- Δεν έχεις βάλει σύστημα ψύξης. Οι ψύκτρες που συνοδεύουν τους επεξεργαστές δεν έχουν και την καλύτερη απόδοση, αλλά είναι πέραν τούτου και ιδιαίτερα φασαρτζήδικες.
- Επίσης φασαρτζήδες έχω διαβάσει (silentpc) ότι είναι οι seagate, των σειρών 7200.9 και 7200.10. Πιο αθόρυβοι είναι οι Samsung της σειράς
Spinpoint T (250, 320, 400 και 500 gb) και οι Western Digital της σειράς
KS. Οι τελευταίοι τα πάνε λίγο καλύτερα και από άποψη κραδασμών. Σίγουρα βέβαια θέλουμε και ροδέλες σιλικόνης για τη στήριξη, φαντάζομαι πουλάνε σε καταστήματα σιδερικών ή όχι? Στο silentpc χρησιμοποιούν δίσκους notebook (2,5'') σε ανάρτηση από ελαστικό κορδόνι (!!).
- Ο AMD 4600+ X2 AM2 βγαίνει πλέον και σε έκδοση 65w TDP, όχι μόνο στην παλαιότερη των 89w. Ισοδύναμη έκλυση θερμότητας με τους Core2Duo, ίσως μάλιστα και μικρότερη, λόγω μικρότερης μνήμης cache L2 (οι Ε6300 και Ε6400 έχουν 4πλάσια! αλλά τη μισή απενεργοποιημένη, οπότε προσθέτει στην εκλυόμενη θερμότητα). Επειδή και εγώ προς αυτόν στρέφομαι, θα προτιμήσω την έκδοση αυτή, η οποία αναγνωρίζεται από τα γράμματα ΕΕ (energy efficient). Η έκδοση των 89w λέγεται ωστόσο ότι τα πάει καλύτερα στο overclocking.
- Έχω διαβάσει κάπου ότι η μνήμη στους AM2 λειτουργεί σε συχνότητα που προκύπτει από τη διαίρεση της συχνότητας λειτουργίας του επεξεργαστή (2400 Mhz για τον 4600+) με ακέραιο αριθμό. Έχω κι εγώ την απορία, εάν με το συγκεκριμένο επεξεργαστή λειτουγούν οι DDR2 667 στα 333Mhz ή μήπως παρακάτω. Ίσως προτιμήσω DDR2-800. Ερώτηση: μόνο τα (ακριβότερα) κιτ δουλεύουν σε dual channel mode; Όχι δύο μονάδες του ίδιου μοντέλου του ίδιου κατασκευαστή?
- Εγώ επειδή θέλω κουτί μικρό και ευπαρουσίαστο, κατέληξα στο
ASUS T3-PH1. Είναι ένα μικροσκοπικό mini (με όλη τη σημασία της λέξης) tower, πλάτος 17, ύψος 29 (!!) εκατοστά. Μικρότερο από σελίδα Α4 δλδ. Ενσωματώνει μητρική, επιπέδου M2NPV-VM (Geforce 6150 Nforce 430) πλήρως εξοπλισμένη, δηλαδή με firewire, sp/dif in-out, e-sata (!), αναγνώστη καρτών, ειδική ψύκτρα btx, και τροφοδοτικό 300w. Το τροφοδοτικό μπορεί βέβαια να αλλάξει. Βέβαια έχει χώρο μόνο για μία κάρτα γραφικών pci-e, και μάλιστα όχι μεγάλων διαστάσεων (πχ μία XT1950 περισσεύει κατά 1 εκατοστό) και ακόμη μία pci. Και για δύο σκληρούς και μία μόνο συσκευή dvd.
Ολόκληρο το πακέτο, με επεξεργαστή 4600+, 2x512 667 DDR2 Kingston, σκληρό 320GB WD, dvdrw και μία 7600GS (με παθητική ψύξη) βγαίνει γύρω στα 520-530 Ευρώ. Χωρίς κάρτα γραφικών (καθώς δεν έχω προβολέα, προς το παρόν μόνο στο υπνοδωμάτιο με μία Samsung 32'' θα το συνδέσω για ταινίες) βγαίνει 90-100 ευρώ φθηνότερα. Καθόλου άσχημα για ένα μηχανάκι του οποίου μόνο ο επεξεργαστής κόστιζε τόσο πριν 1 χρόνο! Τώρα για φορμά HD, πιστεύω πως (όταν πάρω προβολικό ή πραγματικά μεγάλη tv, όπερ και πιθανότερο, πράγμα το οποίο δεν το βλέπω για πριν το φθινόπωρο) με μία κάρτα γραφικών από αυτές που θα κυκλοφορούν όταν χρειαστώ το HD (δηλαδή μιλάμε για 6 μήνες το ελάχιστο) και ένα άλλο τροφοδοτικό βέβαια για να κρατήσει την κάρτα αυτή, δεν θα έχω πρόβλημα. Υπόψιν, στο γνωστό λινκ υπολογισμού ισχύος τροφοδοτικού, για την ανωτέρω σύνθεση, με 2 σκληρούς, με cpu utilisation 100% και με μία 7600GS (πολύ χαμηλή κατανάλωση) δίνει μόλις 219w!