Δισκάκια BluRay 4K. Ιστορικές στιγμές...

Απάντηση: Re: Δισκάκια BluRay 4K. Ιστορικές στιγμές...

Λοιπον δοκιμασα το αρχειο και οντως η φωτεινοτητα αυξομειωνεται και αν τους υποτιτλους τους κανω κιτρινους που μου αρεσουν καλυτερα
ακομα περισσοτερο
Στο αρχειο με τα στρουμφακια ομως δεν συμβαινει .

Ενδιαφέρον αυτό. Έβαλες δηλαδή ελληνικούς υπότιτλους στα Στρουμφάκια 2 και το είδες όλο, χωρίς να παρατηρήσεις κάποια αυξομείωση στη φωτεινότητα στους υπότιτλους; Κι αν ναι, το έκανες με το MKVToolNix;

Και πέσμου και κάτι ακόμα. Το αρχείο σε εξωτερικό σκληρό και συνδεδεμένο απευθείας στη Samsung, σωστά;

Το θεμα της αυξομειωσης φωτεινοτητας λυνεται αν την επιλογη smart led την βαλω στη θεση off .

Χμμμ, ακόμα πιο ενδιαφέρον αυτό, θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία.

Μπα;! Απενεργοποιείται το dimming σε HDR;! Αν ναι, τότε και η πιστοποίηση HDR Premium πάει περίπατο μαζί του... :silly:

Το local dimming δουλεύει κανονικά, στα fade to black βλέπεις τη τηλεόραση να σβήνει εντελώς. Όσο η τηλεόραση είναι σε HDR mode, η φωτεινότητα του πάνελ είναι τερματισμένη στο 20, αλλά δεν έχει καμμία σημασία αυτό, γιατί την φωτεινότητα την αποφασίζει κάθε στιγμή το gamma ST2084...

Re: Απάντηση: Δισκάκια BluRay 4K. Ιστορικές στιγμές...

Το local dimming δουλεύει κανονικά, στα fade to black βλέπεις τη τηλεόραση να σβήνει εντελώς. Όσο η τηλεόραση είναι σε HDR mode, η φωτεινότητα του πάνελ είναι τερματισμένη στο 20, αλλά δεν έχει καμμία σημασία αυτό, γιατί την φωτεινότητα την αποφασίζει κάθε στιγμή το gamma ST2084...

Μα, πως είναι δυνατό "η φωτεινότητα του πάνελ (να) είναι τερματισμένη στο 20" και παράλληλα να δουλεύει το local dimming? Για LCD δεν μιλάμε; Φωτεινότητα = backlight?

Μήπως εννοείς ότι το maximum της φωτεινότητας ορίζεται στο max δυνατό;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Δισκάκια BluRay 4K. Ιστορικές στιγμές...

Μα, πως είναι δυνατό "η φωτεινότητα του πάνελ (να) είναι τερματισμένη στο 20" και παράλληλα να δουλεύει το local dimming? Για LCD δεν μιλάμε; Φωτεινότητα = backlight?

Μήπως εννοείς ότι το maximum της φωτεινότητας ορίζεται στο max δυνατό;

Δημήτρη, δυσκολεύομαι να κατανοήσω το ερώτημά σου. Το local dimming μπορεί να δουλεύει κανονικότατα, με την φωτεινότητα στο πάνελ να έχει οριστεί ταυτόχρονα στο μάξιμουμ. Αυτό είναι και το κέρδος που προσδίδει στη λειτουργία της τηλεόρασης στο HDR mode. Περισσότερα για το local dimming μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Η Samsung KS7000 π.χ., που έχω εγώ, ο petros37 κτλ., σαν entry level μοντέλο από τη high end σειρά, έχει μόλις 10 περιοχές σε κάθετες λουρίδες στο local dimming, όπως μπορείς να δεις εδώ. Άλλα πανάκριβα μοντέλα από τις σειρές high end στις lcd τηλεοράσεις, όπως η σειρά DX στις Panasonic. διαθέτουν μέχρι και 512 περιοχές που ελέγχονται από το FALD, δηλαδή Full Array local dimming.

Όσες περιοχές ελέγχονται από το local dimming μπορούν να σβήσουν εντελώς, ανεξάρτητα από το πού είναι ρυθμισμένη η φωτεινότητα στο πάνελ. Όταν έχεις π.χ. ένα πλάνο fade to black, όπου δεν υπάρχει πλέον κανένα πίξελ στο πλάνο που να απαιτεί φωτεινότητα, τότε όλο το πάνελ θα σβήσει εντελώς.

Από κει και πέρα, η αποτελεσματικότητα του local dimming εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό των ζωνών που ελέγχει. Εννοείται π.χ. ότι η σειρά DX της Panasonic που ελέγχει 512 ζώνες, θα εμφανίζει πολύ λιγότερο blooming από τη δική μας Samsung που ελέγχει μόλις 10 ζώνες...

Τα ξέρω όλα αυτά ρε συ Παναγιώτη για το local dimming. Και η δικιά μου tv έχει..

Απλά έχουμε διαφορετικούς ορισμούς της έννοιας "τερματισμένη φωτεινότητα". Εγώ το εννοώ όπως ακριβώς ακούγεται, δηλαδή μονίμως "καρφωμένη" στο τέρμα, εσύ το εννοείς αλλιώς.

Υπονοείς ότι παρότι η φωτεινότητα είναι ορισμένη στο "τέρμα", παράλληλα αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με το περιεχόμενο της εικόνας.

Αλλά αν το σκεφτείς λίγο, θα συνειδητοποιήσεις ότι αυτό που λες ότι είναι ότι το "τέρμα" απλά σημαίνει ότι το software της τηλεόρασης της λέει "άναψε το backlight μέχρι το τέρμα όταν το ζητάει το υλικό".

Οπότε το "τερματισμένη φωτεινότητα" δεν υφίσταται ως έννοια καθότι η φωτεινότητα είναι μεταβαλλόμενη λόγω local dimming.

Ακριβώς. Για παράδειγμα, σε μια τηλεόραση της σειράς DX της Panasonic, ας πούμε ότι της βάζεις να παίξει ένα πατερνάκι 4Κ HDR, στο οποίο έχεις βάλει 200-300 πιξελάκια λευκά στη πάνω δεξιά γωνία στα 1.000 nits φωτεινότητα, ενώ όλο το υπόλοιπο πάνελ είναι σε μαύρο χρώμα, δηλαδή απουσία φωτός. Αν υποθέσουμε χονδρικά ότι 3860 x 2160 = 8337600 : 512 περιοχές = 16284 πιξελάκια, άρα όλα τα λευκά πίξελς χωράνε στην πάνω δεξιά γωνία που ελέγχει το FALD, θα τα έχεις ταυτόχρονα στην οθόνη αυτά τα 200-300 πιξελάκια να λάμπουν υπέρλαμπρα στα 1.000 nits, θα δημιουργούν βέβαια γύρω τους αρκετό μπλούμινγκ, θα φωτίζουν δηλαδή και την διπλανή περιοχή ελαφρά, αλλά όλες οι υπόλοιπες 511 ζώνες θα έχουν σβήσει εντελώς, σε πλήρη απουσία φωτός...

Μόλις "κυκλοφόρησε" και το Inferno σε 4Κ

Είμαι περίεργος τι "παίζει" τελικά...

Ακριβώς. Μόλις τώρα το είδα κι εγώ. Μέγεθος αρχείου 54GB, άρα από δισκάκι των 66GB.

Ενώ μόλις μία μέρα πριν, ανέβηκε μία ματρόσκα από το Inferno στα 30GB, που όλοι νομίσαμε ότι είναι από HDMI capture.

Μήπως Σύριε η ματρόσκα δεν είναι από τους Ρώσους, αλλά από άλλη ομάδα; Αρχίζει και μπερδεύει το πράγμα ή έχουν μπει μήπως και άλλοι στο παιχνίδι; :nounder:

Και είναι όντως δισκάκι των 66GB.

Blu-ray Disc
Two-disc set (1 BD-66, 1 BD-50)
UV digital copy
Digital copy
4K Ultra HD

Το Patriots Day παντως που το δοκιμασα μια στα γρηγορα με το pdvd 17 εννοείται πως δεν παιζει μενου

Αλλα και το m2ts που επαιξε, δεν μου ενεργοποιησε το HDR στην LG (φανταζομαι ότι θα παιζει με καποιο τροπο - πχ enable HDR στα win 10) ενώ παραλληλα το πρόβλημα της μη δυνατοτητας επιλογης υποτιτλων παραμενει

Γενικως παντως δεν εχω ασχοληθεί / δεν το εχω ψαξει ακόμη το θεμα (της αναπαραγωγης)

Αντέγραψε το Patriots Day σε έναν σκληρό και βάλτον απευθείας στην LG ή στο Panasonic. Θα σου ενεργοποιήσει κανονικά το HDR. Μέσα από τα Windows έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας μέχρι να έχουμε σωστή αναπαραγωγή.

Δεν βλέπεις τα snapshots που ανέβασαν και από το Inferno; Αυτή τη φορά φλαταρισμένη εικόνα εντελώς, από την οποία απουσιάζει σχεδόν εντελώς το χρώμα. Ο τύπος που τα ανέβασε, δεν γράφει βέβαια αν είναι με τον madVR ή όχι.

Inferno_1_zpsp38nk7ku.jpg

Πάντως, σύμφωνα με εδώ, το Inferno έχει ήχο Atmos μόνο στο δισκάκι Bluray 4K, οπότε είναι ξανά μια ισχυρή ένδειξη ότι το αρχείο είναι όντως αντίγραφο 1:1.

Άρχισαν τα όργανα για τα καλά κύριοι... :flipout:

θα δοκιμασω την Παρασκευη,το Patriots Day με μεγεθος 81.9Gb(!!!)να δω τι ψαρια πιανει...

η τηλεοραση γυρισε αυτοματα σε Hdr.πολυ καλη εικονα,αψεγαδιαστη...ωραια πικαρισμενη αντιθεση χωρις υπερβολες.
πρωτη φορα ειδα και τον ενισχυτη μου να κλειδωνει σε DTS:X..!!

η τηλεοραση γυρισε αυτοματα σε Hdr.πολυ καλη εικονα,αψεγαδιαστη...ωραια πικαρισμενη αντιθεση χωρις υπερβολες.
πρωτη φορα ειδα και τον ενισχυτη μου να κλειδωνει σε DTS:X..!!

Τωρα εσυ ηλθες σε αυτο το νημα για μου βαλεις 'φυτιλια'? :drool::twoguns::drool1:
Καλα ειμαι με την 42' plasma G30. Τι μου αναβετε φωτιες ολοι σας? :worshippy:
Εχεις προβλημα με τους υποτιτλους οπως αναφερει πιο πανω ο Παναγιωτης?
Την ειδες με τον player της LG ή με το zidoo X9s?

Kατι που με ανησυχει-ενοχλει ειναι η παντελης απουσια των Ελληνικων υποτιτλων σε οσα δισκακια 4k κυκλοφορουν...
Σιγουρα ειμαστε μικρη αγορα αλλα βλεποντας υποτιτλους πχ Latvian Lithuanian Estonian κτλ αυτο δειχνει ποσο πολυ εχουμε υποχωρισει τα χρονια της 'κρισης' ως χωρα.. ΠΑΝΤΟΥ!

Last edited:
Με το zidoo.κανενα προβλημα με τους υποτιτλους τουλαχιστον το 10λεπτο που ειδα.
και τωρα που το λες,θα το τεσταρω και με τον πλειερ της Lg.

αυτο ειναι..

Protection: AACS2
BD-Java: Yes
Playlist: 00000.MPLS
Size: 76,417,400,832 bytes
Length: 2:13:11.650
Total Bitrate: 76.50 Mbps
Video: MPEG-H HEVC Video / 66069 kbps / 2160p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 Profile 5.1 High / HDR / BT.2020 /
Audio: English / DTS:X/DTS-HD Master Audio / 7.1-X / 48 kHz / 4280 kbps / 24-bit (DTS Core: 5.1 / 48 kHz / 1509 kbps / 24-bit)
Audio: Spanish / Dolby Digital Audio / 5.1 / 48 kHz / 640 kbps
Audio: French / Dolby Digital Audio / 5.1 / 48 kHz / 640 kbps
Audio: English / Dolby Digital Audio / 2.0 / 48 kHz / 224 kbps / Dolby Surround
Audio: English / DTS Audio / 2.0 / 48 kHz / 768 kbps / 24-bit
Subtitle: English / 47.425 kbps
Subtitle: French / 61.504 kbps
Subtitle: English / 41.562 kbps
Subtitle: French / 2.525 kbps
Subtitle: Spanish / 1.903 kbps

Εχεις προβλημα με τους υποτιτλους οπως αναφερει πιο πανω ο Παναγιωτης?
Την ειδες με τον player της LG ή με το zidoo X9s?

Kατι που με ανησυχει-ενοχλει ειναι η παντελης απουσια των Ελληνικων υποτιτλων σε οσα δισκακια 4k κυκλοφορουν...
Σιγουρα ειμαστε μικρη αγορα αλλα βλεποντας υποτιτλους πχ Latvian Lithuanian Estonian κτλ αυτο δειχνει ποσο πολυ εχουμε υποχωρισει τα χρονια της 'κρισης' ως χωρα.. ΠΑΝΤΟΥ!

Φίλε leonkoum, να ξεκαθαρίσουμε ότι το πρόβλημα με την φωτεινότητα των ελληνικών υποτίτλων το έχω δει μέχρι στιγμής σε δύο περιπτώσεις: στο Hacksaw Ridge και στο Billy Lynn's Long Halftime Walk. Και τα δύο αυτά αρχεία όμως ήταν από HDMI capture και όχι γνήσια δισκάκια Bluray 4K ή αντίγραφα 1:1 όπως είναι το Patriots Day, τα Στρουμφάκια 2 κτλ.

Επίσης, έχουν κυκλοφορήσει κάπου στα τριάντα δισκάκια Bluray 4K με ελληνικούς υπότιτλους...

αυτο εχει να κανει με το local dimming στις Led/Lcd.γι`αυτο και δεν εχω τετοιο θεμα εγω με την Oled.οποτε-λογικο-ουτε στο Hacksaw Ridge(32.05 GB) ειχα θεμα με τους υποτιτλους Παναγιωτη.