Δημιουργία RAID 1 και RAID 0 με δυο δίσκους. Γίνεται;

“Παίζοντας” και πειραματιζόμενος, σκέφτηκα το εξής:

Έχω δυο δίσκους SATA 2 – 500 GB – 32 MB cache. Η αρχική μου σκέψη ήταν να τους εγκαταστήσω σε διάταξη RAID 1 (Mirroring) για λόγους ασφαλείας δεδομένων. Φυσικά θα περιείχαν το λειτουργικό.

Μετά σκέφτηκα πως καλό θα ήταν να τους σπάσω σε δυο partitions (τον καθένα), ακριβώς στη μέση. Οπότε θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το ένα partition του ένός και το άλλο του άλλου, και να τα ενώσω σε RAID 1, για να εγκαταστήσω το λειτουργικό.

Έτσι θα μου περίσσευαν τα άλλα δυο partitions, τα οποία πάλι θα μπορούσα να ενώσω σε RAID 1.

Το ερωτηματικό είναι αν μπορώ να ενώσω τα δυο RAID 1 σε ένα RAID 0.

Έχω διαβάσει τα περί RAID στο αντίστοιχο λήμα της Wikipedia, αλλά λέει πως για συνδυασμό RAID 0+1 απαιτείται μίνιμουμ αριθμός δίσκων 4.

Με δύο (χωρισμένους στη μέση) γίνεται; Και αν ναι, πώς;

(Αναφέρομαι φυσικά στην διαδικασία που προβλέπεται μέσω του BIOS της μητρικής, και δι αυτού, μέσω του εγκατεστημένου σε αυτήν RAID controller. Πρόκειται για μιαν Abit IP35 Pro, με ICH9R chipset)

Πάρε άλλον έναν 500άρη και κάνε Raid 5 αν το επιτρέπει η M/B σου. Συνδυάζει και τα δύο.

Αυτό που θες να κάνεις, νομίζω ότι γίνεται πάντως. Στήσε το πρώτο partition σε Raid0 από το Bios για να στήσεις το λειτουργικό και μετά τα δεύτερα κάντα Raid1 μέσα από το software του Raid controller από τα windows.

Οχι, οταν στηνεις RAID δηλωνεις δισκους και οχι partitions. Δεν μπορεις να διαλεξεις συγκεκριμενα partitions. Οι δισκοι που θα θεσεις να λειτουργησουν σε οποιοδηποτε τυπο RAID εξαλου θα σβηστουν εξ'ολοκληρου οταν το κανεις. Μετα θα σπασεις partitions κτλ.

Η μητρικη σου σηκωνει RAID 5 το οποιο χρειαζεται 3 και ανω δισκους. Ανεξαρτητως αριθμου δισκων ο ενας κρατα το parity (τον χανεις δηλαδη) και ο ογκος των υπολοιπων ειναι διαθεσιμος κανονικα. Ειναι και αρκετα γρηγορο σαν αποδοση.

Ο φιλος Μανος εχει δικο.

Η διαταξη RAID αναφερεται σε σκληρους δισκους οχι partition.
Αν υπαρχει χωρος στο PC σου για τριτο σκληρο, βαλε ενα και κανε RAID 5.
Αν φυσικα το mobo σου υποστηριζει.
Βεβαια κατα τη δημιουργια του RAID array θα σβηστουν ολα οσα εχεις στους σκληρους αυτους.
Οποτε θελεις και ενα ακομα δισκο για να "τραβηξεις" αυτα που ηδη εχεις μεσα, συν οτι θα "χασεις" και 500 Gb χωρητικοτητας, 3x500 Gb σε RAID 5 = 1Tb.
Αντι λοιπον να κανεις ολα αυτα γιατι δεν παιρνεις ενα εξωτερικο σκληρο ετσι ωστε να παιρνεις ενα backup στα αρχεια που θελεις σε τακτα διαστηματα..

Το RAID εχει πολυ μεγαλη χρησιμοτητα στους server γιατι αφενος δεν υπαρχει data loss και αφ'ετερου ακομα και αν χαλασει ο ενας δισκος δεν διακοπτεται η λειττουργια τους. Και η αλλαγη με τον καινουριο συνηθως γινεται hot.
Αυτα σε ενα απλο home pc δεν ξερω αν ειναι απαραιτητα.

My 2 cents, Στελιος.

Last edited:
Raid 0+1 δεν μπορείς να κάνεις.

Αυτό που προτίνω να κάνεις έιναι 40-60GB σε Raid0 για το λειτουργικό και τα υπόλοιπα σε Raid1 για την ασφάλεια των δεδομένων σου.

Μία ιδέα για το πως γίνεται αυτό μπορείς να πάρεις εδώ και εδώ.

Raid 0+1 δεν μπορείς να κάνεις.

Αυτό που προτίνω να κάνεις έιναι 40-60GB σε Raid0 για το λειτουργικό και τα υπόλοιπα σε Raid1 για την ασφάλεια των δεδομένων σου.

Μία ιδέα για το πως γίνεται αυτό μπορείς να πάρεις εδώ και εδώ.

Υπαρχει κανονικα και με τον νομο RAID 0+1, αλλα θελει 4 δισκους. Οι δυο δουλευουν RAID 0 και οι αλλοι 2 ειναι κοπιες των 2 πρωτων.

Η πρωτη μεθοδος συνηθως δεν λειτουργει (οταν πας να κανεις rebuild το RAID 0 αν αποτυχει ενας δισκος 'τρως πορτα') και η δευτερη δεν αναφερεται καν στην υπαρξη 2 διαφορετικων RAID σε δυο ιδιους δισκους παρα μονο σε πολυ απλα πραγματα και τα περι backup αναφερονται ξεκαθαρα στο Acronis το οποιο ειναι προγραμμα για ρυθμισεις σε software level RAID.

Δεν μπορεις να κανεις 2 RAID πανω σε 2 ιδιους δισκους. Ενα και να μην χρησιμοποιησεις ολοκληρο τον χωρο, ναι μπορεις.

Last edited:
RAID 0+1 δεν είπα ότι δεν υπάρχει, είπα "δεν μπορείς να κάνεις" καθώς αναφέρεται σε 2 δίσκους.

Να κάνεις rebuild to RAID 0? Το RAID 0 προσφέρει μόνο ταχύτητα. Αν χαλάσει ο ένας προφανώς χάνεις όλα τα data που είχες στο RAID 0 Volume. Όμως μπορείς να ανακτήσεις ότι είχες στο RAID 1 Volume (όπως φένεται και στο 1ο link).

Στο 2ο link φένεται στις εικόνες (πριν την "Εγκατάσταση λειτουργικού στο RAID") πως σε 3 σκληρούς δημιουργήθηκε ενα RAID 0 Volume 320 GB και ένα RAID 5 Volume 979GB. To Acronis χρησιμοποείται όπως φένεται μόνο για το backup και restore.

“Παίζοντας” και πειραματιζόμενος, σκέφτηκα το εξής:

Έχω δυο δίσκους SATA 2 – 500 GB – 32 MB cache. Η αρχική μου σκέψη ήταν να τους εγκαταστήσω σε διάταξη RAID 1 (Mirroring) για λόγους ασφαλείας δεδομένων. Φυσικά θα περιείχαν το λειτουργικό.

Μετά σκέφτηκα πως καλό θα ήταν να τους σπάσω σε δυο partitions (τον καθένα), ακριβώς στη μέση. Οπότε θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το ένα partition του ένός και το άλλο του άλλου, και να τα ενώσω σε RAID 1, για να εγκαταστήσω το λειτουργικό.

Έτσι θα μου περίσσευαν τα άλλα δυο partitions, τα οποία πάλι θα μπορούσα να ενώσω σε RAID 1.

Το ερωτηματικό είναι αν μπορώ να ενώσω τα δυο RAID 1 σε ένα RAID 0.

Έχω διαβάσει τα περί RAID στο αντίστοιχο λήμα της Wikipedia, αλλά λέει πως για συνδυασμό RAID 0+1 απαιτείται μίνιμουμ αριθμός δίσκων 4.

Με δύο (χωρισμένους στη μέση) γίνεται; Και αν ναι, πώς;

(Αναφέρομαι φυσικά στην διαδικασία που προβλέπεται μέσω του BIOS της μητρικής, και δι αυτού, μέσω του εγκατεστημένου σε αυτήν RAID controller. Πρόκειται για μιαν Abit IP35 Pro, με ICH9R chipset)

Στα Windows δεν γίνεται, τόσο σε BIOS raid όσο και σε RAID μέσα απο το λειτουργικό καταλαμβάνεται όλος ο δίσκος, οπότε δεν μπορείς να τον χωρίσεις σε partitions και να κάνεις ένα RAID0 array που να γίνεται και mirrored.. Επειδή όμως έχεις intel chipset, πρέπει να γίνεται το λεγόμενο Intel Matrix raid, που κάνει ακριβώς το παραπάνω, λεπτομέρεις http://techreport.com/articles.x/8059

Οχι, οταν στηνεις RAID δηλωνεις δισκους και οχι partitions. Δεν μπορεις να διαλεξεις συγκεκριμενα partitions. Οι δισκοι που θα θεσεις να λειτουργησουν σε οποιοδηποτε τυπο RAID εξαλου θα σβηστουν εξ'ολοκληρου οταν το κανεις. Μετα θα σπασεις partitions κτλ.

Η μητρικη σου σηκωνει RAID 5 το οποιο χρειαζεται 3 και ανω δισκους. Ανεξαρτητως αριθμου δισκων ο ενας κρατα το parity (τον χανεις δηλαδη) και ο ογκος των υπολοιπων ειναι διαθεσιμος κανονικα. Ειναι και αρκετα γρηγορο σαν αποδοση.

Φίλε Μάνο, τελικά γίνεται αυτό που θέλει ο Παναγιώτης με το ICH9R chipset. Έκατσα έσβησα ένα partition και το ξανάκανα από την αρχή, να δω αν γίνεται το δεύτερο μισό να είναι άλλο raid και γίνεται. Αυτήν την στιγμή έχω στο Pc μου δύο 80άρηδες δίσκους με την εξής διαμόρφωση: Τα πρώτα 50GB (25 από τον κάθε δίσκο) είναι σε Raid 0 και περιέχουν το λειτουργικό WindowsXP SP3 και τα υπόλοιπα 110 είναι δεύτερο array σε Raid1 και βλέπω έναν δίσκο D μεγέθους 55GB.

Έτσι ακριβώς τα περιγράφει και το Intel Matrix Storage Console. Παναγιώτη κάντο όπως σου είπα, φτιάξε πρώτα το Raid0 από το Bios, ρίξε windows, εγκατέστησε το Intel matrix storage console και μετά κάνε Raid1 το υπόλοιπο των δίσκων.

RAID 0+1 δεν είπα ότι δεν υπάρχει, είπα "δεν μπορείς να κάνεις" καθώς αναφέρεται σε 2 δίσκους.

Να κάνεις rebuild to RAID 0? Το RAID 0 προσφέρει μόνο ταχύτητα. Αν χαλάσει ο ένας προφανώς χάνεις όλα τα data που είχες στο RAID 0 Volume. Όμως μπορείς να ανακτήσεις ότι είχες στο RAID 1 Volume (όπως φένεται και στο 1ο link)

Σωστα, δεν προσεξα αυτη την λεπτομερεια. Οσο για το RAID 0, σαφως ηθελα να πω 1, τυπογραφικο λαθος.

Φίλε Μάνο, τελικά γίνεται αυτό που θέλει ο Παναγιώτης με το ICH9R chipset. Έκατσα έσβησα ένα partition και το ξανάκανα από την αρχή, να δω αν γίνεται το δεύτερο μισό να είναι άλλο raid και γίνεται. Αυτήν την στιγμή έχω στο Pc μου δύο 80άρηδες δίσκους με την εξής διαμόρφωση: Τα πρώτα 50GB (25 από τον κάθε δίσκο) είναι σε Raid 0 και περιέχουν το λειτουργικό WindowsXP SP3 και τα υπόλοιπα 110 είναι δεύτερο array σε Raid1 και βλέπω έναν δίσκο D μεγέθους 55GB.

Έτσι ακριβώς τα περιγράφει και το Intel Matrix Storage Console. Παναγιώτη κάντο όπως σου είπα, φτιάξε πρώτα το Raid0 από το Bios, ρίξε windows, εγκατέστησε το Intel matrix storage console και μετά κάνε Raid1 το υπόλοιπο των δίσκων.

Οτι γινεται εντος εισαγωγικων, γινεται οπως ακριβως περιγραφεις. Αλλα οι περισσοτεροι που το εκαναν οταν χαλασε ο ενας δισκος ΔΕΝ μπορουσαν μετα να κανουν rebuild το RAID 1 για διαφορους λογους. Το πιο συνηθες ειναι να τους λεει το προγραμμα οτι απλως δεν υπαρχει RAID 1 στον ταδε δισκο που πανε να κανουν rebuild αλλα και αλλα διαφορα που εχω ακουσει.

Τα δεδομενα συνηθως δεν χανονται απο τον 2ρο δισκο απο το κομματι που ειναι RAID 1 (τουλαχιστον στις περισσοτερες περιπτωσεις) αλλα φυσικα χανεται ολο το RAID 0 και δεν μπορεις να το ξαναστησεις αν δεν σβηστει ο δισκος παλι απο την αρχη. Σε μερικες περιπτωσεις δεν εβλεπε καν το RAID 1 μερος του υγιες δισκου και εβγαζε τον δισκο εντελως κενο.

Αυτα ειναι απο την δικη μου εμπειρια, τωρα οπως θελει και νομιζει ο καθενας πραττει...

Αυτό που λες είναι σωστό, αν χαλάσει το raid0 θα έχει αρκετή φασαρία να ξαναστηθεί λειτουργικό. Και με την τιμή που έχουν πλέον οι σκληροί, είναι χαζομάρα να τα μοιράζεις μισά-μισά. Εννοείται ότι και εγώ προτείνω raid5 ή τα data σε ξεχωριστό raid1.

Για να ρωτήσω κάτι και γω. Αν έχεις 4 δίσκους σε Raid5 και χαλάσει η motherboard, μπορείς να τους πας όπως είναι σε καινούργια και να δουλέψει κατευθείαν? Υπάρχει μήπως περιορισμός στο chipset, δηλαδή αν είσαι με ICH9R, πρέπει να πας σε ίδιο?

Για να ρωτήσω κάτι και γω. Αν έχεις 4 δίσκους σε Raid5 και χαλάσει η motherboard, μπορείς να τους πας όπως είναι σε καινούργια και να δουλέψει κατευθείαν? Υπάρχει μήπως περιορισμός στο chipset, δηλαδή αν είσαι με ICH9R, πρέπει να πας σε ίδιο?

Ναι, δεν δουλευουν τα RAID πανω σε διαφορετικους controller. Σε ελαχιστες περιπτωσεις και μονο σε chipset ιδιας εταιριας (πχ απο ICH9R να πας σε ICH10R) μπορει να δουλεψει και αυτο κατα τυχη, πχ ισχυει σιγουρα απο ICH8R σε ICH9R αλλα δεν ειναι απολυτο οτι θα ισχυει μεταξυ ολων των intel. Αν στησεις ενα RAID και το βαλεις σε οποιοδηποτε αλλο chipset θεωρητικα δεν θα επρεπε να δουλεψει.

Γενικά το να έχεις λειτουργικό και δεδομένα στο ίδιo RAID δε συμφέρει.

Πρώτον για τους παραπάνω λόγους ασφαλείας και 2ον γιατί το RAID στο λειτουργικό έχει ουσιαστική σημασία για ταχύτητα μόνο, αρά RAID 0 και σε δεδομένα για ασφάλεια, άρα RAID 1 (ή 0+1), ή RAID 5.

Το RAID 5 είναι πιο αργό απο κανονικό disk access αν δεν έχεις Hardware RAID controller ( 300+), το RAID 1 έχει ασφάλεια αλλά χάνεις 50% της χωρητικότητας, και το 0+1 έχει μεγάλο κόστος και ίσως υπερβολική περιπλοκότητα.

Μια πιο απλή λύση είναι να έχεις δεδομένα και λογισμικό σε χωριστούς δίσκους - για το λογισμικό πάρε ένα γρήγορο Raptor 74 ή 150GB (δεν θα μπορέσεις σχεδόν ποτέ να νιώσεις το ώφελος μεγαλύτερης ταχύτητας), και τους άλλους δίσκους κάνε τους RAID 1 για τα δεδομένα σου. Ακόμα και αν η μητρική σου χαλάσει θα βρεις μια παρόμοια για να ξαναστήσεις το array και να αντιγράψεις τα δεδομένα σου.

Και μην ξεχνάμε ότι το RAID δεν είναι υποκατάστατο backup.:lehrer:

To Raid5 μπορεί να είναι κατά τι πιό αργό σε access time, αλλά αν είναι για χρήση data, κάνει μιά χαρά την δουλειά του, γιατί εκεί χρειάζεσαι κυρίως ταχύτητα μεταφοράς, την οποία το Raid5 την έχει. Έχω 3 δίσκους των 500GB σε raid5 και το HDtach μου βγάζει 12ms access time, 250MB/sec read για τα πρώτα 500GB και 10% CPU usage. Κάποια στιγμή θα κουμπώσω και τον 4ο για να πιάσουμε τελικές, αλλά θέλει να βρώ πρώτα μέρος να πάρω backup πριν χαλάσω το raid για να μπει και ο έξτρα δίσκος.

Στο λειτουργικό έχω δύο 80άρηδες σε Raid0, που δίνουν 120MB/sec και 10ms access time.

Συμφωνώ ότι το RAID 5 είναι επαρκές για δεδομένα, εννοούσα ότι δεν είναι σκόπιμο να βάλεις λογισμικό / λειτουργικό πάνω του.