Διπλές μπόρνες, τι νόημα έχουν;

Ο κύριως λόγος που έχουν διπλές μπόρνες ή κ τριπλές μπόρνες είναι για σωστή οδήγηση τους, δλδ διενίσχυση ή τριενίσχυση. Όταν υλοποιείται τέτοια συνδεσμολογία, τότε τα ηχεία οδηγούνται καλύτερα, αφού ο ένας δρόμος οδηγείται από έναν ενισχυτή κ ο άλλος από άλλον. Ανάλογα με το ηχείο, μπορεί να οδηγεί ένας δυνατός ενισχυτής τα mid/bass και ένας άλλος τα tweeter. Αν τα ηχεία έχουν τριπλές μπόρνες, μπορεί να γίνει τριενίσχυση. Μπορεί να γίνει κ διενίσχυση, με έναν ενισχυτή να οδηγεί ένα ζευγάρι μπόρνες κ ο άλλος να οδηγεί τα άλλα δύο ζευγάρια μπόρνες. Αυτό βέβαια προυποθέτει να έχει γίνει γεφύρωση των δύο ζεύγων μπόρνες με καλώδιο.
Οι γέφυρες που δίνουν οι περισσότεροι κατασκευαστές για τις μπόρνες είναι ένα απλό λαμάκι, κακής συνήθως ποιότητας. Αν τα ηχεία έχουν 2 ή 3 ζεύγη μπόρνες κ θέλουμε να κάνουμε χρήση ενός μόνο ενισχυτή, καλό είναι να γίνεται γεφύρωση με ένα μικρό κομμάτι καλώδιο, το ίδιο που χρησιμοποιούμε για να συνδέσουμε ηχεία + ενισχυτή.
Βασικό σημείο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι αν κάνουμε διενίσχυση ή και τριενίσχυση, τότε οι ενισχυτές καλό είναι να είναι της ίδιας εταιρείας ή μετά από δικό μας πειραματισμό να πιστεύουμε ότι ταιριάζουν.
Εν κατακλείδι, ο πειραματισμός είναι ο καλύτερος σύμβουλος.
 
Οι διπλές μπόρνες βολεύουν πολύ για διενίσχυση. Προσωπικά είχα τα Sonus Faber Concerto που είχαν διπλές μπόρνες και κατόπιν πειραματισμών οδηγήθηκαν καλύτερα με διενίσχυση, έτσι λοιπόν τα χρησιμοποίησα κάποια χρόνια. Τα άλλαξα με τα μεγαλύτερα Grand Piano Home της ίδιας εταιρίας, αλλά έλα που στη νέα σειρά Home είχαν αποφασίσει να μην έχουν διπλές μπόρνες! Αποτέλεσμα να μου μείνει ο ένας τελικός σε αχρηστία και να μου μπαίνουν ιδέες ότι πρέπει να αναβαθμιστεί και ο βασικός ενισχυτής. Είναι θέμα ευελιξίας κυρίως, κατά τη γνώμη μου.
 
Αυτα που αναφερετε στην ουσια ειναι αυτο που ξερω σαν διπλοκαλωδιοση? Και αν ναι, για να εχεις καλυτερο αποτελεσμα πρεπει να εχεις δυο ενισχυτες η με τον ιδιο ενισχυτη στο καθε ηχειο αντι να στελνεις ενα καλωδιο στελνεις δυο? Αυτο το λεω γιατι και τα δικα μου ηχεια δεχονται διπλοκαλωδιοση και ναπο τον κατασκευαστη συνιστατε για καλυτερο αποτελεσμα η διπλοκαλωδιοση. Το ερωτημα σ αυτην περιπτωση ειναι αν τα καλωδια πρεπει να ειναι ιδια (η ιδιας ποιοτητας) η μπορει και και να ειναι διαφορετικα.
 
Η διπλοκαλωδίωση γίνεται από έναν ενισχυτή προς τα ηχεία. Αυτό μπορεί να γίνει είτε από δύο ζεύγη καλωδίων από τις μπόρνες του ενισχυτή προς τις διπλές μπόρνες των ηχείων, είτε από τις διπλές μπόρνες του ενισχυτή πάλι προς τις διπλές μπόρνες των ηχείων, αν όμως ο ενισχυτής έχει διπλές μπόρνες, δλδ speakers A & B.
Αν έχεις δύο ενισχυτές τότε στέλνεις ένα καλώδιο από τον έναν ενισχυτή στις μπόρνες των ηχείων κ ένα άλλο καλώδιο από τον άλλο ενισχυτή στις άλλες μπόρνες των ηχείων.
 
Μιχάλη υπάρχει περίπτωση να έχουμε καλύτερο ακουστικό αποτέλεσμα αν από τις διπλές μπόρνες του ενός ενισχυτή, κάνουμε την σύνδεση στις διπλές μπόρνες των ηχείων και γιατί;
 
Re: Απάντηση: Διπλές μπόρνες, τι νόημα έχουν;

Αν έχεις δύο ενισχυτές τότε στέλνεις ένα καλώδιο από τον έναν ενισχυτή στις μπόρνες των ηχείων κ ένα άλλο καλώδιο από τον άλλο ενισχυτή στις άλλες μπόρνες των ηχείων.
Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι:
1)Πως γίνεται από μία πηγή πχ. CDp να στείλουμε σήμα σε δύο ολοκληρωμένους? Θα δουλέψει δηλαδή αν το interconnect το "μοιράσουμε" σε 2 ενισχυτές ή υπάρχει άλλος τρόπος πχ. splitter?
2)Επίσης, με τον τρόπο που περιγράφεις Μιχάλη δεν οδηγούμαστε ουσιαστικά σε μονοφωνικό σύστημα αν οι ενισχυτές δεν έχουν δυνατότητα γεφύρωσης?


MihalisS η απάντηση είναι ναι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις γιατί κάθε γούφερ τροφοδοτείται με ρεύμα ξεχωριστά από το άλλο. Σε γενικές γραμμές όσο καλύτερη η ποιότητα του κροσσόβερ τόσο λιγότερα τα οφέλη από τη διπλοκαλωδίωση, χωρίς ωστόσο να είναι γενικός αυτός ο κανόνας (τουλάχιστον με βάση τις προσωπικές μου ακουστικές εμπειρίες, μάλιστα όσο πιο "μόνιτορ" είναι το ηχείο τόσο λιγοτέρο ωφελείται από τη διπλοκαλωδίωση).
 
Από μια πηγή δεν στέλνουμε ταυτόχρονα το σήμα στους δύο ενισχυτές.
Το στέλνουμε στον προενισχυτή, ο οποίος συνδέεται με τους δύο τελικούς, αν όμως υποστηρίζουν την λειτουργία αυτή. Τι εννοώ....
Ένας προενισχυτής σίγουρα οδηγεί έναν τελικό.
* προ - τελικός
Υπάρχουν όμως προενισχυτές που μπορούν να οδηγήσουν δύο τελικούς.
* προ - 2 τελικούς
Υπάρχει κ η δυνατότητα σε κάποιους τελικούς να συνδεθούν σε σειρά, οπότε ο προ οδηγεί ένα τελικό κ αυτός με την σειρά του οδηγεί έναν άλλο τελικό.
* προ - τελικός - τελικός
Σε όλα τα παραπάνω μιλώ για στέρεο καταστάσεις κ όχι μονοφωνικά. Αυτό είναι άλλο πράγμα.
 
Υπάρχουν όμως κ ολοκληρωμένοι που μπορούν ταυτόχρονα να παίξουν τον ρόλο τελικού & προενισχυτή.
Δλδ, να έχουμε συνδεσμολογία ολοκληρωμένου - τελικού, με τον ολοκληρωμένο να παίζει τον ρόλο κ του προενισχυτή.