Διόρθωση τετρ. μέτρων ακινήτων γιά δήλωση σε Δήμους.

spageo

Supreme Member
7 May 2007
3,472
Καρέας
Με την ευκαιρία έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας https://tetragonika.govapp.gr/ γιά τη διόρθωση των επιφανειών των ακινήτων, των οποίων τα δημοτικά κλπ τέλη πληρώνονται μέσω λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος σε ΟΤΑ ανοίγω το νήμα γιά την αμοιβαία αλληλοενημέρωση των μελών.
Με την ευκαιρία να παρατηρήσω ότι στην πλατφόρμα μπαίνουμε με κωδικούς Taxis ατομικά (όχι "οικογενειακά" όπως στη δήλωση) άρα απαιτούνται χωριστοί κωδικοί γιά τη "σύζυγο".
...Επειδή στη δήλωση αναφέρονται "ηλεκτροδοτούμενοι" και "μή ηλεκτροδοτούμενοι" χώροι θα παρακαλούσα τους νομικούς ή τους τυχόν εργαζόμενους σε ΟΤΑ, που είναι μέλη του AVClub να βοηθήσουν!
..Οι οδηγίες της πλατφόρμας, κατά την άποψή μου δεν είναι τόσο διαφωτιστικές και χρειάζονται διευκρινήσεις.

Είναι γιά δήλωση των τ.μ. που προέκυψαν μετά από "νομιμοποιήσεις" ημιυπαιθρίων κλπ. τακτοποιήσεις αυθαιρεσιών...ή αυτά που "ξεχάσαμε"......

και γιατί δεν τα παίρνουν κατ ευθείαν οι Δήμοι από το Ε9 ή το κτηματολόγιο να ησυχάσουμε?

Άμα ξέρανε κι' αυτοί τι θέλουν και πώς θα το κάνουν, θα ήταν απλό. Το θέμα είναι ποιές επιφάνειες εμπίπτουν σε δημοτικά τέλη και ποιές σε ΤΑΠ. Είναι ίδιες ή όχι;
....Ας δούμε ένα "απλό" παράδειγμα: ένας Καρδιτσιώτης, που πηγαινοέρχεται γιά δουλειές στην Αθήνα αγοράζει μιά θέση στάθμευσης σε μιά πολυκατοικία. Η θέση αυτή δεν αποτελεί ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, άρα είναι αδύνατη η πληρωμή Δ.Τ. ή ΤΑΠ μέσω λογαριασμού ηλεκτρικού. Τί γίνεται λοιπόν αν η θέση αυτή υπάγεται σε αυτά τα τέλη.....; Μήπως θα προσθέσει τα τ.μ. της θέσης στο διαμέρισμα, που έχει στην Καρδίτσα; Και πώς τα τέλη, αν οφείλονται θα καταλήγουν στο δήμο Αθηναίων....;

Η θέση στάθμευσης σαν μη ηλεκτροδοτούμενη,δεν έχει δημοτικά τέλη,έχει όμως ΤΑΠ,άρα θα πρέπει να δηλωθεί στο Ε9 σαν ακίνητη περιουσία του Καρδιτσιώτη.

Re: Απάντηση: Διόρθωση τετρ. μέτρων ακινήτων γιά δήλωση σε Δήμους.

Η θέση στάθμευσης σαν μη ηλεκτροδοτούμενη,δεν έχει δημοτικά τέλη,έχει όμως ΤΑΠ,άρα θα πρέπει να δηλωθεί στο Ε9 σαν ακίνητη περιουσία του Καρδιτσιώτη.

Δηλαδή η πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας εταιρεία (πχ ΔΕΗ) γιά το σπίτι στην Καρδίτσα θα εισπράττει εκτός απ' τα Δ.Τέλη και ΤΑΠ του δήμου Καρδίτσας και ένα "κομμάτι" ΤΑΠ, που θα αποδίδει στον δήμο Αθηναίων; Ή μήπως οι δήμοι - λέμε τώρα - θα οργανώσουν εισπρακτικά τμήματα και θα διαχειρίζονται τα των ΔΤ & ΤΑΠ μόνοι τους;
...Να πούμε ότι μη (επισήμως) ηλεκτροδοτούμενοι χώροι είναι και οι αποθήκες, άλλο αν έχουν μιά λαμπίτσα, που παίρνει ρεύμα απ' τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας. Έτσι δεν είναι;
Πάντα μιλάμε γιά ιδιοκτησίες, που έχουν δηλωθεί στο Ε9, φυσικά. Αλλά το Ε9 αφορά την ΔΟΥ και όχι τον Δήμο.

Για το παράδειγμα με την θέση στάθμευσης,αν αυτή είναι σε πυλωτη ή ανοιχτή.Για κλειστή,παρε το αυγό και κούρευτο.
"Το Υπουργείο Εσωτερικών υπέβαλε σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το θέμα λύθηκε με την με αριθ. 135/30.5.2017 γνωμοδότησή του, σύμφωνα με την οποία τα παραχωρηθέντα δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης ανοικτής θέσης στάθμευσης σε κοινόχρηστη και κοινόκτητη πιλοτή δεν υπόκεινται σε ΤΑΠ."
https://ecopress.gr/?p=19086

Εγώ απορώ ΓΙΑΤΙ πρέπει να τα δηλώσει ο καθένας.
Οι δηλώσεις τακτοποίησης των αυθαιρέτων έγιναν στο κράτος. Άρα τα στοιχεία τα έχει, και θα μπορούσε να διορθωθεί και το Ε9 και το ΤΑΠ και το κτηματολόγιο μηχανογραφικά. Αυτό δείχνει πόσο πίσω είματε ακόμα...
Αλλά σκέψου ότι μου ήρθε πρόστιμο από την εφορεία που έλεγε ότι θα αναρτηθεί στο TAXIS σε έναν μήνα και έπρεπε να το πληρώσω σε άλλον ένα για να μην έχω πρόστιμο. Δύο μήνες μετά ακόμα δεν έχει γίνει η ανάρτηση!

και γιατί δεν τα παίρνουν κατ ευθείαν οι Δήμοι από το Ε9 ή το κτηματολόγιο να ησυχάσουμε?

Εγώ απορώ ΓΙΑΤΙ πρέπει να τα δηλώσει ο καθένας.
Οι δηλώσεις τακτοποίησης των αυθαιρέτων έγιναν στο κράτος. Άρα τα στοιχεία τα έχει, και θα μπορούσε να διορθωθεί και το Ε9 και το ΤΑΠ και το κτηματολόγιο μηχανογραφικά. Αυτό δείχνει πόσο πίσω είματε ακόμα...
Αλλά σκέψου ότι μου ήρθε πρόστιμο από την εφορεία που έλεγε ότι θα αναρτηθεί στο TAXIS σε έναν μήνα και έπρεπε να το πληρώσω σε άλλον ένα για να μην έχω πρόστιμο. Δύο μήνες μετά ακόμα δεν έχει γίνει η ανάρτηση!

ακριβώς αυτό

Μου έχουν πει ότι στην Φινλανδία δεν υποβάλεις φορολογική δήλωση. Σου έρχεται έτοιμη από την εφορία για να πληρώσεις. Μόνο αν διαφωνείς έχεις υποχρέωση να πας να δηλώσεις τα δικά σου στοιχεία.

Το πρόβλημα είναι τελικά ότι το Ελληνικό κράτος είναι ελάχιστα ικανό να ενεργήσει αυτόματα. Έτσι μεταθέτει ευθύνες στους "υπηκόους" του: γιά την προκείμενη "τακτοποίηση" υπάρχει προθεσμία μέχρι 31/3/2020 και μάλιστα με "οδηγίες" (δεν ξέρω αν μπήκε κανείς σας στην εφαρμογή) τελείως "φλού" κυριολεκτικά! Δεν διαβάζονται....

Εννοείται ότι πάντοτε μιλάμε γιά κλειστούς χώρους στάθμευσης με ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό τίτλο, δηλωμένους και στο κτηματολόγιο, όχι γιά "δικαιώματα" στάθμευσης σε πιλοτές κλπ.

Μια ερώτηση μιας που αναφέρθηκε περί κτηματολογίου. Τώρα με την ευκαιρία της τακτοποίησης των τετραγωνικών για τον Ταπ και τα ΔΤ είχα επικοινωνήσει και με το κτηματολόγιο ώστε να δηλώσω την τακτοποίηση του ημιυπαιθριου που είχα κάνει (12 τμ). Ο υπάλληλος στο γραφείο Σπατών που μίλησα (τηλεφωνικά) μου είπε ότι δεν δηλώνονται. Αλλού είχα διαβάσει ότι πρέπει και εκεί να δηλωθούν. Τι ισχύει; Στο κτηματολόγιο δεν δηλώνεται ο ημιυπαιθριος?

Στο κτηματολόγιο δεν υπάρχει υποχρέωση. Στο Ε9 όμως ναι.
Μη ρωτάς το γιατί.

Απάντηση: Re: Διόρθωση τετρ. μέτρων ακινήτων γιά δήλωση σε Δήμους.

Στο κτηματολόγιο δεν υπάρχει υποχρέωση. Στο Ε9 όμως ναι.
Μη ρωτάς το γιατί.
Αρχικά σε ευχαριστω για την απάντηση σου. Στο Ε9 είναι σωστά τα τετραγωνικά. Γιατί όμως στην αναζήτηση που έχω κάνει διαδικτυακά αναφέρουν ότι και στο κτηματολόγιο πρέπει μετά την τακτοποίηση να δηλωθεί; Συμπληρώνοντας μια αίτηση διορθωσης αναφέρει. Μπας και έπεσα σε υπάλληλο ανενημέρωτο ή απλά σε κάθε κτηματολογικό γραφείο έχουν την δική τους αντιμετώπιση του θέματος μιας και οι ίδιοι οι υμιυπαίθριοι, από την φύση τους έχουν καθεστώς ημινομιμότητας;

Η δική μου θεωρητική απάντηση (άποψη) και ως μηχανικός μετά από χρόνια συγκέντρωσης εμπειρίας είναι ότι στο κτηματολόγιο περνάνε μόνο τα στοιχεία των τίτλων ιδιοκτησίας και τίποτα περισσότερο.
Να προσθέσω εδώ ότι ο τίτλος ιδιοκτησίας είναι το Α και το Ω. Απλά δεν είναι κάπου συγκεντρωμένοι και άμεσα προσβάσιμοι. Αυτό κάνει το κτηματολόγιο.
Στον τίτλο ιδιοκτησίας δεν μπορεί να γραφτεί ότι έχεις 10 τετραγωνικά από κλείσιμο αυθαιρέτου που κανονικά πρέπει να γκρεμιστεί, αλλά χαριστικά για να μαζέψουν λίγα φράγκα κλείσαμε το μάτι στο σύνταγμα και δεν θα γκρεμιστεί για κάποια χρόνια.
Ο τίτλος λέει αγόρασες 100 τετραγωνικά, 100 έχεις.

Όλα τα άλλα γίνανε για φορολογικούς και οικονομικούς λόγους.
Και φυσικά εκτός από τη φορολογία μπαίνει μέσα και το ελληνικό αλλαλούμ.
Με την πρώτη νομοθέτηση για τους ημιυπαίθριους ειπώθηκε ότι κανείς δεν θα φορολογηθεί. Επίσης θα ήταν για 40 χρόνια εξαιρετέα από κατεδάφιση. Στην πορεία κατάλαβαν ότι υπήρχαν περιπτώσεις που δεν είχαν καλυφθεί. Δηλαδή άλλοι τύποι αυθαιρέτων. Με τον επόμενο νόμο τα συμπεριέλαβαν αλλά...η εξαίρεση έγινε για 30 χρόνια. Κάπου εκεί μπήκε η υποχρέωση να δηλώνονται στο Ε9 αλλά δεν θα πλήρωναν δημοτικά τέλη.
Στην πορεία ήρθε νέος νόμος που απαιτούσε όλα να μπουν σε ηλεκτρονικό σύστημα.
Σιγά σιγά όσο τα πράγματα μπαίνουν σε άμεση πρόσβαση, αρχίζει το ...πρεσινγκ.
Τώρα ...να και τα δημοτικά τέλη.

Είναι λίγο δύσκολο να το συλλάβει κανείς, αλλά μέσα στο ελληνικό πλαίσιο μια χαρά.

(και τα γούστα θα έρθουν το 2043 και 2053 που θα λήξουν οι εξαιρέσεις από κατεδάφιση. Αν ζούμε)

Εκείνο, που αντιλαμβάνομαι εγώ, αν υπάρχει νομικά αντίθετη άποψη ας κατατεθεί, είναι ότι στο κτηματολόγιο τα πάντα τεκμηριώνονται με τίτλους (συμβόλαια, μεταγραφές κλπ). Επομένως αν έγινε "τακτοποίηση" παράνομα κλεισμένου ημιυπαίθριου στην πολεοδομία και πληρώθηκε το σχετικό πρόστιμο, αυτό δεν σημαίνει ότι επήλθε, αυτόματα, διόρθωση της περιγραφής στο αρχικό συμβόλαιο και ότι προστέθηκαν τα τ.μ. που "τακτοποιήθηκαν". Γιά το πώς υλοποιείται η τακτοποίηση αυτή στους τίτλους ας ακουστεί η άποψη κάποιου νομικού.

Με κάλυψε και ο supersonic παραπάνω.

Εκείνο, που αντιλαμβάνομαι εγώ, αν υπάρχει νομικά αντίθετη άποψη ας κατατεθεί, είναι ότι στο κτηματολόγιο τα πάντα τεκμηριώνονται με τίτλους (συμβόλαια, μεταγραφές κλπ). Επομένως αν έγινε "τακτοποίηση" παράνομα κλεισμένου ημιυπαίθριου στην πολεοδομία και πληρώθηκε το σχετικό πρόστιμο, αυτό δεν σημαίνει ότι επήλθε, αυτόματα, διόρθωση της περιγραφής στο αρχικό συμβόλαιο και ότι προστέθηκαν τα τ.μ. που "τακτοποιήθηκαν". Γιά το πώς υλοποιείται η τακτοποίηση αυτή στους τίτλους ας ακουστεί η άποψη κάποιου νομικού.

έτσι είναι.
Δεν υλοποιείται ως ιδιοκτησία.
Εξαιρείται από κατεδάφιση, (αν και είναι κατεδαφιστέο) με το αντίτιμο ενός τέλους "διατήρησης"
Συνεπώς τα 100 μέτρα δεν γίνονται 110.
Φορολογικά γίνονται.
Και ενώ δεν θα υπήρχε ούτε φόρος ούτε δημοτικά τέλη όταν εξαγγέλθηκαν, ....νάτα.
Ανατρέξτε στους νόμους και τις εγγυκλίους. Το λενε ξεκάθαρα.
Απλά...ξεχάστηκαν, πρώτα από τους κυβερνώντες και μετά από τους δημοσιογράφους

Με την πρώτη νομοθέτηση για τους ημιυπαίθριους ειπώθηκε ότι κανείς δεν θα φορολογηθεί. Επίσης θα ήταν για 40 χρόνια εξαιρετέα από κατεδάφιση. Στην πορεία κατάλαβαν ότι υπήρχαν περιπτώσεις που δεν είχαν καλυφθεί. Δηλαδή άλλοι τύποι αυθαιρέτων. Με τον επόμενο νόμο τα συμπεριέλαβαν αλλά...η εξαίρεση έγινε για 30 χρόνια. Κάπου εκεί μπήκε η υποχρέωση να δηλώνονται στο Ε9 αλλά δεν θα πλήρωναν δημοτικά τέλη.
Στην πορεία ήρθε νέος νόμος που απαιτούσε όλα να μπουν σε ηλεκτρονικό σύστημα.
Σιγά σιγά όσο τα πράγματα μπαίνουν σε άμεση πρόσβαση, αρχίζει το ...πρεσινγκ.
Τώρα ...να και τα δημοτικά τέλη.

Ετσι είναι ακριβώς. Θυμάμαι την Μπιρμπίλη που έλεγε ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως άλλη επιβάρυνση πέραν του προστίμου ή τέλους διατήρησης (όπως θέλετε πείτε το).

Ομως..

Πριν την κρίση κ σαφώς πριν τις τακτοποιήσεις πήγα να πάρω ένα χαρτί από το δήμο ότι δεν χρωστάω και μου είπαν ότι κανονικά τώρα που πήγα θα έπρεπε να μου βάλουν να πληρώσω δημοτικά τέλη πενταετία πίσω για τον ήμιυπαίθριο κ μετά να μου δώσουν βεβαίωση αλλά δεν το κάνουν σε κανέναν.

Φίλος μηχανικός που είχε πάει σε σεμινάριο για το κτηματολόγιο που θα άρχιζε στην περιοχή του, τους είπαν αυτό ακριβώς, πως -καλύτερα- να δηλώνουμε ότι λέει ο τίτλος και να μην μπλέκουμε με άλλα. Αυτή είναι η γραμμή προφανώς.
(Προσωπικά συμφωνώ μια που ποτέ δεν κατάλαβα την "τακτοποίηση". Σε ένα ιδανικό κόσμο αφού έφτασε εκεί το πράγμα έπρεπε να νομιμοποιηθούν ή να κατεδαφιστούν και να υπάρχουν καθαροί τίτλοι.)