Απάντηση: Digital World HDT-150 - Review
Λοιπόν παιδιά. Επιτέλους έφτασε η ώρα να πω κι εγώ δυο λόγια για τις εντυπώσεις μου από τον δέκτη.
Ουσιαστικά τον έχω δουλέψει ελάχιστα, αφού είχα άλλα να κάνω όλο αυτό το διάστημα από τη στιγμή που τον πήρα.
Κάποια πράγματα όμως από όσα διαπίστωσα, έχουν νομίζω τη σημασία τους.
Έχουμε λοιπόν και λέμε...
ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΔΕΚΤΗ
Όσων αφορά την ευαισθησία του δέκτη, νομίζω κρίνεται ως τουλάχιστον καλή, αφού έπιασε με τη μία όλα τα κανάλια από Υμηττό χωρίς πρόβλημα,
(μιλώ για τα
Νότια Προάστια Αθήνας, που άλλοι έχουν αναφέρει προβλήματα).
Από ότι έχω δει, αντίστοιχοι δέκτες της κατηγορίας, έχουν θέμα με την ευαισθησία των
Tuner τους, αφού λόγο υψηλού κόστους, (των
Tuner),
στις περισσότερες υλοποιήσεις υπάρχουν εκπτώσεις ποιότητας σ' αυτό τον τομέα.
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΕΝΤΟΛΩΝ
Η απόκριση του δέκτη, κρίνεται απολύτως ικανοποιητική...
Με εξαίρεση ίσως το άνοιγμά του από Stand by. Δεν έχω όμως μέτρο σύγκρισης για να πω με σιγουριά.
Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά οι χρόνοι απόκρισης στις βασικές εντολές, μετά από πολλές δοκιμές για μεγαλύτερη σιγουριά.
Χρόνος ανοίγματος δέκτη, (από Stand by μέχρι τη θέαση καναλιού): 21,5 δευτερόλεπτα
Χρόνος ανοίγματος καναλιών MPEG 2: 1 δευτερόλεπτο
Χρόνος ανοίγματος καναλιών MPEG 4: 2 δευτερόλεπτα
Κλείσιμο δέκτη (από θέαση καναλιού σε Stand by): 4 δευτερόλεπτα
Θεωρώ ανούσιο να παραθέσω χρόνους αναγνώρισης σκληρού, ανοίγματος φακέλων, κλπ. από τη στιγμή που υπάρχουν διάφοροι παράμετροι
που προφανώς τους επηρεάζουν, όπως: Χαρακτηριστικά & Υλοποίηση εξωτερικού σκληρού, όγκος δεδομένων, κλπ.
Γενικά όμως, κρίνω ότι γίνονται πολύ γρήγορα όλα αυτά και μάλιστα με πολλά αρχεία φορτωμένα, στην περίπτωσή μου.
Έχω δει να αναφέρουν ότι οι δέκτες με
M-Star τσιπάκι, έχουν καλύτερη
Multiplayer συμπεριφορά αλλά το αδύνατό τους σημείο είναι ότι είναι αργοί στο
Zapping.
Δεν ξέρω για άλλα μοντέλα. Αυτό εδώ όμως, μάλλον για σβέλτο το κόβω...
ΚΟΝΤΡΟΛ
Το βρίσκω μια χαρά γενικότερα, με καλή ευαισθησία και γωνία σκόπευσης αλλά έχω ένσταση όσων αφορά τις θέσεις των ενδείξεων από τα χρωματιστά κουμπιά και κάτω!
Θεωρώ λάθος το να αναγράφονται τα σύμβολα λειτουργίας των εκάστοτε κουμπιών κάτω από αυτά και όχι πάνω τους και πάνω από αυτά.
(δείτε στο παρακάτω post μια φώτο, για να καταλάβετε τι εννοώ)
http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1056086202&postcount=350
Ομολογώ ότι είναι από τα πράγματα που με ενόχλησαν αρκετά. Μέχρι να το συνηθίσω βέβαια... (εν τέλη πάντως, δε μπορώ να καταλάβω τον λόγο αυτής της... αναποδιάς!!!)
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ
Αν και δεν έχω μέτρο σύγκρισης, είμαι σαφώς ικανοποιημένος από την ποιότητα εικόνας του δέκτη. Δε θα πω περισσότερα όμως, γιατί ειδικά σ' αυτό τον τομέα
νομίζω πως μεγαλύτερη αξία θα είχε η γνώμη κάποιου που έχει δοκιμάσει αρκετά μοντέλα της κατηγορίας, στην ίδια περιοχή και με ίδια
TV, αφού είναι πολλά που παίζουν το ρόλο τους.
MENU
Εύκολο και κατανοητό μενού. Οι φωτογραφίες στο πρώτο post του νήματος, νομίζω τα λένε όλα.
EPG & Teletext
Πλήρης υποστήριξη ελληνικών. Ανάλογα τι εκπέμπουν τα κανάλια φυσικά. (π.χ. το MEGA, μια έτσι... μία αλλιώς...)
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΡΧΕΙΩΝ
Για να δεις αποθηκευμένα αρχεία στον σκληρό σου ή το στικάκι, θα πρέπει αρχικά να επιλέξεις τι είδους αρχεία θέλεις να δεις.
Αν για παράδειγμα θες να δεις ταινία, πας
Πολυμέσα --->
Ταινίες και κάνεις πλοήγηση τις ταινίες του αποθηκευτικού σου μέσου.
Αν όμως θέλεις στο καπάκι να δεις, π.χ.
Φωτογραφίες ή να ακούσεις
Μουσική, θα πρέπει να γυρίσεις ένα βήμα πίσω, (πατώντας
SWAP) και να επιλέξεις εκ νέου τι θέλεις να δεις.
Ο δέκτης αγνοεί κάθε φορά όλα τα αρχεία που δεν αντιστοιχούν στον τύπο αρχείων που επιλέγεις κάθε φορά.
Όπως δηλαδή συμβαίνει και στους
Crystal Audio, απ' ότι διάβασα.
Από και και πέρα τώρα, δεν έχω δοκιμάσει μεγάλη ποικιλία αρχείων.
Σε όσα .avi δοκίμασα πάντως, δεν αντιμετώπισα το παραμικρό πρόβλημα.
Σε .mkv τώρα, φόρτωσα μεγάλα αρχεία, (πάνω από 10GB), στα 1080p με AAC ήχο και ενσωματωμένους Αγγλικούς και ταυτόχρονα εξωτερικούς Ελληνικούς υπότιτλους.
Όσων αφορά εικόνα-ήχο έπαιξαν απροβλημάτιστα είτε άφηνα τα αρχεία να παίζουν, είτε το πήγαινα μπρος πίσω με διάφορες ταχύτητες.
Στους υπότιτλους όμως, υπήρχε μπέρδεμα εσωτερικών και εξωτερικών, (δείτε παρακάτω).
Είναι νωρίς βέβαια για ολοκληρωμένα συμπεράσματα απ' τη μεριά μου, αφού θα πρέπει να περάσει καιρός και να δοκιμαστούν πολλά είδη αρχείων με διαφορετικές παραμέτρους.
Όσα αρχεία ταινιών δοκίμασα, δεν παρουσίασαν το παραμικρό πρόβλημα συγχρονισμού, κόλλημα, πιξέλιασμα, κλπ.
Αν προκύψει κάτι στο μέλλον, θα επανέλθω...
Να πω εδώ ότι δοκίμασα και .mov αρχεία βίντεο, τραβηγμένα από ψηφιακές μηχανές. Στα μεν τραβηγμένα από την OLYMPUS μ700 που διαθέτω έπαιξαν χωρίς πρόβλημα.
Κάποια άλλα όμως που ήταν τραβηγμένα από κάποια Canon, (δε θυμάμαι μοντέλο), πότε ο ήχος, πότε η εικόνα, πότε και τα δύο μαζί, παίζανε με μη σταθερή ταχύτητα αναπαραγωγής, (κοινώς δεν βλεπόντουσαν...)
ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ
Αφού αναφέρω ότι προσωπικά με ικανοποίησαν οι επιλογές εμφάνισης υποτίτλων, να πω ότι όπως ήταν αναμενόμενο, αντιμετώπισα το γνωστό,
(σε όλους μάλλον τους δέκτες), πρόβλημα των ενσωματωμένων υποτίτλων, όταν αυτοί «συγκρούονται» με εξωτερικούς. Πιο συγκεκριμένα:
Στα
.mkv που ανέφερα παραπάνω και που όπως προείπα, διαθέτουν ενσωματωμένους Αγγλικούς και εξωτερικούς Ελληνικούς υπότιτλους,
υπάρχει μπέρδεμα των 2, με επικρατέστερους τους ενσωματωμένους Αγγλικούς. Εδώ θα ήθελα την βοήθειά σας.
Προσπάθησα να αφαιρέσω τους ενσωματωμένους με το
mcvmarge αλλά δεν τα κατάφερα, αφού μετά την ολοκλήρωση της μετατροπής απ´το πρόγραμμα,
όταν φτάνω να ανοίξω το φάκελο στον οποίο έχω το νέο, γυμνό από υπότιτλους αρχείο, μου κολλάει ο
Explorer των
Windows!!! (Windows 7 Ultimate)
Αντίστοιχα, όταν με άλλο τρόπο, καταφέρνω και περνάω αυτό το αρχείο στον δέκτη, μου βγάζει μήνυμα για μη συμβατό αρχείο!!!
Έχετε να προτείνεται κάποια λύση για να αφαιρώ αποτελεσματικά τους ενσωματωμένους υπότιτλους, όπου αυτοί υπάρχουν;
Φυσικά το παραπάνω δεν αποτελεί πρόβλημα του συγκεκριμένου δέκτη.
Ενώ σίγουρα, αντί της υλοποίησης της Crystal Audio που αγνοεί παντελώς τους εσωτερικούς στα νέα τις μοντέλα, θα ήθελα να υπάρχει δυνατότητα σχετικής επιλογής για αυτό.
ΜΟΥΣΙΚΗ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Με την μουσική γενικά, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Πέτυχα όπως και
.mp3 τα οποία ενώ παίζουν στον υπολογιστή κανονικά, δεν αναπαράγονται στον δέκτη!
Δεν κατάφερα να καταλάβω γιατί. Συνέβει ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ άλμπουμ πάντως και έχω δοκιμάσει μεγάλο αριθμό από ποικίλα
CDRips, χωρίς άλλο πρόβλημα.
Από φωτογραφίες, πέρασα απλά κάποια .jpeg αρχεία από compact ψηφιακές.
Μια χαρά τις αναπαρήγαγε, με μόνη ένσταση ότι τις κάθετες τις γύριζε αυτόματα σε οριζόντια θέση, αν και ως αρχεία είναι αποθηκευμένα κάθετα, για να μην φαίνονται πλαγιασμένες.
Ενώ λοιπόν στον υπολογιστή, φαίνονται όλες ανάλογα τη φορά που τους έχεις δώσει εσύ, φαίνεται ότι αυτή η πληροφορία δεν αναγνωρίζεται από τον δέκτη.
Μπορείς βέβαια πάντα να κάνεις χειροκίνητο
Rotation προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς επίσης και
Zoom.
Τέλος, έχεις τη δυνατότητα χειροκίνητης αλλαγής, πατώντας
πράσινο/κίτρινο ή αυτόματης παρουσίασης πατώντας
Play-Pause. Μπορείς να επιλέξεις χρόνο εναλλαγής αλλά και μια πλειάδα από εφέ.
HIGH DEFINITION
Είχα την τύχη να παρακολουθήσω την Μπάρτσα και την Πανάθα από την ΕΡΤ HD και πραγματικά ευχαριστήθηκα εικόνα, η οποία ήταν εφάμιλλη με τα αντίστοιχα Free Γερμανικά HD δορυφορικά κανάλια του Astra.
ΕΓΓΡΑΦΗ ST & HD
Τόσο η εγγραφή απλού ψηφιακού προγράμματος, όσο και υψηλής ανάλυσης, είναι πραγματικά ΑΨΟΓΕΣ...!!! Η ποιότητα του λαμβανόμενου σήματος με αυτή των εγγραφών είναι απλά το ίδιο και το αυτό.
Ο αποθηκευτικός χώρος που απαιτείται για εγγραφή
Standard MPEG-4 προγράμματος, είναι περίπου
280MB / 10λεπτο,
ενώ αντίστοιχα για εγγραφή
HD, ανέρχεται στα
700-750ΜΒ / 10λεπτο.
TIME SHIFT
Τα παρακάτω αφορούν τις εγγραφές γενικότερα, αφού ουσιαστικά μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ενσωματώνεται η λειτουργία
TimeShift.
Ουσιαστικά λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι ο δέκτης διαθέτει
TimeShift, (μετά την τελευταία του αναβάθμιση,
SW Version: B105 Jan 5 2011).
Πιο συγκεκριμένα, αντί για το
Pause, (που συνηθίζεται σε άλλους δέκτες, πατάς το
Rec να ξεκινήσει εγγραφή.
Όποια στιγμή θέλεις, πατάς το
Play και αρχίζει να παίζει από το σημείο που πάτησες το
Rec.
Μπορείς να πας μπροστά-πίσω, με όποια ταχύτητα θες ή να πατήσεις
Pause. Όλα αυτά φυσικά, ενώ η εγγραφή συνεχίζεται...
Αν τώρα πατήσεις
Stop, σε πηγαίνει στο ζωντανό πρόγραμμα, (επίσης χωρίς να σταματάει η εγγραφή).
Αν πατήσεις
Stop τη στιγμή που βλέπεις ζωντανά ότι γράφει, σου βγάζει μήνυμα επιβεβαίωσης
και αν θες σταματάς την εγγραφή με το
OK ή πατάς
Exit και ακυρώνεις το σταμάτημά της.
Να πω επίσης ότι πατώντας το
Play, σου βγάζει στο κάτω μέρος μια μπάρα προόδου της αναπαραγωγής σε σχέση με την συνεχώς αυξανόμενη εγγραφή,
ώστε να να ξέρεις που βρίσκεσαι σε σχέση με το Live πρόγραμμα!
Φυσικά η μπάρα αυτή βγαίνει αν θέλεις πατώντας
Exit.
Τα αρχεία εγγραφής τώρα, έχουν ως γνωστών κατάληξη
.ts και αναπαράγονται μια χαρά στον υπολογιστή. Τα αρχεία αυτά χωρίζονται σε κομμάτια των
2GB περίπου.
Κάτι που δεν φαίνεται στη λίστα των εγγραφών του δέκτη. Εκεί βλέπεις ένα αρχείο και πατώντας το info βλέπεις το μέγεθος του εκάστοτε τελευταίου
.ts
Επίσης, στην αναπαραγωγή στον δέκτη, παρακολουθείς κανονικά ολόκληρη την εγγραφή, χωρίς να καταλαβαίνεις το πέρασμα από το ένα
.ts στο άλλο.
Στον υπολογιστή πάλι φαίνονται κανονικά, (ξεχωριστά), όλα τα
.ts
ενώ όταν τελειώσει το ένα
.ts και ξεκινήσει το άλλο, κάνει μια στιγμιαία διακοπή στην ροή του βίντεο. Έτσι, αν θέλουμε να έχουμε απρόσκοπη προβολή στο
PC,
θα πρέπει να καταφύγουμε σε εφαρμογή που αναλαμβάνει την ένωσή τους. Δεν έχω ασχοληθεί ακόμα μ' αυτό.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ
Προσωπικά με άφησε σχεδόν πλήρως ικανοποιημένο.
Πέρα από την άμεση εγγραφή, έχει όλες τις δυνατότης προγραμματισμένης εγγραφής.
Δηλαδή, επαναλαμβανόμενη ή μη, καθημερινή ή εβδομαδιαία.
ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ & ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
Αυτόματη εναλλαγή κάδρου, (ανάλογα το κανάλι), όταν επιλέξεις Letter Box.
Δυνατότητα εγγραφής και ταυτόχρονης παρακολούθησης άλλου καναλιού της ίδιος συχνότητας.
Δεν περιμένει κανείς διπλούς δέκτες για πλήρη ανεξαρτησία, σ' αυτή την κατηγορία τιμής...
Πλήρη συμβατότητα με NTFS
Αναγνώριση περισσότερων του ενός Partition σε σκληρό.
Το αναφέρω αυτό γιατί σε Combo δέκτη που έχω, αναγνωρίζεται ΜΟΝΟ το Active Partition του δίσκου!
Σε σκληρό με δύο Partition λοιπόν, έκανα περιήγηση και στα 2 κανονικά.
Εξωτερικό τροφοδοτικό... Που σημαίνει ότι δε θερμαίνεται ΠΟΤΕ κι αν κάποτε πάθει κάτι,
(το τροφοδοτικό, αφού ουσιαστικά αυτό αποτελεί για τις περισσότερες συσκευές την Αχίλλειο πτέρνα τους),
το αντικαθιστάς εύκολα με κάποιο της αρεσκείας σου, με τα ίδια χαρακτηριστικά.
Πλήρης υποστήριξη Ελληνικών στα αρχεία, (κεφαλαία-μικρά-με τόνο)
Δεν υπάρχουν περίεργα κουτάκια κλπ ακαταλαβίστικα...
BAG
Παρατήρησα ότι όταν μου βγάζει την επιλογή να συνεχίσω από κει που σταμάτησα ή από την αρχή του αρχείου
τότε, όταν πατήσω το Play για να το δω, (ότι κι αν επιλέξω), συνεχίζω να βλέπω απομεινάρια από την προηγούμενη εικόνα προεπισκόπησης, (κάτω δεξιά!!!)
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ
Διόρθωση του παραπάνω BAG!!!
Επίσης, θα ήθελα τα κουμπιά κόκκινο/μπλε να μπορούν να αλλάξουν Track, (επόμενο/προηγούμενο) όταν ακούς μουσική.
Είναι λίγο «κουφό» να πρέπει να πατήσεις κάτω ή πάνω και μετά ΟΚ για να πας σε επόμενο ή προηγούμενο κομμάτι, αντίστοιχα!!!
Τέλος, (αν δεν είναι θέμα), θα ήθελα να μπορείς να τρέχεις τα μουσικά αρχεία μπρος/πίσω, έστω με μια-δυο ταχύτητες...
Αυτά τα ολίγα παίδες.
Ελπίζω να μη σας κούρασα...!!!!!!!!!!!!!!!!!
Αν και είναι υποκειμενικό το θέμα αγοράς γενικότερα, νομίζω πως συνολικά αυτός ο δέκτης,
αποτελεί μια πολύ καλή, ολοκληρωμένη και οικονομική λύση σε όλους τους τομείς:
Δέκτης
PVR
Multiplayer
Χαρακτηριστικά
Κατασκευή
Προσωπικά, αν χρειαζόμουν τώρα δέκτη για μένα, αυτόν θα έπαιρνα, (αφού όπως έχω ξαναπεί, αυτός αποκτήθηκε εκ μέρους του πατέρα μου).
Αααα Και κάτι ακόμα...
Για όποιον το έχει χάσει ή δεν το βρήκε στη συσκευασία ή απλά θέλει να ρίξει μια ματιά στο
User Manual του δέκτη, θα το βρει εδώ:
http://www.fileupster.com/files/3FGQ3SY4/
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλες οι φωτογραφίες που παραθέτω είναι από κινητό, οπότε μην έχετε απαιτήσεις...
Εννοείται ότι δεν αντιπροσωπεύουν σε καμία περίπτωση την ποιότητα εικόνας του δέκτη.
Δεν είναι αυτός ο ρόλος τους άλλωστε...