[diy] αυτό θα δουλέψει; κάτι πιο απλό (μασημένη τροφή)?

δηλαδή να το παστώσω θερμοαγώγιμη και να ακουμπάει στην ψύχτρα για να έχει ίδια Τ με τα mosfet?

(btw ψώνισα και υλικά για το τελευταίο link, να δω τι θα πρωτοφτιάξω)

Απάντηση: Re: [diy] αυτό θα δουλέψει; κάτι πιο απλό (μασημένη τροφή)?

επίσης!!!\
σημαντικό.. το q3 πρέπει να είναι πάνω στην ψύκτρα ή το λιγότερο πάνω στο ένα από τα μοσφετ, αλλιώς το ρεύμα ηρεμίας σου θα εκτοξεύεται μόλις ζεσταθούν τα μόσφετ...
Κώστα σε αυτό το σχέδιο που δεν το έχει πάνω στην ψήκτρα και είναι σαν το δικό μου τι γίνετε;

http://www.ampslab.com/lm60.htm

....υπάρχουν τουλάχιστον δυο διαφορετικοί τύποι μοσφετ
Αλλα έχουν αρνητικό θερμοκρασιακό συντελεστή και άλλα θετικό
Ετσι λοιπόν η οικογένεια 2S1058 - 2SJ162 στεθεροποιεί το ρεύμα της μέσω του αρνητικού συντελεστή
Τα IRF - IRFP χρειάζονται οπσωσδηποτε (τον αντίστοιχο VBE mul / ηλεκτρονική zener ) σε Θερμική ζεύξη για να είναι σταθερά

Στη δική σου version καιμ λόγω τών 1058-162 δέν χρειάζεται ζεύξη θερμική (θα τοχες καταλάβει :grinning-smiley-043 αν χρειαζόταν )

Καλημέρα

Μανώλη ευχαριστώ.Πάντως ο ενισχυτής είναι πολύ σταθερός εδώ και ενάμιση χρόνο που τον δουλεύω, και για τα χρήματα που κόστισε αξίζει και με το παραπάνω.Πιστεύω βέβαια να γίνει ο λαμπάτος (ecc81-kt88), ενισχυτής αναφοράς του συστήματός μου.

Τουλάχιστον στις εντάσεις που ακούω δεν έχει ξεπεράσει τους 34 βαθμούς η θερμοκρασία της ψήκτρας.Απλά το καλοκαίρι έρχεται πιο εύκολα σε αυτή την θερμοκρασία.

Re: Απάντηση: [diy] αυτό θα δουλέψει; κάτι πιο απλό (μασημένη τροφή)?

Τουλάχιστον στις εντάσεις που ακούω δεν έχει ξεπεράσει τους 34 βαθμούς η θερμοκρασία της ψήκτρας.Απλά το καλοκαίρι έρχεται πιο εύκολα σε αυτή την θερμοκρασία.

Πολύ σωστά , έτσι πρέπει

ευχαριστώ πάρα πολύ για τις υποδείξεις σας! :grandpa:

έκανα ότι μου είπε ο κ. Ούστογλού/κ. Tζωρτζάκης (στο περίπου στην αρχή)
και παίζει σταθερά χωρίς να ανεβαίνει πάνω απο 40 κελσίου.

ακόμα δεν έχει σόι τροφοδοσία και παρόλαυτά ακούγεται!

αύριο θα τον συνεχίσω και θα επανέλθω με τις απορίες μου -bye-

irf1.jpg

έβαλα δύο αντιστάσεις 0.33Ω στην σειρά ανάμεσα στα sources των mosfet και η πτώση τάσης και των δύο την έχω ρυθμίσει προλήπτικά μεχρι 26mV (κρύο, ζεστό δεν το μέτρησα).

το ανέβασα στα 25mV (αυπνία => erroneus πράξη στο calc) και έκαψα άλλα 2 fet, τα άλλαξα, το ξαναρύθμισα κ όλα οκ

θα το αφήσω έτσι προς το παρόν, κατάφερα να το εξομοιώσω λίγο οπότε θα παίξω λίγο με τις αποκρίσεις/φίλτρα κλπ κ εγώ (μπας και μάθω αυτά που υποτίθεται ότι ξέρω)

(+ ότι πρέπει να βάλω το q3 στην ψύχτρα + μεγαλύτερη ψύχτρα = άλλη πλακέτα :7SFGSFG: :flipout: )

Καλημέρα

αν δεν βάλεις το q3 στην ψύκτρα, θα ξανακαούν!!!τα irf έχουν θετικό συντλεστή θερμ/σιας, δηλ η διαγωγιμότητα αυξάνεται με την θερμοκρασία.. κάτι που προφανώς θα οδηγήσει στην καταστροφή τους... στρίψε τρία λεπτά μονόκλωνα μεταξύ τους και βάλε το τρ3 στην ψύκτρα. .

λοιπόν το ρύθμισα για 5mV πτώση τάσης κρύο, το άφησα να ζεσταθεί κανα μισάωρο για σιγουριά μέτρησα πάλι πτώση τάσης (χωρίς τα ηχεία εννοείται επάνω) και μέτρησα 11mV. θα το βάλω στην ψύχτρα σε λίγο και θα το ξαναμετρήσω

λοιπόν το ρύθμισα για 5mV πτώση τάσης κρύο, το άφησα να ζεσταθεί κανα μισάωρο για σιγουριά μέτρησα πάλι πτώση τάσης (χωρίς τα ηχεία εννοείται επάνω) και μέτρησα 11mV. θα το βάλω στην ψύχτρα σε λίγο και θα το ξαναμετρήσω

0-ΠΩ-ΣΔΗ-ΠΟ-ΤΕ να το βάλεις σε θερμική επαφή με τα IRF ...αυτή είναι η φυσιολογική λειτουργία του

Αν το τσεκάρεις (αφού το βάλεις ) δές οτι το ρεύμα έχει τήν τάση να μένει ΕΝΤΕΛΩΣ σταθερό (+/- 1mV ) Και αφού περάσει το μισάωρο , ρύθμισε για τάση 27-28mV πάνω στίς 0.33 Ω
Τα καλωδιάκια που θα ενώνουν το μικρό τρανζιστοράκι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΣΤΡΑΜΕΝΑ

τα λέμε ....

η τιμή του δεν είναι κρίσιμη.. οπότε 1 ή 1.3 cm δεν αλλάζει κάτι...

κάπως έτσι μπορείς να βάλεις το q3 πάνω στην ψύκτρα..

Attachments

• eew.JPG
    eew.JPG
    17.4 KB · Views: 46
Δεν θα χρειαστεί τελικά... κάθισα και την ξαναέκανα

-> Ο πυκνωτής δίπλα στο q3 είναι ο C1 (18n έναντι 10n, δεν είχα)
-> O κεραμικός είναι της ανάδρασης 47pF παράλληλα στην 20KΩ
-> Τα 220 δεν είναι κολημένα ακόμα, όταν βάλω τα fet
θα την κολήσω απευθείας απο πάνω

-> Αυτό με τα vias που τα έκανα 2 κ παρ/λα είναι τρομερή/αστεία
υπερβολή? (υπήρχε χώρος δεν το παίζω έξυπνος :HTEHETH63: )

-> το πηνείο θα το κάνω απο 2mm
-> η τρύπα στην μέση είναι για το zobel

w.jpg

w3.jpg
w2.jpg
w1.jpg

Αυτό είναι. Πρώτη φορά βλέπω ενισχυτή με 4!!! μόνο τρανζίστορ.
Φίλε Vito Corleone αφού έχεις ταλέντο στις κατασκευές, γιατί το χαραμίζεις με σχέδια που ποτέ δεν θα παίξουν σωστά;
Τα IRF καλά είναι από ήχο αλλά θα κάψεις μπόλικα.
Κάνε κάτι με διπολικά ισχύος να καις μετασχηματιστές.