Δημιουργία εισόδου στο τελικό στάδιο ολοκληρωμένου ενισχυτή

JohnJohn

AVClub Addicted Member
25 June 2006
2,480
Σε διπλανή κατηγορία, τέθηκε το θέμα (και δεν ειναι η πρώτη φορά) για το πώς μπορεί να συνδυαστεί ένας δικάναλος ενισχυτής με έναν πολυκάναλο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υπάρχει η ανάγκη συνύπαρξης και των δυο. Συχνά οι λάτρεις του δικάναλου θυσιάζουν την οποια επιθυμία τους να μπορουν να εχουν την δυνατότητα να απολαυσουν καποια στιγμή και μια ταινία, στον βωμό της υψηλής πιστότητας του δικάναλου, όπως δεν ειναι και λίγες οι περιπτωσεις των σινεφίλ, που συμβιβάζονται όσον αφορά την ακρόαση μουσικής, αφου ο πολυκάναλος αποδίδει καλύτερα τις αγαπημένες τους ταινίες.

Ο πιο ανώδυνος τρόπος (ωστε να μην χρειαζεται καθε φορά να βαζοβγάζουμε καλώδια) είναι να υπάρχει είτε ξεχωριστός προ+τελικός όσον αφορά το δικάναλο, ή ολοκληρωμένος με γέφυρα προ+τελικού σταδίου, ή ακόμα καλύτερα ολοκληρωμένος με AV input, δηλαδή είσοδο κατευθείαν στο τελικό του στάδιο.

Οι ολοκληρωμένοι με τετοια δυνατότητα είναι λίγοι, και το ερώτημα είναι το εξής: Πόσο ευκολα μπορει να φτιαχτεί μια τετοια είσοδος σε ολοκληρωμένο που δεν την έχει? Εστω ότι εχει εντοπιστεί η είσοδος του τελικού σταδιου πάνω στην πλακέτα. Τι μπορεί να γίνει? Αν πχ βαλουμε 2 επι πλεον rca, και βαλουμε και ενα ρελε που στην θεση ηρεμίας θα διατηρεί την κλασική "μαμά" διάταξη και στην θέση on θα κόβει το σήμα απο το σταδιο προενίσχυσης και θα παιρνει σήμα απο το απ ευθειας rca, αρκεί ως λύση? Η πρεπει να φτιαχτεί πχ και καποιο buffer ?

Last edited:
Σε διπλανή κατηγορία, τέθηκε το θέμα (και δεν ειναι η πρώτη φορά) για το πώς μπορεί να συνδυαστεί ένας δικάναλος ενισχυτής με έναν πολυκάναλο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υπάρχει η ανάγκη συνύπαρξης και των δυο. Συχνά οι λάτρεις του δικάναλου θυσιάζουν την οποια επιθυμία τους να μπορουν να εχουν την δυνατότητα να απολαυσουν καποια στιγμή και μια ταινία, στον βωμό της υψηλής πιστότητας του δικάναλου, όπως δεν ειναι και λίγες οι περιπτωσεις των σινεφίλ, που συμβιβάζονται όσον αφορά την ακρόαση μουσικής, αφου ο πολυκάναλος αποδίδει καλύτερα τις αγαπημένες τους ταινίες.

Ο πιο ανώδυνος τρόπος (ωστε να μην χρειαζεται καθε φορά να βαζοβγάζουμε καλώδια) είναι να υπάρχει είτε ξεχωριστός προ+τελικός όσον αφορά το δικάναλο, ή ολοκληρωμένος με γέφυρα προ+τελικού σταδίου, ή ακόμα καλύτερα ολοκληρωμένος με AV input, δηλαδή είσοδο κατευθείαν στο τελικό του στάδιο.

Οι ολοκληρωμένοι με τετοια δυνατότητα είναι λίγοι, και το ερώτημα είναι το εξής: Πόσο ευκολα μπορει να φτιαχτεί μια τετοια είσοδος σε ολοκληρωμένο που δεν την έχει? Εστω ότι εχει εντοπιστεί η είσοδος του τελικού σταδιου πάνω στην πλακέτα. Τι μπορεί να γίνει? Αν πχ βαλουμε 2 επι πλεον rca, και βαλουμε και ενα ρελε που στην θεση ηρεμίας θα διατηρεί την κλασική "μαμά" διάταξη και στην θέση on θα κόβει το σήμα απο το σταδιο προενίσχυσης και θα παιρνει σήμα απο το απ ευθειας rca, αρκεί ως λύση? Η πρεπει να φτιαχτεί πχ και καποιο buffer ?

Ο πιο ''ανώδυνος'' τρόπος,είναι να συνδέσεις απλά μια οποιαδήποτε AUXiliary είσοδο του ολοκληρομένου σου στην έξοδο προενίσχυσης των μπροστινών καναλιών του AV σου. Το να είχες ξεχωριστό πρό+τελικό,δεν θα σε απάλλασε απο κάτι,αφού πάλι θα έπρεπε να αποσυνδέεις τον προενισχυτή σου και να συνδέεις τον τελικό σου(δεν αναφέρομαι στο θέμα ποιότητας ήχου,απλά σαν ''μανούβρα'' βάλε-βγάλε)... Επίσης,να σημειώσω πως η AV input δεν υποδηλώνει είσοδο απ'ευθείας στο τελικό στάδιο του ενισχυτή,αλλά απλά άλλη μιά ''βαφτισμένη'' είσοδο AUXiliary...
Το να βρείς την είσοδο του τελικού σταδίου του ολοκληρομένου σου,είναι κάτι που γίνεται,αλλά με άγνωστα ηχητικά αποτελέσματα,αφού δεν ξέρεις κατά πόσο θα ταιριάξει με την έξοδο του προενισχυτή του AV σου... Η απόλυτα καλύτερη λύση,είναι να προσθέσεις ένα επιλογέα ενισχυτών και ηχείων,έτσι ωστε με το πάτημα ενός διακόπτη να γίνεται η εναλλαγή ενισχυτή και ηχείων...

Τι θα πει "he's got pm", με ενδιαφέρει και εμένα ! (αυστηρά το σκέλος "δημιουργία εισόδου στο τελικό στάδιο" και περί buffer)

Re: Απάντηση: Δημιουργία εισόδου στο τελικό στάδιο ολοκληρωμένου ενισχυτή

Ο πιο ''ανώδυνος'' τρόπος,είναι να συνδέσεις απλά μια οποιαδήποτε AUXiliary είσοδο του ολοκληρομένου σου στην έξοδο προενίσχυσης των μπροστινών καναλιών του AV σου. Το να είχες ξεχωριστό πρό+τελικό,δεν θα σε απάλλασε απο κάτι,αφού πάλι θα έπρεπε να αποσυνδέεις τον προενισχυτή σου και να συνδέεις τον τελικό σου(δεν αναφέρομαι στο θέμα ποιότητας ήχου,απλά σαν ''μανούβρα'' βάλε-βγάλε)...

Οχι ακριβώς γιατι σκόπευα σε μια τετοια περίπτωση να φτιαξω ενα τηλεχειριζόμενο switch box οπου με το πατημα ενός κουμπιου θα άλλαζα "προενισχυτή" στον τελικό στάδιο, με την θέση ηρεμίας του ρελέ παντα στον δικάναλο. Ο σκοπός ειναι με το πατημα ενός κουμπιού (και γιατί όχι και αυτόματα μεσω καποιου trigger όταν ανοιγει ο πολυκάναλος) να γινεται η μετάβαση με την μία, χωρίς να χρειάζεται να γίνεται ο ελεγχος της σταθμης ποτενσιομετρων που αφορά τα δυο εμπρός ηχεία (αν πχ χρησιμοποιούσαμε απ ευθειας μια κλασική AUX εισοδο του ολοκληρωμένου μέσω ενος διαιρετη τάσης ή αντιστασης ή ελεγχοντας εν πασει περιπτωσει με καποιο τρόπο τις σταθμες για να αποφυγουμε τυχόν υπεροδήγηση.

Επίσης,να σημειώσω πως η AV input δεν υποδηλώνει είσοδο απ'ευθείας στο τελικό στάδιο του ενισχυτή,αλλά απλά άλλη μιά ''βαφτισμένη'' είσοδο AUXiliary...
Αυτο που λες με προβληματίζει, γιατι απο τα λιγα που εψαξα (αν θυμαμαι καλά καπου το γραφει στο manual του Musical Fidelity A3.5) υποτίθεται οτι η AV input ειναι είσοδος μετά το ποτεσνιόμετρο της φωνής του προενισχυτικου σταδίου του ολοκληρωμένου. Που αυτό ειναι και το νόημα (περα απο τις προσαρμογές), να μην χρειαζεται ελεγχος των σταθμεων κάθε φορά.

Το να βρείς την είσοδο του τελικού σταδίου του ολοκληρομένου σου,είναι κάτι που γίνεται,αλλά με άγνωστα ηχητικά αποτελέσματα,αφού δεν ξέρεις κατά πόσο θα ταιριάξει με την έξοδο του προενισχυτή του AV σου... Η απόλυτα καλύτερη λύση,είναι να προσθέσεις ένα επιλογέα ενισχυτών και ηχείων,έτσι ωστε με το πάτημα ενός διακόπτη να γίνεται η εναλλαγή ενισχυτή και ηχείων...
Για το ηχητικό αποτέλεσμα στο πολυκάναλο mode δεν καίγομαι γιατι ουτως ή αλλως η πληροφορία ειναι ψευτικη και δεν εχει και τοσο νοημα η χαιφιντελίστικη προσέγγιση κατα την γνώμη μου, αρκει φυσικά να μην εχουμε αισθητές παραμορφώσεις / αλλοιώσεις του σήματος από υπεροδήγηση του τελικου σταδίου ή απο "γονάτισμα" του προενισχυτικού που βλεπει μικρότερη (η πολυ μεγαλύτερη ) αντισταση εισοδου του επομενου σταδίου.

Αντίθετα νομίζω η ζημιά που θα γίνει στο δικάναλο mode από ενα speaker switch (αν δεν κατάλαβα καλά απο την τελευταία σου πρόταση διόρθωσέ με σε παρακαλώ) θα είναι τραγική. Ο βασικός μου άξονας είναι η διαδρομή των 230V οπως και της ηχητικής πληροφορίας, μέχρι να φτάσουν στα ηχεία μέσω δικάναλης οδού, να είναι όσο το δυνατόν προσεγμένη. Το πολυκάναλο απλώς θέλω να παίζει χωρίς ακουστά ή τεχνικά προβλήματα.

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Κοίτα τον προενισχυτή parasound 2100

http://www.parasound.com/nc/2100.php

ιδανικός για ταίριασμα με οποιονδήποτε av .....

θα είναι στην Ελλάδα σε κανα 20ήμερο , με τιμή περίπου 700 ευρώ

ρίξε μια ματιά στις δυνατότητες του .....

ταμάμ ..

Απάντηση: Re: Δημιουργία εισόδου στο τελικό στάδιο ολοκληρωμένου ενισχυτή

Κοίτα τον προενισχυτή parasound 2100

http://www.parasound.com/nc/2100.php

ιδανικός για ταίριασμα με οποιονδήποτε av .....

θα είναι στην Ελλάδα σε κανα 20ήμερο , με τιμή περίπου 700 ευρώ

ρίξε μια ματιά στις δυνατότητες του .....

ταμάμ ..

Προενισχυτή χρειάζεται όμως? Δηλαδή θα οδηγεί τα ηχεία του με τον πολυκάναλο? Αν έχω καταλάβει καλά,θέλει να οδηγεί τα ηχεία του απο τον δικάναλο η όχι? Μπερδεύτηκα...:BDBDG54:

οπότε θέλει να πάρει από τα preouts του πολυκάναλου τα δύο μπροστινά και να τα δώσει σε έναν ολοκληρωμένο που να έχει την δυνατότητα bypass, παράλληλα θα πετάξει πάνω στον ολοκληρωμένο όλες τις audio πηγές .....

το volume στην περίπτωση πολυκάναλης αναπαραγωγής θα ελέγχεται από τον πολυκάναλο

Last edited:
στον parasound χρειάζεται βεβαίως και τελικός , όμως οι δυνατότηες του είναι πάρα πολλές. Σημειωτέον ότι σε πολυκάναλη αναπαραγωγή μπορεί να είναι και off, (το σήμα περνάει στον τελικό ακόμη και όταν είναι σβηστός).

Τον ανοίγεις μόνο σε δικάναλη ακρόαση .... εκτός αν χρησιμοποιείς τις εξόδους που έχει για sub , ήχεία κλπ

επίσης χρέη τελικού σε αυτή την περίπτωση μπορεί να εκτελέσει και οποιοσδήποτε ολοκληρωμένος έχει είσοδο main in, ανεξάρτητα εάν αυτή είναι εύκολα επιλέξιμη, ή είναι με Jumpers ....

Last edited:
Απάντηση: Re: Δημιουργία εισόδου στο τελικό στάδιο ολοκληρωμένου ενισχυτή

οπότε θέλει να πάρει από τα preouts του πολυκάναλου τα δύο μπροστινά και να τα δώσει σε έναν ολοκληρωμένο που να έχει την δυνατότητα bypass, παράλληλα θα πετάξει πάνω στον ολοκληρωμένο όλες τις audio πηγές .....

το volume στην περίπτωση πολυκάναλης αναπαραγωγής θα ελέγχεται από τον πολυκάναλο

Αρα ο προενισχυτής που του χρειάζεται? Εκεί μπερδεύτηκα... Και με τον ολοκληρομένο που έχει τώρα,τι τον εμποδίζει να το κάνει,αφού την ποιότητα που θέλει θα την έχει με τις πηγές και τα ηχεία συνδεδεμένα στον ολοκληρομένο του? Το πολυκάναλο αν κατάλαβα καλά απο την προηγούμενη απάντησή του,το έχει κατά κάποιο τρόπο σε ''δεύτερη'' μοίρα.´Μήπως πάντως θα ηταν καλύτερη λύση ενα καλό switcher στα ηχεία για να αλλάζει ενισχυτές? Αν και δεν θάναι και η πιο φτηνή λύση,αλλά λέμε τώρα...

εάν έχει ολοκληρωμένο με αυτή τη δυνατότητα καλώς,

εάν είναι στην αναζήτηση τότε η λύση του parasound είναι προς διερεύνηση, καθώς ένας αξιοπρεπής ολοκληρωμένος με την συγκεκριμένη δυνατότητα έχει περί τα 800 τουλάχιστον ευρώ

O ολοκληρωμένος μου δεν έχει τετοια δυνατότητα αλλά είναι στα μελλοντικά σχέδια η αντικατάστασή του με άλλον (επίσης ολοκληρωμένο ή προ+τελικό) καλύτερης ποιότητας. Το βασικό κριτήριο όμως επιλογής του επομενου ενισχυτή θα είναι πρώτα από όλα η ηχητική ποιότητα χωρίς όμως να υστερεί στον λόγο τιμής/απόδοση (δηλαδή αποκλειονται οι πανάκριβες επιλογές), η ισχύς (τα ηχεία μου αντέχουν ως 200watt συνεπώς δεν έχω λόγο να πάω σε κάτι αναιμικό) και κατόπιν η εμφάνιση. Η ανάγκη συνδυασμού με τον πολυκάναλο υπάρχει, όμως δεν θέλω να αποτελέσει περιορισμό στις επιλογές μου, και συνεπώς ψαχνω εναν τρόπο (που θα τον δοκιμάσω πρωτα στον τωρινό μου ενισχυτή) να μπορώ να δημιουργήσω αν χρειαστεί "είσοδο AV" έτσι ώστε να μην μου περιορίσει η δυνατοτητα αυτή τις επιλογές μου. Αν φυσικά υπαρξουν αναμεσα στις επιλογες μου δυο κατά καποιο τρόπο ισοδύναμοι ηχητικά ενισχυτές και ο ενας εχει δυνατότητα συνδεσης με AV, φυσικά θα προτιμηθεί. Αν όμως ο αλλος σαφως υπερτερεί ηχητικά, τότε θα εχουμε πρόβλημα..

το budget που σκεφτομαι είναι κοντά στα 1000 - 1300 . Τι παιρνω με αυτά? Βασικά εχω κανει και καποιες σκεψεις, όπως ίσως η προενίσχυση να είναι ενδεχωμένως λαμπάτη, ή να παρω ενα DAC λαμπάτο οπως πχ το Xidnak DAC3, έτσι για το γούστο.. Αλλά από την άλλη αν ειναι να μπω στο τρυπάκι να αλλάζω λαμπες καθε λιγο ή να καθαρίζω επαφές ολη μέρα να μου λειπει.. Ισως το DAC να ειναι λιγότερο δεσμευτική λυση. Γενικά θέλω, αφου τελειοποιηθούν (βαρειά λεξη ειπα) τα ηχεία, να στηθεί το σύστημα όσο καλύτερα και προσεκτικά γίνεται και να αφεθώ στην συνέχεια στο να ακουω μουσική και όχι τα μηχανήματα, άν με πιανετε (χωρίς αυτό να σημαίνει οτι θα επαναπαυτώ οριστικά).

Το σιγουρο πάντως είναι πως όποιος ενισχυτής και να είναι, θα πρεπει να συνδυαστεί με τον πολυκάναλο εφόσον θα συστεγαστούν, και επισης ειναι σιγουρο πως η λύση του switch στα ηχεία που θα αλλάζει τους ενισχυτές αποκλείεται ως επιλογή, μιας και θέλω η συνδεση του δικάναλου με τα ηχεία να ειναι σφιχτη, παχειά και μονοκόματη.

Ακόμα κι'αν δεν υπάρχει δυνατότητα bypass του volume control: Τα εμπρός κανάλια από τα pre-out του ΑV στην AUX κάποιου ποιοτικού δικάναλου.
Προκαθορίζεις και σημαδεύεις μία στάνταρ θέση του volume control του τελευταίου, και προρυθμίζεις ανάλογα τις στάθμες του AV άπαξ και δια παντός.
Kαι τέλος. Ούτε speaker switches, ούτε ρελέδες, ούτε σπατάλη φαιάς ουσίας, και το κυριότερο ούτε περιορισμοί στην επιλογή του δικάναλου της αρεσκείας σου.
Μόνο που θα πρέπει να γυρίζεις το volume στην συγκεκριμένη θέση πριν δεις ταινία. Σιγά την βαβούρα...

Ακόμα κι'αν δεν υπάρχει δυνατότητα bypass του volume control: Τα εμπρός κανάλια από τα pre-out του ΑV στην AUX κάποιου ποιοτικού δικάναλου.
Προκαθορίζεις και σημαδεύεις μία στάνταρ θέση του volume control του τελευταίου, και προρυθμίζεις ανάλογα τις στάθμες του AV άπαξ και δια παντός.
Kαι τέλος. Ούτε speaker switches, ούτε ρελέδες, ούτε σπατάλη φαιάς ουσίας, και το κυριότερο ούτε περιορισμοί στην επιλογή του δικάναλου της αρεσκείας σου.
Μόνο που θα πρέπει να γυρίζεις το volume στην συγκεκριμένη θέση πριν δεις ταινία. Σιγά την βαβούρα...

Ακριβώς! Απλά πράγματα!
Διαφορετικά ξεχνας όλλα αυτα και βάζεις ένα τσίπικο 5.1 που θα είναι ανεξάρτιτο απο το στερεο σου (λ.χ. Logitech THX).

αυτο ακριβως εχω κανη.

και παρολο που δεν πολυσκοτιζομαι για την ποιοτητα το ΑV ειναι τοσο μεγαλη η αντισταση εξοδου του ΑV που ετσι παιζη καλυτερα παρα οταν οδηγη τον τελικο μονος του.

απλα βαζω τον προενισχυτη στο παρα 5 γυριζω στην αντιστοιχη εισοδο και τελος.

πήρα προχθές τον thule IA 100,

ο οποίος έχει αυτή τη δυνατότητα (main in αλλά και preout), είναι αρκετά δυνατός (2Χ100/8Ω), έχει στιβαρή κατασκευή, ωραίο ήχο και συνεργάζεται με τον πολυκάναλο μιά χαρά.

Έχει διακοπτάκι που γυρνάει από ολοκληρωμένος σε τελικό ............

Last edited:
τιμή ?

ηχητικά πώς θα τον έκρινες σε σχέση με τον προηγούμενο ενισχυτή σου και ποιος ήταν αυτός ?

thanks