Δίλημα soundbar ή ενισχυτής με ηχεία 5.1

Έτσι είχε πάει η Maxell soundbase που είχα πάρει κάποτε!

&

Τα τωρινά surround (πάνω σε βάσεις-κολόνες) που έχω στο σαλονάκι μας είναι σε σχετικά μη προσβάσιμο σημείο για τα παιδιά, στριμωγμένα στις γωνίες, ανάμεσα σε έπιπλα. Συν τοις άλλοις, νομίζω ότι έχουν φάει τα ψωμιά τους και πρέπει να τα αλλάξω, γιατί κάθε φορά που πρέπει να παίξουν δυνατό ήχο, ακούγεται ένα άσχημο «τρίξιμο» (ή ίσως σαν 50 άτομα να σκίζουν ταυτόχρονα 3 φύλλα χαρτί ο καθένας!)
Αλλά ας υποθέσουμε ότι τα αλλάζω (με ένα κλάσμα του μπάτζετ που θα προοριζόταν για ηχομπάρα), και ας πούμε ότι βρίσκεται λύση για το αφανές πέρασμα των καλωδίων τους από τον ενισχυτή προς την όποια θέση τους (εμένα μου φαίνονται Κβαντική ΙΙ αυτά), σε αυτό το καινούριο σαλόνι πώς να τα βάλω κάπου ώστε να μην εμποδίζουν (ακόμα και αισθητικά, εδώ που τα λέμε/γράφουμε);
Ιδανικά πρέπει να μπουν παραπλεύρως και λίγο πίσω από τον καναπέ που είναι απέναντι από την τηλεόραση; Ή όχι; Με δεδομένο αυτόν τον χώρο και τη διάταξη, πού θα μπορούσα εν τέλει να βάλω πίσω ηχεία;

Όταν έβαλα στη σκέψη μου τις μπάρες με ξεχωριστά surround ηχεία (σαν δεύτερη επιλογή, λόγω του ίδιου θέματος χωροθέτησης), σκέφτηκα ότι στην έσχατη περίπτωση θα τα βάζω κοντά στην τηλεόραση, κι όταν θα θέλουμε να δούμε ταινία θα τα μεταφέρω σε δύο τραπεζάκια δίπλα/πίσω από τον καναπέ! Διαδικασία που ίσως να τη βαριόμουν με τον καιρό, βέβαια! Αν κι αυτά, μολονότι ασύρματα, έχουν τον μπελά των έξτρα καλωδίων για το ρεύμα τους, το οποίο δεν το είχα σκεφτεί αρχικά! Χα!

Επίσης, όταν κάνετε αναφορά σε δυνατότητα για ήχο ανώτερο του 5.1, μάλλον εννοείτε ότι πρέπει να αλλάξω κάποια στιγμή ενισχυτή, αφού ο RX-V365 δεν υποστηρίζει κάτι άλλο πάνω από DTS.

Τα surrounds αναγκαστικά σε βάσεις δαπέδου όπως βλέπω το σχέδιο σου, δεν βλέπω άλλη λύση δυστυχώς.
Και δεν βλέπω και κάποια πιθανή αλλαγή orientation του συστήματος και των θέσεων ώστε να μπουν ας πούμε τα περισσότερα ηχεία σε βάσεις τοίχου π.χ.
Δύσκολο το θέμα σου!

Και κάτι ακόμα...
(τώρα έρχεται η ερώτηση του άσχετου...)
Αν υποθέσουμε ότι δεν παίρνω καμία ηχομπάρα (αρχίζει και χλωμιάζει το ενδεχόμενο ύστερα από την ομοφωνία των συμforumενων) και αν παραμείνω (τουλαχ για αρχή) με ό,τι χωράει τριγύρω από την τηλεόραση (δύο μπροστινά ηχεία, κεντρικό ηχείο, και sub), όταν θα βλέπω μέσω της νέας τηλεόρασης κάποιο περιεχόμενο που έχει υψηλής ποιότητας ήχο (π.χ. Dolby Atmos ή οτιδήποτε πιο σύγχρονο από το DTS), τι θα περνάει μέσα από το καλώδιο οπτικής ίνας με το οποίο θα έχω συνδεδεμένο την τιβί με τον ενισχυτή;
Υπάρχει περίπτωση να μη μπορεί ο ενισχυτής να μη μπορεί να το αποκωδικοποιήσει και να μην παίζει τίποτα;
Θα παίζει DTS (απλό 5.1) και Dolby Digital (AC-3).
Στα soundtracks των ταινιών έχουν "encapsulated" τα legacy base codecs για συμβατότητα με παλιό εξοπλισμό.

Στην πράξη αν ας πούμε βάλεις Netflix που έχει ως γνωστόν Dolby Atmos μέσω DD+, αυτό που θα πάρεις θα είναι DD 5.1 καθώς υπάρχει συμβατότητα.
Με το DTS είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα αλλά επίσης και λίγο θα σε νοιάξει αφού ποιος ασχολείται πια με το DTS.
Εκτός βέβαια αν θέλεις κάτι που να τα παίζει όλα, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα δεις έτσι κι αλλιώς έναν ενισχυτή AV με HDMI όπου και θα αποκτήσεις και άλλες ευκολίες.

billpeppas και Pleo
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας! Αρκετά πράγματα μού φαίνονται πιο ξεκάθαρα τώρα!

Εκτός βέβαια αν θέλεις κάτι που να τα παίζει όλα, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα δεις έτσι κι αλλιώς έναν ενισχυτή AV με HDMI όπου και θα αποκτήσεις και άλλες ευκολίες.
Εννοείς έναν σύγχρονο ενισχυτή όπου θα συνδέεται με HDMI 2.1 με την τηλεόραση, η οποία θα του στέλνει Dolby Atmos κι αυτός θα ξέρει τι θα το κάνει, και που αργότερα θα μπορώ να προσθέσω περισσότερα ηχεία; Ή αναφέρεσαι σε άλλες ευκολίες;
Και τούτος που έχω έχει 2 HDMI in και ένα out αλλά αν συνδέσω με αυτό τον τρόπο το ps5 (τώρα το έχω απευθείας στην τηλεόραση κι ακούω μόνο από κει), δεν βγαίνει ήχος από τα ηχεία του ενισχυτή (αν θυμάμαι καλά το έλεγε και στο manual του ενισχυτή ότι θέλει ξεχωριστή σύνδεση με optical ή coaxial για να πάρει τον digital ήχο).
Άρα με έναν νέο AV ενισχυτή, θα απλοποιηθούν τέτοια ζητήματα.
Μήπως έχεις κάποιο ενδεικτικό παράδειγμα για ένα τέτοιο μαραφέτι με τις...άλλες ευκολίες;

Κανονίστε να έχω μπει στο «μαγαζί» για να δω αν θα πάρω ηχομπάρα και να φύγω με καινούριο ενισχυτή!!!:ROFLMAO:

Ή και τον 1800Η ή αν βρεις σε λίγο καλύτερη τιμή τον 1700Η μια και μόλις άλλαξε το μοντέλο. Για να κάνεις οικονομία.

Υπάρχουν βεβαίως και 5.1 (αυτοί είναι 7.1) αλλά καλό είναι να έχεις Atmos ακόμα κι αν σε αυτό δεν χρησιμοποιήσεις τα έξτρα ηχεία.

Πέρα από τις ευκολίες και τα format που θα έχεις με το HDMI, παίρνεις και μηχάνημα που έχει δίκτυο, και επί της ουσίας έχει και ενσωματωμένο player για μουσική, Spotify Connect, Bluetooth κλπ.

Denon 2800H π.χ.
Μά'ιστα...
Είδα σε φώτο τις τρυπούλες των οπισθίων της Denon (μιλάμε για ενισχυτές, να θυμίσω) και ένιωσα σαν να ήμουν ο Ουόλτ Ντίσνεϊ, μόλις να αποψύχθηκα, και η πρώτη γυναίκα που βλέπω δεν είναι η τελευταία που είχα δει (Λίλιαν Ντίσνεϊ) αλλά η Μάργκοτ Ρόμπι (ή η Τζέσικα Τσαστέιν, για να γίνω λίγο πιο εναλλακτικός)!
Εδώ και 14 χρόνια δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με ενισχυτές, απολαμβάνοντας να καβαλάω τη Γιαμαχα μου (μιλάμε για ενισχυτές, να θυμίσω ξανά)!

Τέλος πάντων, θα βάλω μία καρδούλα στο προϊόν στο σάιτ του Εμπενίτζερ για να το έχω υπό παρακολούθηση.

Ένα ζήτημα που θα ήθελα να σας επισημάνω, μιας και τώρα είμαστε μεταξύ μας και δεν ακούει κανείς, είναι πως η μία αγορά, είτε της τηλεόρασης είτε της μπάρας (μπα...) / ενισχυτή/ νέων ηχείων θα πρέπει να την κάνω από τον Κώτσο, γιατί εκεί έχω μια γενναία έκπτωση σχεδόν 400€. Έχει να κάνει με την εξαργύρωση συγκεντρωμένων πόντων Alpha bonus. Κι αν έρθει στο επόμενο τρίμηνο κι η μια μέρα τον χρόνο που διπλασιάζουν την εξαργύρωση, μιλάμε για έκπτωση κοντά στα 800€! Οπότε θα παίξει ρόλο και τι από αυτά θα έχει διαθέσιμο στο ασύμφορο, κατά τ' άλλα, αυτό κατάστημα...

• Like
Reactions: billpeppas
Ή και τον 1800Η ή αν βρεις σε λίγο καλύτερη τιμή τον 1700Η μια και μόλις άλλαξε το μοντέλο. Για να κάνεις οικονομία.

Υπάρχουν βεβαίως και 5.1 (αυτοί είναι 7.1) αλλά καλό είναι να έχεις Atmos ακόμα κι αν σε αυτό δεν χρησιμοποιήσεις τα έξτρα ηχεία.

Πέρα από τις ευκολίες και τα format που θα έχεις με το HDMI, παίρνεις και μηχάνημα που έχει δίκτυο, και επί της ουσίας έχει και ενσωματωμένο player για μουσική, Spotify Connect, Bluetooth κλπ.
Αναμφίβολα πλέον, μολονότι δεν την έχω σε προτεραιότητα, και η δια-δικτύωση έχει σημαντικό ρόλο.
Και ασφαλώς καλό είναι να έχει έξτρα χαρακτηριστικά ο ενισχυτής που μπορεί να τα εκμεταλλευτείς στο μέλλον, παρά να τα αναζητάς όταν (και αν, βέβαια) έρθει εκείνη η στιγμή.
Όλα αυτά, φυσικά, σε συνάρτηση με το όποιο κόστος τα συνοδεύει.
Επί τούτου, αυτά τα 100 ευρώ περίπου διαφοράς του 2800Η από τον 1800Η και τα περίπου 200 ευρώ από τον 1700Η σε τι συνίστανται;
Βλέπω πίσω μία επιπλέον HDMI out στον πρώτο... Είναι μόνο αυτό ή υπάρχουν σημαντικές αναβαθμίσεις στα...εντόσθια του 2800Η;
Ο Yamaha RX-A2A θεωρείται εφάμιλλος κάποιου εξ αυτών; (ρωτάω μόνο και μόνο βάσει του θέματος με τον Κώτσο που ανέφερα πρωτύτερα)

Είναι πανεύκολο. Δεν σε ενδιαφέρει τίποτε άλλο εκτός από τα HDMI στην πλάτη των ενισχυτών AV. Τα άλλα κακώς υπάρχουν και ευτυχώς καταργούνται σιγά σιγά.

Αναμφίβολα πλέον, μολονότι δεν την έχω σε προτεραιότητα, και η δια-δικτύωση έχει σημαντικό ρόλο.
Και ασφαλώς καλό είναι να έχει έξτρα χαρακτηριστικά ο ενισχυτής που μπορεί να τα εκμεταλλευτείς στο μέλλον, παρά να τα αναζητάς όταν (και αν, βέβαια) έρθει εκείνη η στιγμή.
Όλα αυτά, φυσικά, σε συνάρτηση με το όποιο κόστος τα συνοδεύει.
Επί τούτου, αυτά τα 100 ευρώ περίπου διαφοράς του 2800Η από τον 1800Η και τα περίπου 200 ευρώ από τον 1700Η σε τι συνίστανται;
Βλέπω πίσω μία επιπλέον HDMI out στον πρώτο... Είναι μόνο αυτό ή υπάρχουν σημαντικές αναβαθμίσεις στα...εντόσθια του 2800Η;
Ο Yamaha RX-A2A θεωρείται εφάμιλλος κάποιου εξ αυτών; (ρωτάω μόνο και μόνο βάσει του θέματος με τον Κώτσο που ανέφερα πρωτύτερα)

Επί της ουσίας η διαφορά είναι η δεύτερη HDMI out στον 2800Η.

Yamaha χωρίς παραμετρική ισοστάθμιση δεν κοιτάμε. Είμαστε στο 2023 και πάμε στο 2024. Από τον RX-A4A και πάνω θα την βρεις αλλά σε αυτά τα λεφτά πλέον βρίσκεις αεροπλανοφόρα σε άλλους κατασκευαστές.

Μια μικρή ενημέρωση. Στα 1400 περίπου ευρώ, δεν ξέρω καν αν μπορείς να φτάσεις εκεί, μια καλή περίπτωση είναι και ο VSX-LX305 της Pioneer. Απλώς το λέω γιατί δεν ξέρω συνολικά τι budget θέλεις να έχεις για όλα αυτά.

Κατ' αρχάς, ανακοινώνω σε τούτο δω το ποστ με πάσα επισημότητα, με συνειδητοποιημένη μεταμέλεια και με μια κάποια ανακούφιση ότι...είδα το φως και ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΩ την ιδεά της ηχομπάρας!
Ευχαριστώ τους παρόντες διαφωτιστές!

Επί της ουσίας η διαφορά είναι η δεύτερη HDMI out στον 2800Η.
Γκουντ του νόου!

Yamaha χωρίς παραμετρική ισοστάθμιση δεν κοιτάμε. Είμαστε στο 2023 και πάμε στο 2024. Από τον RX-A4A και πάνω θα την βρεις αλλά σε αυτά τα λεφτά πλέον βρίσκεις αεροπλανοφόρα σε άλλους κατασκευαστές.
Όπως την έβαλα την καρδούλα, έτσι την έβγαλα εντός 5λέπτου! Ευχαριστώ!

Μια μικρή ενημέρωση. Στα 1400 περίπου ευρώ, δεν ξέρω καν αν μπορείς να φτάσεις εκεί, μια καλή περίπτωση είναι και ο VSX-LX305 της Pioneer. Απλώς το λέω γιατί δεν ξέρω συνολικά τι budget θέλεις να έχεις για όλα αυτά.
Νόου, είναι μακρυά από τις δυνατότητες μας. Οριακά ο Denon 1800H. Και γι' αυτόν θα πρέπει οπωσδήποτε να μου κάτσει κάποια καλή περίπτωση OLED στον Κώτσο, να χρησιμοποιήσω εκεί και το bonus εξαργύρωσης και το εξοικονομημένο ποσό να διοχετευτεί (με μία μικρή ενίσχυση) στην αγορά νέου ενισχυτή. Κάπως έτσι θα γινόταν και με την εκλιπούσα ηχομπάρα.
Αν δεν υπάρξει καμία ευνοϊκή συγκυρία, θα περιοριστώ στον ενισχυτή που έχω και θα βάλω τα όβολα κάτω από το στρώμα, θα πάω να πω τα κάλαντα Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά μαζί με τον γιο μου (θα τον ξεγελάσω και στο μέτρημα) και όταν οι παράμετροι οικιακής οικονομίας είναι θετικές, θα μπω ξανά γερά στη μάχη!

Κι ένα τελευταίο ερώτημα τεχνικής φύσης, γιατί καταλαβαίνω ότι έχω αρχίσει να γίνομαι κουραστικός!
Σε αυτούς τους μοδέρνους ενισχυτές που μου προτείνατε, μπορώ να συνδέσω το ps5 σε ένα hdmi in (θύρα 4 game, εν προκειμένω), να μένει ο ήχος του στον ενισχυτή και από το hdmi out eARC να πηγαίνει η εικόνα του ps5 στην τηλεόραση, όντας ακόμα 4Κ 120hz;

Μέχρι και τον 2800Η οι τρεις από τις έξι HDMI εισόδους (και όλες οι έξοδοι φυσικά) υποστηρίζουν 4K120/8K60 χωρίς κόλπα συμπίεσης, δηλαδή είναι πλήρως HDMI 2.1. Οι άλλες τρεις είσοδοι είναι μέχρι 4Κ60 και είναι HDMI 2.0.
Από τον 3800Η γίνονται όλες 4Κ120/8Κ60, ήτοι είναι HDMI 2.1 όλες.

Συνεπώς στους 1700Η, 1800Η και 2800H μέχρι τρεις πηγές ταυτόχρονα 4Κ120 μπορείς να έχεις συνδεμένες επάνω τους.

• Like
Reactions: billpeppas
Μέχρι και τον 2800Η οι τρεις από τις έξι HDMI εισόδους (και όλες οι έξοδοι φυσικά) υποστηρίζουν 4K120/8K60 χωρίς κόλπα συμπίεσης, δηλαδή είναι πλήρως HDMI 2.1. Οι άλλες τρεις είσοδοι είναι μέχρι 4Κ60 και είναι HDMI 2.0.
Από τον 3800Η γίνονται όλες 4Κ120/8Κ60, ήτοι είναι HDMI 2.1 όλες.

Συνεπώς στους 1700Η, 1800Η και 2800H μέχρι τρεις πηγές ταυτόχρονα 4Κ120 μπορείς να έχεις συνδεμένες επάνω τους.
Τέλεια!
Ευχαριστώ πολύ!