DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

επισης να προσθεσω οτι με την ψιλη αλοιφη της 3Μ και πολυ χερι, εχω καναφρεσκαρει τα φαβναρια του αυτοκινητου (πλαστικα γαρ).
Οι αλοιφες της 3Μ ειναι κορυφη. Τα φαναρια απο τοτε που εγιναν πλαστικα, και καθως οι εταιριες προσπαθουν να μειωσουν το κοστος και να σου επιβαλουν να καταναλωσεις, ειναι Γ.Τ.Π. (για τον π...). Τα ονοματα που καποτε ηταν εμπιστοσυνης (Hella, Valeo, Bosch, Yorka, Carello), πλεον δεν....... Με το να τριψεις το "κρυσταλο" απο το φαναρι, απλα αφαιρεσες την "καμμενη" απο τον ηλιο στρωση, η οποια "καηκε" γιατι η προστατευτικη επιστρωση ειχε χαιρετησει. Δυστυχως σε λιγο καιρο τα φαναρια σου θα ξαναθαμπωσουν.

Ευχαριστω για τις απαντησεις...
Απλα να ξεκαθαρισω οτι Δεν με ενδιαφερει να αφαιρεσω γρατζουνιες κτλ κτλ...μια απλη (αλλα δυστηχως χρονοβορα) συντηρηση του χρωματος θελω να κανω 2-3 φορες τον χρονο...

Είναι πρόχειρη λύση αλλά δε θα βολέψει για να γυαλισεις ένα ολόκληρο αυτοκίνητο. Δεν βοηθά η λαβή του που πρέπει να είναι κάθετο στην επιφάνεια αλλά και το ύψος του εργαλείου.
Εγώ επειδή το κάνω δυο φορές το χρόνο σε δύο αυτοκίνητα επέλεξα έναν οικονομικό αλλά αξιόπιστο ρυθμιζόμενο αλοιφαδορο και κορυφαία σφουγγάρια και αλοιφή.
62 ευρώ συν 30 βάση και σφουγγάρια 3Μ.

Μπορεις να μου δωσεις μοντελο απο αυτα που εχεις παρει να ριξω μια ματια?

Όντως αν είναι εύκολο μερικούς κωδικούς ή λίνκ? θέλω κι εγώ καιρό να κάνω κάτι για το χρώμα του αυτοκινήτου...

Πάντως και το lidl είχε βγάλει ένα φεγγάρι αλοιφαδόρο... φαντάζομαι τώρα που ανοίγει ο καιρός θα ξαναβγάλει...

Αυτος ειναι ο αλοιφαδορακος μου.
1400 W ρυθμιζομενος 0-3000 /min με δισκο βελκρο 180 χιλιοστα τον οποιο εγω αντικατεστησα με 6" 3Μ.

http://3mcollision.com/products/buf...s/3m-perfect-it-foam-polishing-pad-05725.html
Όταν λες αυτός εννοείς του lidl?
Αν ναι θυμάσαι τιμή να δώ αν αξίζει να περιμένω...ή οχι
Επίσης μοντέλο έψαξα να τον βρω στα προϊόντα lidl αλλα Δεν...

3000στροφες εχει μίνιμουμ ο τροχός τou lidl :)

Ευχαριστώ για τα λίκν...

Last edited:
Αυτον ακριβως!
Τον μεγαλο το εβγαλα καθως και στο φανοποιειο του κολλητου μου δουλευουμε μικροτερους δισκους παντα και ειναι και πιο ευκολος στο χειρισμο!

Σαν μηχανημα ειναι πολυ καλο και σταθερο στο χερι, μεσου βαρους ωστε και να μην κουραζει και να μην πηγαινει οπου θελει μονος του οπως τα πολυ ελαφρια γυαλιστικα.

Πανω που νομιζα οτι εχω ολα τα εργαλεια για οποιαδηποτε μαστορεμα μεσα στο σπιτι, ηρθε μια αλλαγη ενος (εντοιχισμενου) απορροφητηρα και με εβαλε στη θεση μου!!

Επρεπε να βγαλω το εντοιχισμενο ξυλινο καλυμμα του χαλασμενου απορροφητηρα, αυτο που ανοιγει προς τα εξω και ειναι βιδωμενο πανω στη λαμαρινα του απορροφητηρα.
Οι πανω βιδες δεν σου αφηνουν μεγαλυτερο χωρο να δουλεψεις απο 5 εκατοστα. Την μια την καταφερα με μια λαβη καστανιας που εβαλα πανω το αναλογο bit.
H αλλη ειχε κολλησει και δεν εβγαινε. Ουτε με καστανια ουτε με κατσαβιδι με flexible shaft. Oποτε απλα τραβηξα το ξυλο και ξηλωθηκε.

Στο βιδωμα ομως στον καινουριο απορροφητηρα ειχα θεμα. Τελος παντων εγινε η δουλεια με την λαβη καστανιας αλλα χρειαζοταν πιεση στο βιδωμα για να τερματισει η βιδα που δεν γινοταν με την καστανια.

Οποτε εψαξα για γωνιακα κατσαβιδια για στενους χωρους. Κατεληξα σε ενα κατσαβιδι χειρος draper που εχει ενα attachment το οποιο μπαινει και σε κατσαβιδια μπαταριας.
http://www.amazon.co.uk/Draper-4398...r=1-2&keywords=angle+screw+driving+attachment

dr00198_l.jpg

Mιας που ανεφερα τον απορροφητηρα, να πω αυτος ερχεται χωρις πριζα, με σκετα καλωδια, για κατευθειαν καλωδιωση σε κουτι, οπως η κουζινα.
Ομως εγω τον θελω με πριζα γιαυτο και του εβαλα μια.

Συνηθως σε τετοιες συνδεσεις βαζεις λιγο καλαϊ στα συρματακια των καλωδιων για καλυτερη συνδεση και επαφη με τη πριζα. Συνηθως επισης δεν βαζεις και τιποτα:)
Oμως υπαρχουν κατι μικρα ακροφυσια τα οποια μπαινουν στο τελος των καλωδιων πανω στα συρματακια και πατωντας τα με μια πενσα ειναι ετοιμα για χρηση.

Υπαρχουν αρκετα ειδη και μεγεθη. Εδω δυο απο αυτα που κανουν στα συγκεκριμενα καλωδια.
13561829893_c60dec6a33_c.jpg

Αυτα τα ακροφυσια ειναι μερος ενος κιτ συνδεσμων 'solderless connectors' (συνδεσμοι χωρις καλαϊ) που υπαρχουν στα καταστηματα ηλεκτρολογικων ειδων.
Εδω το δικο μου kit.

13561763395_ff98f4b5c4_c.jpg

Xρησιμα πραματα!

Σημερα μολις καταλαβα στην πραξη σε τι χρειαζεται το εργαλειο που λεγεται 'στελλα μαραγκου'!! Πριν λιγες μερες ηταν να το χαρισω καθως δεν το ειχα χρησιμοποιησει ποτε..

Θελω να φτιαξω μια συρομενη σιτα σε ενα μικρο παραθυρακι το οποιο παραθυρο τρεχει διαγωνια στον τοιχο.
Τα πηχακια που θα στηριξω την σιτα λοιπον πρεπει να κολληθουν ΑΚΡΙΒΩΣ στην γωνια και στις μοιρες που τρεχει το παραθυρο διοτι θα ειναι συρομενο και οποιαδηποτε ελαχιστη διαφορα στη γωνια δεν ειναι επιτρεπτη.

Επειδη μια φωτο αξιζει οσο οι 68 λεξεις που εγραψα -και πολλαπλασια παραπανω-, παραθετω το project και το εργαλειο.

13568938355_e3e2585379_z.jpg

Η σιτα θα συρεται πανω στο μαρμαρακι με βοηθεια εναν λεπτο ξυλινο οδηγο που θα κολληθει στο μαρμαρο και που θα την κραταει και στη θεση της.

Για τα γυαλίσματα με αλοιφαδόρους, προσοχή στις άκρες/ακμές. Αν βγεί μέρος του pad εκτός της επιφάνειας που γυαλίζουμε αυξάνει πολύ την πίεση σημειακά και μπορεί να φάει το βερνίκι/χρώμα σε σύντομο χρόνο.

Και το αυτονόητο, προσοχή το pad να είναι πεντακάθαρο. Λίγη σκόνη ή ξεραμένη αλοιφή μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά.

Το κακο του να ξερουν οι αλλοι οτι τα "ψιλοκαταφερνεις" ειναι οτι δεν μπορεις να "γλυτωσεις" ευκολα με δικαιολογιες του στυλ "μα αυτο αγαπη μου ειναι πυρηνικη φυσικη για μενα"
Διαρροη νερου λοιπον απο το πλυντηριο, και καθως δεν ηταν εμφανης (π.χ. τρυπιο κολάρο), μετα απο ψαξιμο, ο ενοχος βρεθηκε να ειναι η αντλια αποχετευσης.

DSCN1254 (Small).JPG

Ο ενοχος απομονωθηκε απο τη βαση του λυνοντας δυο βιδες, βγαζοντας τα τρια φισακια του ρευματος, και τα δυο κολάρα τα οποια εχουν ταχυσφιγγκτηρες.

DSCN1255 (Small).JPG

Η διαρροη ηταν απο τα "στεγανα" της αντλιας

DSCN1260 (Small).JPG

Λυνουμε το καπακι και βλεπουμε τη φτερωτη,

DSCN1264 (Small).JPG

την οποια ξεβιδωνουμε και ετσι μπορουμε να βγαλουμε το στεγανοποιητικο λαστιχο - τσιμουχα που πρεπει να αλλαξουμε

DSCN1265 (Small).JPG

Πριν βαλουμε το καινουργιο λαστιχο, καθαριζουμε τον αξονα και την γυρω περιοχη απο τα αλατα, και στο σημειο που στεγανοποιει το λαστιχο στον περιστρεφομενο αξονα, βαζουμε κατα προτιμηση γρασσο σιλικονης (δυσευρετο και ακριβο καποτε που ειχα παρει) γιατι ειναι αδιαβροχο, ειναι ιδανικο για επαφη ελαστικου μεταλου και το βασικο δεν αντιδρα με το λαστιχο, οποτε δεν εχουμε φουσκωματα.
Επισης αν σας τυχει ποτε το πλυντηριο να "μην βγαζει τα νερα", μπορει ενα απλο γυρισμα της αντλιας με το χερι απο την φτερωτη ψυξης, να την ξεκολησει και να δουλεψει εστω και προσωρινα.

pitsos.JPG

Αριστος! Και πολυ καλη παρουσιαση του project!! Γρασσο σιλικονης ειναι πλεον παμφθηνο και το βρισκεις παντου. Εγω παιρνω για τους φακους μου (ο-rings) με ελαχιστα δολλαρια τα 20 γραμμαρια.

Μου αρεσε το σχεδιακι στο τελος, μου θυμισε ενα αμερικανικο ψυγειο που εχει ο πατερας μου -και δε λεει να πεθανει εδω και 40 χρονια- και καθε χρονο περιπου παραγγελει και ενα ανταλλακτικο απο Αμερικη. Και υπαρχουν!!!