Διόδια

Re: Απάντηση: Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

επειδή κάποιος αποφάσισε να τα βάλει μαζί σου, σε μια περίπτωση που ξεκάθαρα υπαίτιος είναι το ελληνικό δημόσιο.

Δεν φταίει για όλα το κακό κράτος. Εν πάση περιπτώσει έχουν και οι κατασκευαστικές εταιρείες κάποια ευθύνη για τα διόδια που ζητάνε. Κατα αναλογία είναι νόμιμο να βάζω τη βενζίνη 2 ευρώ το λίτρο αν έχω το μοναδικό βενζινάδικο σε ένα νησί. Ποιός φταίει όμως; Το κράτος που μου το επιτρέπει, ή μήπως η απληστία μου;Αν οι κατασκευαστικές αποφάσισαν να βγάλουν τα διπλά κέρδη από ότι θα έβγαζαν κανονικά ξεζουμίζοντας τον απλό πολίτη, βασισμένες σε μιά λεόντεια σύμβαση που υπέγραψε το Ελληνικό κράτος, πρέπει οι πολίτες να το ανεχτούνε; Ξέρεις πόσο έχουν αυξηθεί τα ατυχήματα στους παραδρόμους μετά την ιδιωτικοποίηση των διοδίων; Ξέρεις τι θα πει να ζεις σε χωριό που είναι δίπλα στην Εθνική και να περνάν συνέχεια οι νταλίκες πρωί και βράδυ, γιατί οι φορτηγατζήδες δεν αντέχουν οικονομικά τα διόδια; Ξέρεις ότι μόνο το 2009 σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικά τουλάχιστον 3 στρατιωτικοί της βάσης της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο; Βλέπεις οι άνθρωποι μένουν στη Λάρισα και για να πάνε στη δουλειά τους από την Εθνική πρέπει να πληρώσουν 6 ευρώ τη μέρα κερατιάτικα, οπότε πηγαίνουν από τον παράδρομο και διακινδυνεύουν τη ζωή τους με τις νταλίκες που κυκλοφορούν σε δρόμο τελείως ακατάλληλο για τέτοιο σκοπό. Οπότε ναι, νομίζω καλά κάνουν αυτοί που δε θέλουν να πληρώσουν χαράτσι στην κατασκευαστική, είτε αυτή λέγεται Μπόμπολας είτε Vinci Constructions. Να φτιάξουν πρώτα το δρόμο, να τον δώσουν στην κυκλοφορία και μετά να ζητήσουν ένα λογικό αντίτιμο για να κυκλοφορήσει ο κόσμος, όχι να ληστεύουν τον κόσμο. Αυτοί δεν είναι επιχειρηματίες, είναι Highwaymen. (γκουκλάρισέ το).
 
Απάντηση: Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

19,80 για Σαλόνικα (και ετοιμάζονται άλλα 2)
Επίσης θα ήθελα να ξέρω αν έμενες στην Αυλώνα πχ και πήγαινες για δουλειά στην Αθήνα τι θα έλεγες.
Αλλά είπαμε, μακρυά απ τον κ@λο μας κι ας ειν και 60 πόντους.

Οι λεγόμενες ΣΔΙΤ(Συμπράξεις Δημόσιου καί Ιδιωτικού Τομέα)δέν αφορούν μόνον τίς κατασκευές αλλά και τήν Υγεία καθώς καί άλλες κοινωφελείς(θεωρητικά )παροχές..
Γιά δές εδώ τί αποτελέσματα είχαν οι ΣΔΙΤ στην Υγεία..
http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,id=86616260

Δές και τί γίνεται στήν Βρεττανία όπου οι ΣΔΙΤ ανθούν από τό 1992...



''Oι ΣΔΙΤ στην Αγγλία ξεκίνησαν από την κυβέρνηση των Συντηρητικών του John Major το 1992 και συνέχισαν και επεκτάθηκαν με τους εργατικούς. Το 2002 στο συνέδριο των Εργατικών πέρασε ψήφισμα κατά των ΣΔΙΤ αλλά η κυβέρνηση των εργατικών συνέχισε απτόητη το έργο της.



Αποτελέσματα ερευνών του ΝΑΟ (National Audit Office),της ACCA (Association of Chartered Certified Accountants),της UNISON κλπ. δείχνουν ότι :

1)σε ένα 20% των έργων ΣΔΙΤ γίνεται υπέρβαση του προϋπολογισμού ποσοστό που είναι μικρότερο από αυτό των έργων που γίνονται με συμβατικές μεθόδους δημοπράτησης..

2)Ένα 24% των έργων γίνεται με υπέρβαση του χρονοδιαγράμματος.

Ποσοστό που είναι και αυτό μικρότερο από αυτό των έργων που γίνονται με συμβατικές μεθόδους δημοπράτησης.

3.)Στην Βρετανία υπάρχει ιδιαίτερη επιλεκτικότητα στην επιλογή των έργων από τον ιδιωτικό τομέα .Έτσι τα έργα επιλέγονται όχι με βάση το ποιες κοινωνικές ανάγκες υπάρχουν και πρέπει να καλυφθούν αλλά με βάση το ποια κρίνονται συμφέροντα από πλευράς κερδών.

4)Ήδη στη Βρετανία ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΔΕ πηγαίνει για εξόφληση των ΣΔΙΤ και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης υπάρχει μεγάλη οικονομική πίεση με αποτέλεσμα να μεταφέρονται κονδύλια που πήγαιναν για άλλες υπηρεσίες στην απόσβεση χρεών, κλείνουν υπηρεσίες ή αυξάνονται τα λεγόμενα δημοτικά τέλη για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους .

Νοσοκομεία μειώνουν τα κρεβάτια τους ,απολύουν προσωπικό, εντατικοποιούν την εργασία του προσωπικού, για να μπορέσουν να καλύψουν τα αυξημένα κόστη λειτουργίας τους.



Η αφαίμαξη των πόρων του ΠΔΕ για την απόσβεση των ΣΔΙΤ δείχνει πόσο έωλα είναι τα επιχειρήματα αυτών που λέγουν ότι μέσω των ΣΔΙΤ θα εξοικονομηθούν χρήματα του ΠΔΕ για κάλυψη άλλων κοινωνικών αναγκών. Παράδειγμα η Πορτογαλία



5) Οι επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενες την πίεση πάνω στο ΠΔΕ ανεβάζουν στις διαπραγματεύσεις συνεχώς το κόστος οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο.

6)Υπάρχουν σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα που αφορούν κυρίως την ποιότητα των υλικών και του εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται

( Στα έργα που αφορούν σχολεία και Νοσοκομεία υπάρχουν προβλήματα στεγανότητας, αερισμού, ελεύθερων χώρων, λειτουργικότητας χώρων, ηχομόνωσης)

7) όλες οι μελέτες δείχνουν ότι το κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα ήταν αν τα έργα κατασκευάζονταν με τις συμβατικές μεθόδους.

Ο ιδιωτικός τομέας δανείζεται με υψηλότερα επιτόκια από ότι ο Δημόσιος τομέας και αυτό το κόστος μεταβιβάζεται στα έργα και στους τελικούς χρήστες.

Στην ουσία τα έργα αυτά είναι ένας πανάκριβος δανεισμός του Δημοσίου από τους Ιδιώτες. .

Στην Βρετανική Βουλή ο σκιώδης υπουργός Υγείας των Συντηρητικών Andrew Lansley αποκάλυψε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πληρώσει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις 53 δις στερλίνες για έργα αξίας 8 δις .

8) Σε νοσοκομεία που έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν με ιδιώτη μάνατζερ υπάρχει ένα κοσκίνισμα περιστατικών με τέτοιο τρόπο ώστε να κρατούν περιστατικά που αφήνουν μεγάλο κέρδος ενώ βαριά και χρόνια περιστατικά παραπέμπονται σε νοσοκομεία που λειτουργούν με το κλασικό Δημόσιο Τομέα.

9) Σε ορισμένους κλάδους και κυρίως στις μεταφορές(δρόμοι, σιδηρόδρομοι κλπ) όπου τα έργα είναι ανταποδοτικά ή μη ανταποδοτικά ή μικτού τύπου τα κέρδη των ιδιωτών είναι αστρονομικά.

Σε μια έρευνα που έγινε από την ACCA (Association of Chartered Certified Accountants-Ένωση Πιστοποιημένων Ορκωτών Λογιστών –με 115.000 μέλη σε 170 χώρες) το 2004 σε οκτώ πρώτες ΣΔΙΤ που αφορούσαν το οδικό δίκτυο στη Βρετανία , βρέθηκε ότι οι εταιρείες που το διαχειρίζονται είχαν σε δυο χρόνια λειτουργικά κέρδη της τάξης του 68%

Στους δρόμους αυτούς που διαχειρίζεται ένα κονσορτσιουμ και το οποίο πληρώνεται όχι από τους χρήστες αλλά από το κράτος με βάση τον αριθμό των διελεύσεων ,βρέθηκε ότι οι εταιρείες σε τρία χρόνια πήραν 618 εκατ. στερλίνες όταν το έργο κόστισε 590 εκατ. Στερλίνες

Λάβετε υπόψη ότι η σύμβαση θα διαρκέσει 30 χρόνια και υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στο κράτος και κατ’ επέκταση στους πολίτες 6 δις στερλίνες !

Ο κατασκευαστικός όμιλος που έχτισε τη φυλακή Altcourse στο Λίβερπουλ ,έκανε απόσβεση της επένδυσης σε 2,5 χρόνια από τα 25 συνολικά της σύμβασης οπότε από δω και πέρα θα απολαμβάνει μόνο κέρδη. ''

......................................................................................................

Α καί πούσαι :Oι Δημόσιοι Υπάλληλοι στήν Βρεττανία (UNISON:Βρετανική Ομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων) διαφωνούν καί αυτοί μέ τίς ΣΔΙΤ..

Ε τώρα μπορεί νά εκπλαγούμε καί νά θεωρηθούν και οι Βρεττανοί ''τεμπέληδες''..................:flipout::flipout:
......................................................................................................................................................................
Λέει λοιπόν η Unison:Oχι στίς ΣΔΙΤ..

Λόγοι πού προβάλλονται:
Α)στην ουσία είναι δανεισμός από τον ιδιωτικό φορέα και μάλιστα με πολύ δυσβάσταχτους όρους από ότι αν έπαιρνε δάνειο η γενική κυβέρνηση από το εξωτερικό. Η εκτίμηση είναι ότι είναι δανεισμός 30% περισσότερο. Επιβάρυνση σε μακροπρόθεσμη βάση του προϋπολογισμού και του ΠΔΕ.



Β) Οι ιδιώτες κατασκευάζουν και λειτουργούν κοινωφελείς υποδομές με βάση το κέρδος ενώ δεν διακατέχει τέτοιο ήθος το Δημόσιο



Γ) Οι υποδομές και οι υπηρεσίες δεν φτιάχνονται εκεί που υπάρχει ανάγκη αλλά εκεί που συμφέρει το ιδιωτικό κεφάλαιο.



Δ) Αλλαγή στις εργασιακές θέσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα.

Θέσεις που πριν παρέχονταν από δημόσιους υπαλλήλους ,τώρα με τη απόδοση στους ιδιώτες των αντίστοιχων υπηρεσιών, οι επιχειρηματίες φέρνουν το δικό τους προσωπικό με υποβαθμισμένες εργασιακές σχέσεις και μισθούς.





Ε)Κακή ποιότητα κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών και εξοπλισμού και φτωχό Value for money καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να κρατήσουν όσο το δυνατόν χαμηλότερα το πραγματικό κόστος κατασκευής , εξοπλισμού λειτουργίας και συντήρησης..
................................................................................................................................................................................
Aυτά λένε οι Βρεττανοί Δημ.Υπάλληλοι...

Ολα αυτά φυσικά συσχετίζονται καί μέ τίς ΣΔΙΤ πού έχουν αναλάβει και τά ελληνικά διόδια,γι'αυτό πληρώνουμε όσα πληρώνουμε..
 
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Προσωπικά έχω οδηγήσει μεσαία - μεγάλα οχήματα σε μικρές αποστάσεις, αλλά μόνο MERCEDES. Π.χ. ένα 1117 για 1000 χλμ. ένα ATEGO 1023 (4Χ4) για 700 χλμ (το λάτρεψα πραγματικά, θα ήθελα να γυρίσω όλο τον κόσμο με αυτό το όχημα), κι ένα UNIMOG U1250 L, για 4-5 ώρες σε λασπόδρομους πάνω στο Καιμάκτσαλάν.


Oταν ενα οχημα εχει στηθει για μια συγκεκριμένη δουλεια ''κενταει''
που να οδηγήσεις με torque converter συστημα μετάδοσης 4Χ4, 6Χ6, 8Χ8....
ή μία ''σαυρα'' 6Χ6 απο τον χωρο των μηχανημάτων εργων ή μια μεγαλη τσαπα
Με αυτα τα οχηματα που εχουν πλήρως αυτοματα κιβώτια (οχι σειριακό, μονο λαδι μεσα) και μετατροπέα ροπής αισθανεσαι οτι....:grinning-smiley-043
Υπάρχουν ελάχιστα στην Ελλάδα, το καλύτερο το εχει ο Παυλος ο Κρουσταλλέλης πάνω Θεσσαλονίκη, ενα Scania για ειδική μεταφορά μεχρι ~300τόνους
Εκτός δρόμου ο Ιακωβίδης στη Πτολεμαϊδα καποια ΜΒ και ο Φωτης στη Χαλκίδα ενα Volvo (το συγκεκριμένο ειναι το καλύτερο χωματουργικό ανεξαρτητου χρήσης)

Τα Αραβια πλέον δεν αγοραζουν Χαμερ αλλά τετοια φορτηγα

Υ.Γ. μην μπερδευεις τις καταναλώσεις που λένε οι μεταφορεις,
μετρανε ποσα χλμ βγαζουν με ενα λίτρο, δηλαδη λενε ''γυρνάει 2,8'' δηλαδη με 1λίτρο κανουν 2,8χλμ
Ενας απο τους πρωταθλητες ειναι ο Τσιωτακης απο το Αργος με ~4 δηλαδή 25λιτρα στα 100χλμ αλλά δουλευει εξωτερικό που βοηθάει
Οι καταναλώσεις που αναφερω ειναι απο το διαγνωστικό του συνεργείου οχι απο την οθονη του φορτηγού

Καλά χιλιομετρα παιδια!!!!
 
Last edited:
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Gordonas βλέπω ότι υπερασπίζεσαι τις εταιρείες διοδίων με μεγάλο πάθος.

Αλήθεια μήπως εργάζεσαι σε τέτοια εταιρεία;;; Διότι αλλιώς δεν εξηγείται εύκολα το να υπερασπίζεσαι πλήρως την πολιτική τους....

Βλέπω ακολουθείς την τακτική του αείμνηστου Ευάγγελου Γιαννόπουλου που όταν είχε αντίθετη άποψη κάποιος συνομιλιτής του άρχιζε προσωπική επίθεση εναντίον του, άσχετη με το θέμα, προκειμένου να τον απαξιώση. Έλεγε για τον πατέρα του, τον παππού του, την δουλειά του...Γνωστή τακτική αποπροσανατολισμού.

Όχι δεν έχω σχέση με καμία εταιρία. Έχω όμως μεγάλη σχέση με την λογική. Είμαι σε παρεμφερή κλάδο καθώς αντιπροσωπεύω υλικά οικοδομών αλλά δυστυχώς για εμένα όχι σε τεχνικές εταιρίες. Οπότε άνθρακες ο θησαυρός.

Αν θέλεις για να σε πείσω να σου στείλω μια υπεύθυνη δήλωση μου που να πιστοποιεί τα παραπάνω για πάσα χρήση.

Διαφορετικά μπορείς να έρθεις στην Τρίπολη ή στην Αθήνα να με δεις στην δουλειά μου.

Λίγη ντροπή...
 
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Νομίζω πάντως πως τα πράγματα είναι απλά, πέρα από ιδεολογικές προσεγγίσεις που είναι καθόλα θεμιτές (και σωστές για μένα) μεν, μάλλον εκτός ελληνικής πραγματικότητας δε.

Θέλουμε να οδηγούμε σε σύγχρονους αυτοκινητόδρομους, να ταξιδεύουμε ξέροντας ότι είμαστε όσο δυνατόν περισσότερο ασφαλείς και να φτάνουμε στον προορισμό μας όσο το δυνατόν νωρίτερα; Τότε πρέπει να αφήσουμε τις εταιρείες να κάνουν τη δουλειά για την οποία υπέγραψαν και επένδυσαν, και να πληρώνουμε. Από κει και πέρα, ναι, θα πρέπει να πιέσουμε ως κοινωνία ώστε να πέσουν οι τιμές, ή τουλάχιστον όσοι χρησιμοποιούν τους δρόμους καθημερινά για τη δουλειά τους να έχουν σημαντική έκπτωση. (Κάτι που ισχύει πχ στην Αττική Οδό αν δεν κάνω λάθος).

Αν δε μας αρέσουν οι κονοπραξίες και η συνεκμετάλλευση, θα πρέπει να ζήσουμε χωρίς δρόμους, ή να περιμένουμε από το ελληνικό κράτος να βρει τους πόρους και να τους κατασκευάσει. Δηλαδή να ζήσουμε χωρίς δρόμους.

Γι'αυτό προσωπικά διαλέγω την κουρτίνα 1.
 
Last edited:
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Αν δε μας αρέσουν οι κονοπραξίες και η συνεκμετάλλευση, θα πρέπει να ζήσουμε χωρίς δρόμους,

Άντε πάλι. Είπαμε, αυτό είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα δικό σου. Μη το επαναλαμβάνεις συνεχώς σαν να ανακάλυψες κάποιο νέο νόμο της Φύσης. Σαφώς και υπάρχουν λύσεις για να γίνονται τα έργα χωρίς διόδια, και τις έχουν ακολουθήσει πολλές χώρες. Εσύ επιμένεις ότι χωρίς διόδια δεν υπάρχουν δρόμοι. Ε όχι δεν είναι έτσι, οι άλλοι πως τα κατάφεραν δηλαδή; Σαν απλοί πολίτες πρέπει να απαιτούμε το καλύτερο για το κράτος μας, όχι το καλύτερο για τις εταιρίες (στις οποίες είναι και συγγενείς και φίλοι πολιτικών).
 
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Άντε πάλι. Είπαμε, αυτό είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα δικό σου. Μη το επαναλαμβάνεις συνεχώς σαν να ανακάλυψες κάποιο νέο νόμο της Φύσης. Σαφώς και υπάρχουν λύσεις για να γίνονται τα έργα χωρίς διόδια, και τις έχουν ακολουθήσει πολλές χώρες. Εσύ επιμένεις ότι χωρίς διόδια δεν υπάρχουν δρόμοι. Ε όχι δεν είναι έτσι, οι άλλοι πως τα κατάφεραν δηλαδή; Σαν απλοί πολίτες πρέπει να απαιτούμε το καλύτερο για το κράτος μας, όχι το καλύτερο για τις εταιρίες (στις οποίες είναι και συγγενείς και φίλοι πολιτικών).

Δεν το μεταφέρω ως επιθυμία ή προσωπική επιδίωξη, αλλά ως μια θλιβερή πραγματικότητα (ή αλλιώς κατάντια) που τη ζω όσα (λίγα) χρόνια παρατηρώ τι συμβαίνει γύρω μου, ας πούμε τα τελευταία 12...

Οτιδήποτε κρατικό αφήνεται επίτηδες να παρακμάσει μέχρι να διαλυθεί, και να αναλάβει ο ιδιώτης. Αυτό είναι κάτι που προφανώς αρέσει στο κοινωνικό σύνολο, ξέρετε, αυτό που δε φταίει για την κατάντια της χώρας, γκουχ! (απόδειξη τα αποτελέσματα των εκλογών), άρα θα συνεχίσει να συμβαίνει επί μονίμου βάσεως.

Οπότε έρχεται ο κάθε πολίτης (εγώ, εσύ) αναγκαστικά να αναρρωτηθεί, τι θέλει για την καθημερινότητά του, βάσει αυτών των δεδομένων.

Να φέρω ένα άσχετο παράδειγμα που έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν: Δεν μ'αρέσει που το Μέγαρο το έφτιαξε ο Λαμπράκης με λεφτά δικά μου, όμως αν κάτσω να σκεφτώ, χαίρομαι πολύ που το έκανε ,γιατί έτσι μπόρεσα αυτά τα χρόνια να παρακολουθώ σε χαμηλές τιμές παραστάσεις που αν δεν υπήρχε αυτός ο ιδιώτης θα έπρεπε να ταξιδεύω στη Δυτική Ευρώπη να παρακολουθήσω, αφού τώρα, 20 χρόνια μετά, θα συστηνόταν στο ΥΠΠΟ η 20η κατά σειρά επιτροπή συζήτησης για την ανέγερση χώρου συναυλιών στην αθήνα.
Σκέψου αντίστοιχα ότι η Αττική Οδός σχεδιαζόταν από το Δημόσιο από το '70, και ήταν συνεχώς "υπό συζήτηση".

Εγώ λοιπόν , στα 27 μου, έχω χάσει κάθε πίστη και ελπίδα σ'αυτό που λέγεται ελληνικό κράτος. Αν εσύ τη διατηρείς, σε ζηλεύω ειλικρινά.
 
Last edited:
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Και προφανές παράδειγμα είναι η Εγνατία Οδός. Ούτε είχε ούτε έχει διόδια. Και είναι ο μοναδικός δρόμος στην Ελλάδα που ολοκληρώθηκε.

Δεν το μεταφέρω ως επιθυμία ή προσωπική επιδίωξη, αλλά ως μια πραγματικότητα που τη ζω όσα (λίγα) χρόνια παρατηρώ τι συμβαίνει γύρω μου, ας πούμε τα τελευταία 12...

Ίσως λοιπόν να μην παρατηρείς και πολύ προσεκτικά γιατί σου ξέφυγε ο μεγαλύτερος δρόμος στην Ελλάδα (670 χλμ) και ο μοναδικός που έχει περατωθεί.

Οπότε, αυτά που λες δεν είναι "μια πραγματικότητα". Είναι η διεφθαρμένη πραγματικότητα που μας πλασάρουν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί μας για να μας τα παίρνουν μέσω των εταιριών τους.
 
Last edited:
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Την Εγνατία την πληρώσαμε με ευρωπαϊκό χρήμα, και τα διόδια μπορείς να τα δεις στις περικοπές των μισθών όλων των πολιτών και στη γενικότερη ύφεση που ζούμε τώρα... μάλλον τα ακριβότερα διόδια που πληρώσαμε ποτέ για δρόμο... :D:D:D

Επίσης, θα λειτουργήσουν ηλεκτρονικά διόδια στην Εγνατία. Άρα ούτε είχε, ούτε έχει, αλλά θα έχει, και μάλιστα ουκ αμελητέα, στα 2.8 ευρώ.
 
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

ΠΕΡΑΣΑ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ. ΚΑΤ ΟΥΣΙΑΝ ΗΜΙΤΕΛΕΣ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΟΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΦΘΑΡΕΙ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. ΗΔΗ ΠΕΡΑΣΑ ΣΕ 2 ΠΑΡΑΚΑΜΠΣΕΙΣ ΕΞΩ ΑΠ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ.
 
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

ΠΕΡΑΣΑ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ. ΚΑΤ ΟΥΣΙΑΝ ΗΜΙΤΕΛΕΣ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΟΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΦΘΑΡΕΙ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. ΗΔΗ ΠΕΡΑΣΑ ΣΕ 2 ΠΑΡΑΚΑΜΠΣΕΙΣ ΕΞΩ ΑΠ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ.


Έχουν γίνει εκπληκτικά έργα στην Εγνατία, καινοτομίες παγκοσμίως. Μιλάμε για το σημαντικότερο έργο που γινόταν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, με απίστευτες τεχνικές προκλήσεις. Φθορές μπορεί να υπάρχουν και κακοτεχνίες, όπως και κάποια ανομοιογένεια αφού μιλάμε για τεράστιο έργο που έγινε σε πολλές φάσεις.

Το θέμα είναι ότι πολύ δύσκολα θα ξαναβρέξει έτσι χρήμα από την Ευρώπη ώστε να γίνονται τέτοια έργα απ'το Δημόσιο.
 
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Και βέβαια, μην ξεχνάμε ότι όλο αυτό το ευρωπαϊκό χρήμα στην Εγνατία έπεσε επειδή ήταν ένας δρόμος - άξονας που ενώνει την Ευρώπη με την Ανατολή, όχι επειδή μας λυπήθηκαν σαν Ελλαδίτσα.
 
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Gordonas έχω διαφορετική γνώμη για τα διόδια στην Ισπανία. Π.χ. από Μαδρίτη σε Λα Κορούνια στοιχίζει 10,20 και μιλούμε για 602 χλμ. Στην Ανδαλουσία σχεδόν δεν υπάρχουν διόδια, το ίδιο και σε πολλούς νέους αυτοκινητόδρομους, π.χ. από Μαδρίτη για Σαλαμάνκα. Μόνο στην περιοχή της Βαρκελώνης τα διόδια είναι υψηλά.

Μιλάς για τον Α6 και πράγματι είναι όπως τα λες. Ας δούμε κάποια άλλα παραδείγματα από την Ισπανία:

Α66 - Leon-Oviado => 128km - 10,60 euro
A12 - Leon-Astorga => 54km - 4,45 euro
Α68 - Zaragoza-Miranda de Ebro => 243km - 17,65 euro
A8 - Bilbao-Irun => 118km - 8,59euro

Επειδή βαριέμαι να το κάνω για όλους τους Ισπανικούς δρόμους πάρε ένα link με τα διόδια σε όλη την Ευρώπη:
http://www.theaa.com/allaboutcars/overseas/european_tolls_select.jsp

Μετά πήγαινε και στο ViaMichelin να δεις τις αποστάσεις.
 
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Και προφανές παράδειγμα είναι η Εγνατία Οδός. Ούτε είχε ούτε έχει διόδια. Και είναι ο μοναδικός δρόμος στην Ελλάδα που ολοκληρώθηκε.

Ίσως λοιπόν να μην παρατηρείς και πολύ προσεκτικά γιατί σου ξέφυγε ο μεγαλύτερος δρόμος στην Ελλάδα (670 χλμ) και ο μοναδικός που έχει περατωθεί.

Οπότε, αυτά που λες δεν είναι "μια πραγματικότητα". Είναι η διεφθαρμένη πραγματικότητα που μας πλασάρουν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί μας για να μας τα παίρνουν μέσω των εταιριών τους.

Μιλάς για τον δρόμο που χρωστάει σε όποιον μιλάει Ελληνικά? Μπράβο γιατί έφερες το ΤΕΛΕΙΟ παράδειγμα. Πάρε μερικά link με την ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΗ Εγνατία, που εκτός των άλλων, ελλείψη χρημάτων δεν έχει ΚΑΜΙΑ ουσιαστική συντήρηση, καμία οδική βοήθεια και σταθμό εξυπερέτησης.

Ελευθεροτυπία - "Τα χρέη της Εγνατίας Οδού"
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=193000

"Εξώδικο για τα χρέη της Εγνατίας Οδού"
http://www.slap.gr/epikairotita/koinonia/exodiko-gia-ta-xrei-tis-egnantias-odou/

Μόνο 950.000.000 ευρώ χρωστάει η "επιτυχημένη" ΕΓΝΑΤΙΑ. Ψιλοπράγματα...

Τώρα που θα φυτρώνουν τα διόδια σαν ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ για να μπορέσει να πληρωθεί κιόλας θα πέσει ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ...
 
Last edited:
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

ΕΤΣΙ. ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΦΥΤΡΩΣΕΙ ΧΟΡΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ!
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ.
ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΠΗ ΣΗΜΑΝΣΗ.

ΚΑΠΟΙΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙ!!!!!!
 
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

ΕΤΣΙ. ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΦΥΤΡΩΣΕΙ ΧΟΡΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ!
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ.
ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΠΗ ΣΗΜΑΝΣΗ.

ΚΑΠΟΙΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙ!!!!!!

Κατασκευαστικά η ΕΓΝΑΤΙΑ ειδικά στα ορεινά κομμάτια είναι ΑΡΙΣΤΗ. Αν δεν έχεις λεφτά όμως να την συντηρήσεις σε μερικά χρόνια, όχι πολλά, θα γίνει ΧΡΕΠΙ.

Οι δρόμοι όπως και ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ άλλη κατασκευή, δεν έχουν κόστος μόνο να φτιαχτούν. Κοστίζει και η συντήρηση.

Τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, οι μηχανές ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΦΘΟΡΕΣ. Το ίδιο συμβαίνει και με τον καιρό. Από που θα βρεθούν τα χρήματα για την συντήρηση των δρόμων? Από το πουθενά? Δεν είναι λίγα λεφτά.

Σταθμοί εξυπηρέτησεις, οχήματα εξυπηρέτησεις, υπάλληλοι...

Η ΕΓΝΑΤΙΑ διαλύεται γιατί την ξεχάσαμε. Εντάξει μερικά κομμάτια μπορεί να δόθηκαν και μερικούς μήνες νωρίτερα. Δεν είναι εκεί το μεγάλο πρόβλημα όμως. Η συντήρηση είναι.
 
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Για να συνοψίσουμε. Είναι αυτονόητο και για παιδιά Δημοτικού ότι οι δρόμοι χρειάζονται λεφτά για να κατασκευαστούν και να συντηρηθούν. Τα λεφτά αυτά μπορούν να προκύψουν με δύο τρόπους:

1. Διόδια.

2. Φόροι (κυκλοφορίας, καυσίμων, εισοδήματος).

Σε τελική ανάλυση, οι πολίτες της χώρας πληρώνουν το οδικό δίκτυο.

Το ποιος τρόπος είναι ο πιο δίκαιος, έχει πολλές παραμέτρους. Νομίζω, ότι για πολλούς λόγους, τα διόδια είναι το πιο άδικο μέτρο, γιατί κάποιοι τυχαίνει να ζουν κοντά στα διόδια και να πρέπει μετακινούνται. Ναι βέβαια, η μία λογική λέει ότι φθείρουν τον συγκεκριμένο δρόμο, οπότε καλώς πληρώνουν. Όμως τα φορτηγά που πάνε από παράδρομους φθείρουν τις εναλλακτικές διαδρομές και αυτές θα πρέπει να τις πληρώσει το κράτος. Και όποιος μετακινείται όλο και κάποιο δρόμο φθείρει και άρα η φθορά που προκαλούμε είναι ανάλογη με τα χιλιόμετρα: ο φόρος βενζίνης που πληρώνουμε είναι και αυτός ανάλογα με τα χιλιόμετρα, και αρκεί.

Άλλωστε, με μια άλλη λογική ο μόνος δίκαιος φόρος είναι ο φόρος εισοδήματος, ώστε να συνεισφέρει κανείς στα δημόσια αγαθά ανάλογα με τον πλούτο που κατέχει. Με τα διόδια δεν συμβαίνει αυτό, ας πούμε οι πλούσιοι κινούνται με αεροπλάνο, οπότε δεν πληρώνουν διόδια.

Όμως σε τελική ανάλυση δεν νομίζω ότι όσοι παίρνουν τις αποφάσεις νοιάζονται για το δίκαιο. Απλώς νοιάζονται να είναι εξασφαλισμένο ότι τα λεφτά θα πάνε στην κατάλληλη τσέπη.

Τέλος, εγώ ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας απλός πολίτης να υποστηρίζει τα διόδια στους Ελληνικούς δρόμους. Για να ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες του; Δεν εξετάζω το κόστος, μου αρκεί ότι πρέπει κανείς να σταματάει κάθε λίγο και λιγάκι, και σε περιόδους εορτών γίνονται τεράστια μποτιλιαρίσματα. Αυτό δεν είναι πρόβλημα για όσους δεν ταξιδεύουν καθόλου. Πιθανότατα αυτοί να είναι πολύ ευχαριστημένοι που γλυτώνουν κάποια ψιλά ... και όσοι ταλαιπωρούνται ας πάνε να ξυριστούν...
 
Last edited:
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Τέλος, εγώ ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας απλός πολίτης να υποστηρίζει τα διόδια στους Ελληνικούς δρόμους. Για να ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες του; Δεν εξετάζω το κόστος, μου αρκεί ότι πρέπει κανείς να σταματάει κάθε λίγο και λιγάκι, και σε περιόδους εορτών γίνονται τεράστια μποτιλιαρίσματα. Αυτό δεν είναι πρόβλημα για όσους δεν ταξιδεύουν καθόλου. Πιθανότατα αυτοί να είναι πολύ ευχαριστημένοι που γλυτώνουν κάποια ψιλά ... και όσοι ταλαιπωρούνται ας πάνε να ξυριστούν...

Νίκο αν μου υποδείξεις έναν τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε εγώ κι εσύ να απολαμβάνουμε το οδικό δίκτυο που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή κατά πλειοψηφία με συνεκμετάλλευση από Κοινοπραξίες, τότε φυσικά είμαι κατά της επιβολής διοδίων.

Φιλοσοφικά ναι, το κράτος και οφέιλει και μπορεί να κατασκευάζει και να συντηρεί το δίκτυο από τα λεφτά που του σκάμε ως φορολογούμενοι. Πρακτικά δες ότι δεν το κάνει. Ακόμα κι η Εγνατία που έφερες ως παράδειγμα, είναι έργο που προχώρησε και σχεδόν τελείωσε επειδή ήταν από ευρωπαϊκά κονδύλια και σε προτεραιότητα επειδή είναι ευρωπαϊκός άξονας και πίεζαν για τα χρονοδιαγράμματα άλλοι. Καλώς; Προφανώς όχι. Κάκιστα. Όμως ποια είναι η λύση, πέραν του να περιμένουμε κάποιον ικανότερο πολιτικό (άρα μια ικανότερη κοινωνία για να τον ψηφίσει)?
 
Απάντηση: Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, οι μηχανές ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΦΘΟΡΕΣ. Το ίδιο συμβαίνει και με τον καιρό. Από που θα βρεθούν τα χρήματα για την συντήρηση των δρόμων? Από το πουθενά? Δεν είναι λίγα λεφτά.

Από τα τέλη και τους φόρους που πληρώνουν τα αυτοκίνητα. Φόροι στην βενζίνη/πετρέλαιο, τέλη κυκλοφορίας, ειδική εισφορά κατά την αγορά ενός οχήματος. Θεωρείς ότι είναι λίγα όλα αυτά, ή μήπως δεν πρέπει να υπάρχει ανταποδοτικότητα;
 
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Βλέπω ακολουθείς την τακτική του αείμνηστου Ευάγγελου Γιαννόπουλου που όταν είχε αντίθετη άποψη κάποιος συνομιλιτής του άρχιζε προσωπική επίθεση εναντίον του, άσχετη με το θέμα, προκειμένου να τον απαξιώση. Έλεγε για τον πατέρα του, τον παππού του, την δουλειά του...Γνωστή τακτική αποπροσανατολισμού.

Όχι δεν έχω σχέση με καμία εταιρία. Έχω όμως μεγάλη σχέση με την λογική. Είμαι σε παρεμφερή κλάδο καθώς αντιπροσωπεύω υλικά οικοδομών αλλά δυστυχώς για εμένα όχι σε τεχνικές εταιρίες. Οπότε άνθρακες ο θησαυρός.

Αν θέλεις για να σε πείσω να σου στείλω μια υπεύθυνη δήλωση μου που να πιστοποιεί τα παραπάνω για πάσα χρήση.

Διαφορετικά μπορείς να έρθεις στην Τρίπολη ή στην Αθήνα να με δεις στην δουλειά μου.

Λίγη ντροπή...


δεν έχω σκοπό να προκαλέσω σύγκρουση, αν δίνω τέτοια εντύπωση καλύτερα θα ήταν να ξαναγυρίσω στη σιωπή μου.

απλώς μου κάνει εντύπωση κάποιος που δέχεται ως σωστή την πολιτική των εταιριών που τώρα αρνούνται τη χλμ. χρέωση ενώ πριν 2 ή 3 χρόνια την είχαν εξαγγείλει με πολλές φανφάρες. Γι αυτό και ρώτησα, αν θίχθηκες ζητώ συγνώμη, αλλά και πάλι μου φαίνεται δύσκολο κάποιος ναδέχεται ως απολύτως σωστή τη συνολική πολιτική τους.

προσωπικά δεν είμαι εναντίον των διοδίων και των εταιρειών κατασκευής και είπραξης, το έγραψα και παραπάνω. Είμαι εναντίον των πρακτικών είπραξης που δεν έχουν καμιά σχέση με τα όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Και μόνο το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα e-pass λέει πολλά.