Δημιουργία φτηνού diy συστήματος-αρχάριος.

bendersteed

New member
19 December 2010
8
Χαιρετώ όλα τα μέλη του φόρουμ και ευχαριστώ από τώρα όσους καθίσουν και ασχοληθούν με το θέμα μου.

Διαβάζοντας όλα αυτά τα ωραία που κάνετε με τους class D ενισχυτές θέλω και εγώ να στήσω για κυρίως εκπαιδευτικούς λόγους ένα τέτοιο συστηματάκι. Οι απαιτήσεις είναι λίγες αλλά είμαι έτοιμος να πληρώσω για ένα καλούτσικο τροφοδοτικό.

Λοιπόν το σύστημα θα περιλαμβάνει έναν ενισχυτή tripath ή gainclone, θέλω γνώμες πάνω σε αυτό καθώς και σε ποιο μοντέλο, ηχεία κάτι παρόμοιο με αυτά http://www.audioshow.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=2709&category_id=44&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&vmcchk=1&Itemid=65, fm tuner χειροποίητο, κάτι απλό όμως με μονό rf.

Σαν πηγή θα χρησιμοποιείται κυρίως laptop(χρειαζόμαστε dac; ) και το fm tuner. Όπως καταλαβαίνετε η πρόθεση υπάρχει αλλά δεν έχω καταλήξει κάπου και θα ήθελα να "εκμεταλλευτώ" τη βοήθεια σας. Σκέφτομαι για ενισχυτή αυτό http://cgi.ebay.com/2-100w-TK2050-TP2050-Tripath-Class-T-AMP-Board-Upgraded-/350415720897?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item51966791c1#ht_5348wt_957 αλλά είμαι ακόμα τελείως ανοιχτός σε προτάσεις. Επίσης έχω κάποια σχέδια στα σκαριά για χειροποίητο κουτί με συρταρωτές βάσεις αλουμινίου σε ξύλινο σκελετό, που θα επιτρέπει στο σύστημα μου μελλοντική επέκταση με κάποιο buffer ή phono stage για πικάπ(χωροταξικά εννοώ).

Όπως βλέπετε οι ερωτήσεις είναι πολλές και εγώ είμαι τελείως άσχετος και χρειάζομαι προσανατολισμό. Κυρίως με προβληματίζουν τα εξής:
1. Για ποιον από τους άνωθεν ενισχυτές να κινηθώ; Αξίζει η αγορά αυτού που αναφέρω, με γνώμονα κυρίως την ποιότητα ήχου σε ένα σχετικά μικρό δωμάτιο.
2. Τι προτείνετε για fm tuner;
3. Προτείνετε τη χρήση προενισχυτή ή ενός χειροποίητου switch για τις πολλαπλές πηγές ήχου; Δε θεωρώ τη δημιουργία του ιδιαίτερα δύσκολη αλλά κάτι τέτοιο με τηλεχειρισμό μου φαίνεται ενδιαφέρον http://cgi.ebay.co.uk/Crystal-c3310-Volume-remote-control-preamplifier-kit-/200555974966?pt=UK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item2eb2115136#ht_5899wt_907
4. Για ηχεία τι προτείνεται; Θα τόνωνε τον εγωισμό μου κάτι σε diy αλλά το σκέφτομαι σαν επικίνδυνο.
5. Να προτιμήσω λειτουργία με μπαταρίες ή τροφοδοτικό για τον ενισχυτή; Κάποια πρόταση ειδικά;

Να προσθέσω πως ακούω ένα ευρύ φάσμα μουσικής από Philip Glass μέχρι Boccherini και από Velvet Undeground μέχρι Jacques Brel και Leo Ferre.

Ευχαριστώ και πάλι.

Ναι έχεις δίκιο παρασύρθηκα καθώς έχω κυρίως στο μυαλό μου τους tripath. Οπότε Class T.

Πιθανότατα να μη χρειάζομαι κάτι τόσο δυνατό. Δηλαδή προτείνεις κάτι σε TA2020;

Γενικά πιστεύεις καλλίτερα λόγω και έλλειψης εμπειρίας και λόγω απαιτήσεων να κινηθώ σε tripath ή gainclone;

Και για gainclone, αν δεν θελεις να τους κανεις "στο χερι" κοιτα εδω.

Φίλε μου ευχαριστώ πολύ αλλά σκέφτομαι να δοκιμάσω τις ικανότητες μου στο assembling. Έχω εξάλλου κάποια μικρή εμπειρία σε μοντελισμό και ηλεκτρονικά οπότε πιστεύω να μην έχω μεγάλο πρόβλημα.

Εμενα παντως οι gainclone μου "εκατσαν" καλυτερα, βεβαια γουστα ειναι αυτα.

Οσο για το power που λες, ουδεις εμισησε την παραπανω οδηγηση.

Και εγώ αυτό πιστεύω εξάλλου η διαφορά στην τιμή είναι ελάχιστη. Εμένα προσωπικά μου καλοφαίνονται καλλίτερα οι tripath αλλά τελείως διαισθητικά.

το θέμα δεν ειναι το τι προτείνω εγώ αλλά τι δεδομένα εχεις εσύ
α) σε πόσα τετραγωνικά μέτρα θα παίζει ο ενισχυτής ?
β) πόσα DB είναι τα μεγάφωνα που εχεις
και προπάντων σου θυμίζω οτι εχεις δηλώσει αρχάριος οπότε δεν βλέπω τον λόγο να ανέβεις σε W με σύνθετα τροφοδοτικά κ.λ.π

Φίλε μου ευχαριστώ πολύ αλλά σκέφτομαι να δοκιμάσω τις ικανότητες μου στο assembling. Έχω εξάλλου κάποια μικρή εμπειρία σε μοντελισμό και ηλεκτρονικά οπότε πιστεύω να μην έχω μεγάλο πρόβλημα.

Ακομα καλυτερα!

Κοιτα τοτε εδω , καλο διαβασμα και οτι χρειαστεις για οτι αποφασισεις εδω ειμαστε.

Φυσικά. Τα ηχεία όπως ανέφερα δεν είναι ακόμα διαθέσιμα και ο χώρος μικρός αλλά όχι σταθερός καθότι μετακομίζω συχνά.
Οι δοκιμές θα γίνουν με ταπεινά koda ms230s αλλά σκέφτομαι σοβαρά την αγορά ενός καλού σετ μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Τα τροφοδοτικά ίσως να είναι ένα θέμα.

Συνεχίζω να σκέφτομαι την αγορά του kit που ανέφερα με τη σκέψη πως η παραπάνω δύναμη θα μου δώσει τη δυνατότητα να κινηθώ σε μεγαλύτερο εύρος ηχείων καθώς τα "μικρά αδέρφια" θέλουν ηχεία με ευαισθησίες.
Σκέφτομαι πως θα μπορώ να οδηγώ ικανοποιητικά ηχεία στα 8Ω που είναι ο κανόνας σήμερα, οπότε αρχίζω τις παραγγελίες.

Για τα υπόλοιπα θέματα έχει κάποιος κάποιο σχόλιο;

Και εγώ αυτό πιστεύω εξάλλου η διαφορά στην τιμή είναι ελάχιστη. Εμένα προσωπικά μου καλοφαίνονται καλλίτερα οι tripath αλλά τελείως διαισθητικά.

Συνεχίζω να σκέφτομαι την αγορά του kit που ανέφερα με τη σκέψη πως η παραπάνω δύναμη θα μου δώσει τη δυνατότητα να κινηθώ σε μεγαλύτερο εύρος ηχείων καθώς τα "μικρά αδέρφια" θέλουν ηχεία με ευαισθησίες.
Σκέφτομαι πως θα μπορώ να οδηγώ ικανοποιητικά ηχεία στα 8Ω που είναι ο κανόνας σήμερα, οπότε αρχίζω τις παραγγελίες.

Για τα υπόλοιπα θέματα έχει κάποιος κάποιο σχόλιο;

μα αυτό που είπες είναι ήδη συναρμολογημένο.......
http://cgi.ebay.com/2-100w-TK2050-T...ultDomain_0&hash=item51966791c1#ht_5348wt_957

Χαχα, μα πραγματικά όλη την ώρα νόμιζα πως ήταν kit.
Πω, πω πρέπει να έχω χάσει το μυαλό μου.

Σε καθε περιπτωση προτεινω να ασχοληθεις με gainclone
οι class T δεν θα σου κανουν τα κεφια

Σωστός. Συμφωνώ και γω.
Αλλά, απ την άλλη δεν ξέρουμε τι μπορεί να αρέσει στον καθένα.
Πολλοί "μαγεύονται" :D απο τον ήχο των "ψηφιακών" ...

συμφωνω και εγω. Παρε ενα κιτακι απο εδώ και θα σε καλυψει πληρως σαν πρωτη κατασκευή. Μολις τον εφτιαξα και ειναι εξαιρετικος. Απλα ριξε και λιγο διαβασμα για να κατανοεις τι φτιαχνεις - θέλεις να φτιαξεις

συμφωνω και εγω. Παρε ενα κιτακι απο εδώ και θα σε καλυψει πληρως σαν πρωτη κατασκευή. Μολις τον εφτιαξα και ειναι εξαιρετικος. Απλα ριξε και λιγο διαβασμα για να κατανοεις τι φτιαχνεις - θέλεις να φτιαξεις

+1.
Το LM3875 στα αυτιά μου έιναι το καλύτερο τσιπακι ...

Προσφατα αγορασα δυο Tripath ενισχυτες (πλακετες).
MKIII Tripath TA2020 (Helder HiFi)
2*100w TK2050 (Sure Electronics)

Ο πρωτος δεν μου αρεσε ηχητικα και τοσο. Ειναι και αδυναμος.
Ο δευτερος μου αρεσε ηχητικα αλλά ειναι και δυνατος.

Ο πρωτος χρειαζεται (παμ)φθηνο τροφοδοτικο. Ενα 12.5 με 13.5V (μεγιστο) και 4Α. Στο ebay με $10...
Ο δευτερος χρειαζεται ενα τροφοδοτικο 27V 8A (και πανω). Πχ. αυτο. Το οποιο για 8Ω ηχεια θα το εχεις ανεβασει στα 30V (και ισως κατι πιο λιγο) και για 4Ω ηχεια στα 28V (και ισως κατι πιο λιγο).

Για αρχη θα ελεγα να μην δωσεις πολλα χρηματα.
Μιας και σιγα-σιγα, με τροφοδοτικα, κουτια, ψυκτρες (αν πας σε gainclone), τηλεχειριστηριο, επιλογη εισοδων, κτλ, το κοστος οχι μονο φθανει ενος ολοκληρωμενου ενισχυτη (π.χ Pioneer A-307R) αλλα το ξεπερναει... κατα πολυ... τοσο που μαλλον δεν αξιζει μιας και σε αυτη την κατηγορια τιμης βρισκεις παπαδες (ετοιμους με ρασα).

Ο Sure TK2050 θα σου δωσει 2x 30W (καθαρη ισχυ) σε 8Ω. Πολυ καλα, για οποιοδηποτε ηχειο.
Τοσα δινει το ολοκληρωμενο, αντε λογω υλικων (βασικα πυκνωτες) να πεσεις στα 25W.
Σε 4Ω δινει 70W.

Ημουν καχυποπτος ως προς το θεμα Class-D αλλά αυτοι οι Tripath καλα παιζουν (εννοω παιζουν παρα πολυ καλα). Και ο μικρος δηλαδη δεν ειναι ασχημος, απλα δεν πιανει τον αλλο.

ΥΓ. Εγω τους δοκιμασα με μπαταριες. Απο 12.0V μεχρι και 13.2V για τον πρωτο και απο 12.0V μεχρι και 25.2V (δυο li-po 3S) για τον δευτερο.
Με switching τροφοδοτικο δεν ξερω πως παιζουν... αλλά λενε οτι δεν εχουν προβλημα.

Last edited: