DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Νεκτάριε γιά τόν φυσητήρα λές,η γιά κάτι άλλο ? γιατί skil είναι μόνο ο φυσητήρας πού βλέπεις κάτω.

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Νεκτάριε γιά τόν φυσητήρα λές,η γιά κάτι άλλο ? γιατί skil είναι μόνο ο φυσητήρας πού βλέπεις κάτω.

Ε ναι ντε

Μιά χαρά είναι ο φυσητήρας Skil τρία χρόνια τόν έχω,έχει πέσει κάτω 2-3 φορές από 1,20 μέτρα ύψος πού περίμενα θά διαλυόταν,καί τό μόνο πού εσπασε μιά από τίς τρείς φορές ήταν τό πλαστικό τύπου μπαγιονέτ πού ασφαλίζει η προβοσκίδα καί μέ τό πού γύριζα πρός τά κάτω τήν προβοσκίδα,καί όταν είχα μεγάλη σκάλα αέρα έπεφτε,τήν αντικατέστησα μέ 5,5 ευρώ.

Αλλά άν ήταν νά αγοράσω πάλι φυσητήρα θά έπερνα αυτό τό Makita
Τόν είδα απο κοντά καί τό περιεργάστηκα σχολαστικά νά δώ τόν τύπο μπαγιονέτ τής προβοσκίδας και ήταν πολύ πιό γερό τό πλαστικό,επίσης έχει προβοσκίδα μέσα στήν προβοσκίδα πού τήν βάζεις καί έχει μικρό και πολύ όγκο αέρα γιατί έχει στενή οπή,αν θέλεις τήν κανονική απλά βγάζεις τήν άλλη τήν μονή.

Ευχαριστώ Πάνο

Σήμερα τό ολοκλήρωσα γιά νά είναι σταθερό (μήν μού έρθει σέ κανα κεφάλι :smash:) βίδωσα μέ δύο στριφώνια 8 mm τήν βάση τού κολονάτου σέ ένα έξτρα κομμάτι κόντρα-πλακέ sandwich επάνω από τήν επιφάνεια τού stand,καί τό έσφιξα μέ σφιγκτήρες μικρούς 50 mm από μπροστά καί δέν κουνιέται κάν,γιατί δέν ήθελα νά τρυπήσω τήν επιφάνεια τού stand.

pagos922.jpg

pagos921.jpg

Καλημέρα. Βλέπω ότι έβαλες στριφόνια στην στερέωση της βάσης του δραπάνου μα το ξύλο. Θα σου πρότεινα να βάλεις κοχλιοτομημένη βίδα εξάγωνου κεφαλιού με παξιμάδι ασφαλείας, και αντίστοιχα φαρδίες ροδέλες... (Μ10 ή Μ12 αν σε παίρνουν οι τρύπες της βάσης του δραπάνου θα ήταν ιδανικές.....) :antlers:

Μπραβο Δημητρη, πολυ καλα εκανες -και ενας σφιγκτηρας αρκετος θα ειναι νομιζω για το βαρυ δραπανο.
Το ιδιο εχω κανει σε πολλα εργαλεια παγκου που πρεπει να ειναι στερεωμενα για πιο ασφαλη χρηση.

Πιστέυω ότι πρέπεινα τον ξαναδείς Δημήτρη τον τρόπο στερέωσης!
1. Τα παξιμάδια προβάλουν πάνω από το επίπεδο της βάσης διατρησης
2. Τα στριφόνια δεν είναι και ο πιο αξιόπιστος τρόπος σε βάθος χρόνου για τη στήριξη πάνω σε τόσο μικρό πάχος ξύλου!
3. Η μονοπάντη στήριξη με του σφιγκτήρες μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής.

Ίσως θα ήταν καλύτερο:
1. Να βάλεις φρεζάτες μετρικές βίδες που θα έρουν πρόσωπο με τη βάση.
2, ΑΥτές θα βιδώσουν σε φυτευτά πάσα (αυτά με τα τρία "αγκαθάκια") που θα μπούν στην κάτω πλευρά του πρόσθετου κόντρα πλακέ και θα χτυπηθούν να "χωνέψουν" μέσα σε αυτό για να μην εμποδίζουν στο πάτημά του πάνω στο τραπεζάκι.
3. Το ένα από τους δυο σφιγκτήρες μεταφερέτον πίσω και διαγώνια με τον εμπρός και άνοιξε ένα μικρό παραθυράκι στο πίσω πλαϊνό έτσι ώστε αυτός μπαίνοντας ανάποδα (με τη μανέλα πρός τα επάνω) να σου δίνει χέρι να τον σφίξεις.
Βεβαίως λύσεις υπάρχουν αρκετές, αλλά η πιο δόκιμη και εύκολη είναι το βίδωμα πάνω σε φυτευτά μεταλικά πάσα .

Γιατί δεν το βιδώνεις κατ ευθείαν επάνω στη βάση....αφού γι αυτή την δουλειά την έφτιαξες, χωρίς πρόσθετες βάσεις.
Ροδάκια και σε μια άκρη.
Αφού έχεις πάρει το "κολλάει" σε τέτοιες κατασκευές αν χρειαστείς για κάτι άλλο ....φτιάξε άλλη. -bye-

Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Καλημέρα. Βλέπω ότι έβαλες στριφόνια στην στερέωση της βάσης του δραπάνου μα το ξύλο. Θα σου πρότεινα να βάλεις κοχλιοτομημένη βίδα εξάγωνου κεφαλιού με παξιμάδι ασφαλείας, και αντίστοιχα φαρδίες ροδέλες... (Μ10 ή Μ12 αν σε παίρνουν οι τρύπες της βάσης του δραπάνου θα ήταν ιδανικές.....) :antlers:

Δέν ήθελα νά τρυπήσω διαμπερές τό κόντρα πλακέ γιά νά βάλω κοχλιοτομημένη

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μπραβο Δημητρη, πολυ καλα εκανες -και ενας σφιγκτηρας αρκετος θα ειναι νομιζω για το βαρυ δραπανο.
Το ιδιο εχω κανει σε πολλα εργαλεια παγκου που πρεπει να ειναι στερεωμενα για πιο ασφαλη χρηση.

+1 Μιχάλη σού βγάζω τό καπέλο ξέρεις από τέτοια :worshippy:,όντως καί δέν τό πίστευα στίς δοκιμες πού έκανα χτές,καί μέ έναν μόνο σφιγκτήρα μπροστά άκουσον άκουσον,δύσκολα καί μέ δύναμη από τήν άλλη μπροστινή γωνία έσπρωχνα καί μέ πολύ δύναμη κινιόταν λίγο λίγο,μέ τόν δεύτερο έγινε βράχος καί είχα αμφιβολίες τό κατα πόσο θά σφίξει μέ δύο μόνο μπροστινούς σφιγκτήρες.Αλλα να ναι καλά τά 17 κιλά τού κολονάτου όπως προανέφερες.:a0210:

Γιατί δεν το βιδώνεις κατ ευθείαν επάνω στη βάση....αφού γι αυτή την δουλειά την έφτιαξες, χωρίς πρόσθετες βάσεις.
Ροδάκια και σε μια άκρη.
Αφού έχεις πάρει το "κολλάει" σε τέτοιες κατασκευές αν χρειαστείς για κάτι άλλο ....φτιάξε άλλη. -bye-

Νίκο είμαι τής άποψης πάντα νά αποφεύγω όσο μπορώ τίς τρύπες γιατί μπορεί να αλλάξω κάποια στιγμή θέση στό δράπανο η στό οποιοδήποτε εργαλείο καί να τόν θέλω τόν πάγκο γιά άλλη χρήση,καί δέν μού αρέσει νά φαίνεται "σκιντζίδικο" μέ τίς τρύπες.
Σίγουρα πήρα τό "κολλάει" καί σκέφτομαι να φτιάξω άλλον ένα η δύο καί γιά άλλα εργαλεία επάνω,πού να είναι μεταφερόμενα

Πιστέυω ότι πρέπεινα τον ξαναδείς Δημήτρη τον τρόπο στερέωσης!
1. Τα παξιμάδια προβάλουν πάνω από το επίπεδο της βάσης διατρησης
2. Τα στριφόνια δεν είναι και ο πιο αξιόπιστος τρόπος σε βάθος χρόνου για τη στήριξη πάνω σε τόσο μικρό πάχος ξύλου!
3. Η μονοπάντη στήριξη με του σφιγκτήρες μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής.

Ίσως θα ήταν καλύτερο:
1. Να βάλεις φρεζάτες μετρικές βίδες που θα έρουν πρόσωπο με τη βάση.
2, ΑΥτές θα βιδώσουν σε φυτευτά πάσα (αυτά με τα τρία "αγκαθάκια") που θα μπούν στην κάτω πλευρά του πρόσθετου κόντρα πλακέ και θα χτυπηθούν να "χωνέψουν" μέσα σε αυτό για να μην εμποδίζουν στο πάτημά του πάνω στο τραπεζάκι.
3. Το ένα από τους δυο σφιγκτήρες μεταφερέτον πίσω και διαγώνια με τον εμπρός και άνοιξε ένα μικρό παραθυράκι στο πίσω πλαϊνό έτσι ώστε αυτός μπαίνοντας ανάποδα (με τη μανέλα πρός τα επάνω) να σου δίνει χέρι να τον σφίξεις.
Βεβαίως λύσεις υπάρχουν αρκετές, αλλά η πιο δόκιμη και εύκολη είναι το βίδωμα πάνω σε φυτευτά μεταλικά πάσα .

Στέλιο πολύ σωστά τά αναφέρεις καί ευχαριστώ
Νά ξεκινήσω από τό 3. όπως προανέφερα στόν Μιχάλη ότι καί μέ τούς δύο σφιγκτήρες δέν κουνιέται κάν,λογο βάρους,πράγμα πού καί εγώ είχα ενδιασμούς τό κατά πόσο θά σφίξει γερά μέ μόνο 2 σφιγκτήρες.

Στό 1. καί στό 2. Εδώ πού λένε υποκλίνομαι δέν τό σκέφτηκα καί μού αρέσει η ιδέα μέ τά φυτευτά πάσα.
Πάντος έσφιξαν καλά τά στριφώνια (στό 18 mm κόντρα πλακέ σημύδα τό καλό μέ τά πολλά και λεπτά στρώματα κάι όχι τό Κινέζικο πού είναι αφράτο μέ χοντρά καί όχι πολλά καί τόσο γερά στρώματα),καί είναι βράχος δείχνει,έτσι καί αλλιώς το κέντρο βάρους πατάει καλά στήν βάση,δέν θά έχουν πολλά ζόρια,αλλά θέλω νά αγοράσω νά έχω φυτευτά πάσα σε περιπτωση πού δώ μέ τόν καιρό ότι έχει τζόγους.
Νά ρωτήσω γιατί μετρική φρεζάτη καί όχι μετρική πολύγωνο ? εφόσον η βάση του κολονάτου δέν έχει φρεζάτη οπή.
Ξέρεις πού βρίσκουμε στήν Αθήνα φυτευτά πάσα ? και έχουν διάφορα ύψη σέ mm ? και διάφορες εσωτερικές διατομές σπειρώματος π.χ 8 mm ?

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Δέν ήθελα νά τρυπήσω διαμπερές τό κόντρα πλακέ γιά νά βάλω κοχλιοτομημένη[

Μα την επιφάνεια την έχεις ήδη τρπήσει θέλοντας και μη, και ας μην είναι η τρύπα διαμπερής με τα στριψώνια....... :chinscratch:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Μα την επιφάνεια την έχεις ήδη τρπήσει θέλοντας και μη, και ας μην είναι η τρύπα διαμπερής με τα στριψώνια....... :chinscratch:

Tότε δέν κατάλαβα καλά τί θέλεις νά πείς,ναι τήν πρώτη επιφάνεια τήν έχω τρυπήσει,μπορεις να μου το πεις πιο απλά ?
Η μηπως αναφέρεσε σέ φυτευτά πάσα όπως λέει ο Στέλιος ?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Tότε δέν κατάλαβα καλά τί θέλεις νά πείς,ναι τήν πρώτη επιφάνεια τήν έχω τρυπήσει,μπορεις να μου το πεις πιο απλά ?
Η μηπως αναφέρεσε σέ φυτευτά πάσα όπως λέει ο Στέλιος ?

Καλησπέρα!

Θα μπορούσες με ένα σκαρπέλο να χωνέψεις ένα παξιμάδι πχ m10 ή m12, στο κάτω μέρος του κόντρα πλακέ και να σφίξεις με βίδα.

FBISRJKIMDZ7MBG.LARGE.jpg

Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Στέλιο πολύ σωστά τά αναφέρεις καί ευχαριστώ
Νά ξεκινήσω από τό 3. όπως προανέφερα στόν Μιχάλη ότι καί μέ τούς δύο σφιγκτήρες δέν κουνιέται κάν,λογο βάρους,πράγμα πού καί εγώ είχα ενδιασμούς τό κατά πόσο θά σφίξει γερά μέ μόνο 2 σφιγκτήρες.

Στό 1. καί στό 2. Εδώ πού λένε υποκλίνομαι δέν τό σκέφτηκα καί μού αρέσει η ιδέα μέ τά φυτευτά πάσα.
Πάντος έσφιξαν καλά τά στριφώνια (στό 18 mm κόντρα πλακέ σημύδα τό καλό μέ τά πολλά και λεπτά στρώματα κάι όχι τό Κινέζικο πού είναι αφράτο μέ χοντρά καί όχι πολλά καί τόσο γερά στρώματα),καί είναι βράχος δείχνει,έτσι καί αλλιώς το κέντρο βάρους πατάει καλά στήν βάση,δέν θά έχουν πολλά ζόρια,αλλά θέλω νά αγοράσω νά έχω φυτευτά πάσα σε περιπτωση πού δώ μέ τόν καιρό ότι έχει τζόγους.
Νά ρωτήσω γιατί μετρική φρεζάτη καί όχι μετρική πολύγωνο ? εφόσον η βάση του κολονάτου δέν έχει φρεζάτη οπή.
Ξέρεις πού βρίσκουμε στήν Αθήνα φυτευτά πάσα ? και έχουν διάφορα ύψη σέ mm ? και διάφορες εσωτερικές διατομές σπειρώματος π.χ 8 mm ?

Η πρόταση για του σφιγκτήρες έγινε για να μπορεί να κάτσει το δράπανο σφιγμένο συμετρικά πάνω στο τραπέζι, έτσι, όταν τρυπάς κάτι, αν ασυναίσθητα τραβήξεις το λεβιέ του δραπάνου προς το μέρος σου αντί προς τα κάτω, το δράπανο δεν θάέχει καμία τάση να σηκώσει τη ξύλινη βάση του από την πίσω πλευρά γιατί θα υπάρχει πίσω ο σφιγκτήρας ! :)

Φρεζάτη βίδα σου πρότεινα για να έρθει πρόσωπο με την επιφάνεια που θα βιδωθεί και να μην περισσεύει και σκαλώνουν διάφορα επάνω της.
Πάρε μια φρέζα (counter sink drill bit) και φρέζαρε τις τρύπες ,όσο χρειάζεται για να χωνέψει μέσα το κεφάλι της βίδας.
Βίδες φρεζάτες -ότι νουμερο και διάσταση θες- θα βρέις εύκολα σε όλα τα εργαλειάδικα / βιδάδικα στη Σπύρου Πάτση για να ψωνίσεις λιανικά, επίσης στον Ρέπα στη Kακουργειοδικείου (Αθηνάς) καθώς και σε "μορφωμένα" εργαλειάδικα στις περιφέρεια.
Προτίμησε με Άλλεν κεφάλι ή αν βρείς (χλωμό αυτό) με torx .
Η λύση με το φυτευτό (με σκαρπέλο ) παξιμάδι, δεν έιναι κακή, καθώς θα μπορείς να καργάρεις γερά επάνω του καθώς αυτά αντέχουν πολύ περισσότερο από ότι τα καρφωτά φυτευτά πάσα!

Δημήτρη, κάλιο γαιδουρέδενε παρά γαιδουρογύρευε, τα στριφώνια με τις δονήσεις θα σου φάει σιγά σιγά το κόντρα πλακέ, πιο καλά να βιδώνει είτε σε χωνευτό παξιμάδι, είτε με άλλο τρόπο που να κρατάει κόντρα στο σπείρωμα και όχι το σπείρωμα να κρατάει κόντρα στο κόντρα πλακέ. Επίσης η στήριξη με τους σφιγκτήρες μόνο από μπροστά είναι λάθος, όταν σφίγγεις κάτι θες να το κρατάς ακίνητο για όσους περισσότερους βαθμούς ελευθερίας μπορείς να περιορίσεις, ο αμέσως καλύτερος τρόπος από αυτόν που έκανες είναι να μπουν διαγώνια.

Eυχαριστώ γιά τίς συμβουλές συνάδελφοι,πάντος από ότι βλέπω στά βίντεο και νομίζω καί οι μισοί συνάδελφοι από εδώ πού έχουν κολονάτα δράπανα δέν θά τά έχουν βιδώσει κάν στόν πάγκο,θά τό μεριμνήσω μέ σχολαστικότητα όταν δώ ότι κάτι δέν πάει καλά,προμηθευόμενος σύντομα γιά νά υπάρχουν τά φυτευτά πάσα,πρός τό παρών θά τό αφήσω έτσι,γιατί αρκετά ασχολήθηκα :HTEHETH63:.Είμαι τόσο "ψείρας" πού άν κάτι δεν μού καθόταν καλά σίγουρα θά συνέχιζα μέχρι νά τό κάνω σταθερότατο.Καλό πού γίνεται σαφώς αυτή η συζήτηση γιά νά μαθαίνουμε κάτι παραπάνω,πού δέν γνωρίζουμε.

Λόγο βάρους καί κέντρο βάρους όπως τό τοποθέτησα,τό κολονάτο όσο και να τό ζορίσω σέ δοκιμές δέν σηκώνεται από τήν πίσω μεριά τό κόντρα πλακέ πού δέν έχει σφιγκτήρες.

Καλή ιδέα καί τό χωνευτό παξιμάδι πού πρότεινε ο συνάδελφος Νίκος,ψάχνοντας βρήκα ότι υπάρχει καί Χωνευτό χτυπητό παξιμάδι ξύλου,μέ αντεστραμένα καρφιά γιά να μήν γυρίζει.

http://www.johnart.gr/Catalogue/index.php?main_page=product_info&cPath=6_195_752&products_id=6731

Last edited:
Και εγώ σαν αυτό που έβαλες τελευταίο χρησιμοποιώ πάντα Δημήτρη για τέτοιες δουλειές ...νομίζω ότι αντέχουν περισσότερο από τα άλλα.

Και εγώ σαν αυτό που έβαλες τελευταίο χρησιμοποιώ πάντα Δημήτρη για τέτοιες δουλειές ...νομίζω ότι αντέχουν περισσότερο από τα άλλα.

Ερχομαι νά συμφωνήσω Νίκο,λόγο τής δομής τους μέ τά κόντρα καρφιά σύσφιξης τού κοχλία θά γίνεται μπετόν μέσα στό ξύλο,ούτε κάν τά ήξερα αυτά ότι υπάρχουν,καί πολύ εύκολα καί γρήγορα στήν τοποθέτηση.
Μεγάλο σχολείο τό forum :a0210:

Τα χρησιμοποίησα πρώτη φορά προ αμνημονεύτων χρόνων όταν έφτιαχνα τα τεράστια ηχεία ιδιοκατασκευή που έχω και τα είχε μέσα στην συσκευασία των γούφερ ή KEF .