιλάμε φυσικά για τις παλιές τροφοδοσίες μέσω αναλογικών Link. Πλέον τα περισσότερα Link είναι ψηφιακά.

Μη μου πεις λοιπόν ότι οι σταθμοί π.χ από Πάρνηθα έχουν καλύτεροι εικόνα απ' ότι από τον ψηφιακό Υμηττό γιατί οι σταθμοί από Πάρνηθα τροφοδοτούνται ως επί το πλείστον από ψηφιακά Links ή οπτική ίνα (ψηφιακά δηλαδή).
Αν πάμε και στην επαρχία οι περισσότεροι πομποί τροφοδοτούνται ψηφιακά μέσω Nova.

Αυτά για την αναλογική εκπομπή. Αν πάμε τώρα στην αναλογική λήψη, τότε ισχύει αυτό που είπε ο supacoopa:

"Η τέλεια αναλογική λήψη είναι σαν την τέλεια γυναίκα. Υπάρχει μόνο στην φαντασία."

Ας ξεδιαλύνουμε μερικά πράγματα.
Ενας αναλογικός πομπός παίρνει στην είσοδό του σήμα composite, και αυτό ακριβώς είναι που διαμορφώνεται κατά πλάτος σε κάποια συχνότητα VHF, ή UHF.

Εντός των τηλεοπτικών σταθμών που έχουν αναλογική υποδομή κυκλοφορεί κυρίως σήμα composite. Αναλογικό component ή RGB υπάρχει μόνο από κάμερα ή Beta.

Εντός των τηλεοπτικών σταθμών που έχουν ψηφιακή υποδομή κυκλοφορεί σήμα SDI (Serial Digital Interface). Το σήμα SDI είναι ψηφιακό component πολυπλεγμένο, ούτως ώστε να μεταφέρονται όλα τα σήματα (component και 8 AES ήχου) μέσα από ένα ομοαξονικό 75Ω. Το κάθε AES ήχου, μεταφέρει είτε ένα στέρεο ή ένα 5.1 πολυκάναλο ήχο. Με καλώδιο χειρότερο από τα ομοαξονικά κεραίας 75Ω που γνωρίζετε, φτάνει σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 100 μέτρων, επειδή τα receiving interfaces κάνουν αυτόματα equalization του καλωδίου, αλλά και reclocking με pll.
Σύγκρισή SDI με HDMI κατατάσσει το δεύτερο στην κατηγορία "σκουπίδια για ιθαγενείς που πρέπει να έχουν copy protection".

Είτε έχουμε αναλογικό component είτε SDI από κάποια καθαρή πηγή (π.χ. κάμερα) ο σίγουρος τρόπος για να καταστρέψουμε την εικόνα είναι να το μετατρέψουμε σε composite! Ακόμη και με εξοπλισμό χιλιάδων ευρώ, η διαφορά σε ευκρίνεια, περιγράμματα, γραφικά, βάθος πεδίου και color bleeding (ιδιαίτερα στο κόκκινο) είναι παρατηρήσιμες και από τον πλέον αδαή.
Χαρακτηριστικά θυμάμαι πως μέσα σε μία νύχτα το 2007 ή αναλογική εικόνα της NET από Υμηττό έγινε κρύσταλλο. Μετά έμαθα πως το προηγούμενο βράδυ γύρισαν όλη τη ροή τους σε SDI.....Παρόλο που υπήρχε στο τέλος της αλυσίδας μετατροπή σε composite, η διαφορά ήταν εμφανής.

Οσον αφορά το θέμα του thread, η αναλογική λήψη μπορεί να είναι καλύτερη από την ψηφιακή υπό συνθήκες, και όχι σε όλα τα (Εθνικής εμβέλειας) κανάλια.
Οι συνθήκες είναι: να μην υπάρχει είδωλο ή παρεμβολή, να έχουμε οπτική επαφή με το βουνό, και ο πομπός να τροφοδοτείται με ασυμπίεστο σήμα.
Τα παραπάνω είναι εφικτά κυρίως στην Αθήνα, αλλά όχι για όλα τα κανάλια.
Ακόμη και μιροπροβλήματα όμως της αναλογικής λήψης που δεν θα ενοχλούσαν σε μία 29άρα CRT, γίνονται μάλλον σοβαρά σε μία 37άρα TFT, χωρίς φίλτρα θορύβου και φτιασίδια contrast/ χρωμάτων.
Το θέμα με τα ψώφια χρώματα που έγραψε παραπάνω κάποιος φίλος δεν παίζει με τη καμία. Πρόκειται για διαφορές μεταξύ αναλογικού και ψηφιακού δέκτη της συγκεκριμένης TV. Σε TV με ενσωματωμένο MPEG4 αν συνδέσετε εξωτ. αποκ/τη με HDMI θα δείτε διαφορετικά χρώματα/contrast σε σχέση με τον ενσωματωμένο.

Μια χάρα τα λες φίλε Johnny1.
Θέλω να τονίσω το εξής, ότι στην περιοχή μου είχα απευθείας αναλογική επαφή με τον Υμμητό. Η αναλογική λήψη πριν διακοπεί ήταν άψογη χωρίς χιόνα. Η ψηφιακή λήψη, όσο αφορά το επίγειο κομμάτι είναι χλωμή, σε σχέση με την αναλογική λήψη που είχαμε πριν (και εδώ διατηρώ την ίδια εγκατάσταση με κεραία Televes DAT 75 και καλώδιο Commscope δορυφορικό, που χρησιμοποιώ και για τα επίγεια, αφού είχα περισσέμα). Το τεστ το έκανα και με tv με ψηφιακό tuner και με 4-5 επίγειους ψηφιακούς δέκτες. Από την Nova έχω καλύτερη εικόνα στα ίδια κανάλια. Και εδώ έχω χρησιμοποιήσει συνδιασμούς από δύο δέκτες (Dream και no name) και δύο πανάκριβες τηλεοράσεις (LG και Sony).
Αν λοιπόν τα πράγματα είναι όπως τα λες φίλε Johnny, που δεν υπάρχει λόγος να μην είναι, τότε το συμπεράσμά μου είναι ότι οι ψηφιακοί δέκτες, ακόμη και αυτοί που βρίσκονται στις πανάκριβες τηλεοράσεις των 2.500-3.000 ευρώ είναι για τα μπάζα και ότι οι φθηνότεροι δορυφορικοί δέκτες της αγοράς, της τάξης των 50 ευρώ, έχουν πολύ καλύτερο decoder. Αυτό θα ήταν μια εκτίμηση της κατάστασης, αλλά όταν έκαν τεστ με δέκτη combo, το σήμα που πήρα από τα επίγεια ήταν πιο χλωμό, από το σήμα που πήρα για τα ίδια κανάλια μέσω Nova. Και εδώ ο δέκτης είναι ίδιος. Άρα?

Έχω τον Dreambox DM-8000 με DVB-T tuner της Dreambox. Άρα όπως κατάλαβες βλέπω επίγεια και δορυφορικά από το ίδιο μηχάνημα. Η εικόνα μεταξύ Digea και Nova είναι η μέρα με τη νύχτα. Σαφώς πολύ ανώτερη η εικόνα της Digea από τη Nova. Άρα αυτό που λες παραπάνω δεν στέκει! Για ξανακοίτα τις ρυθμίσεις σου!!!

Τηλεόραση Plasma 50" καλιμπραρισμένη έχω.

Η αναλογική λήψη πριν διακοπεί ήταν άψογη χωρίς χιόνα. Η ψηφιακή λήψη, όσο αφορά το επίγειο κομμάτι είναι χλωμή, σε σχέση με την αναλογική λήψη που είχαμε πριν

Το αντιθετο ισχυει.
Και γω βεβαια εχω δει LG να παιζει λες και εχει ικτερο αλλά φταιει η τηλεοραση.

Φαντασου οτι σε αναλογικη ληψη επρεπε να ειχες τελεια συντονισμενη και καλη κεραια, χωρις εμποδια και αντανακλασεις. Ακριβο καλωδιο και καλη εγκατασταση.
Και παρολα αυτα ειχες και χιονια, και ειδωλλα και παρεμβολες.
Μπορει να μην ειχες στο ενα καναλι που εσενα σε ενδιαφερει. Αλλά θα ειχες στα μισα απο αυτα κατι απο τα τρια προβληματα.
Τωρα δεν εχεις.
Θα επρεπε να ειχες τηλεοραση με καλα ηλεκτρονικα φιλτρα βελτιωσης της εικονας. Να εξαλειψουν θορυβο, παρεμβολη και να κανουν και εναν διπλασιασμο γραμμων.
Ακομα και να τα ειχες ολα τα παραπανω, μαζι με την σουπερ τηλεοραση, δεν μπορουσες να δεις χρωμα.
Θα μπουκωνε.
Εκτος απο ελαχιστες εξαιρεσεις, οπως καποιες Philips Matchline ή Cineos στις CRT.

Παλια θα ελεγες τι σουπερ εικονα εχει ο SKAI. Τωρα εχουν ολοι ή θα μπορουσαν να εχουν ολοι. Με την εννοια οτι απο την πλευρα σου (κεραια, τηλεοραση) εισαι ενταξει.

Οσο για την LG και την Sony που ειδες εμενα προσωπικα δεν μου αρεσει καθολου η εικονα τους.
Προτιμω Samsung και Philips αν και η τελευταια παρουσιαζει συχνα - πυκνα κακο λευκο στα μοντελα της.
Αυτο μεχρι το 2009, μετα δεν ασχοληθηκα με τηλεορασεις.

Η σημερινή μετάδοση του "τελικού" της Eurovision, έδειξε τις αδυναμίες της ψηφιακής (ή έστω της ψηφιακής made in Greece). Με χορευτές, γρήγορη κίνηση κάμερας και το video wall να παίζει πολύπλοκα σχήματα, το πιξέλιασμα πήγαινε σύννεφο...

audiov, Πιο "αργο" server δεν βρηκες να βαλεις;;; Θα "ανεβασω" video απο τοπικα καναλια που "παιζουν" ψηφιακα απο Ακαρνανικα, να δειτε χαλι... πιο μαυρο κι απ' το μαυρο!!!! Οποιος ειχε καλη ληψη, αναλογικα εβλεπε πολυ καλυτερα απο τα ψηφιακα. Με εξαιρεση τα κρατικα που "παιζουν" καλυτερα ψηφιακα απο αναλογικα.

Η ποιότητα εικόνας είναι κάτι που ψάχνω αρκετά .
Μόλις βγήκε το ψηφιακό σήμα κατευθείαν έδωσα μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτό .
Αυτό που διαβάζω ότι αν το σήμα είναι καλό στα αναλογικά, μπορεί να σου δώσει καλύτερη ποιότητα εικόνας, μπορεί να ισχύει .

Σε πόσα όμως κανάλια από το σύνολο των καναλιών θα βρεις τέλειο σήμα χωρίς παρεμβολές.
Σε κάποιο ποσοστό θα βρεις , μεγάλο ή μικρό , εγώ όμως δε βρήκα σε όλα που με ενδιαφέρουν.

Στο επείγιο σήμα αυτό που διαπίστωσα είναι ότι οι τηλεοράσεις ,διετίας και παλιότερες , έχουν της "πλάκας " ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη.
Έτσι πήγα σε combo δέκτη .Εκεί ισχύει αυτό που γράφεί ο Arno , ότι μέσω Νοβα τα επίγεια κανάλια , η εικόνα ήταν καλύτερη από το επίγειο κομμάτι των combo δεκτών .
Και εκεί πιστεύω στους combo δέκτες , η προταιρειότητα είναι στο δορυφορικό κομμάτι και σε κάποιους καλούς επίγειους που πήρα, μου έδιναν καλύτερη ποιότητα εικόνας από τους δύο, τρεις HD combo δέκτες που έχω .

Μια και βρίσκομαι στην Πάτρα θα ήθελα να καταθέσω και εγώ την δική μου άποψη και αυτά που βλέπω εγώ.
Πριν "έρθει" η Digea, πλήρωνα στην NOVA το οικονομικό πακέτο για να βλέπω καλή εικόνα στα επίγεια κανάλια και αυτό, γιατί μέσω κεραίας μερικά κανάλια, όπως π.χ. η ΝΕΤ δεν βλεπόταν στην πολυκατοικία που μένω (πιάνω από Αρόη).
Παρ' ότι έχω TV από to 2008 (Sony 40W4000), με την έλευση της Digea η εικόνα με απλά λόγια είναι καλύτερη απ' ότι μέσω NOVA.
Ο δορυφορικός δέκτης που έχω είναι ο Kathrein UFS 910, με σύνδεση HDMI.
Στο σπίτι φίλου που μένει στο Ρίο, όλα τα κανάλια επί αναλογικής εποχής, τα έπιανε με χιόνι ή και είδωλα. Με την Digea όλα τα κανάλια είναι πλέον Ο.Κ.

Last edited:

Δεν ειναι φαινομενο της Πατρας μονο.
Ακομα και στην Αθηνα υπηρχαν περιπτωσεις που δεν επιαναν ουτε ενα καναλι σωστα. Βλεπε μονοκατοικιες κυκλωμενες γυρω απο πολυκατοικιες και μεσα στην γουβα δεν επιανε τιποτα.
Ετσι πολλοι εβαζαν Νοβα.

Ακομα και οπτικη επαφη να ειχες το Μεγκα ειχε ειδωλλο. Καποια αλλα ειχαν αλλα προβληματα.

Ενω τωρα ή θα τα πιανει τελεια ή δεν θα τα πιανει καθολου. Παει η εποχη που εβλεπες χιονια, ειδωλλα και παρεμβολες.

Εγω πιστευω πως οσοι βρισκουν την αναλογικη ληψη καλυτερη της ψηφιακης ληψης ισχυει κατι απο τα παρακατω:
α) κακη ποιοτητα εικονας απο αναμεταδοτη
β) κακη συσκευη δεκτη-αποκωδικοποιητη
γ) κακο προγραμμα. Βλεπε νημα ΑΝΤ1 που η ποιοτητα παιζει αναλογα με το προγραμμα, βλεπε πρωινη εκπομπη σε Αλφα, βλεπε μερικες ταινιες σε Σταρ που τωρα με την ψηφιακη ληψη χωρις χιονια/ειδωλλα/χαμηλη αναλυση/παρεμβολες ξεγυμνωνεται εντελως μια κακη εκπομπη.

Διαφορετικα δεν υπαρχει συγκριση μεταξυ αναλογικης και ψηφιακης ληψης.