Διπλοκαλωδίωση...Αξίζει???

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
1,110
Κηφισια Αττικής
Καλημέρα σε όλους σας ανοίγω αυτό το νήμα για να λύσω μια απορία μου σχετικά με την διπλοκαλωδίωση.
Έχω αυτόν τον ενισχυτή
http://www.sony.gr/product/hfc-amplifier/ta-fa1200es
και αυτά τα ηχεία
http://www.castle.uk.com/Knightseries/Knight5/tabid/94/language/en-US/Default.aspx
Αν και άστρωτο το σύστημα ακόμη βγάζει ικανοποιητικότατο ήχο σε μόλις 13 τ.μ. και σε λίγο τσιμπιμένες εντάσεις (εντάξει δεν το παράκανα και εγώ...)
Τα ηχεία έχουν δυνατότητα διπλοκαλωδίωσης και ο ενισχυτής έχει θέσεις για 2 σετ ηχείων με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα διπλοκαλωδίωσης στο ένα σετ με την επιλογή στον ενισχυτή speaker A+B.

Ερώτηση: Θα δώ διαφορά στον ήχο, αξίζει μια τέτοια κίνηση? Ποιός ακριβώς ο ρόλος της διπλοκαλωδίωσης. Ποιοί οι κίνδυνοι που τυχόν υπάρχουν?

Θα ήθελα να παρακαλέσω τους κυρίους συντονιστές να φτιάξουν ένα sticky νήμα με το θέμα αυτό και να μας δώσουν τα φώτα τους μιας και τα περισσότερα ηχεία σήμερα έχουν διπλές μπόρνες πίσω τους και υποστηρίζουν αυτή την δυνατότητα.
 
Διάβασε εδώ και πιστεύω ότι θα σου ληθούν αρκετές απορίες. Σίγουρα θα ακούσεις διαφορές προς το καλύτερο. Βέβαια πρέπει να συνυπολογίσεις το extra κόστος των καλωδίων και αν αξίζει με την διαφορά που θα πάρεις. Αν έχεις κάποιον να σου δανείσει δυο ζευγάρια καλώδια να ακούσεις.....

ΥΓ : Η υπογραφή σου Rules!!!! :a0210:
 
Τα 4 ζεύγη καλωδίων που θα χρησιμοποιηθούν στην διαδικασία αυτή πρέπει να είναι πανομοιότυπα? Τα υπάρχοντα καλώδια που έχω είναι άχρηστα πλέον?
 
Καλό θα ήταν αν είναι η πρώτη σου φορά τα καλώδια να είναι ίδια τόσο σε διατομή/μήκος όσο και σε μέταλλο. Είναι η πιο σίγουρη λύση αλλά όχι και η βέλτιστη. Συνήθως, τα καλώδια για τα μπάσα είναι ποιο χοντρά από τα καλώδια για τα πρίμα.

Τα υπάρχοντα καλώδια γιατί να τα πετάξεις αν καλύπτουν τις παραπάνω απαιτήσεις??
 
Κοίτα τα καλώδια που έχω λένε: Fortune Cable gorgeous series high definition speaker link 16 AWG. η διάμετρος του κάθε αγωγού είναι καθαρά γύρω στα 3mm χωρίς το πλαστικό περίβλημα εννοείται. Χαλκός (περ. 1mm) στο κέντρο και ασημένιο περίβλημα γύρω του.
 
Ωραία. Αλλο ένα ζευγάρι τέτοια μπορείς να βρείς/δανειστείς για να πειραματιστείς??

Αν δεν μπορείς τότε μήπως μπορείς να βρείς δυο ζευγάρια καλωδίων από ένα φίλο σου (και ας μην είναι τα ίδια με τα δικά σου). Ας διαπιστώσεις ότι όντως με την διπλοκαλωδίωση στο σύστημά σου ακούγονται διαφορές και ύστερα προχωράς στην αγορά καλωδίων....
 
Άλλη μια απορία: όταν ένας ενισχυτής λέει οτι έχει π.χ. ισχύ 2χ90 watt rms και έχει όπως και ο δικός μου ενισχυτής θέση για τα ηχεία Α και Β για να β'αλεις επάνω δύο διαφορετικά ζεύγη ηχείων αν επιθυμείς. Τότε η ισχύς αναφέρεται για το κάθε ένα ζεύγος χωριστά? Αν ακούμε ταυτόχρονα απο Α και Β η ισχύς δεν "πέφτει" ? Δηλαδή στο bi-wiring όπου ο ενισχυτής θα παίζει με τον επιλογέα στην θέση Α+Β η ισχύς ποιά θα είναι? Το ρωτάω μήπως σε μια τέτοια περίπτωση απαιτείται περισσότερο ρεύμα απο τον ενισχυτή για τα ίδια ηχεία...
Ευχαριστώ ακ των πρωτέρων για την βοήθεια.
 
Επειδή διάβασα το manual του ενισχυτή σου η ισχύς του ενισχυτή είναι 2x90W για ένα ζευγάρι ηχείων. Αν βάλεις και ένα δεύτερο ζευγάρι ηχείων επάνω και τα έχεις να παίζουν και τα 4 ταυτόχρονα τότε ναι η ισχύς πέφτει.

Στο bi-wiring η ισχύς θα είναι η ίδια, 2x90W. Αυτό που κερδίζεις θεωρητικά είναι καλύτερη οδήγηση του κάθε τμήματος των ηχείων διότι έχεις μια μονάδα παροχής ενέργειας για τα μπάσα και μία για τα πρίμα.
 
Εγώ έχω δοκιμάσει διπλοκαλωδίωση σε 2 διαφορετικά setup, και στις 2 περίπτώσεις το αποτέλεσμα δεν μου άρεσε.
Ο ήχος έχανε σε όγκο και βάθος σκηνής .... τεχνικά δεν ξέρω γιατί... απλά αυτό παρατήρησα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα παίζει και σε σένα, δοκίμασε και μας λες.
 
Πώς γίνεται να έχεις καλύτερη οδήγηση με διαφορετικές μονάδες παροχής ενέργειας αφού το τροφοδοτικό οι πυκνωτές και τα τρανζίστορ παραμένουν τα ίδια. Το ότι η ισχής πέφτει δεν σημαίνει ακριβώς πως ΔΕΝ έχεις καλύτερη οδήγηση μιας και ΔΕΝ υπάρχουν διαφορετικές μονάδες παροχής?
 
Πώς γίνεται να έχεις καλύτερη οδήγηση με διαφορετικές μονάδες παροχής ενέργειας αφού το τροφοδοτικό οι πυκνωτές και τα τρανζίστορ παραμένουν τα ίδια. Το ότι η ισχής πέφτει δεν σημαίνει ακριβώς πως ΔΕΝ έχεις καλύτερη οδήγηση μιας και ΔΕΝ υπάρχουν διαφορετικές μονάδες παροχής?

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους. και εγώ κάπως έτσι σκεφτόμουν στην αρχή για αυτό άνοιξα και το νήμα αλλά απ ότι κατάλαβα τα ηχεία τα οποία έχουν σύστημα διπλοκαλωδίωσης είναι και διαφορετικά δομημένα τα crossover τους για να αξιοποιούν την δυνατότητα αυτή. για τον λόγο αυτό η διαφορά στον ήχο γίνεται αντιληπτή λόγω του ηχείου και όχι της παροχής. Ναι η παροχή παραμένει ίδια απλά στο τέλος του καλωδίου το ρεύμα χωρίζεται έτσι ώστε να πηγαίνει ένα μέρος του στα μπάσα και το υπόλοιπο στα πρίμα.
Φαντάσου για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο το οποίο έχει κίνηση στους δύο τροχούς και το ίδιο αυτοκίνητο να γίνεται ξαφνικά τετρακίνητο με τα ίδια κυβικά. Θα ανταποκρίνεται καλύτερα. Κάτι τέτοιο πιστεύω γίνεται και μέσα στο ηχείο. Στην θεωρία πάντα έτσι...