DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

H τιμή του (70 γιούρια) είναι μια χαρά, σε σχέση με άλλα του εμπορίου (ό,τι ισχύει και για τα άλλα εργαλεία του lidl δηλαδή).

Το μειονέκτημα είναι ότι κόβει μέχρι 12εκ (νομίζω), δεν έχει δηλ. τον βραχίονα που βγαίνει προς τα έξω και επεκτείνει το κόψιμο. Πάντως, αν θυμάμαι καλά, αυτό με την επέκταση έκανε 100 ευρώ. Εξαρτάται από το τί θέλει να κόψει κανείς, οπότε κρίνει κι αν θέλει να περιμένει
να βγάλει το lidl το μεγαλύτερο μοντέλο και να δώσει και τα παραπάνω χρήματα.
 
Συμφωνώ με τον Κυριάκο (30 ευρώ είναι παραπάνω όμως, ούχι 20!!!).

Το ζήτημα είναι ΠΌΤΕ θα ξαναγίνει διαθέσιμο.
 
Συμφωνώ. Έχω το 1700άρι και με έχει βολέψει αφάνταστα.

Χωρίς την κινούμενη κεφαλή το μήκος κοπής περιορίζεται σημαντικά. Βέβαια αν έχουμε δισκοπρίονο δεν είναι το τέλος του κόσμου στο 99% των περιπτώσεων, εκτός αν κόβουμε συχνά περίεργες γωνίες.
 
Δημήτρη εάν και όταν βρείς χρόνο μπορείς να γράψεις λιγο για τις βάσεις ηχείων που έφτιαξες ; (ειδα φώτο στην αρχή του θέματος αν θυμάμαι καλά)..
 
Ναι υπολόγιζα να φτιάξω άλλο ένα ζευγάρι και να βγάλω φωτογραφίες, αλλά δε βρήκα χρόνο.

Υλικά για 2 κομμάτια:
  • 2 κομμάτια ξύλου της επιλογής μας. Για λόγους αισθητικής αλλά και σταθερότητας, το πάνω καλό είναι να είναι 1cm μεγαλύτερο από τις διαστάσεις του ηχείου, και το κάτω 5cm μεγαλύτερο ανά πλευρά. Εγώ χρησιμοποίησα κόντρα πλακέ θαλάσσης απ'το Leroy Merlin.
  • 2 ολόπασες ντίζες με διάμετρο τουλάχιστον 10μμ και μήκος τουλάχιστον το ύψος που θέλουμε στις βάσεις, και 6 μπουλόνια
  • Σωλήνα PVC Φ100 αποχέτευσης. Έρχεται 3μετρη.
  • Βερνίκι της αρεσκείας μας για το ξύλο
  • Μαύρο σατινέ σπρέυ για το σωλήνα.
  • Προαιρετικά άμμος ή σκάγια για να γεμίσουμε τις βάσεις για καλύτερη σταθερότητα.
Κόστος ~40 ευρώ

Οδηγίες
  1. Βλέπουμε τις μεριές των ξύλων και επιλέγουμε τις καλύτερες για να τις βάλουμε από πάνω και στις 2 μεριές.
  2. Βρίσκουμε το κέντρο των ξύλων.
  3. Σε περίπτωση που θέλουμε να γεμίσουμε τη βάση με άμμο, καλό είναι πριν κάνουμε τις άλλες τρύπες, να κάνουμε μια μικρή για τον οδηγό του ρούτερ ώστε να κάνουμε ένα κυκλικό αυλάκι με διάμετρο και πάχος όσο η σωλήνα μας. Αυτό το αυλάκι θα βοηθήσει να μπεί μέσα το χείλος της σωλήνας ώστε να μην μας τρέχει η άμμος παντού, και να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα οπτικά. Tα αυλάκια γίνονται στην κάτω μεριά του πάνω ξύλου, και στην πάνω μεριά του κάτω ξύλου.
  4. Αφού κάνουμε το αυλάκι με το ρούτερ, παίρνουμε ένα τρυπάνι φτερού και ανοίγουμε στην από κάτω πλευρά του κάτω ξύλου και στην από πάνω πλευρά του πάνω ξύλου, (και στο κέντρο τους) μια τρύπα ΟΧΙ ΔΙΑΜΠΕΡΗ, αλλά ίσα ίσα να χωράει ένα μπουλόνι στο βάθος και στη διάμετρο, με αρκετό περιθώριο ώστε να μπορέσουμε να το σφίξουμε με κλειδί.
  5. Η τρύπα του οδηγού του τρυπανιού φτερού της προηγούμενης τρύπας μας βοηθάει να κεντράρουμε το 11mm τρυπάνι ώστε να ανοίξουμε τη διαμπερή τρύπα που θα περάσει η ντίζα. Τις ανοίγουμε και τις 2.
  6. Γυαλοχαρτάρουμε και βάφουμε τα ξύλα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά ανάλογα με το βερνίκι.
  7. Κόβουμε τη σωλήνα στο ύψος που θέλουμε με πριόνι για PVC ώστε να έχουμε καλύτερο χείλος.
  8. Γυαλοχαρτάρουμε το χείλος όσο καλύτερα μπορούμε για να το βοηθήσουμε να συγκρατήσει την άμμο αλλά και να στέκεται όρθιο κάθετα.
  9. Γυαλοχαρτάρουμε καλά την επιφάνεια της σωλήνας ώστε να καθαρίσει καλά από ατέλειες και λάδια/βρωμιές και να πιάσει καλύτερα το σπρέυ.
  10. Βάφουμε τη σωλήνα με πάρα πολλά και πολύ λεπτά στρώματα μπογιάς. Δεν χρειάζεται τα στρώματα να είναι εννιαία. Ας έχουν κενά. Τα πολλά και λεπτά στρώματα σημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλό και εννιαίο. Το τελικό αποτέλεσμα θα μοιάζει με μέταλλο εξαιτίας του σατινέ σπρέυ.
  11. Κάνουμε dry fit τα ξύλα με τη σωλήνα. Καμαρώνουμε στα κρυφά γιατί γίνονται γαμάτες, και στη συνέχεια μετράμε και το τελικό ύψος για να κόψουμε τις ντίζες σε αυτό. Τις κόβουμε όπως μας βολεύει, αλλά σε τέτοιες διαμέτρους καλύτερα με κάποιο ηλεκτρικό εργαλείο για να μη κάνουμε μπράτσα χωρίς λόγο...
  12. Σταματάμε να τις χαζεύουμε και φωνάζουμε το έτερο ήμισι για να της δείξουμε πόσο ωραίες γίνονται για να σταματήσει να μας ζαλίζει που της κάναμε το σαλόνι εργοτάξιο.
  13. Σταματάμε να τις χαζεύουμε λέμε.
  14. Τις χαλάμε, περνάμε τις ντίζες στο κάτω ξύλο και τις πιάνουμε με 1 μπουλόνι από κάθε μεριά. Σε αυτό το στάδιο θα πατάει καλά το ξύλο και θα στέκεται όρθια και σταθερή η ντίζα. Αν δεν πατάει καλά, τότε δεν είναι αρκετά βαθιά η τρύπα που κάναμε με το τρυπάνι φτερού.
  15. Αν κάναμε αυλάκι με το ρούτερ, περνάμε ένα λεπτό στρώμα κατάλληλης κόλλας ή σιλικόνης στο κάτω αυλάκι ώστε να σφραγιστεί καλύτερα η κάτω μεριά. Στην πάνω δεν βάζουμε για να μπορούμε να βγάζουμε το καπάκι.
  16. Περνάμε την πλαστική σωλήνα στη ντίζα και τη σφινώνουμε στο αυλάκι. Σε μένα είχε λίγο αέρα
  17. Περνάμε και το πάνω ξύλο και το σφίγγουμε με το 3ο μπουλόνι ώστε να το κρατάει σταθερά για να κολλήσει καλά η κόλλα τη σωλήνα στο κάτω ξύλο. Προσέχουμε να μην το παρακάνουμε με το σφίξιμο και σπάσουμε την πλαστική σωλήνα. Θέλουμε ίσα ίσα να την κρατάει στη θέση της.
  18. Ξανασταματάμε να τις χαζεύουμε.
  19. Μόλις στεγνώσει καλά η κόλα, μπορούμε να τις γυρίσουμε και να βάλουμε ποδαράκια. Για καλή σταθερότητα δυστυχώς θέλουμε 4 αν η βάση μας είναι στενή. Εγώ έφτιαξα ξύλινα ποδαράκια με το ποτηροτρύπανο στο κολωνάτο δράπανο, και απλά τα βίδωσα στον πάτο. Εναλλακτικά και για καλύτερη σταθερότητα μπορούμε να αγοράσουμε ρυθμιζόμενα, ή ακίδες αν το πάτωμά μας είναι ξύλο ή χαλί.
  20. Τέλος βγάζουμε το πάνω ξύλο/καπάκι και γεμίζουμε τη σωλήνα με άμμο ή ό,τι άλλο θέλουμε, προσέχοντας να μην το παρακάνουμε με το βάρος και έχουμε θέμα αντοχής των πλαστικών.
  21. Ξανακλείνουμε το καπάκι, το ευθυγραμμίζουμε με το κάτω ξύλο, το σφίγγουμε και είμαστε έτοιμοι. Ξανά προσοχή μην το παρακάνουμε με το σφίξιμο και σπάσουμε τη σωλήνα... Θα γεμίσει παντού άμμος :p
  22. Αν είμαστε πιουρίστες, μπορούμε να βάλουμε πλαστικά καπακάκια στις τρύπες για να κρύψουμε και τα μπουλόνια. Αλλά δεν φαίνονται έτσι κι αλλιώς, και μπορεί να έχουμε θέμα να μην πατάει καλά το ηχείο.

Μια άλλη προσθήκη που σκεφτόμουν, είναι να ανοιχτεί τρύπα στο πλάι στις σωλήνες πάνω και κάτω, και να περαστεί ηλεκτρολογική σωλήνα εσωτερικά για να περνάνε τα καλώδια των ηχείων από εκεί. Αλλά πάει μακρυά, θα είναι δύσκολο στο φινίρισμα και δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει στη δύναμη και συνοχή της πλαστικής σωλήνας. Βασικά θα πρότεινα να το δοκιμάσετε μόνο αν βάζατε μεταλλική σωλήνα.

Με γειές μας :)
 
Σουπερ αναλυτικός!

Έχω φτιάξει κι εγώ ένα ζευγάρι βάσεις ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με λίγες διαφοροποιήσεις (inox σωλήνα αντί για pvc, 2η σωλήνα πολύ μικρότερη για τα καλώδια κλπ). Θα ανεβάσω καμιά φωτο κάποια στιγμή!
 
Αν είναι σωστές οι σημειώσεις μου, 65 το 2010 από ένα μαγαζί κάπου στον Πειραιά (δεν θυμάμαι ποιο). Οταν πάω σπίτι θα γράψω και τις διαστάσεις.
 
Ε ναι οκ ανεβαίνει αρκετά το κόστος.

Εγώ έβλεπα να χρησιμοποιήσω 3 αλουμινένιες σωλήνες ανά βάση, αλλά το κόστος ανέβαινε αρκετά. Σε φάση να ακουμπάει κόστος έτοιμου εμπορικού προϊόντος. Από ένα σημείο και πάνω δεν αξίζει να τις φτιάξεις.
 
Δηλαδη αν καταλαβαινω, θελεις να ανοιξεις τρυπα στον πλαινο (τουβλινο?) τοιχο του κλειστου γκαραζ και να βαλεις κασα και παραθυρο?
Δωσε μια πιο λεπτομερη περιγραφη.
 
DIY ξυλινο bit με γυαλοχαρτο για dremel

Mετα την ολοκληρωση του ξυλινου bit με γυαλοχαρτο για δραπανα (στο νημα με τα εργαλεια), εφτιαξα και ενα bit για εργαλεια τυπου dremel, με αξονα ~3μμ.

Παραθετω καποιες φωτογραφιες και αυριο οι λεπτομερειες γιατι ειναι αργα :)

12333960234_16b41e49f1_c.jpg

Αυτη τη φορα η τρυπα ειναι ακριβως στο κεντρο!

12333958384_ddf722b0da_c.jpg

Εδω τα δυο bits. Για dremel με αξονα ~3μμ και για δραπανο με αξονα 1/4".

12333512415_8ed2be717e_z.jpg

Kαι ομως το γυαλοχαρτο επεζησε σε αρκετες χιλιαδες στροφες του dremel. Οχι ομως στις πολλες..!!
 
Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Δηλαδη αν καταλαβαινω, θελεις να ανοιξεις τρυπα στον πλαινο (τουβλινο?) τοιχο του κλειστου γκαραζ και να βαλεις κασα και παραθυρο?
Δωσε μια πιο λεπτομερη περιγραφη.

Υπάρχει ήδη το παράθυρο με μαρμαροποδιά, κανονικά.
Δεν με ενδιέφερε μέχρι τώρα που ήταν ανοιχτό, αλλα πλέον θα το κάνω και εργαστήρι.
Αυτό που με ενδιαφέρει ειναι να μπει ένα τζάμι για να αποφύγω αέρα και βροχή. Οι διαστασεις είναι περίπου 2 μέτρα πλάτος και 1 ύψος.
Σκεφτόμουν δύο πλαίσια 1Χ1 με τζάμι για να έχω φως και να μπούν σε μια βάση στο παράθυρο και τα δύο. Δεν με ενδιαφέρει να ανοιγουν, αρκει να βγαίνουν.
Κατόπιν θα την παλέψω να φτιάξω ένα ξύλινο, μόλις κάνω και εγώ τον περίφημο πάγκο.
Δεν ξέρω τι προφίλ να χρησιμοποιήσω για την κάσα και ποιο για τα φύλλα με το τζάμι. Εργαλεία για αυτή τη δουλειά έχω.
Ευχαριστώ.
 
λοιπον παιδια θελω την βοηθεια σας για την αλλαγη στεγανοποιητικου δακτυλιου στον μικτη της κουζινας..
προκειται για τα δακτυλιδια απο το ρουξουνι στο κυριως σωμα.
(Εχω διαρροη απο το κυριως σωμα οταν η βρθση ειναι ανοιχτη)

εχω φτασει μεχρι εδω. αλλα το παξιμαδι δεν κουναει....
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=EmKjXgSivWo#t=95
με λιγη δυναμη παρπανω αρχισε να γυριζει ολος ο μικτης με απο τελεσμα να χαλαρωσει

Υπαρχει περιπτωση ο μικτης να ξεμονταρεται απο κατω αν βγει ολοκληρος?
 
Κάτι σε WD40 δοκίμασες για να ξεκολλήσει?

Μη το δοκιμάσεις έτσι. Δεν ξέρω αν επηρεάζει λαστιχάκια κλπ. Ψάξ'το
 
Την εχεις ξεμονταρει την μπαταρια ή ειναι ακομη πανω στον νεροχυτη ?

Δεν μπορεις να την ανοιξεις (τον μικτη της) αν καταλαβα καλα ?
 
Re: Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Υπάρχει ήδη το παράθυρο με μαρμαροποδιά, κανονικά.
Δεν με ενδιέφερε μέχρι τώρα που ήταν ανοιχτό, αλλα πλέον θα το κάνω και εργαστήρι.
Αυτό που με ενδιαφέρει ειναι να μπει ένα τζάμι για να αποφύγω αέρα και βροχή. Οι διαστασεις είναι περίπου 2 μέτρα πλάτος και 1 ύψος.
Σκεφτόμουν δύο πλαίσια 1Χ1 με τζάμι για να έχω φως και να μπούν σε μια βάση στο παράθυρο και τα δύο. Δεν με ενδιαφέρει να ανοιγουν, αρκει να βγαίνουν.
Κατόπιν θα την παλέψω να φτιάξω ένα ξύλινο, μόλις κάνω και εγώ τον περίφημο πάγκο.
Δεν ξέρω τι προφίλ να χρησιμοποιήσω για την κάσα και ποιο για τα φύλλα με το τζάμι. Εργαλεία για αυτή τη δουλειά έχω.
Ευχαριστώ.

Σωστη σκεψη να το χωρισεις στη μεση σε δυο κομματια. Ακομα καλυτερα να χωρισεις οριζοντια το καθε κομματι στη μεση. Για ασφαλεια στο τζαμι αλλα και πιο ομορφο στο ματι. Τεσσερα κομματια δηλαδη.
Ενα τεταρτημοριο θα το εκανα ανακλινομενο για αερισμο.

Το ποιο ευκολο ειναι να τα κανει κανεις ολα με ξυλο, μιας και δουλευεται πιο ευκολα. Και την κασα και τα φυλλα.

Δυστυχως δεν μου εχει τυχει να κανω κατι τετοιο, παντως σιγουρα θα το δοκιμαζα μονος μου με συμβουλες απο εδω ειτε απο το διαδικτυο. Καποιος μελος θα ξερει κατι παραπανω και θα σου δωσει καποια ιδεα.

kempa_giyotin_calisma_1.jpg