digikey hellas

παραγγειλα καποια πραγματα απο farnell και δεν χρεωσαν μεταφορικα.ηταν 36 λιρες το συνολο.δεν εχει ομως τα παντα.τα υπολοιπα τα βρισκω στη Mouser και digikey.η mouser χρεωνη φορο και 20 ευρω μεταφορικα αφου δεν φτανω τα 65 ευρω οποτε μου βγαινη αρκετα ακριβα.θα κανω μια λιστα και στη digikey να συγκρινω.

Αυτό με το ΦΠΑ και επαγγελματικό ΑΦΜ, για farnell δεν το ήξερα...

Παλιότερα (πριν ένα χρόνο για παράδειγμα) η farnell χρέωνε γύρω στις 11 αγγλικές λίρες για εξοδα αποστολής. Τώρα δεν χρεώνει αλλά εάν προσέξεις στο pdf αρχείο που σου στέλνει βάζει μία χρέωση που την αναγράφει ως Freight Charge και είναι 4,5 αγγλικές λίρες + ΦΠΑ.

Και όχι μόνο η farnell. Πήρα μόλις ένα atlas DCA pro για να ματσάρω τρανζίστορ, φετ και άλλα (μέχρι και curve tracer έχει - εξαιρετικό) και πάλι δεν πλήρωσα ΦΠΑ. Γενικά από ΕΕ δεν πληρώνω πουθενά ΦΠΑ, και μπορείς να τα περάσεις σαν έξοδα στην εταιρεία σου, αν δικαιολογείται το έξοδο. Την τελευταία φορά, πήρα ένα signal generator, μου χρέωσε και μένα 4,5 λίρες. Μιά άλλη φορά που ήταν πιό πολλά τα πράγματα δεν χρέωσε τίποτα. Επίσης, καθώς ήταν μεγάλη παραγγελία, μου έκαναν έκπτωση 10% για την επόμενη!

Εγώ παίρνω από Farnell και στέλνοντας το ΑΦΜ της εταιρίας μου δεν χρεώνουν τον ΦΠΑ. Οπότε αν κάποιος έχει εταιρεία ή έιναι ελεύθερος επαγγελματίας, μπορεί να τον αποφύγει. Έχω κάνει πολλές αγορές έτσι, ειδικά όργανα μετρήσεων.

Γιώργο το Α.Φ.Μ.στην Farnell που το δηλώνεις,δεν βρήκα το πεδίο.

Γιώργο το Α.Φ.Μ.στην Farnell που το δηλώνεις,δεν βρήκα το πεδίο.

Ψωνίζω από Farnell export : http://export.farnell.com, και αν θυμαμαι, κατά την διάρκεια της παραγγελίας ή κατά το registration, βάζεις το ΑΦΜ, που για την Ελλάδα, είναι του τύπου EL12345678. Στην σούμα στο τέλος δεν πρέπει να έχει ΦΠΑ στο σύνολο λογικά. Τώρα τσέκαρα μια παραγγελία που έχω σε αναμονή και δεν έχει ΦΠΑ.
Στις σημειώσεις καλό είναι να τους λές ότι απαλλασεσαι από VAT. Επίσης μπορείς να τους στείλεις μέιλ αν δεν είσαι σίγουρος και θα σου πουν.

Για αγορές εξωτερικού δηλώνεις το ίδιο ΦΠΑ που έχεις στην Ελλάδα με πρόθεμα EL ή απαιτείται ειδικό ΦΠΑ για χρήση αγορών εξωτερικού;

Το ίδιο. Το τσεκάρουν online και αν είναι εντάξη, δεν το χρεώνουν.