Διπλές μπόρνες, τι νόημα έχουν;

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Αναρωτιέμαι γιατί βλέπω σε πολλά ηχεία δαπέδου να υπάρχουν διπλές μπόρνες. Εξυπηρετεί σε κάτι άλλο εκτός από την σύνδεση δύο διαφορετικών ενισχυτών ας πούμε; Για πείτε...

Εκτός από τη σύνδεση δύο διαφορετικών ενισχυτών (διενίσχυση) μπορείς να συνδέσεις τον ίδιο ενισχυτή με τα ηχεία με διπλά καλώδια (διπλοκαλωδίωση), κάτι που -σε κάποιες περιπτώσεις- εξασφαλίζει καλύτερη "εικόνα".

Προσωπικά έχω τα ηχεία μου διπλοκαλωδιωμένα αφού πράγματι βοηθάει, η μουσική μοιάζει να είναι πιο "τρισδιάστατη".

Σε ορισμένα ηχεία μπορεί να μη δεις διαφορά, ενίοτε δε χεροτερεύει η κατάσταση...

Αυτά ισχύουν για τη διπλοκαλωδίωση.
Η διενίσχυση είναι άλλου παπά ευαγγέλιο...

Σε εμένα πάντως, ενώ στα παλιά μου ηχεία η διπλοκαλωδίοση έκανε καλό, στα τωρινά, ακόμα κι η διπλοενίσχυση είναι τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Με λίγα λόγια κάθε κλάδος κρατάει το δικό του ρυθμό. (το ψάχνω ακόμα πάντως-σε δουλειά να βρισκόμαστε)
Άρα μάλλον θέλει πείραμα η υπόθεση.

Σε εμένα πάντως, ενώ στα παλιά μου ηχεία η διπλοκαλωδίοση έκανε καλό, στα τωρινά, ακόμα κι η διπλοενίσχυση είναι τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Με λίγα λόγια κάθε κλάδος κρατάει το δικό του ρυθμό. (το ψάχνω ακόμα πάντως-σε δουλειά να βρισκόμαστε)
Άρα μάλλον θέλει πείραμα η υπόθεση.
Εμένα τα Infinity Delta 60 έχουν μπόρνες για διπλοκαλωδίωση και έχω κάνει διάφορα πειράματα με τα καλώδια.

Το καλύτερο αποτέλεσμα (μακράν) το πήρα συνδέοντας πάνω στις μπόρνες του Τουίτερ/μίντ ΚΑΙ ΤΑ 2 καλώδια (Αudioquest Type 6) που είχα για τη διπλοκαλωδίωση και βάζοντας τις εργοστασιακές γέφυρες για να δώσω ρεύμα στα γούφερ.
Είναι παράδοξο, τρελό ίσως, αλλά έτσι παίζει καλύτερα από διπλοκαλωδίωση όπως κανονικά ορίζεται (ξεχωριστά τα γούφερ από το μιντ/τουίτερ).

Απ' ότι αντιλαμβάνομαι με τις μέχρι τώρα απαντήσεις σας, η ύπαρξη της διπλής μπόρνας για διπλή σύνδεση μάλλον δεν αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο του κατασκευαστή. Το ίδιο όμως αντιλαμβάνομαι περίπου και για την διπλοενίσχυση. Αρα γιατί ο κατασκευαστής να τοποθετεί διπλές μπόρνες για ένα αμφίβολο αποτέλεσμα. Μήπως κάπου αλλού στοχεύει;

Re: Απάντηση: Διπλές μπόρνες, τι νόημα έχουν;

Απ' ότι αντιλαμβάνομαι με τις μέχρι τώρα απαντήσεις σας, η ύπαρξη της διπλής μπόρνας για διπλή σύνδεση μάλλον δεν αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο του κατασκευαστή. Το ίδιο όμως αντιλαμβάνομαι περίπου και για την διπλοενίσχυση. Αρα γιατί ο κατασκευαστής να τοποθετεί διπλές μπόρνες για ένα αμφίβολο αποτέλεσμα. Μήπως κάπου αλλού στοχεύει;
ΜΑΡΚΕΤΙΝΚ μήπως??

Μάρκετινγκ για ποιό λόγο; Μιλάμε για ηχεία της τάξεως 1000 ευρώ και πάνω άρα ο αγοραστής είναι συνειδητοποιημένος.

το πραμα παει πολυ μακρια
εγω στα 2μπορνα ηχεια μου εχω γεφυρωσει τα καλωδια τους εσωτερικα και τα εχω κολλησει
και παιζει με ενα αρκετα ακριβο καλωδιο.
Ασχετα αν ο δικαναλος μου βγαζει 4 μπορνες
ετσι ειναι καλυτερα απο το να επαιζα με διπλοκαλωδιοση
αν επαιζα ετσι θα επρεπε να εχω αλλο ενα σετ ακριβων καλωδιων
που σημαινει πολλα λεφτα
η να επαιζα με πιο φτηνα καλωδια διπλοκαλωδιωση
πραμα που επαιζε χειροτερα μιας και το ειχα δοκιμασει
τοπ με την σειρα
1 διπλοκαλωδιωση με πανακριβα καλωδια και αναλογο ενισχυτη
2 μονοκαλωδιωση με πανακριβο καλωδιο
3 διπλοκαλωδιωση με φτηνα καλωδια

Κάτι ακόμα που αξίζει να δοκιμάσει κανείς, είναι να βάλει το σήμα στον κλάδο του γούφερ και την επιστροφή στου τουίτερ, όπως και το αντίθετο. Εννοείται ότι οι γέφυρες μένουν στη θέση τους.
Σε κάποιες περιπτώσεις αυτός ο τρόπος δίνει βελτιωμένο αποτέλεσμα.

Όχι πάντα, αφού σε κάποιες περιπτώσεις όντως έχει θετικό αποτέλεσμα.

το πραμα παει πολυ μακρια
εγω στα 2μπορνα ηχεια μου εχω γεφυρωσει τα καλωδια τους εσωτερικα και τα εχω κολλησει
και παιζει με ενα αρκετα ακριβο καλωδιο.
Ασχετα αν ο δικαναλος μου βγαζει 4 μπορνες
ετσι ειναι καλυτερα απο το να επαιζα με διπλοκαλωδιοση
αν επαιζα ετσι θα επρεπε να εχω αλλο ενα σετ ακριβων καλωδιων
που σημαινει πολλα λεφτα
η να επαιζα με πιο φτηνα καλωδια διπλοκαλωδιωση
πραμα που επαιζε χειροτερα μιας και το ειχα δοκιμασει
τοπ με την σειρα
1 διπλοκαλωδιωση με πανακριβα καλωδια και αναλογο ενισχυτη
2 μονοκαλωδιωση με πανακριβο καλωδιο
3 διπλοκαλωδιωση με φτηνα καλωδια
Σωστός ο Argi.

Σκέψου ότι με τη διπλοκαλωδίωση το κόστος σου σε καλώδιο είναι Χ2 λόγο των διπλών καλωδίων. Αν πάρεις από την αρχή ένα μονό καλώδιο το οποίο έχει την Χ2 τιμή από το πρώτο, δεν θα έχεις το ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα????

Εγώ πάντως αυτό θα προτιμούσα να κάνω.

Σκέψου ότι με τη διπλοκαλωδίωση το κόστος σου σε καλώδιο είναι Χ2 λόγο των διπλών καλωδίων. Αν πάρεις από την αρχή ένα μονό καλώδιο το οποίο έχει την Χ2 τιμή από το πρώτο, δεν θα έχεις το ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα????

Εγώ πάντως αυτό θα προτιμούσα να κάνω.

Ειλικρινά δεν ξέρω, ίσως κιόλας το αποτέλεσμα να διαφέρει από ηχείο σε ηχείο.
Επίσης, υπάρχει κι η περίπτωση χρήσης 2 διαφορετικών καλωδίων. Το είχα κάνει σε παλιότερα (δίδρομα) ηχεία, που για μένα είχαν πολλά πρίμα. Στο τουίτερ είχα βάλει καλώδιο που έβγαζε χαμηλότερη στάθμη και το πρόβλημα είχε σε μεγάλο βαθμό εξαλειφθεί. (λύση ανάγκης βέβαια).

Αρα σε συγκεκριμένες περιπτωσεις με συγκεκριμένους ενισχυτές ενδέχεται τα ηχεία να παίξουν καλύτερα. Τουλάχιστον εγώ αυτό καταλαβαίνω από τα γραφόμενά σας.

Πχ. στα Spectrum Studio 6 οι διπλές μπόρνες είναι ήδη γεφυρωμένες. Θα είχε νόημα η διπλοκαλωδίωση; Η στην συγκεκριμένη περίπτωση νόημα θα είχε η διπλοενίσχυση;

Μάρκετινγκ για ποιό λόγο; Μιλάμε για ηχεία της τάξεως 1000 ευρώ και πάνω άρα ο αγοραστής είναι συνειδητοποιημένος.

1. Σίγουρα;;; (εννοώ: Σίγουρα συνειδητοποιημένος; Και σε τί ακριβώς; Χωρίς να είμαι αντι-hiendάκιας έχω τις αμφιβολίες μου...)

2. Πάντως και τα Wharfedale 8.1 που πήρα για περιφερειακά (60 Ε και τα δύο) έχουν διπλές μπόρνες...

Εγώ λέω Marketing...
:smileJap:

δυο παραπανω μπορνες σημαινει οτι κοβει το κροσοβερ σε 2 διαφορετικα τμηματα
χαμηλες- υψηλες

Πχ. στα Spectrum Studio 6 οι διπλές μπόρνες είναι ήδη γεφυρωμένες. Θα είχε νόημα η διπλοκαλωδίωση; Η στην συγκεκριμένη περίπτωση νόημα θα είχε η διπλοενίσχυση;

Εννοείται ότι βγάζεις τις γέφυρες όταν χρησιμοποιείς 2 ζευγάρια καλωδίων. Αλλιώς ετοιμάζεσαι για καινούριες αγορές.

Η διπλοκαλωδίωση καθώς καί η διπλοενίσχυση γίνεται μόνο μέ δοκιμή ώστε νά πετύχουμε τό καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα σέ κάθε ηχείο.