Δίλημμα για νέα dSLR

sokos

AVClub Addicted Member
19 January 2007
2,302
Γειά σας φίλοι,

Τυχαίνει να ταξιδέψω την επόμενη εβδομάδα είς τας ΗΠΑ και νομίζω είναι πρώτης τάξεως ευκαιρεία να χτυπήσω μια ωραία dSLR.

Μέχρι τώρα είχα μια D70 με τον 18-70 που με έχει κάνει να αγαπήσω την Nikon (πολύ καλο μηχανημά - και πολύ καλές φώτος και πρώταρης που ήμουν και πολύ στιβαρό και ένιωθε ωραία στο χέρι)

Μετά κουράστηκα να την κουβαλάω και πήγα και πήρα μια Canon G9, αλλά άμα έχεις μάθει να τραβάς με dSLR, σε χαλάει η ποιότητα των compact (την οποια παρεπιπτόντως θα την πουλήσω καθώς δεν την δουλεύω και κρίμα είναι να κάθεται)

Το budget είναι μέχρι 800-900 και τρώγοντας αρκετή ώρα να διαβάζω τα θέματα εδώ, σκέφτομαι σε Pentax K20D ή Nikon D60 / D80.

Τι λέτε και εσείς βρε παιδιά?
Και θέλω να έχει ενα all-around φακό όπως της D70 για να μην κουβαλάω φακούς, συνήθως τοπία τραβάω και σκηνές με κίνηση (αγώνες, αυτοκίνητα, κτλ)

Κ20D + DA 18-250

Αναλόγως βέβαια και πόσα θέλεις να ξοδέψεις για φακούς. Προσωπικώς δεν μου αρέσουν οι όλα-σε-ένα, και η Pentax έχει αξιόλογες προτάσεις σε φακούς (πχ ο 16-45/4 ή ο νέος 16-50, κάτι μοναδικοί "pancakes" κλπ).
Δεν υπάρχει ουδεμία σύγκριση μεταξύ K20D και Nikon D60/80, η K20D παίζει στην ενδιάμεση κατηγορία, από όλες τις απόψεις.

Mε την σημερινή ισοτιμία 1.6 ευκαιρία θα ήταν να κάνεις την υπέρβαση κατά την γνώμη μου και να "χτυπήσεις" την Canon 5D με κόστος 1800$ (1130 ευρώ περίπου) .
Ακόμη και αν μετανιώσεις μετά την αγοράζω εγώ :)))

Ξεκινώντας από τα πίσω, η D60 απορίπτεται αφού στα χρήματα σου παίρνεις πολύ καλύτερο σώμα. Η D80 είναι λιγάκι "γερασμένη", οπότε καταλήγουμε στην Pentax. Έχω ακούσει τα καλύτερα και φυσικά είναι ένα κλικ παραπάνω από τις άλλες.

Στο USA η D300 πόσο πάει?

Εάν κάποιος δεν είναι παθολογικός λάτρης της Nikon ή ήδη κάτοχος συστήματός της ώστε να πάει σε D300, η πλάστιγγα βαραίνει εμφανέστατα υπέρ της 5D (ναι, ακόμη και με δεδομένο ότι σε 2 μήνες αντικαθίσταται), η οποία με τα ίδια περίπου χρήματα σε βάζει κατευθείαν στο ψηφιακό ff. Και με έναν 24-70 και έναν τηλεφακό (πχ 70-300is) έχεις καλυφθεί από εστιακά μήκη και δεν ψάχνεσαι σε μικρού φορμά υπερευρυγώνιο, μετά μεσαίο και μετά τηλεφακό κλπ.

Συμφωνώ με τον send για την canon 5D, με την εξής σκέψη:

Θα είσαι κάτοχος 2 συστημάτων, χωρίς τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις τους φακούς που ήδη έχεις.Βέβαια, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, που είναι ότι μπορείς αργότερα να κάνεις τις δικές σου επιλογές και να πράξεις ανάλογα(κρατώντας ή πουλώντας κάποια από τις 2).

Σίγουρα η canon είναι σε άλλη κατηγορία,αλλά αυτό δεν σε εμποδίζει να κρατήσεις την D70 για backup.

Αν θέλεις οπωσδήποτε nikon, τότε η D300 θα σε ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό.Η D80 στην περίπτωση που θέλεις καλό σώμα, άριστο φακό.

Και ερχόμαστε στο outsider.Λέγοντας outsider,εννοώ την Pentax K20D, που είναι μια πολύ καλή περίπτωση, εξύπνότατη εμπορική κίνηση μέσα στο καλοκαίρι που οι περισσότεροι ψάχνονται,σφήνα στην κυριαρχία των canon-nikon και τελικά μια τίμια πρόταση, που πιστεύω ότι αξίζει τα λεφτά που ζητάει.

Εάν κάποιος δεν είναι παθολογικός λάτρης της Nikon ή ήδη κάτοχος συστήματός της ώστε να πάει σε D300, η πλάστιγγα βαραίνει εμφανέστατα υπέρ της 5D (ναι, ακόμη και με δεδομένο ότι σε 2 μήνες αντικαθίσταται), η οποία με τα ίδια περίπου χρήματα σε βάζει κατευθείαν στο ψηφιακό ff. Και με έναν 24-70 και έναν τηλεφακό (πχ 70-300is) έχεις καλυφθεί από εστιακά μήκη και δεν ψάχνεσαι σε μικρού φορμά υπερευρυγώνιο, μετά μεσαίο και μετά τηλεφακό κλπ.

Διαφωνω οχι γιατην ποιοτητα της 5D (πιο sharp και απο την D3) αλλα να πληρωσεις τωρα κατι που σε 3-4 μηνες θα εχει χασει το 1/3 της τιμης του λογω ελευσης του νεου μοντελου. Θα εχεις παρει μια πολυ καλη μηχανη τριων χρονων παλια και 500 δολλ πιο ακριβα. Δεν μου ακουγεται ωραιο. Σορρυ αλλα δεν.....

Την σκέφτηκα και αυτή την παράμετρο, και προσωπικά μου φαίνεται καλύτερη αγορά για κάποιον που δεν διαθέτει ήδη σύστημα, από την πολύ καλή στο μικρό φορμά D300. Μιλάμε για παραπλήσια τιμή! Και δεν νομίζω να χάσει την αξία της τόσο γρήγορα η 5D, για να γίνει αυτό θα πρέπει να τιμολογήσει η Canon τον αντικαταστάτη της χαμηλά, στα 2.000 δολάρια, μακάρι, αλλά δεν το βλέπω. Είναι φανερό πως η 5D έχει βγάλει τα έξοδά της και την σπρώχνουν όσο μπορούν. Σε σημείο ακριβώς να βγαίνει ως προς την τιμή ανταγωνιστής της D300.

Συμφωνώ με τον send . Η τιμή της 5D είναι χώμα και θα έχει ελάχιστες απώλειες σαν μεταχειρισμένη που πιστεύω θα είναι best buy.
Με περίπου 1000 ευρώ ποιός δεν θα σκεφτόταν λίγων μηνών μεταχειρισμένη 5D?
Και μιλάμε για μηχανή που καλύπτει άνετα και επαγγελματία.

Δεν είναι λίγο μεγάλη όμως βρε παιδιά η 5D?

Και δεν θέλω να πάρω μεταχειρισμένη, καινουργιά σκέφτομαι.

Αν κατασταλάξουμε στην K20D, τι φακό να τις φορέσω (ξέρω-ξέρω, ενας φακός για όλα δεν κάνει) αλλά θέλω να την κουβαλάω και να είμαι ψιλοξέγνιαστος και mobile :)

Καλή η G9?
Θέλει να την πάρει ένας φίλος και μόνο θετικά έχω διαβάσει.

Πολύ καλή, ειδικά σαν κατασκευή ειναι ΟΛΑ τα λεφτά, ενα τάνκς στο χέρι σου :)
Αλλά! Αν έχεις συνηθίσει να τραβάς με dSLR, σε χαλάνε οι compact

Αν κατασταλάξουμε στην K20D, τι φακό να τις φορέσω (ξέρω-ξέρω, ενας φακός για όλα δεν κάνει) αλλά θέλω να την κουβαλάω και να είμαι ψιλοξέγνιαστος και mobile :)

Δες το πολύ καλό θεμα του Μιχαλη

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=29374

Αυτό διάβασα και μπήκα στο τρυπάκι να χαλάσω λεφτά πάλι :)

Απάντηση: Re: Δίλημμα για νέα dSLR

Και δεν θέλω να πάρω μεταχειρισμένη, καινουργιά σκέφτομαι.

Είναι μεγάλη μόνο σε επιδόσεις . Δεν μιλάμε για μεταχειρισμένη αλλά για καινούργια.Απλώς αναφέρω πόσο εύκολο είναι να πουληθεί μια τέτοια μηχανή αν αποφασίσεις ότι ξόδεψες πολλά .

Κατα την γνωμη μου μηχανη 3 χρονων με τετοιο κοστος -ανεξαρτητα απο το οτι βγαινει αντικαταστατρια σε 2 μηνες- δεν εχει νοημα.

Καλυτερα να πας σε μεσαιας κατηγοριας και βαζω και το χερι μου στη φωτια οτι με ενα καλο φακο που θα σου μεινει και για το επομενο σωμα ουτε που θα σκιαχτεις.

Μάλλον δεν καταλάβατε γιατί το είπα για την 5D, έκανα τη σύγκριση με την D300 από άποψη τιμής. Και είπα πως αντί να δώσει κάποιος 1500 για ένα σώμα μικρού φορμά, καλύτερα να δώσει 1800 για ff. Το εάν θα αντικατασταθεί η 5D είναι αδιάφορο, εξάλλου ούτε η D300 είναι επένδυση, να δούμε πόσο θα πωλείται μεταχειρισμένη στον ένα χρόνο.
1500 είναι πολλά για μικρό φορμά, κατά τη γνώμη μου πιο συνετή κίνηση είναι να δώσει κανείς 1000 πχ για την Pentax K20D (να μην λέμε πως επειδή έχω Canon λέω μόνο για αυτήν) ή ακόμη λιγότερα για την Canon 40D, οι οποίες είναι εξαιρετικά σώματα που λίγο μόνο υπολείπονται από την κορυφαία -στα σημεία- D300.

ευχαριστώ καταρχήν για τις συμβουλές σας παιδιά!
Nnow, θα συμφωνήσω με τον Kosh, είμαι λίγο της τεχνολογίας και της προόδου :)

Βασικά την θέλω ψιλο-κόμπακτ με ένα καλό φακό all-around και να αντέχει τα ζόρια. Στην K20D με φτιάχνει πολύ το γεγονός οτι είναι σχετικά weatherproof με λαστιχένιο εσωτερικό περίβλημα για νερό και σκόνες, κάτι που την κάνει πολύ καλή να τραβάς και με καιρό, χειμώνα κτλ.

Το θέμα είναι και τι μαγαζί θα βρώ εκει στην Βοστώνη.
H K20D παίζει στα $1100 και με μία all-risk εγγύηση 3 ετών θα πάει στα $1300 χωρίς φακό. Οπότε είμαστε στα 800 ήδη.

Θέλουμε και φακό μετά..

Την επέκταση εγγύησης εάν την πάρεις από Αμερική, τι την θέλεις? Να ελέγξεις τουλάχιστον εάν την τιμούν στην Ευρώπη και εάν την καλύπτει η Σαλκοφωτ.

To "της τεχνολογίας και της προόδου" το καταλαβαίνω, αλλά
α) η 5D ήταν αρκετά μπροστά από την εποχή της, απόδειξη ότι δεν αντικαταστάθηκε για 3 χρόνια αλλά και σε ποιότητα εικόνας ξεπερνά οριακώς ή τουλάχιστον συναγωνίζεται την D3 (όχι στα πολύ ψηλά iso, εκεί μιλάμε για απίστευτη επίδοση της D3)
β) το κύριο μέλημά μας είναι να βγάζουμε φωτογραφίες υψηλής ποιότητας και κατά το δυνατόν πιο εύκολα. Σίγουρα τα καινούργια "καλούδια" είναι ευπρόσδεκτα: live view, καθαρισμός αισθητήρα, πιο μεγάλες οθόνες, πιο ευκρινείς οθόνες, gps, wifi και δεν συμμαζεύεται. Όμως δεν νομίζω πως θα πρέπει να βαραίνουν τόσο στην κρίση μας -εξαιρουμένων των περιπτώσεων που μας είναι απολύτως απαραίτητα- και εάν συμβαίνει αυτό, είμαστε για γκάτζετ και όχι για φωτογραφική μηχανή.