Διλλημα για αγορά

Panos-77

Senior Member
13 September 2008
300
Φυσικά σαν λάτρεις εικόνας-ήχου όποτε είναι να κάνουμε μια αγορά το ψάχνουμε μέρες, μήνες, ρωτάμε και παίρνουμε γνώμες πριν καταλήξουμε. Το δίλλημά μου σαν άπειρος ερασιτέχνης φωτογράφος (αλλά με όρεξη) είναι η επιλογή εισαγωγικού επιπέδου μηχανής.

Ξεκίνησα από την Canon S5is, κοίταξα καλύτερα την SX10is και στη συνέχεια της αναζήτησής μου ανέβασα το budget και κοιτάζω τις Nikon D40 - D60 και την Canon 400D.
Την d60 με απλό φακό 18-55 την βρίσκω καινούρια στην τιμή που βρήκα canon 400D με όμοιο φακό μεταχειρισμένη με 2000 περίπου κλικ.
Από την άλλη έχω διαβάσει τα καλύτερα για την D40 η οποία παρ'όλο που ειναι 6MP δίνει καταπληκτικής λεπτομέριας εικόνες. Την βρίσκω σημαντικά φθηνότερη από τις άλλες 2 -στα 230Ε περίπου ελάχιστα χρησιμοποιημένη κι αυτή με απλό φακό 18-55.
Οι S5is και SX10is δεν είναι SLR αλλά η 2η έχει μεγάλο ζουμ (20x) με ευρυγωνιο φακό, σπαστή οθόνη και είναι ευκολότερη στη μεταφορά και χρήση.

Ποια θεωρείτε καλύτερη επιλογή για έναν αρχάριο? Θα χρειαστώ επιπλέον φακό με μια SLR και αν ναι, με ποια θα είναι χαμηλότερο το κόστος και μεγαλύτερη η ποικιλία αξεσουάρ?

Είμαι όλος αυτιά!
:ears:

Last edited:
Γειά σου Πάνο.
Εγώ πριν από ένα χρόνο πήρα την 450D με το φακό του κιτ 18-55IS η οποία είναι η εξέλιξη της 400D. Και για εμένα ήταν το ξεκίνημα τότε οπότε είναι πολύ καλή περίπτωση για να κάνεις το πρώτο βήμα.
Συγκριτικά με την Nikon δεν ξέρω να σου πω. Θα σου πει καλύτερα ένας νικονάκιας αλλά πάντως μου φαίνεται πάρα πολύ καλή η τιμή της Nikon.
Τώρα για το αν θα χρειαστείς επιπλέον φακό, αν πάρεις όποια από αυτές που λες με τον 18-55, η γνώμη μου είναι όχι. Για αρχή τουλάχιστον.
Ο 18-55 θα σε καλύψει αρκετά στην αρχή μέχρι να πειραματιστείς και να εξοικειωθείς. Αργότερα θα δεις ανάλογα τι σε ενδιαφέρει να βγάζεις περισσότερο. Στο τέλος βέβαια θα γεμίσεις από φακούς όπως έχουμε κάνει οι περισσότεροι εδώ μέσα. Οι τιμές των φακών τώρα παίζουνε περίπου στα ίδια λεφτά και για τις δύο μάρκες. Αξεσουάρ υπάρχουν εξίσου και για Nikon και για Canon. Απλά πρέπει να αποφασίσεις σε ποιο "στρατόπεδο" θα πας.

Απάντηση: Re: Διλλημα για αγορά

Δεν ξέρω ποια θα επιλέξεις Nikon ή Canon (η 400 είναι πολύ καλή πάντως). H Νικον δεν ξέρω αν είναι σύμβατη με όλους τους φακούς Νίκον. Πάντως γνώμη μου είναι να πάρεις έναν καλύτερο φακό γιατί τον 17-85 σύντομα θα χρειαστείς να τον αλλάξεις.

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Όντως η nikon (D60) έχει πολύ καλή τιμή για καινούρια και ο προβληματισμός μου έχει να κάνει για τον λόγο που αναφέρεις George. Επιλογή στρατοπέδου. Ενδεικτικά αυτή εμφανίζεται στο dpreview.com ως ανταγωνίστρια/εφάμιλη της canon 400D αλλά εδώ μπαίνει αυτό που λέει ο halaros. Ότι η συγκεκριμένη μηχανή δεν έχει μοτέρ στο σώμα (ούτε η D40) και θέλει φακούς με ενσωματωμένο μοτέρ για να κάνει auto focus, αλλιώς μόνο manual (χρονοβόρο και ζόρικο για αρχάριο?)...
Χαρακτηριστικά αναφέρει: Auto Focus only for AF-S or AF-I lenses.
Ο 18-55 πάντως που δίνουν κάνει auto focus.
Γενικά έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν περισσότεροι διαθέσιμοι φακοί για canon απ' ότι για nikon. Τουλάχιστον από αγγελίες που κοιτάζω.

Last edited:
Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Όντως η nikon (D60) έχει πολύ καλή τιμή για καινούρια και ο προβληματισμός μου έχει να κάνει για τον λόγο που αναφέρεις George. Επιλογή στρατοπέδου. Ενδεικτικά αυτή εμφανίζεται στο dpreview.com ως ανταγωνίστρια/εφάμιλη της canon 400D αλλά εδώ μπαίνει αυτό που λέει ο halaros. Ότι η συγκεκριμένη μηχανή δεν έχει μοτέρ στο σώμα (ούτε η D40) και θέλει φακούς με ενσωματωμένο μοτέρ για να κάνει auto focus, αλλιώς μόνο manual (χρονοβόρο και ζόρικο για αρχάριο?)...
Χαρακτηριστικά αναφέρει: Auto Focus only for AF-S or AF-I lenses.
Ο 18-55 πάντως που δίνουν κάνει auto focus.
Γενικά έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν περισσότεροι διαθέσιμοι φακοί για canon απ' ότι για nikon. Τουλάχιστον από αγγελίες που κοιτάζω.

Και τα 2 στρατόπεδα εχουν μια ευρεία γκαμα φακών που μπορεις να χρησιμοποιήσεις για να καλύψεις τις ανάγκες σου. Για εναν νεοεισερχόμενο στο χώρο, η επιλογή ειναι περισσότερο θεμα ψυχολογικό παρά ουσίας.

Με την D40 / D60 πράγματι υπήρχε αυτο το θεμα που λες αλλα πλέον υπάρχει στην αγορά πληθώρα φακών με AF-S τόσο της Nikon όσο και τρίτων κατασκευαστών (Sigma, Tamron) που μπορουν να καλύψουν ολες τις ανάγκες σου, άρα επι της ουσίας δεν υφίσταται πρόβλημα..

Προσωπικά για ξεκινημα θα κοιταζα ειτε το σετάκι Nikon D60+18-55 VR ειτε την Canon 450D με τον αναλογο φακο.. Εχε πάντως υπόψιν σου οτι η D40/D60 εχουν σταματήσει να παράγονται διοτι πρόσφατα αντικαταστάθηκαν από νεα μοντέλα (D3000/D5000)

Υπάρχουν και άλλες επιλογές παντως : π.χ Pentax K200D . Γιατί όχι ;

Υπάρχουν και άλλες επιλογές παντως : π.χ Pentax K200D . Γιατί όχι ;
Μη μου το κάνεις αυτό τώρα που (επιτέλους) κατέληξα σε 2-3 μοντέλα...
:jester:

Οι D60+18-55VR και 450D ξεφεύγουν από το budget. Είναι τόσο απαραίτητο το VR σε τέτοιο φακό?

Και κάτι που μόλις είδα. Οι nikon φτάνουν μέχρι ISO 3200 ενώ η canon φτάνει εως 1600. Να υποθέσω ότι σε νυχτερινές λήψεις η υπεροχή των nikon είναι δεδομένη?

Last edited:
Και οι κόμπακτ "φτάνουν" στα 3200 iso. Οι πιο "αναίσχυντοι" κατασκευαστές μάλιστα, μπορεί να δώσουν και τα 6400 ως επιλογή. Ασχέτως του ότι το 95% των κόμπακτ μετά τα 200iso είναι μετριότατο και μετά τα 400 απολύτως για πέταμα. Τώρα?

Οι Νίκον, μέχρι και τις D60/80/200, τον αισθητήρα δλδ των 10mp, ήταν περίπου 2/3 στοπ πίσω από τις Canon σε απόδοση σε ψηλά iso. Δλδ το iso1600 των Canon ήταν περίπου σαν το 1000 των Νίκον. Με τον exmor των 12mp της Sony που φορούν οι D300/90 τα πράγματα άλλαξαν. Η D300 είναι κατά τι καλύτερη (ας το πούμε 1/2 στοπ?) της 40D στα ψηλά, και σίγουρα 2/3 στοπ καλύτερη της (15ρας) 50D.

Για να μην μπερδεύεσαι και αγχώνεσαι, για τα χρήματα που θέλεις να δώσεις οτι και εαν πάρεις θα εχεις κανει μια πολύ καλή αγορα.. Το σημαντικότερο κατά την γνώμη μου ειναι να βρεις τον χρόνο και την διάθεση να ασχοληθείς με την φωτογραφία να διαβάσεις να ρωτήσεις και κυριως να πειραματιστείς παιζοντας και βγάζοντας πολλές εκατοντάδες (η χιλιάδες) φωτογραφίες.. Αν εχεις το μεράκι (και καλό "μάτι") και επενδύσεις χρόνο στο χόμπυ αυτό θα εντυπωσιαστείς από το πόσο καλή δουλεια μπορείς να κάνεις με οποιαδήποτε εξοπλισμο (και τελικά να βρεις τα όρια του ώστε αβίαστα να πας σε κάτι καλύτερο..)

Χαίρομαι που δεν υφίσταται θέμα iso. Τελικά υπάρχει ουσιαστική διαφορά D60-400D?
Αν είχα τη δυνατότητα να τις βρω σε κάποιο κατάστημα και να τις πιάσω στο χέρι, ειλικρινά θα έπαιρνα αυτή που μου κάθεται καλύτερα. Παρ' όλα αυτά, αν κλείσω σε nikon δεν βλέπω το λόγο να μην πάρω τη φθηνότερη D40 αντί της D60.

Geoha όλα αυτά ξεκίνησαν μετά τις φετινές διακοπές όπου για 1η φορά έβγαλα φωτογραφίες (με μια SLR-like olympus) και κατάφερα να συλάβω ό,τι έβλεπε το μάτι μου... με τόνους θορύβου, αλοιωμένων χρωμάτων και απαράδεκτες νυχτερινές....

Last edited:
Πάντως κοίτα και την Pentax K200D (400 ευρώ το κιτ, κάπου εκεί θέλεις να κινηθείς?). Είναι καλή πρόταση.

Θα έλεγα να μην προσπεράσεις ούτε τις Olympus. Πχ στα 340 το κιτ της Ε520 είναι εξαιρετική περίπτωση, και στα 445 το διπλό κιτ (14-42 και τελε-ζουμ 40-150) είναι περίπου πρόκληση. Οι φακοί που δίνει με τα κιτ η Ολυμπους, ίσως να είναι ένα κλικ πάνω από τους συνήθεις φακούς κιτ σε απόδοση.

Στην πένταξ και την ολυμπους να υπολογίζεις και τη σταθεροποίηση πάνω στο σώμα για κάθε φακό. Ειδικά εάν περάσεις σε τηλεφακούς, είναι ένα σοβαρό πλεονέκτημα, όπως και να το κάνεις.

Πάντως κοίτα και την Pentax K200D (400 ευρώ το κιτ, κάπου εκεί θέλεις να κινηθείς?). Είναι καλή πρόταση.

Θα έλεγα να μην προσπεράσεις ούτε τις Olympus. Πχ στα 340 το κιτ της Ε520 είναι εξαιρετική περίπτωση, και στα 445 το διπλό κιτ (14-42 και τελε-ζουμ 40-150) είναι περίπου πρόκληση. Οι φακοί που δίνει με τα κιτ η Ολυμπους, ίσως να είναι ένα κλικ πάνω από τους συνήθεις φακούς κιτ σε απόδοση.

Στην πένταξ και την ολυμπους να υπολογίζεις και τη σταθεροποίηση πάνω στο σώμα για κάθε φακό. Ειδικά εάν περάσεις σε τηλεφακούς, είναι ένα σοβαρό πλεονέκτημα, όπως και να το κάνεις.
Όντως είναι. Σαν αρχάριος έχω μεν όρεξη για διάβασμα και πειραματισμούς, αλλά δεν πιστεύω να φτάσω σε ανάγκη για τηλεφακό και απ' όσο ενημερώθηκα ως τώρα, ο 18-55 θα με συντροφεύει για το σκοπό που τη θέλω. Δηλαδή καθημερινές ποιοτικές φωτογραφίες με σωστά χρώματα-ευκρίνεια, αρκετές νυχτερινές και μέγιστο περιορισμό του θορύβου. Με λίγα λόγια κάτι παραπάνω από απλές αναμνηστικές φωτογραφίες που δίνουν οι compact. Το budget όμως είναι στα 300Ε με πολύ μικρά περιθώρια προς τα πάνω-έτσι προέκυψαν οι D60 (330 καινούρια) και η μεταχειρισμένη D400. Ένα πράγμα που μένει να διευκρινιστεί είναι αν η διαφορές D60 και της 100Ε φθηνότερης D40 που βρήκα περιορίζονται μόνο στην ανάλυση ή έχουν αντίκτυπο και στην ποιότητα εικόνας-λειτουργίες.

Last edited:
Αυτή τη D40 είναι απίστευτο για πόσο καιρό ακόμη θα την ξεστοκάρουν. Είναι μοντέλο που κοντεύει την 3ετία, και όχι μόνο αυτό, αλλά και όταν ανακοινώθηκε (είχε βγει ως το απολύτως βασικό μοντέλο της Νίκον) ήταν ήδη "αναχρονιστική" σε χαρακτηριστικά (πχ η Canon 350D μετρούσε ήδη, τότε, 20 μήνες στην αγορά και ήταν σαφώς πιο πάνω σε χαρακτηριστικά).
Τώρα βέβαια για 230 ευρώ... δεν είναι χρήματα αυτά για μηχανή. Αλλά πάλι μιλάμε για προσφορά κάπου, όχι για τρέχουσα τιμή. Με την ίδια λογική κάποιος εδώ στο φόρουμ είχε πετύχει προ μηνών την πολύ-πολύ ανώτερη Pentax K10D σε παραπλήσια τιμη (250 ευρώ?)

Αυτή τη D40 είναι απίστευτο για πόσο καιρό ακόμη θα την ξεστοκάρουν. Είναι μοντέλο που κοντεύει την 3ετία, και όχι μόνο αυτό, αλλά και όταν ανακοινώθηκε (είχε βγει ως το απολύτως βασικό μοντέλο της Νίκον) ήταν ήδη "αναχρονιστική" σε χαρακτηριστικά (πχ η Canon 350D μετρούσε ήδη, τότε, 20 μήνες στην αγορά και ήταν σαφώς πιο πάνω σε χαρακτηριστικά).
Τώρα βέβαια για 230 ευρώ... δεν είναι χρήματα αυτά για μηχανή. Αλλά πάλι μιλάμε για προσφορά κάπου, όχι για τρέχουσα τιμή. Με την ίδια λογική κάποιος εδώ στο φόρουμ είχε πετύχει προ μηνών την πολύ-πολύ ανώτερη Pentax K10D σε παραπλήσια τιμη (250 ευρώ?)
Είχε παίξει σε τρελλές-για dslr- προσφορές στην Ελλάδα πέρυσι. Στο εξωτερικό διακινείται μεταχειρισμένη σε υψηλότερες τιμές γιατί θεωρείται ιδανική entry level dslr. Χρονολογικά αν δεν κάνω λάθος τοποθετείται την ίδια χρονιά με την canon 400D με την οποία η 1η nikon που είδα να συγκρίνεται είναι η D60-ίσως λόγο ανάλυσης και μόνο. Κάπως έτσι έγινε κουβάρι η υπόθεση και έφτασα σε αυτό το thread...

Ετσι ειναι.. Παντως μάλλον τελειώνουν τα αποθέματα .. Ηδη D40 καινουργια δεν υπάρχει πουθενα. (καιρός ήταν ..)

Δεδομενου οτι και η D60 προσφατα αντικαταστάθηκε θα σου έλεγα να εχεις το νου σου για τυχόν προσφορές ξεστοκαρισματος. (ειδικά εαν εχεις μετρητά κανε μια βολτα στο κεντρο στην Αθήνα στα γνωστα φωτομαγαζα και παζάρεψε).
Αν παντως τελικά αποφασισεις Nikon, καλύτερα δες την D60..

Αν ο προυπολογισμος σου ειναι συγκεκριμενος μαλλον συμφωνω με τον send.
Τρεξε για Olympus.

Ειδα απο κοντα την 420 και πειστηκα. Στα 300 ευρω δεν εχει ανταγωνισμο.

Σε Olympus θα έδινα ελάχιστα παραπάνω (40 ευρώ?) για την 520. Μόνο τη σταθεροποίηση να βάλεις, φτάνει...

Για σφικτό προϋπολογισμό, το διπλό κιτ της είναι μάλλον μονόδρομος.
Εγώ σκεφτόμουν μήπως πάρω καμία... λόγω του ότι στη μοντούρα 4/3 προσαρμόζονται περίπου όλοι οι παλιοί φακοί. Ακόμη και Canon FD, Konica, Minolta MD, που δεν παίρνει καμία άλλη συγχρονη μοντούρα.

2x και διαφορετικό καρέ: 4/3, όχι 3/2. Και φυσικά ασθενέστερη επίδοση σε ψηλά iso και δυναμικό εύρος (περίπου 1 στοπ). Οι φακοί τους είναι τηλεκεντρικής σχεδίασης, και "above average" σε σχέση με τους φακούς κιτ των λοιπών. Και φυσικά μικρότεροι.

αν ειναι να μπει σε dslr εποχη....η d40 ειναι πολυ αξιολογη προταση για αρχη.Μεχρι να μαθει τα βασικα.Μεχρι να δει μεχρι που παει η μηχανη.Μεχρι να καταλαβει τι ειναι αυτο που χρειαζεται και να καταλαβει σε τι θα τον ωφελησει ενα καλυτερο σωμα η ενας καλυτερος φακος.
Εγω προσωπικα ετσι εκανα.Με την D40 , εβγαζα αρκετα ικανοποιητικες φωτογραφιες.Και η αληθεια να λεγεται , δε χρειαζεσαι το σουπερ ντουπερ εξοπλισμο για να βγαλεις φωτογραφια με θεμα.Τον εξοπλισμο τον παιρνεις για πιο ευκολη δουλεια και την πολυ καλυτερη ποιοτητα.
Θα σου λεγα να πας προς d40 και οχι για d60 γιατι πραγματικα εκτος απο το ISO100 που εχει η d60 εναντι του ISO200 της d40 και τα 4 παραπανω mpixel υπερ της d60 δεν εχουν αλλες διαφορες.
Ο θορυβος ο ιδιος.Ασε δε που η ταχυτητα σε flash της d40 ειναι κοντα 1/400 (η 500 δε θυμαμαι) ενω της d60 ειναι 1/200 (η 250)

Χθες πουλησα τη δικια μου d40 με τον 18-55 και 2γιγα ραμ και CPL φιλτρο κατω απο 180Ε.Οποτε αν περιμενεις η ψαχτεις , μπορει να βρεις καλη προσφορα.
Γιατι με ~κοντα 200Ε για dslr (και πολλα λεω) ειναι ΠΟΛΥ καλα για dslr.που ο περισσοτερος κοσμος θα ζηλευε τετοια μηχανη

Κύριοι σας ευχαριστώ όλους για την πολύτιμη βοήθεια. Δεν θα είχα πρόβλημα να έδινα και 500 και 600Ε αν αυτό ήταν το χόμπι μου. Ακόμη και τα 450 όμως για το εξαιρετικό κατά τα άλλα κιτ της Ε-520 μου φαίνονται πολλά για εμένα που απλά ζητάω για αρχή κάτι καλύτερο από μια compact μηχανή στα ίδια χρήματα. Αυτό που συμπέρανα από όσα ειπώθηκαν είναι πως αυτές που κοιτάζω είναι αξιοπρεπέστατες και καλές επιλογές για αρχάριο. Η ιδέα αναμονής προσφορών είναι πολύ καλή και έχοντας έτοιμα τα χρήματα θα αναμένω για λίγο κάτι δελεαστικό, ακόμη και σε μεταχειρισμένο. Αν δεν γίνει αυτό ίσως προχωρήσω στην αγορά της canon 400D που έχω βρει, της οποίας η περιγραφή και ποιότητα φωτογραφίας στα τεστ που είδα μου φάνηκε καλύτερη (dpreview.com). Εναλλακτικά παίρνω την απολύτως φθηνή D40 και αν δω ότι το πάω το άθλημα την σπρώχνω για κάτι καλύτερο έχοντας αποκτήσει και μια εμπειρία.