DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Την ερχομενη Πεμπτη το Lidl εχει την διατρητη πλαστικη επιφανεια 90 επι 50 με 8 ευρω και 27 γαντζακια!

Πρόκειται για πλαστική επιφάνεια τοποθέτησης εργαλείων?
(δεν βλέπω την προσφορά ακόμη γι αυτό ρωτώ. Μάλλον θα είναι με e-mail σε μέλη?)
Μπορείτε να μου πείτε πάχος του πλαστικού και αν την έχει πάρει κάποιος, την ποιότητά της?
κυρίως με ενδιαφέρουν η ανθεκτικότητα σε φθορές λόγω διαφοράς θερμοκρασίας στο χώρο (-5 - 40 C) αλλά και χρήσης.
Eπίσης αν αποχρωματίζεται θαμπώνει ανoμοιόμορφα (χωρίς να την δει ήλιος).

thanx

Την εχεις ξεμονταρει την μπαταρια ή ειναι ακομη πανω στον νεροχυτη ?

Δεν μπορεις να την ανοιξεις (τον μικτη της) αν καταλαβα καλα ?
οχι, ακομα πανω. θα κανω την δουελια αυριο το πρωι για να εχω ολη την αγορα διαθεσιμη.

Δυστυχως ο αντιπροσωπος δεν εχει λαστιχακια οποτε ριχνω την ζαρια και θα δω πςω θα βολευτω με ταλαστιχακια των φακων

Μου ειπε και αυτος οτι φτανεςισ το εν λογω κομματι απο κατω, αλλα και ετσι δεν εχω ιδεα τι θα συναντησω

Αυτη ειναι η βαση του Lidl. Παχος 1.4 εκατοστα. Ειναι απο συνθετικο υλικο οπως γραφει, ειδος πλαστικου.
http://www.lidl-hellas.gr/cps/rde/S...i-prosfores-mas.htm?action=showDetail&id=5580

Για αυτες τις αντοχες που γραφεις δεν νομιζω να τις εχει τσεκαρει κανεις.
Παντως η τιμη ειναι σουπερ. Απο διπλασια και πανω βρισκεις παρομοιο μεγεθος.

Αν θες ακραιες αντοχες, υπαρχουν και ατσαλινες πλατες διατρητες σε μεγαλυτερο βαρος αλλα και σε υπερπολλαπλασια τιμη.

Δε με νοιάζει ιδιαίτερα η αντοχή της σε βάρος (δεν θα μπούν πολλά εργαλεία πάνω) αλλά σε διαφορές θερμοκρασίας και "φυσικές" φθορές λόγω τοποθέτησης σε γκαραζ με υγρασία και αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.
Μια χαρά είναι το πάχος, ελπίζω να βγει και ανθεκτική (αν και όντως σε αυτή τη τιμή δεν υπάρχει ρίσκο)

Ευχαριστώ πολύ Χιώτη!

Την συγκεκριμένη επιτοίχια βάση του Lidl την έχω 3 χρόνια σε δώμα ταράτσας. Χωρίς θέρμανση το χειμώνα και με υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Δεν έχει πάθει τίποτα

Ταπες μαρκαρισματος για καβιλιες

Η χρηση καβιλιας ειναι ενας συνηθισμενος τροπος για απλες και γερες συνδεσεις ξυλων.

Ελα ομως που πρεπει οι απεναντι τρυπες πρεπει να συμπιπτουν ακριβως για να γινει σωστα η δουλεια.
Και οχι μονο αυτο, αλλα και το τρυπανι πρεπει να τρυπα σε απολυτη ευθεια.

Και τα δυο παραπανω πηγαν λιγο στραβα (το λιγο ειναι αρκετο..) οταν προσπαθουσα να συνδεσω ενα ποδι τραπεζιου που ειχε σπασει ασχημα στην συνδεση.
Τα καταλληλα βοηθηματα τα εχω αφησει στη Χιο (ταπες μαρκαρισματος, οδηγος για τρυπανι κλπ) αρα εγινε προχειροδουλεια.
Τελος παντων εγινε η δουλεια με πολυ χτυπημα και γερους σφιγκτηρες για να ερθει στα ισα του το ποδι και να κολλησει καλα.

Εδω τα χρησιμα πραματα που πρεπει να εχει κανεις για ακριβεις συνδεσεις με καβιλιες.

Ταπες μαρκαρισματος.
Tiς βαζεις στο ενα ζευγαρι τρυπες που εχεις κανει στο ενα κομματι και κολλας επανω το αλλο κομματι. Αφηνει σημαδι οδηγο για τις αλλες τρυπες.
_________________4d44d8ff01f90.jpg

Οδηγος για τρυπανι -για ισα τρυπηματα wolfcraft. Παρεμβαλλεται μεταξυ ξυλου και τρυπανιου για ισια τρυπα. Χρησιμοποιειται με stop τρυπανιου, οσο χρειαζεται για να μπει η καβιλια.
8873662873630.jpg

Καβιλιερα. wolfcraft. Υποδοχη για τρυπανι 6, 8 και 10 χιλιοστα για τις αντιστοιχες καβιλιες.
Βρισκει το κεντρο της ραχης του ξυλου που θελεις να τρυπησεις (μεχρι 3 εκατοστα παχος) και λειτουργει και σαν οδηγος τρυπηματος.

wolfcraft_4640_jig.jpg

...και ξυλοκολλα και σφιγκτηρες βεβαια...

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Υπάρχει ήδη το παράθυρο με μαρμαροποδιά, κανονικά.
Δεν με ενδιέφερε μέχρι τώρα που ήταν ανοιχτό, αλλα πλέον θα το κάνω και εργαστήρι.
Αυτό που με ενδιαφέρει ειναι να μπει ένα τζάμι για να αποφύγω αέρα και βροχή. Οι διαστασεις είναι περίπου 2 μέτρα πλάτος και 1 ύψος.
Σκεφτόμουν δύο πλαίσια 1Χ1 με τζάμι για να έχω φως και να μπούν σε μια βάση στο παράθυρο και τα δύο. Δεν με ενδιαφέρει να ανοιγουν, αρκει να βγαίνουν.
Κατόπιν θα την παλέψω να φτιάξω ένα ξύλινο, μόλις κάνω και εγώ τον περίφημο πάγκο.
Δεν ξέρω τι προφίλ να χρησιμοποιήσω για την κάσα και ποιο για τα φύλλα με το τζάμι. Εργαλεία για αυτή τη δουλειά έχω.
Ευχαριστώ.

Και εγω ειμαι της γνωμης να χρησιμοποιησεις ξυλο και πιθανον πλεξιγκλας για τζαμι.
Επισης αν σου επιτρεπει το υψος θα μπορουσες να κανεις το ενα κομματι συρομενο προς τα πανω η και προς τα δεξια.

Ριξε μια ματια στο Leroy εχει πολυ οικονομικα κουφωματα PVC που ειναι οπτικα πανομοιοτυπα με τα αλουμινενια.
Για τσεκαρε το και εκει!

Χιώτη, ωραίες πληροφορίες για τις καβίγιες!

Πραγματικά είναι απόλαυση οι κατασκευές μ'αυτες, αν και αρκετά δύσκολες.

Στην κατασκευή της εργαλειοθήκης με τις καβίγιες (φώτο σε προηγούμενο ποστ), μιας και δεν είχα οποιοδήποτε εργαλείο απ'αυτά που παρουσίασες, έφτιαξα και χρησιμοποίησα τον δικό μου οδηγό από φύλλο λεπτής λαμαρίνας. Στην μία πλευρά του ξύλου μπαίνει όπως είναι,
στην απέναντι μπαίνει ανάποδα για να ταιριάξουν οι τρύπες.

Σκοπεύω να το εξελίξω λίγο το θέμα και να φτιάξω έναν καλύτερο οδηγό, απόλυτα συμμετρικό και περισσότερο αποτελεσματικό. Έτσι θα μπορεί να χρησιμοποιείται με μία πλευρά, κι ούχι να θέλει την 'ανάποδή' για να ταιριάξουν οι τρύπες.

2qmnmvt.jpg

Κατά τη γνώμη μου, το 'κακό' με τα εργαλεία της wolfcraft είναι που επιτρέπουν μία τρύπα κάθε φορά. Και μπορεί στο πάνω-κάτω να είναι οκ (μιας και κλειδώνει το ξύλο στη θέση του) στο αριστερά-δεξιά όμως είναι εύκολο να την πατήσει κανείς. Θα έπρεπε να έχει δηλ. περισσότερες τρύπες (με την ίδια διάμετρο).

A, μπραβο! Αμα το εξελιξεις, ριξε μια φωτο.
Αυτες οι αυτοσχεδιες πατεντουλες σου λυνουν τα χερια.

Παντως και οι ταπες με το καρφακι ειναι απλες και αλανθαστες.

Να προσθέσω μια πιο εύκολη μέθοδο (νταξ, λιγότερο επιστημονική) για χρήση καβίγιας....

Αντί οι τρύπες και η τοποθέτηση να γίνουν εσωτερικά, μπορούν να γίνουν εξωτερικά, δηλ. η καβίγια να μπει ακριβώς σαν καρφί.

Φώτο από την καινούρια (...............) εργαλειοθήκη κατασκευασμένη με αυτόν τον τρόπο. Ενώνουμε τα δύο σανίδια (π.χ. με λεπτό καρφί) και στην συνέχεια κάνουμε μια τρύπα με το τρυπάνι (στο μέγεθος της καβίγιας) που να περάσει και στα δύο σανίδια. Στην συνέχεια, ατλακόλ και καβίγια και έτοιμη η σύνδεση.

2uy1tmv.jpg

2hxq2qc.jpg

Στην συγκεκριμένη εργαλειοθήκη χρησιμοποίησα μεγαλύτερες καβίγιες (8 χιλιοστά, αντί για 6 χιλ. στην προηγούμενη) και σε κάποια σημεία το ξύλο έσπασε..... :ernaehrung004:

Πιθανώς να έφταιγε και η ποιότητα του τρυπανιού...... :ADFAD2:

Δινετε τα φωτα σας...

Εγω θελω πολυ να ασχοληθω με χελιδονοουρες...finger joints (αυτο το Youtube με εχει καταστρεψει με τις ορολογιες τις αγγλικες)...κτλ κτλ...!!!
Οποιος μπορει να δωσει το Know How για τετοες ενωσεις θα το εκτιμουσα (οχι μονο εγω φανταζομαι) πολυ...!!!
Καλυτερα με εργαλεια χειρος για αρχη...να πιασουμε την ιδεα και παμε μετα στα ηλεκτροκινητα...

Και ας μας πει και κάποιος πώς λέγεται το mortise and tenon από τους Έλληνες μαραγκους!

Τώρα με τον πάγκο, ό,τι βλέπω θέλω να το φτιάξω!

Έτσι...

Το καλύτερο που είχα ακούσει σε αυτό το στύλ ήταν:

Όταν αγοράσεις καινούριο σφυρί, όλα σου φαίνονται σαν καρφιά...

Αυτό ακριβώς!
Btw, τώρα φτιάχνω βάση με "lift" για το dremel γιατί η μαμισια, όπως έχω ξαναγράψει είναι της πλάκας! Λεπτομέρειες σύντομα!

Αυτό ακριβώς!
Btw, τώρα φτιάχνω βάση με "lift" για το dremel γιατί η μαμισια, όπως έχω ξαναγράψει είναι της πλάκας! Λεπτομέρειες σύντομα!

Τι ακριβως θεμα εχεις με τη βαση?

Η αληθεια ειναι οτι το dremel δονειται πολυ και αυτο απο μονο του ειναι κακο για την ακριβεια και δεν νομιζω να το φτιαξει καμμια DIY βαση.
Για παραδειγμα το αντιστοιχο Proxxon ειναι πολυ πιο 'ησυχο' και στην βαση του μπορεις να εχεις μεγαλυτερη ακριβεια.

Προσωπικα η βαση μου αρεσει παρα πολυ και ειναι απο τα χρησιμοτερα εξαρτηματα της dremel.
Ιδανικα ομως θα επρεπε να ειχε και δευτερο σημειο στηριξης. Θα βελτιωνε θεαματικα την ακριβεια. Το εχω ηδη γραψει στη dremel :))

Μια φορα που ηθελα πραγματικη ακριβεια/καθολου τρεμουλο (σε 1μμ τρυπανακι), εβαλα ενα λαστιχο και ειδα διαφορα! Να το δοκιμασεις.
Το λαστιχο απο τοτε το εχω επανω γιατι δεν ενοχλει.

12360798075_2bfa84f493_z.jpg

θα ηθελα καποιος αν ξερει να μας πει την αρχη λειτουργιας της χελιδονοουρας...
δλδ...
ποια ειναι η γωνια που κοβεται κτλ κτλ...ποια λεπτομερεια πρεπει να ξερουμε για να μας βγει σωστη...