Δίλημμα μεταξύ Samsung 75" MU6102 και 65" MU9002

Kufojohn

New member
25 September 2007
61
Ν.Σμύρνη & Καλλιθέα
Καλησπέρα κύριοι
Όπως λέει και ο τίτλος βρίσκομαι σε δίλημμα.
Η τωρινή τηλεόρασή μου είναι SAMSUNG 46" 12ετίας+ FULL HD και 100hz (ρυθμισμένη από τον Μανώλη :worshippy: )
Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές να προχωρήσω σε upgrade και με badget κοντά στα 2.000 ευρώ κατέληξα στην MU9002.
Και κάπου εκεί παίρνει το μάτι μου την 75άρα Samsung της σειράς 6, και εκεί έχασα τον ύπνο μου. Γιατί ναι, η σειρά 9 δεν συγκρίνεται σε πάνελ, αλλά ρε γμτ.... 75". Το όνειρο.

Και θέλω τα φώτα σας σάς παρακαλώ γιατί απέχω καιρό από τον χώρο. Η χρήση θα είναι για Netflix 4k, ΧΒΟΧ Χ (όταν μας έρθει με το καλό), και ταινίες είτε κατεβασμένες είτε blue ray.
Γνωρίζω ότι το πάνελ της σειράς 9 είναι 10bito, HDR1000, 100hz, διπλάσια ανανέωση κλπ κλπ. Επίσης ξέρω ότι το πάνελ τη 6 έχει πάρα πολύ καλό black uniformity και πολύ καλό input lag αλλά δεν έχει τα άλλα. Επίσης πάσχει από jaddering στο 24p (το οποίο δεν με καίει γιατί δεν βλέπω ταινίες σε 24p).

Προσωπικά με τα χρώματα ικανοποιούμαι εύκολα και δεν καίγομαι ΤΟΣΟ πολύ για το HDR και το 10bit της υπόθεσης. Αυτό που με καίει όμως είναι τι κίνηση θα έχω με την 75αρα. Θα έχω σπασίματα σε όλες τις περιπτώσεις (δηλαδή πέρα από 24p και στο netflix, στις ταινίες από PC, στην παιχνιδοκονσόλα κλπκλπ); Επίσης, στο θέμα upscaling, θα πάσχει η 75άρα λόγω χαμηλότερης κλάσης; Γιατί γενικώς σε μία γύρα που έκανα στα μαγαζιά, ακόμη και στις 65αρες το (θεωρητικά, και με αμφίβολη πηγή και δύναμη εισόδου) 1080ρι video που έπαιζε, δεν με ξετρέλανε.

Αυτά τα first world problems έχω και σάς παρακαλώ για τα φώτα σας. Με μία πρόταση: Να υπερτερήσει το size does matter στην συγκεκριμένη περίπτωση, ή να μείνω στα 65" με καλύτερο πανελ.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Γιώργος

ΥΓ1. Σε OLED δεν πάω, γιατί σε αυτό το badget μόνο 55" βλέπω, και δεν θέλω αυτό το μέγεθος. Θέλω μεγαλεία.
ΥΓ2. Και αν η σειρά 6 τελικά δεν μας (σας) αρέσει, έτσι και έβαζα το χέρι πιο βαθιά και τελικά πήγαινα σε 75αρα της σειράς 7 (που πάμε σε 10Bit, HDR100 kai 100hz) θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράματα, ώστε να αξίζει η υπερωριακή μου εργασία στη συγγρού;

...άστα.....

Last edited:

sat_guy

AVClub Addicted Member
27 September 2014
1,626
Re: Δίλημμα μεταξύ SAMSUNG 75" MU6102 και 65" MU9002

καταρχήν εσύ είσαι διατεθειμένος να κάνεις μια υποχώρηση στην ποιότητα εικόνας για το μέγεθος; εγώ πχ θα έκανα, κάποιοι άλλοι όχι. θα έλεγαν φέρε τον καναπέ πιο κοντά στην τηλεόραση.
το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα θα ήταν αν σου τύχαινε πάνελ που να μην έχει ομαλή φωτεινότητα παντού (clouding, black uniformity κλπ) από κει και πέρα αυτό που έχω καταλάβει στις μεγάλες τηλεοράσεις είναι ότι, αν δώσεις σήμα blu ray θα πάρεις καλά χρώματα και οξύτητα στην εικόνα. αν όμως δώσεις ένα μέτρια κωδικοποιημένο αρχείο που από κάπου κατέβασες τότε θα σου φανεί άσχημη η εικόνα.
τώρα αν είσαι αλεργικός στο judder, ε μπορεί να σου κακοφανεί. φαντάζομαι έχεις στο μυαλό σου την MU6000 ή κάτι τέτοιο.
http://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/mu6300#comparison_807

Kufojohn

New member
25 September 2007
61
Ν.Σμύρνη & Καλλιθέα

Ναι, το RTINGS είναι πού με φόβισε. Και αυτό πού δεν καταλαβαίνω είναι το εξής. Judder παρουσιάζει από κάθε πηγή εικόνας σε κάθε περίπτωση; Δηλαδή Νετφλιξ 4κ, blue ray, ταινίες από στικάκι ή από pc, gaming; Η' ΜΟΝΟ όταν θέλω την ταινία να τη δω σε 24p;
Γιατί αν είναι σε ΚΑΘΕ περίπτωση, ε τότε την βρίσκω λίγο άχρηστη σαν τηλεόραση. Και μού φαίνεται εντελώς περίεργο εν έτει 2017 και με τέτοια τεχνολογία, να υπάρχει τηλεόραση, ακόμη και κατώτερης κλάσης, που να μην μπορεί να παίξει ταινίες χωρίς κοψίματα.

sat_guy

AVClub Addicted Member
27 September 2014
1,626

όλες οι ταινίες σε blu ray απ όσο ξέρω (λόγο του ότι έτσι ειναι το πρωτόκολλο) είναι 24fps.
απο κει και περα, δεν ειναι το judder το ιδιο ενοχλητικό σε όλους. μπορεις να πας με ενα στικακι με ταινια με γρηγορες σκηνες και να δεις αν σου αρεσει ή όχι η εικονα.

Naxat

New member
24 February 2014
30

Εγω (αν και δεν ειμαι στο επιπεδο γνωσεων με τα αλλα παιδια εδω μεσα) θα σου προτεινα να πας στην 9000.
Φυσικα οι 75 ινστες ειναι ιδιαιτερα ελκυστικες, αλλα ειμαστε σε ενα σημειο που η τεχνολογια αλλαζει με το hdr, wcg κτλ. Τα οποια τα προσφερει η 9000 αρκετα ικανοποιητηκα σε αντιθεση με την 6100. Μπορει να λες οτι δεν σε απασχολουν ιδιαιτερα αλλα απο την χρηση που θα κανεις θα τα αξιοποιησεις τα προτερηματα της 9000. Η διαφορα στο μυαλο μου ειναι περιπου σαν να επελεγες μια fhd εναντι μιας hd ready και οπως και να το κανουμε θα δωσεις 2000 ευρω καλο ειναι να επιλεξεις μια tv που δεν θα ειναι ξεπερασμενη σε λιγα χρονια.

Θα μπορουσες να δεις και την 8000 οπου αν δεν κανω λαθος οι διαφορες ειναι μικρες σε σχεση με την 9000 και ισως την βρεις πιο φτηνα.

sat_guy

AVClub Addicted Member
27 September 2014
1,626
απο σκρουτζ βλεπω οτι για 75 ιντσες η MU6170 εχει 2100 και η MU7000 2800. οποτε μπορεις να παρεις την 7000 που και 100Hz και αρκετά κλικ πανω απο την σειρα 6.
επίσης απ οτι βλεπω ενω απο την σειρα 6 στην 7 η βαθμολογία ανεβαίνει απότομα παντού, δε συμβαίνει το ίδιο και όταν πας απο 7 σε 8 ή 9. πληρώνεις πολλά για μικρές διαφορές.

JL_?

AVClub Fanatic
19 September 2008
15,418
Terra

Ναι, το RTINGS είναι πού με φόβισε. Και αυτό πού δεν καταλαβαίνω είναι το εξής. Judder παρουσιάζει από κάθε πηγή εικόνας σε κάθε περίπτωση; Δηλαδή Νετφλιξ 4κ, blue ray, ταινίες από στικάκι ή από pc, gaming; Η' ΜΟΝΟ όταν θέλω την ταινία να τη δω σε 24p;
Γιατί αν είναι σε ΚΑΘΕ περίπτωση, ε τότε την βρίσκω λίγο άχρηστη σαν τηλεόραση. Και μού φαίνεται εντελώς περίεργο εν έτει 2017 και με τέτοια τεχνολογία, να υπάρχει τηλεόραση, ακόμη και κατώτερης κλάσης, που να μην μπορεί να παίξει ταινίες χωρίς κοψίματα.

To rtings απλά λέει πως η αμερικάνικη MU6300 δεν υποστηρίζει ορθή αναπαραγωγή των 24p, δεν σημαίνει ότι θα ισχύει το ίδιο και για το ευρωπαϊκό μοντέλο.

Από εκεί και πέρα, η συσκευή διαθέτει frame interpolation για εξομάλυνση της κίνησης, οπότε αν σκοπεύεις να βλέπεις έτσι ούτως ή άλλως, σου είναι αδιάφορο αν τα 24p υποστηρίζονται ορθώς ή όχι.

Η διαφορά στο color gamut και στην απόδοση HDR με την MU9000 είναι αμελητέα και δεν αξίζει την υποβάθμιση στο μέγεθος, ειδικά από τη στιγμή που η χρήση που θες να κάνεις δεν επωφελείται από την υπάρξη 100Hz...

Έχε επίσης υπόψη σου ότι οι Samsung από σειρά MU7000 και άνω χρησιμοποιούν διαφορετικό τρόπο οδήγησης του πάνελ που δημιουργεί ένα εφφέ μπιμπικιάσματος κατά την κίνηση, το οποίο όσο πιο μεγάλο το πάνελ και όσο πιο κοντά κάθεσαι, τόσο πιο άσχημο φαίνεται.

Το βασικό μειονέκτημα της σειράς MU6xxx είναι το panel lottery, αν και μέχρι στιγμής δεν είχαμε κρούσματα PLS πάνελ στα μεγέθη 65"-75"...

JL_?

AVClub Fanatic
19 September 2008
15,418
Terra
Τι είναι το μπιμπικιασμα στην οθόνη που λες :p

Μέσα στα κινούμενα αντικείμενα εμφανίζονται σκούρες κουκκίδες που "βράζουν", είναι πολύ εύκολο να το παρατηρήσεις αν πλησιάσεις κοντά στο πάνελ...

Παρουσιάζεται στις QLED και στις MU7xxx/8xxx/9xxx.

Kufojohn

New member
25 September 2007
61
Ν.Σμύρνη & Καλλιθέα
Κατ' αρχάς ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις και τον χρόνο σας.
Όπως είπε και ο Sat_Guy, πήρα ένα στικάκι και πέταξα μέσα δυο σκηνές γρήγορες απο το Logan και το Batman vs Superman, και τρια ψαγμένα βίντεο από youtube που σου τεστάρουν την οθόνη. Το πιο αμείλικτο ήταν με λευκό εκρεμμές σε μαύρο φόντο στα 30fps
Δοκίμασα την σειρά MU6 της Samsung σε 65" και μπορώ να πώ ότι εξεπλάγην ευχάριστα. Το βίντεο ήταν συμπιεσμένο 1080ρι αλλά ήταν αξιοπρεπές. Και κανένα ευδιάκριτο juddering. Απλά η κίνηση ήταν ανεκτά blurry όπως θα περίμενε κανείς σε ένα μεγαλούτσικο πάνελ 50hz. Όταν έβαλα το εκρεμμές να βαράει δεξιά αριστερά, ήταν απογοητευτικά τα πράγματα. τρελό είδωλο και σπάσιμο. Αλλά είπαμε το βίντεο ήταν αμείλικτο.

Μετά ζήτησα στα παιδιά να βάλουμε τα ίδια βίντεο στην σειρά MU9. Καλύτερη λίγο εικόνα, με πιο ζωντανό χρώμα, ελάχιστα καλύτερο upscaling και ελάχιστα καλύτερη κίνηση. Το εκρεμμές πάλι δραματικό. Και στις δύο τηλεοράσεις δοκιμάσαμε να πειράξουμε το auto motion μπλα μπλα, αλλά σε μεγαλύτερο setting τα artifacts ήταν απαράδεκτα.

Και κάπου εκεί πώς μου κάθεται, και τους λέω, ρε παιδιά δεν το βάζουμε το στικάκι και στην 65αρα Sony XE9005....... Και εκεί γαμώτο τα είδα όλα. Έπαθα πλάκα με το χρώμα, το upscaling και την κίνηση, στο βίντεο που μόλις είχα δει πιο πριν ακόμη και στην σειρά 9 της samsung. Και όπως ίσως υποψιάζεστε το κλάμα ήρθε στο εκρεμμές. Κατά 95% καντίλι, χωρίς κανένα είδωλο... Δεν θα πίστευα ποτέ ότι έχουν κάνει τόσο καλή δουλειά στη Sony, ιδίως στο θέμα της κίνησης.

Οπότε αγαπημένοι συμφορουμίτες, εκεί που στην αρχή έλεγα μέσα μου "παπάρια η σειρά 9, πάμε ντουγρού για 75ρα ΜU6", ήρθε η Sony και μου τα ανέτρεψε όλα.

Και ναι, ακομη φλερτάρω πολύ με την 75αρα, δίνοντας μεγάλη βάση και στην απάντηση του JL_?, αλλά πλέον στις 65" έχω πραγματικά σημείο αναφοράς σε ό,τι έχω δει μέχρι τώρα (εκτός OLED φυσικά).

Μέχρι αύριο πρέπει να αποφασίσω, οπότε ό,τι προαιρείσθε σύντομα. Θενκς

Last edited:

sat_guy

AVClub Addicted Member
27 September 2014
1,626
Καταλαβαίνεις τώρα γιατί κάποιοι παίρνουν sony τηλεοράσεις κατευθείαν χωρίς να σκεφτούν τίποτα άλλο :D
Δοκίμασε απο περιέργεια να βάλεις και το στικάκι με το τεστ και σε μια oled...

JL_?

AVClub Fanatic
19 September 2008
15,418
Terra
Δοκίμασε απο περιέργεια να βάλεις και το στικάκι με το τεστ και σε μια oled...

Θες να τον βάλεις σε μπελάδες τον άνθρωπο και δε φτάνει και το budget; :LOL:

Kufojohn

New member
25 September 2007
61
Ν.Σμύρνη & Καλλιθέα
Ξέρω ξέρω. Και δεν θελω γιατι θα αρρωστησω xD

Το θέμα λοιπoν που μένει είναι αν αξίζει η ανωτερότητα στην κίνηση (γιατί μόνο αυτό είναι που μου χτυπάει), να με κάνει να εγκαταλείψω το μεγαλείο της 75αρας. Επαναλαμβάνω χρήση κονσόλα, ταινίες χωρίς 24p, και πλήρης αδιαφορία για το HDR.

aggelos29

AVClub Enthusiast
22 October 2011
761
Εμένα ή δική μου άποψη είναι να πας για τη sony,η προηγούμενη τηλεόραση σου είναι 46αρα, οπότε με 65αρα θα είναι ήδη τεράστια αναβάθμιση σε μέγεθος.Ετσι κ size does matter και έχεις και την πολύ καλύτερη κίνηση,που διαπίστωσες κ μόνος σου.Παντως η sony σε κάποια πράγματα κάνει εξαιρετική δουλειά!

sat_guy

AVClub Addicted Member
27 September 2014
1,626
Ταινίες χωρίς 24fps δεν νομίζω να υπάρχουν γιατί όλες οι ταινίες σε 24fps γυρίζουν
Καλά τα τεστ αλλά βάλε και κάτι πιο απλό από τα βάρβαρα τεστ που κανείς. κλασσικά προβληματικά σημεία σε ταινίες είναι τα εξής
Φωτιά, νερό που τρέχει, μακριά μαλλιά, χρωμα δέρματος και φυσικά οτιδήποτε έχει γρήγορη κίνηση.

Kufojohn

New member
25 September 2007
61
Ν.Σμύρνη & Καλλιθέα
Και πάμε στο φινάλε.
Μπαίνω σήμερα τυχαία σε άσχετο κοτσόβολο να πάρω χαρτί και καλώδια, και πέφτω πάνω στην Samsung 75MU6202. Εδώ είμαστε. Και κάθομαι να την χαζέψω. Πολύ όμορφα μαύρα, μιά χαρά φωτεινότητα, και πετυχαίνω ένα κλιπάκι-τρειλερ σε καλή ανάλυση από μία ταινία του Κρίστιαν Μπέηλ, με πολλά σκοτεινά, εποχής και λίγο σέπια. Όλα καλά.... αλλά τα κοψίματα στην κίνηση δίναν και έπαιρναν. Λόξυγγας. Ζητάω από τον υπάλληλο να πειράξουμε το setting που ήξερα ότι μειώνει το juddering, αλλά ενώ στην 65άρα είχε κάνει δουλειά, δυστυχώς στην 75άρα ήταν πολύ εμφανές. Μπορεί να ήταν η πηγή εικόνας, δεν ξέρω. Και κάπου εκεί ένιωσα ότι με την τηλεόραση αυτή θα έπαιζα ρουλέτα κάθε φορά που έβλεπα ταινία, ιδίως με το Νετφλιξ που άλλες φορές μπορεί να σου δώσει 24ρι άλλες φορές 60ρι, με blue ray που ειναι παντα 24ρι κλπ κλπ. Οπότε αποφάσισα να πάω προς την 65αρα Sony, που ξέρω με ασφάλεια ότι πάω σε καταπληκτικό πάνελ, με τη Samsung όμως να έχει κερδίσει το σεβασμό μου.
Λίγο ο καναπές πιο μπροστά, λίγο το επιπλο πιο κοντά, θα χωθώ μέσα και στην 65αρα, πού θα παει.
Ευχαριστώ από καρδιάς για τη συμβολή σας. Με βοηθήσατε πάρα πολύ, και πιστεύω ότι όλοι ξέρετε την γλυκιά αναστάτωση του να μην ξέρεις τι διάολο να πάρεις.
Και σε μερικά χρόνια (ποιος ξέρει) βλέπουμε, αναλόγως ;)
Την περιμένω από βδομάδα. Θα ενημερώσω όταν θα την έχω με το καλό ξεψαχνίσει.
Καλή συνέχεια :music-smiley-005:

sat_guy

AVClub Addicted Member
27 September 2014
1,626
Καλορίζικη!
πόσο είχες πάρει την samsung που λες στην αρχή; 46 ιντσες πριν 12 χρόνια πρέπει να ήταν πανάκριβη....

georget

Supreme Member
31 March 2007
3,111
Λευκωσία
Καλορίζικη!
Μόλις επέστρεψα από το κατάστημα. Πρώτη φορα κατάφερα να δω 75 άρα από κοντά. Samsung 75ΜU7002 διπλα από 65άρα QLED και πιο κάτω μια 65άρα OLED. OK καλύτερες οι άλλες αλλα ρε παιδιά η 75 προκαλεί δέος!! Τεραστια η διαφορα. Έπαιζε ένα demo φιλμάκι και ήταν παρα μα παρα πολύ καλή, καλύτερη από ότι την περίμενα. OK οι OLED είναι κορυφή αλλα εγώ δεν το συζητώ οι 75 ιντζές δεν συγκρίνονται.

Kufojohn

New member
25 September 2007
61
Ν.Σμύρνη & Καλλιθέα
Γιώργο όντως έτσι είναι ! Και γι αυτο και ταλαιπωρήθηκα τόσο να επιλέξω. Απλά σε αυτές τις ίντσες, και αν δεν θέλεις να κάνεις ΠΑΡΑ πολλές υποχωρήσεις, πρέπει να ανέβεις σε Budget. Με 2 χιλιάρικα προκοπή δεν βλέπεις (αναφέρομαι στην δική μου περίπτωση που πήγαινα για την 75MU6179). Εγώ στο τσακ ήμουν, αν δεν σκάλωνε στην κίνηση.
Sat, είχα πάρει τη Samsng LE F-86 (αν θυμαμαι καλά, γιατί βαριέμαι να σηκωθώ να κοιτάξω xD ) στις 46". Πάλι με πολύ ψάξιμο και τότε, και με συζητήσεις εδώ στο φόρουμ. Έψαξα στα ποστ, τελικά ήταν πριν ακριβώς 10 χρόνια. Τότε έκανε 2.500 ευρώ, θυμάμαι την είχα βρει στο Apothema, και επειδή θα μου την εστελναν Δευτέρα, πήγα Παρασκευή στις αποθήκες τους και την φόρτωσα σε σχάρα με το Μινικουπεράκι μου. Τέτοιο κάψιμο. Απίστευτη τηλεόραση όμως για τότε, με πολύ καλά μαύρα, full hd, και 100ρι πάνελ. Και σίγουρα τα έβγαλε τα λεφτά της, ακόμη παίζει καντήλι.
Πλάκα πλάκα και μια και το συζητάμε, η Sony από θέμα service, έχει βελτιωθεί καθόλου; Τελευταία μου εμπειρία, και πριν όλα αυτά, ήταν πριν από 15-20 χρόνια, που είχα πάρει μία Sony Wega 29", και σε κάποιο πρόβλημα που είχα με είχαν ταλαιπωρήσει πολύ από θέμα συνεννόησης και χρόνου εξυπηρέτησης. Αντίθετα η Samsung σε άλλη συσκευή πριν ένα χρόνο, μου έκανε εντύπωση πόσο γρήγορη και απροβλημάτιστη ήταν. Βέβαια πριν 15-20 χρόνια τα πράματα ήταν υποθέτω διαφορετικά.

Sevastos

Senior Member
4 October 2011
350
Κάρπαθος
Καλορίζικη και καλές θεάσεις! Οπωσδήποτε 5ετή εγγύηση και ρίξε μια ματιά στο video του HDTVtest για να "ξαλαφρώσεις" κάπως το android. Το έχει ανεβάσει ο Xavito στο σχετικό νήμα των Sony.