Δίλλημα για αγορά Audio-Home Theater

skipperakos

New member
26 November 2012
31
Χαιρετώ την ηλεκτρονική παρέα του AVclub.
Είμαι στην αναζήτηση ενός συστήματος 5.1 για το σπίτι που ανακαινίζεται και οπου τελειώνει σε 10 μέρες περίπου, (μάλλον άργησα λίγο όμως απο ότι έχω καταλάβει) με ένα budget περίπου στα 1,500- 2,000 ευρώ.

Ιδανικά (απο άποψη χώρου/ εμφάνισης και -προσωπικής- ακουστικής) είχα κατήξει στο 5.1 acoustimass 10 vers IV με κάποιο ενισχυτή - που ακόμα τον ψάχνω. Σαν άλλες εππιλογές είχα και τα Dali ta Fazor και ισως και τα Kef 3005.

Η κάτοψη του χώρου που θα γίνει η εγκατάσταση είναι όπως φαίνεται παρακάτω, αλλά σε αυτό το σημείο να σας πώ ότι τα πίσω ηχεία θα είναι στερεωμένα σε γυψοσανίδα σε ύψος 2,40μ, η ακριβής θέση όμως των οποίων μπορεί να προσαρμοστεί (εννοώ στο πόσο κοντά η μακρυά απο το χώρο που θα ειναι ο καναπές, αλλά όχι σε ύψος).

AUD-VIS.JPG
Να διευκρινήσω ότι η τηλεόραση (Samsung 55" es8000) θα τοποθετηθεί πάνω απο το τζάκι στα 95εκ απο το πάτωμα.

Οποιαδήποτε συμβουλή η πρόταση θα είχατε να κάνετε θα ήταν ευπρόσδεκτη καθοτί οι γνώσεις μου είναι πολύ περιορισμένες και το φορουμ σας το βρήκα σχετικά πρόσφατα... αλλα ομολογώ ότι έχει απιστευτο υλικό για ανημέρωση.

Σας ευχαριστώ.

Δορυφοράκια και γενικώς μικρά ηχεία δεν κάνουν για αυτό το χώρο. Ιmo θα κλαις τα λεφτά σου.

Δώσε μας λίγο περισσότερες πληροφορίες για τα εξής:
1) Θα ακούς και μουσική και πόσο απαιτητικός είσαι σε αυτό το τομέα?
2) Τι υλικό θα αναπαράγεις στο HT? (πχ απο DVD, BD, media files και με ή χωρίς HD audio, 3D)
3) Πηγή έχεις ή θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα 2Κ (παρακάτω θα πρέπει να κάνεις σοβαρές υποχωρήσεις)

ps. Mπράβο που διάβασες πριν ποστάρεις και χίλια μπράβο που ποστάρεις το χώρο σου... επίσης καλωσόρισες στη παρέα!

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και το χρόνο σας και καλώς σας βρήκα...
Νομίζω ότι είστε μια παρέα που κάποιος μπορεί πολύ εύκολα να ξεσηκωθεί και να κτυπήσει την banka στον αέρα με αυτό τον αριθμό πληροφοριών και - προσωπικών μεν, αντικειμενικών δε σε μεγάλο βαθμό - standards που έχετε...!
Η πηγή μόλις επιλεκτηκε... (και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε και εσεις... αν οχι οι αντιρρήσεις ευπροσδεκτες) YAMAHA RX-V673.
Άρα -ιδανικά- θα ήθελα να ταιριάξω ηχεία 5.1 για τον home theater στα 1000-1500 ευρώ.

Τώρα σχετικά με αυτά που με ρωτάτε έχω να πω ότι:
α) Ναι θα ακούω και μουσική αλλά για αυτά έχω ενα ζευγάρι KLIPSCH -δεν έχω τον κωδικό τους όμως πρόχειρο- που θα μπούν στον απέναντι τοίχο της τραπεζαρίας, άρα τα ήχεια που ψάχνω θα είναι η χρήση τους πρωτίστος για το surround. Σούπερ απαιτιτικός δεν είμαι - μάλλον σουπερ εκπαιδευμένο δεν είναι το αυτί μου για να μπορέσει να "κατανοήσει" και να ξεχωρίσει την διαφορά στα ψιλά γράμματα των διαφορών όπως στων περισσότερων απο εδώ φαντάζομαι.
β) κυρίως DVD, BD, αλλά και ΜD σε καλές ποιότητες όμως με ΗD audio, oxi 3d - ακόμα τουλάχιστον!
γ) Τα πίσω ηχεία δεν θα είναι ενσωματωμένα στη γυψοσανίδα, αλλά με μικρές βασούλες θα κρέμονται απο αυτήν - ένα δίπλα στην μπαλκονόπορτα και ένα στο ίδιο απέναντι σημείο γι αυτό σκεφτόμουν και τα BOSE που είναι πολύ καλαίσθητα μικρά και νόμιζα και καλά σαν ηχεία (μέχρι που διάβασα διάφορα απο τους μαιτρ εδω μέσα).

File skipperako καλως ηρθες στην παρεα κατ αρχας !

Επειδη εχω δει το εργο πολλες φορες, σου λεω οτι εχεις ενα φοβερο πλεονεκτημα: Το οτι εισαι υπο ανακαινιση

Τι θα εκανα εγω προσωπικα:

1. Περιφεριακα ηχεια:
- Θα τα εβαζα ειτε εκατερωθεν του καναπε στο υψος που λες, ειτε κανα μετρο πιο πισω με κλιση προς τον καναπε. Θα επελεγα 2 κομσα ηχεια μικρων διαστασεων.
ή
- θα τα εβαζα εντος του τοιχου (inwall τα λενε αυτα), ειτε εκατερωθεν του καναπεος, ειτε μισο μετρο ποιο πισω, στο υψος που λες (2,40)

F@CKING PLAN B:

Θα εφτιαχνα ενα δοκαρι, απο γυψοσανιδα που θα "ετρεχε" πανω απο τον καναπε απο τοιχο σε τοιχο (4,94m). Διαστασεις: 30 εκατοστα πλατος, 12 (καθαρο) βαθος.

Σε αυτο το ψευτοδοκαρο, θα τοποθετουσα δυο incelling (και inwall μας κανουν) δικην περιφεριακων.
Στο κεντρο του δοκαριου, θα ειχα αφησει μια τρυπα στην οποια αφου ειχα περασει εντος του δοκαριου 2 ηλεκρολογικους σωληνες θα την εκλεινα/στοκαριζα/εβαφα, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ, να ειμαι ετοιμος για την στιγμη που θα κρεμαγα προβολεα, και θα απλωνα πανι. Μην τρομαζεις, ετσι πανε τα πραγματα...

Δεν συνεχιζω με τα του λοιπου σεταπ, τα υπολοιπα (εκτος του κεντρικου ηχειου) παραειναι ευκολα...

Θα επανελθω...

(υγ καμια φωτο / σχεδιο του τοιχου που θα ειναι το τζακι / tv θα βοηθουσε)

Σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση...

@Ντινο
Νομίζω με έχεις πιάσει 100%.
Αυτό που λές σαν πλαν Β είναι καταπλήκτικό... αλλα δεν μπορεί να γίνει για αρκετούς λόγους, ο σοβαρότερος των οποίων είναι ενα ξύλινο κομμάτι περιπου 2-3 κιλών που αν σκάσει στο μέτωπο αφήνει σημάδι Scholl....!!!

Το πρώτο πλάνο όμως ακούγεται σαν αυτό που ακριβώς θέλω να κάνω εγώ...!!!

tzaki.jpg[

@Φραγκούλις
Σε ευχαριστώ για την πρόταση... είναι λίγο μεγάλα για να κρεμαστούν απο τον τοίχο αυτά νομίζω... έτσι δεν είναι?

Τα KEF 3005 και τα Βοσε όπως επίσης και κάποια της Monitor audio (radius 90) νομίζω ότι είναι στις σωστές διαστάσεις και ποιότητα για να κρεμαστουν, αλλά αν κάποις έχει και εμπειρία για τα DALI ta Fazon 5.1 h 5.2 θα ήταν πολύ χρήσιμο να την μοιραστεί μαζί μας...!

Για ενισχυτή θα σου πρότεινα κάτι καλύτερο μιας και ο χώρος σου είναι μεγάλος και ο συγκεκριμένος Υamaha "ασθενής" (μιλάω εκ πείρας με τη σειρά RX-V6...
Υπάρχει μεταχειρισμένος κάτω απο 400Ε με HDMI 1.3 (ΗD audio ναι - 3D όχι εφόσον δεν σε ενδιαφέρει) που θα οδηγήσει καλύτερα σοβαρά ηχεία για HT σε σοβαρούς χώρους σαν το δικό σου.

Ηχεία Front + center, περαν της πρότασης του Φραγκ (πολύ καλά) υπάρχουν και τα Dali Zensor7 με το vokal που θα παίξουν και αυτά ωραία στο χώρο σου (αν οδηγηθούν απο καλύτερο AVR).

Sub μια καλή περίπτωση είναι το sunfire SDS-12 (κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και μη πας σε 10ιντσο sub!)

για περιφερειακά θα προτιμούσα βάσεως, αλλά εφόσον δεν είναι εφικτό oι λύσεις που προτείνει ο καναπεοδάτος (Ντίνος :music-smiley-005:) είναι αξιόλογες είτε για in wall είτε για ισχυρούς δορυφόρους κάπου στα 200Ε.

Το σύνολο έρχεται κάτω απο τα 2Κ, είσαι μέσα στο budget σου και πολύ πολύ πάνω σε ήχο, πίστεψέ με...

ps1. Όταν ρώτησα για πηγή εννοούσα ΒD/DVD/CD/HTPC/Media Player Από που θα παίζεις τις ταινίες δηλαδή.
ps2. Δεν μπορώ να σε βοηθήσω με τα μτχ... δεν ξέρω αν επιτρέπει το forum. Επίσης δεν γνωρίζω τον κάτοχο, ούτε φυσικά την κατάσταση του Onkyo 875 :ADFADF1: ;)

:ernaehrung004:

Στο μόνο που μπορώ να συνεισφέρω κάπως στο θέμα είναι.... μακριά από τα Bose.
Σε 3 συστήματα τα έχω ακούσει... με 3 διαφορετικούς ενισχυτές και δεν μπορώ να αντιληφθώ κάθε φορά ποιό έπαιζε χειρότερα!

IMHO: Πολύ μέτριος ήχος... πολύ κουραστικός... πολύ ντάπα ντούπα και τζάμπα εντυπωσιασμός...

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις συμβουλές...
Η ψαλίδα πράγματι φαίνεται να αρχίζει να κλείνει...!

Λέγοντας καλύτερο ενισχυτή απο τον yamaha 673 τι εννοούμε? Εννοούμε δηλαδή τον 773 η κάτι τελείως εκτός και πολύ πιο δυνατό? απο 110-115Κw να παμε που δηλαδη?

Θα προτιμούσα κάποιο καινούριο μοντέλο και όχι μεταχειρισμένο. Τα εξτρα features (gadgeto-μιλόντας) που δίνει στον 673 αλλα και στον 773 ήταν πολύ δελεαστικά...! Θα μπορούσαμε να τα βρούμε αυτά και σε άλλους αντίστοιχης τιμής?

Για τα μπροστινά μαζί με κεντρικό έχουμε αρκετές λύσεις απο ότι φαίνεται απο αυτά που προτείνεται, αλλά μόνο σε κολώνες!!!
Κολωνάτα
Τα Dali Zenzor me vocals
Τα Monitor Audio BX5
(Τελικά για τα Dali Fazon δεν έχουμε είτε καλή γνώμη, είτε εμπειρία, οπότε απο τα συφραζόμενα καταλαβαίνω ότι δεν πρέπει να τα παλέψω άλλο!?)

Για υπο έχουμε μέχρι στιγμής
Sunfire SDS 12

Οπότε τώρα ψάχνουμε... Κάποιους καλούς μικρούς δορυφόρους για να κρεμαστούν με κλίση προς τον καναπέ!

Σχετικά με την πηγή μου (μέχρι τώρα τουλάχιστον), κυρίως ειναι το PS3 μέχρι νεωτέρας... αλλά δεν νομίζω να χρειαστεί...(τι λεω τώρα ε???), αλλά παίζω και με στικακι στην ΤV. Ισως κάποιο Media player χρειαστεί κάποια στιγμή σύντομα.

Παράπλευρη (μάλλον ανόητη) ερώτηση: αν τελικά στα μπροστινά πάω σε κολωνάτα, αυτα που λέμε πιο πάνω ( Zenzor και BX5) είναι καλά για να παρθούν σε 4αδα έτσι ώστε τα 2 να μείνουν μπροστινά στο 5.1 και τα άλλα 2 να αντικαταστήσουν τα παλιά μου KLIPSCH στον απέναντι τοίχο και για να είναι αιστθητικά το όλο κομμάτι δεμένο?

Σε ευχαριστώ Panoramius αλλά αυτή η διαφορά των 10kW κάνει τόσο αισθητη διαφορά? (βέβαια θα μου πείς στα 110 το 120 είναι περίπου 10%)... αλλά είνια τελικά αυτό που μας λείπει απο τον 673 (η ακομα και τον 773)?

O Yamaha 673 δεν θα δώσει πάνω απο 100W ούτε σε όνειρο... αυτά είναι μετρημένα με δικό τους τρόπο (συνηθίζεται σχεδόν σε όλες τις εταιρείες)
Για να καταλάβεις ο ανώτερος RX-V871 δίνει 60W/8Οhm/με 0,1 παραμόρφωση σε πρόγραμμα 5 καναλιών και κάπου 35W σε 7 κανάλια...
Θα "στεγνώσει" με κολώνες σαν τα Ζensor7... θα αναγκαστεί να βγάλει παραμόρφωση σε υψηλές εντάσεις...

Ο Οnkyo 875 που σου πρότεινα θα τα οδηγήσει αισθητά καλύτερα. Ιδανικό θα ήταν να πας σε Pioneer από LX-5x και πάνω αλλά ξεφεύγουμε απο το budget...

Mικρά ηχεία για πίσω γύρω στα 200Ε υπάρχουν τα Q2020 στα 200Ε που είναι και εμφανίσιμα.

Στο θέμα πηγής πιστεύω ότι με το ps3 τελειώνεις όσον αφορά τα σουβέρ (δισκάκια κάθε λογής) και για τα άυλα θα χρειαστείς ένα media player όταν μαζέψεις κάποιο ποσό... αναλόγως απαιτήσεων αυτό μπορεί να είναι απο 100-250Ε)

Για 4 κομμάτια παρότι ο χώρος τα σηκώνει, στη θέση που λες (αν κατάλαβα καλά στον απέναντι τοίχο πίσω απο την τραπεζαρία?) δεν...
Υπολόγισε κάπου 2-2,5 μέτρα πίσω απο το καναπέ και μπροστά απο την τραπεζαρία. Το θεωρώ όμως άσκοπο. Καλύτερα βάσεως.
Τόσο η audio monitor όσο και η Dali έχουν βάσεως πολύ αξιόλογα και vfm ακριβώς για αυτή τη δουλειά.

Kάπου βέβαια πρέπει να υπολογίσεις και το έξοδο με τα καλώδια.... Υπολόγισε ειδικά για τα πίσω περίπου 2-2,5 Ε / μέτρο και κανα κατοστάρικο (σύνολο) για τα front...

Last edited:
θα σου έλεγα και παραπάνω αλλά τα οικονομικά σου έχουν περιορισμούς (όπως όλων μας άλλωστε). Είναι και θέμα εταιρίας η πραγματική ισχύς. Δες και σε denon 2313. Μάλλον θα αποδίδουν παραπάνω από τους yamaha. Τουλάχιστον ότι μέτρηση έχω δει, οι yamaha είναι κάτω.

Αξιολογότατος και πλήρης ο Marantz6006 και με αρκετά καλές μετρήσεις! Tα 15-20 παραπάνω Watt που μπορεί να προσφέρει θα κάνουν τη διαφορά, αν επιλεγούν κολώνες για front
Ακριβός για budget σου δυστυχώς. Για αυτό άλλωστε πρότεινα μτχ χωρίς 3D,που αν στο μέλλον το θελήσεις μπορεί να γίνει απο την πηγή απευθείας.

Re: Απάντηση: Δίλλημα για αγορά Audio-Home Theater

Για 4 κομμάτια παρότι ο χώρος τα σηκώνει, στη θέση που λες (αν κατάλαβα καλά στον απέναντι τοίχο πίσω απο την τραπεζαρία?) δεν...
Υπολόγισε κάπου 2-2,5 μέτρα πίσω απο το καναπέ και μπροστά απο την τραπεζαρία. Το θεωρώ όμως άσκοπο. Καλύτερα βάσεως.
Τόσο η audio monitor όσο και η Dali έχουν βάσεως πολύ αξιόλογα και vfm ακριβώς για αυτή τη δουλειά.

Απλά να διευκρινήσω ότι αυτό που εννοούσα ήταν ότι τα 2 πίσω θα αντικαθηστούσαν τα 2 άλλα κολωνάτα που έχω και που είναι εκεί μόνο για μουσική... γι αυτο είπα μήπως πάω σε 4αδα για να μπούν τα 2 στο 5.1 με τα λοιπά καλούδια και τα αλλα 2 απο την 4αδα που περισσευουν στον τοίχο (που σωστα καταλαβες) αλλα μόνο σαν δευτερο κανάλι για μουσική.

Θα ανεβασω φωτος το βραδυ να δεις πως δειχνει ενα δοκαρι με ηχεια απο τοιχο σε τοιχο μεσα σε ενα σαλονι.

ΑΝ εχεις σκοπο να βαλεις καποια στιγμη προβολεα, πρεπει να το κανεις οπως & δηποτε.
Αν δεν εχεις τετοιο σκοπο, αφου με το καλο παρεις τις κατευθυνσεις / ιδεες απο εμας εδω, σε συμβουλευω ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ να μην ξαναμπεις στο φορουμ. Το μικροβιο ειναι πολυ κακο, και εχει τρομερη ταχυτητα μεταδοσης.

Φαντασου ομως πως οταν ζηλεψεις (με την καλυτεροτερη των εννοιων) μια οθονη 2,80 μετρα πλατους, το μονο που θα χρειαστεις ειναι να βιδωσεις εναν προβολεα εκει στο δοκαρι που ειχες φτιαξει, και ενα πανι στον απεναντι τοιχο....

Ασε τον dalanik και τον Fragoulisnaval να λενε τα του ηχου, ρωτα τους ποσο πολυ σε ζηλευουν που μπορεις ευκολα να κανεις ο,τι θελεις.
Νικο, πες μας γιατι δεν βαζεις προβολεα ;-)

==============

Παμε παρακατω.

Η δικη μου αποψη, δεδομενου οτι βρισκομαστε σε σαλονι, και δη μετα απο ανακαινιση [καποιος λογος θα υπαρχει που γινεται ;-) ] πρεπει να σεβαστουμε απολυτως της αισθητικη, προσπαθοντας να διατηρησουμε και την ποιοτητα.
Ουτως ειπειν, με ενα ζευγαρι inwall ηχειων, για χρηση περιφεριακων εχουμε καταφερει και αξιοπρεπεστατη αποδοση (για τις αναγκες του surround" part, αλλα και αποφυγη μετατροπης του σαλονιου μας σε καφετερια.
Μειονεκτημα, η δυσκολη μεταπωληση (δεν μας ενδιαφερει, δεν θα δωσουμε πολλα χρηματα).

Επομενο βημα για εμενα ειναι που θα βολεψουμε το κεντρικο.
Δεν μπορω να καταλαβω απο το (ωραιοτατο ομολογουμενως σχεδιο) αν μπορουμε να βαλουμε το κεντρικο καπου. Εχουμε τηλεοραση και απο κατω τζακι (καλοδουλευτο btw, κανονισε να ψησουμε κανα καστανο καμια κρυα νυχτα), οποτε ιιιιισως να μας δυσκολεψει αυτο, παντα με την προοπτικη του πανιου στο μελλον.

Κλεινω προς το παρον, (θα επανελθω σιγουρα) με μια ταπεινη συμβουλη:

ΜΗΝ βιαστεις για αγορες, κατεληξε πρωτα στην δομη / concept / πρακτικοτητα. Τα μηχανακια, ειναι το ευκολοτεροτερο

Υγ. Πες μας το ονομα σου αν θες, "skipperako" θα σε φωναζουμε το καλοκαιρι στο Αιγαιο :worshippy:

Re: Απάντηση: Δίλλημα για αγορά Audio-Home Theater

Απλά να διευκρινήσω ότι αυτό που εννοούσα ήταν ότι τα 2 πίσω θα αντικαθηστούσαν τα 2 άλλα κολωνάτα που έχω και που είναι εκεί μόνο για μουσική... γι αυτο είπα μήπως πάω σε 4αδα για να μπούν τα 2 στο 5.1 με τα λοιπά καλούδια και τα αλλα 2 απο την 4αδα που περισσευουν στον τοίχο (που σωστα καταλαβες) αλλα μόνο σαν δευτερο κανάλι για μουσική.

Αν εχω καταλαβει καλα, θα σε απαγοητευσω....

Εχω ριξει μπουρλοτο στο σπιτι, εχω ανακαταψει 10 τραπουλες μαζι, εχω κανει και αυτο που λες, και πολλους αλλους κανιβαλλισμους.

Ειμαι ενταξει τωρα ομως, εχω ηρεμησει μετα τον ευνουχισμο. :p

======

Θελεις να μπορεις να εχεις μια "μουσικη επενδυση" την ωρα του δειπνου, και σκεfτεσαι οτι μπορεις να την εχεις με τα 2 "πισω" ηχεια του συστηματος. Να το ξεχασεις σε παρακαλω πολυ, δεν γινεται.

ΑΝ σωνει και καλα θελεις κατι τετοιο, θα πρεπει να εχεις τα δυο αυτα ηχεια (τα οποια ΔΕΝ θα ειναι μερος του πεντακαναλου homecinemaτζηδικου συστηματος σου) συνδεδεμενα:
α) Σαν "Zone 2" (ή speakers B") στον πολυκαναλο σου ενισχυτη
β) Να μην σε μπερδευω :D

Σε αυτη την περιπτωση, υπολογισε +2 ηχεια, και αλλο ενα σημαδι scholl.

κοντολογις, τα ηχεια που θα χρησημοποιεις σαν main (δεξι / αριστερο) στην πλευρα του τζακιου, θα κανουν και τον κοπο να σε συνοδευουν στο φιλετο με σως μπερναιζ.

Last edited:
Οι κολώνες που θα έχεις μπροστά όταν δουλεύουν μόνες τους μια χαρά θα γεμίζουν το χώρο με μουσική και στην τραπεζαρία. Μη σε ανησυχεί αυτό. Τζάμπα λεφτά και κόπος για ηχεία και υποδομές. Καλύτερα δώστα στον ενισχυτή.