Διόρθωση τετρ. μέτρων ακινήτων γιά δήλωση σε Δήμους.

η τακτοποίηση ήταν μια μπούρδα απλά για να μαζέψουν λεφτά,

δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, αλλά αντιθέτως δημιούργησε νέα

και το κυριότερο επιβράβευσε τους απατεώνες που πουλούσανε τμ ημιϋπάιθριου σε τιμές τμ κατοικίας

παράδειγμα
στην πολυκατοικία μας, ο κατασκευαστής πούλησε τα διαμερίσματα με ημιϋπαίθριο σαν κανονικά,
κράτησε ένα πάρκινγκ στο ισόγειο
εμείς και πληρώσαμε σε κανονική τιμή το ημιϋπαίθριο, και ξαναπληρώσαμε για τακτοποίηση (και ξανά πάλι μου ήρθε ένα χαρτί που κάτι έπρεπε να ξανακάνω, δε θυμάαμι ακριβώς)

και ο έξυπνος κατασκευαστής, έκανε το πάρκινγκ διαμερισματάκι,
το οποίο νοικιάζει,

δημιουργώντας νέα προβλήματα στους άλλους αφού δεν προβλεπότανε εξαρχής σε κατανομή κοινοχρήστων, θέρμανση κλπ
και επίσης αλλάξανε τα δεδομένα και για όσους μένουν τριγύρω

Η κατάσταση την δεκαετία του 2000 σε αυτό το θέμα είχε ξεφύγει εντελώς.
Το πρόβλημα είναι πολυαραγοντικό και έχει βάθος στο χρόνο. Σε ένα ποσοστό φταίμε και εμείς που θέλαμε και τα πολλά με μαμουνιές (γιατί δλδ στην οικοδομή που είμαι του 2005 ο εργολάβος δεν τα έκανε αυτά όταν άλλοι πουλούσαν σπίτια που τα στα χαρτιά ήταν τα μισά, ας μην τα αγόραζαν, αλλά να μου πεις μπορούσες και να βρεις κάτι σωστό? ο δικός μας ήταν η εξαίρεση και κάπως ρομαντικός μάλλον)

Αλλά και από την άλλη δεν μπορεί να αφήνεις πράγματα για 40 χρόνια, να μεγαλώνουν στα παράνομα γενεές και ξαφνικά να τους πεις τώρα τα γκρεμίζω. Αυτά ναι πρέπει να ρυθμιστούν αφού τα άφησε η πολιτεία στις δεκαετίες, αλλά από ένα σημείο και μετά να μπει επιτέλους μια γραμμή και να τελειώνει το θέμα, όχι με τέτοιες μλκς σαν την "τακτοποίηση".

Μα δεν θα γκρεμίσουν τιποτα. Σε 40 χρονια θα ξεπληρώσουν τα παιδια μας για να μπορεσουν να τα μεταβιβασουν στα δικα τους παιδια

Sorry ίσως δεν το είπα καλά. Εννοούσα τις γενεές που μεγάλωσαν σε παράνομα έως τώρα που χτίστηκαν το 50-60-70. Αυτά αφού έμειναν έτσι τόσα χρόνια κάτι πρέπει να γίνει να νομιμοποιηθούν μια και καλή με κάποιο τρόπο το δυνατόν δίκαιο.

Όμως έστω και τώρα, για τα από εδώ και μετά μιλάω, πρέπει να τελειώνει αυτό. Να μην υπάρξουν ξανά μέτρα τύπου νομιμοποιήσεων κτλ. Να είναι κάτι ή νόμιμο και να υφίσταται ή παράνομο και να πέφτει.

Η κατάσταση την δεκαετία του 2000 σε αυτό το θέμα είχε ξεφύγει εντελώς.
Το πρόβλημα είναι πολυαραγοντικό και έχει βάθος στο χρόνο. Σε ένα ποσοστό φταίμε και εμείς που θέλαμε και τα πολλά με μαμουνιές (γιατί δλδ στην οικοδομή που είμαι του 2005 ο εργολάβος δεν τα έκανε αυτά όταν άλλοι πουλούσαν σπίτια που τα στα χαρτιά ήταν τα μισά, ας μην τα αγόραζαν, αλλά να μου πεις μπορούσες και να βρεις κάτι σωστό? ο δικός μας ήταν η εξαίρεση και κάπως ρομαντικός μάλλον)

Αλλά και από την άλλη δεν μπορεί να αφήνεις πράγματα για 40 χρόνια, να μεγαλώνουν στα παράνομα γενεές και ξαφνικά να τους πεις τώρα τα γκρεμίζω. Αυτά ναι πρέπει να ρυθμιστούν αφού τα άφησε η πολιτεία στις δεκαετίες, αλλά από ένα σημείο και μετά να μπει επιτέλους μια γραμμή και να τελειώνει το θέμα, όχι με τέτοιες μλκς σαν την "τακτοποίηση".

Sorry ίσως δεν το είπα καλά. Εννοούσα τις γενεές που μεγάλωσαν σε παράνομα έως τώρα που χτίστηκαν το 50-60-70. Αυτά αφού έμειναν έτσι τόσα χρόνια κάτι πρέπει να γίνει να νομιμοποιηθούν μια και καλή με κάποιο τρόπο το δυνατόν δίκαιο.

Όμως έστω και τώρα, για τα από εδώ και μετά μιλάω, πρέπει να τελειώνει αυτό. Να μην υπάρξουν ξανά μέτρα τύπου νομιμοποιήσεων κτλ. Να είναι κάτι ή νόμιμο και να υφίσταται ή παράνομο και να πέφτει.

συμφωνώ μαζί σου,
προφανώς δεν μπορείς να γκρεμίσεις δεκάδες χιλιάδες σπίτια, νόμιμα, με ασυμφωνία στα τ.μ ή στη χρήση

και σίγουρα υπήρχαν εξαιρέσεις, όταν πριν από 20 χρόνια έψαχνα για αγορά διαμερίσματος, στα 50 περίπου που είχα δει, μόνο 2 δεν είχαν ημιϋπαίθριο

αλλά το θέμα μας είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση να βρεθεί μια λύση, απλά νόμοι για να πληρώνουμε το κεφαλικό φόρο και να βγάζουν και μερικοί μηχανικοί λεφτά*
και το μπάχαλο συνεχίζεται

και όταν μιλάμε για λύσεις, καταλαβαίνω ότι οι λύσεις μπορούν να πονάνε προσωρινά,
πχ μπορεί να σήμαινε ότι θα άνοιγα το δωμάτιό μου που προοριζότανε για ημιϋπαίθριο (και το οποίο το παρέλαβα κλειστό, το σπίτι ήταν μτχ)
αλλά χαλάλι άμα ήτανε να μπει τάξη
μια και για πάντα

Παιδιά, γιά να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, αν και δεν είναι το κύριο θέμα του νήματος, οι ημιυπαίθριοι χώροι εμφανίστηκαν στην "πιάτσα" με τον ΓΟΚ του 1985. Επομένως να μη συγχέουμε παλιότερες υπερβάσεις των δεκαετιών του '50, '60 και '70 με το θέμα αυτό. Τότε συνήθως ψιλοκλέβανε στην κάλυψη 5 εκ. από 'δώ 10 εκ. από 'κεί κλπ.

Μιλούσα με την ευκαιρία, γενικά για παραβάσεις δόμησης από την "αρχαιότητα" έως τώρα και πως πρέπει κάποια στιγμή το θέμα να λήξει. Παλιά επίσης, εκτός από το 5 εδώ και εκεί, έχουν χτιστεί και ολόκληροι οικισμοί.

Απάντηση: Re: Διόρθωση τετρ. μέτρων ακινήτων γιά δήλωση σε Δήμους.

Εκείνο, που αντιλαμβάνομαι εγώ, αν υπάρχει νομικά αντίθετη άποψη ας κατατεθεί, είναι ότι στο κτηματολόγιο τα πάντα τεκμηριώνονται με τίτλους (συμβόλαια, μεταγραφές κλπ). Επομένως αν έγινε "τακτοποίηση" παράνομα κλεισμένου ημιυπαίθριου στην πολεοδομία και πληρώθηκε το σχετικό πρόστιμο, αυτό δεν σημαίνει ότι επήλθε, αυτόματα, διόρθωση της περιγραφής στο αρχικό συμβόλαιο και ότι προστέθηκαν τα τ.μ. που "τακτοποιήθηκαν". Γιά το πώς υλοποιείται η τακτοποίηση αυτή στους τίτλους ας ακουστεί η άποψη κάποιου νομικού.

Με κάλυψε και ο supersonic παραπάνω.

Θα διορθωθεί στον επόμενο τίτλο όταν αυτός γίνει στο μέλλον ο οποιος θα λάβει υποχρεωτικά υπόψην την υπαγωγή αυθαιρέτου που έχει γίνει και εκεί θα δηλωθεί το συνολο των τετραγωνικών και στο κτηματολόγιο.

Για να γινει αυτό τώρα αμέσως μετά από μια υπαγωγή θα απαιτούσε διόρθωση του αρχικού συμβολαίου του τίτλου και νέα μεταγραφή του στο Κτηματολόγιο κάτι που νομικά δεν στέκει. Έτσι μένει ως εκρεμμοτητα για την επόμενη δικαιοπραξία.

Η μόνη έμμεση νομική παράκαμψη που γνωρίζω (ως ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ όχι ως νομικός) είναι με σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών να γίνει τροποίηση της οριζόντιας σύστασης όλης της πολυκατοικίας όχι ως προς τα χιλιοστά ιδιοκτησίας των διαμερισμάτων (αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν) αλλά ως προς τα χιλιοστά τους συμμετοχής στα κοινόχρηστα, ασανσέρ, θέρμανση κλπ. με βάση τα νέα εμβαδά των διαμερισμάτων (ή και νέα μελέτη θέρμανσης αν απαιτείται) που αναγκαστικά θα περιέχουν πλέον στον πίνακα ποσοστών και τα επιπλέον αυθαίρετα τετραγωνικά του κάθε διαμερίσματος. Αυτό σχεδόν ποτέ δεν γίνεται γιατί οι ιδιοκτητες δεν συμφωνούν να το κάνουν και μονομερή τροποίηση του κανονισμού πολυκατοικίας δεν γίνεται.

Βαδίζουμε σταδιακά προς την εφαρμογή μιας ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα των ακινήτων (υπάρχει κάποια χρόνια ως νόμος αλλά τώρα αρχίζει η εφαρμογή του). Σε αυτή αρχικά θα μπουν τα ακίνητα που θα μεταβιβαστούν και μελλοντικά όλα τα ακίνητα. Θα είναι μια κοινή βάση δεδομένων με ολα τα στοιχεία του ακινήτου και συνδεδεμένη και με το taxis και με το Κτηματολόγιο.

δεν γίνονται αυτά Κώστα.
Δεν μπορούν να γίνουν ούτε στην επόμενη δικαιοπραξία ούτε ποτέ.
Διότι είναι μια παράνομη πράξη που ο νόμος προβλέπει τιμωρία, δηλαδή πρόστιμο ανέγερσης και πρόστιμο διατήρησης εφ όσον δεν κατεδαφιστεί.
Ο νομοθέτης βρήκε το παραθυράκι της προσωρινής εξαίρεσης από την κατεδάφιση για κάποια χρόνια.
Με τον τρόπο αυτό δηλώνεις ότι είσαι παράνομος και σε βάζει στον πάγο, και φυσικά μέχρι μια ημερομηνία που είναι το 2011.
Μετά δεν ισχύει τίποτα. Δεν τακτοποιείται τίποτα, μένει εσαεί αυθαίρετο, και δεν τακτοποιείται και φυσικά ΔΕΝ μεταβιβάζεται. Τώρα το πότε θα κατεδαφιστεί είναι πάλι θέμα πολιτικής απόφασης γιατί κανείς δεν θα ξεκινήσει να γκρεμίσει χιλιάδες αυθαίρετους χώρους.
Συνεπώς ξανά στα 40 χρόνια πάλι θα πέσει ένα προστιμάκι με άλλο όνομα.

Απάντηση: Re: Διόρθωση τετρ. μέτρων ακινήτων γιά δήλωση σε Δήμους.

Δεν μιλώ για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5 που μένουν με εξαίρεση ως έχουν για 40 χρόνια, τα υπόλοιπα έως και την κατηγορία 4 από όσο ξέρω μπαίνουν κανονικά στα συμβόλαια και λογικά θα δηλώνονται και στο Κτηματολόγιο σε κάθε μελλοντική δικαιοπραξία. Και πάντα μιλάμε για τα αυθαίρετα πρϊν το 2011 που είχαν δικαίωμα υπαγωγής. Τα υπόλοιπα αυθαίρετα κατασκευασμένα μετά το 2011 πράγματι μένουν στον πάγο και σύμφωνα και με τις κυβερνητικές εξαγγελίες το ίδιο θα συμβαίνει και για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5 από τον Ιούνη και μετά αν δεν έχουν μπεί σε υπαγωγή ακόμη και αν βεβαιωθούν ότι είναι πρίν το 2011.

Αν σε ένα ακινητο που εχεις 100μ2 σπίτι, χτίσεις με νόμιμη άδεια άλλα 100μ2 προσθήκη στην ίδια κατοικία δεν έχεις την υποχρέωση να τη δηλώσεις στο Κτηματολόγιο. Ο πρώτος τίτλος είναι το αρχικό συμβόλαιο. Στον επόμενο τίτλο θα φανεί όπου θα γίνει νέα αποτύπωση με δήλωση μηχανικού και νέα σχέδια ότι τα μ2 αυτά δεν είναι αυθαίρετα αλλά με νόμιμη άδεια. Το συγκεκριμένο μου συνέβη γιαυτο το γράφω και έστειλα την πελάτισσα στο κτηματολογιο. Δεν την άφησαν να κάνει καμία διόρθωση. Το ίδιο γίνεται και με τα αυθαίρετα κατηγορίας 1-4 που έκαναν υπαγωγή με κάποιο νόμο αυθαιρέτων. Το γέλιο είναι άλλο, αν ελεγχθούν οι δηλώσεις αυθαιρέτων κάποια στιγμή από ελεγκτή δόμησης και βρεθούν τα άπειρα προβλήματα που υπάρχουν στις δηλώσεις. Εκεί είναι σίγουρο οτι θα υπάρξουν και προβλήματα ακυρότητας συμβολαίων.

Last edited:
δεν μιλάω για νομιμη άδεια.
Και στα περισσότερα από αυτά τα αυθαίρετα δεν χωρά νόμιμη άδεια.

Προφανώς με νεώτερη άδεια ή αναθεώρηση κάνεις πολλά πράγματα.
Όμως η αρχική ερώτηση πηγαίνει στο 99% των περιπτώσεων σε ημιυπαίθριους και αλλαγές χρήσεις πέρα από την αρχική άδεια και τον συντελεστή.

Αμ τα υπόγεια που έγιναν ισόγεια με αποτέλεσμα το ισόγειο να γίνει 1ος όροφος,ο 1ος να γίνει 2ος...;Oι θέσεις στάθμευσης που έγιναν κι αυτές σπίτια τόσο σε πολυκατοικίες όσο και μονοκατοικίες;
Ότι ήθελε έκανε ο καθένας για τουλάχιστον 20 χρόνια με έναυσμα τις μεταφορές συντελεστών.Μετά ξεκίνησαν οι "αλλαγές χρήσεις",οι "τρύπες" κ.α.
Kαι να θέλουν να τα γκρεμίσουν,δεν γκρεμίζονται.

Έχω υποβάλει στην πλατφόρμα από τις 5/3, διορθώσεις για 2 ακίνητα δικά μου και 2 της μητέρας μου και ακόμα είναι σε χαρακτηρισμό "έχει υποβληθεί". Ούτε καν "σε επεξεργασία". Να ανησυχώ;

Re: Απάντηση: Διόρθωση τετρ. μέτρων ακινήτων γιά δήλωση σε Δήμους.

Έχω υποβάλει στην πλατφόρμα από τις 5/3, διορθώσεις για 2 ακίνητα δικά μου και 2 της μητέρας μου και ακόμα είναι σε χαρακτηρισμό "έχει υποβληθεί". Ούτε καν "σε επεξεργασία". Να ανησυχώ;

...Μάλλον γιά το ανάποδο θα έπρεπε να ανησυχεί κανείς! Θα υπήρχε κάποιο "ζητηματάκι" αν είχε βρεθεί Δ.Υ. που θα είχε εργασθεί τις ημέρες της "καραντίνας" (...τάχα μου κατ' οίκον)...!!!

Η επεξεργασία των δηλώσεων αυτών γίνεται κεντρικά ή από τον κάθε δήμο; Μου κάνει εντυπώση ότι οι 4 διορθώσεις αφορούν 3 διαφορετικούς δήμους (δυο στην Αττική και μια στην Μεσσηνία) και δεν έχουν καμία εξέλιξη 75 ημέρες μετά. Είχα διαβάσει και ένα άρθρο την προηγούμενη βδομάδα ότι έχει προχωρήσει σε ποσοστό νομίζω πάνω από 40% η επεξεργασία και οι άλλες διαδικασιες, ενώ οι δικές μου είναι απλά στο "υποβλήθηκε". Λέω μην έκανα καμία λαλακία στην δήλωση, αν και μου φάνηκε αρκετά εύκολη η διαδικασία.

Η πλατφόρμα θα αλλάξει και θα συμπληρωθεί γιαυτα που δεν περιλαμβάνονταν αρχικά, ίσως περιμένουν να γίνει αυτό και να γίνει update και στις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί. Υπάρχει παράτα μέχρι τέλος Ιουνίου και νομίζω θα δοθει κιαλλη.

Πράγματι έχει συμπληρωθεί, απ' ότι διαβάζω, με την συμπερίληψη βοηθητικών χώρων (πχ αποθήκες & θέσεις στάθμευσης) που τυπικά γιά κάθε ιδιοκτήτη είναι μη ηλεκτροδοτούμενες, ενώ "φωτίζονται" από κοινόχρηστα "ρολόγια" και των οποίων οι επιφάνειες πιθανότατα έχουν συμπεριληφθεί στην ενιαία επιφάνεια των κοινοχρήστων χώρων της πολυκατοικίας.