DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Ναι ειναι οντως παλιο πλυντηριο Πιτσος, περιπου 25ετιας+. Το καταλαβαινεις και απο το μεγεθος του μοτερ. Αν δεις μοτερ απο σημερινο πλυντηριο εχει το μισο μεγεθος. Ασε που κοιτας τον καδο και χαιρεσαι το ανοξειδωτο.
Το γρασσο που εχω ειναι το Loctite 8104 το οποιο το ειχα αγορασει το 1995 (αν θυμαμαι καλα) 3.450 δραχμες, το σωληναριο των 75ml.
To ποσο ηταν εξωπραγματικο για την εποχη (για 75ml γρασσο), και αφου ειχα ψαξει ολα τα εξειδικευμενα μαγαζια (Βιομηχανικα ειδη, ειδικα λιπαντικα, ναυτιλιακα, κτλ) στην περιοχη μου, και κανεις δεν ηξερε ουτε καν την υπαρξη του σαν γρασσο ( "οχι σου ειπα δεν θελω σπραιυ σιλικονης, γρασσο θελω, υπαρχει"), επεσε στα χερια μου ενας καταλογος της Loctite (εψαχνα για κολλα σπειρωματων) και το ειδα κατα τυχη.
Θυμαμαι οτι πηγα στον αντιπροσωπο Loctite της πολης μου, δεν το ηξερε, δεν το ειχε, και εκανε μια εβδομαδα να το φερει. Οταν πηγα να το παρω με ρωταγε που θα το χρησιμοποιησω, και γιατι δεν του το ειχαν ξαναζητησει.
Εγω βεβαια το ηθελα για τους πυρους της δαγκανας των φρενων σε μηχανη (η Honda το συνιστουσε στα service manual της), εκει που ολισθενει το λαστιχο της βασης της δαγκανας στον πυρο.
Βεβαια εκεινη την εποχη παρα πολλοι (συνεργειαδες) δεν ηξεραν αλλο γρασσο απο τους κουβαδες του ασβεστιου, και το λιθιου των ρουλεμαν, αντε και κανενα γρασσο χαλκου (βαρια, βαρια).
Αυτα για να καταλαβαινουν οι νεωτεροι πως ηταν η ζωη χωρις google, eshop, παγκοσμιοποιηση και κυκλικη καταναλωση (πολυ καλυτερη !!!!).

Ωραιο βιντεακι αλλα πιο πολυ μου αρεσε το spray υγρου κουτσουκ, το plastic dip, που χρησιμοποιησε για αντιολισθητικο!

Γινεται απο ξυλο αλλα το παχος του ξυλου πρεπει να ειναι τουλαχιστον 1cm για να μπορουν να πιασουν τα καρφακια.
Παντως σε τετοια πανακριβη συρταρωτη εργαλειοθηκη, τα κλειδακια θα μπορουσαν να σταθεροποιηθουν μια χαρα με μια επιστρωση απο αυτο το spray. Ουτε δεκαδες οξυγονοκολλησεις ουτε τιποτα.
Η ακομα καλυτερα με ενα αντιολισθητικο πατακι.

Σε συρταρι εργαλειοθηκης αποκλειστικο για τετοια κλειδακια, και οχι χυμα με αλλα εργαλεια, δεν βλεπω την αναγκη να ειναι στοιχισμενα και καρφωμενα. Ιδιαιτερα αν υπαρχει αντιολισθητικο πατακι.
Κατα τη γνωμη μου δεν ειναι τοσο χρηστικο και δεν ειναι βολικο οταν τα χρησιμοποιεις συχνα.

....
....
Υπαρχουν αρκετα ειδη και μεγεθη. Εδω δυο απο αυτα που κανουν στα συγκεκριμενα καλωδια.
13561829893_c60dec6a33_c.jpg

Αυτα τα ακροφυσια ειναι μερος ενος κιτ συνδεσμων 'solderless connectors' (συνδεσμοι χωρις καλαϊ) που υπαρχουν στα καταστηματα ηλεκτρολογικων ειδων.
Εδω το δικο μου kit.

13561763395_ff98f4b5c4_c.jpg

Xρησιμα πραματα!

Χλιδή !! Αυτό το σετάκι το αγόρασες ώς έχει ; Που μπορώ να βρώ κάτι ανάλογο ;

Αυτο το σετακι δεν ειναι απο Ελλαδα, το εχω αγορασει ως εχει και το εχω απο φοιτητης..απλα το εμπλουτιζω με ανταλλακτικα που και που.
Οτι αρχιζει να μου λειπει παω σε οποιοδηποτε ηλεκτρολογικο μαγαζι και παραγγελω μεμονωμενα.

Νομιζω οτι δεν αξιζει να αγορασεις σετ διοτι ισως δεν εχει αυτα που χρειαζεσαι. Τους ακροδεκτες παραπανω που χρησιμοποιησα για την πριζα, δεν τους βρισκεις ευκολα σε σετ.
Παιρνεις αρχικα μια κοινη πενσα/πρεσα και μετα πας και διαλεγεις τους ακροδεκτες που θες η που νομιζεις οτι θα χρειαστεις. Και τα βαζεις ολα σε μια φτηνη ταμπακιερα.

Λεξεις κλειδια για να ψαξεις παντως ειναι ακροδεκτες καλωδιων, φισακια, πρεσα για ακροδεκτες, συνδεσμοι καλωδιων κλπ.
Απο εξωτερικο δεν εχει χρειαστει να ψαξω, αλλα λεξη κλειδι ειναι 'solderless connector kit'

Χλιδή !! Αυτό το σετάκι το αγόρασες ώς έχει ; Που μπορώ να βρώ κάτι ανάλογο ;

πολυ καλο και καινοτομο!δε το χω ξαναδει.ισως αν καποιος ξερει κατι περισοτερο γι αυτο να μας για το που μπορουμε να το βρουμε.

Οι ακροδέκτες σύμφωνα με τα περισσότερα σύγχρονα πρότυπα εγκαταστάσεων είναι υποχρεωτικοί. Άλλο αν εμείς ακόμη πολλές φορές στρίβουμε και κολαμε με ταινία :p

Σε συνεχεια απο το νημα με τα εργαλεια οπου παρουσιασα το διαβητικο τρυπανακι μεταβλητης διαμετρου που χρησιμοποιησα για ανοιγμα τρυπας σε ξυλο.

13646195144_697e4c4c60_c.jpg

Αυτο το ειδικο τρυπανι ειναι μια εναλλακτικη λυση απο την χρηση ποτηροτρυπανου. Ποτηροτρυπανα βρισκεις ευκολα μεχρι διαμετρο 12 εκατοστων.

Δυο σημεια που χρειαζονται προσοχη:
-Πρεπει τα ακρα να ελεγχονται τακτικα κατα τη διαρκει της κοπης και να σφιγγονται με το αλλενακι.
-Παντα η φορα του τρυπανιου να ειναι δεξιοστροφη. Ποτε αριστεροστροφη.

Την πατησα με το δευτερο σημειο. Προφανως κατα τη διαρκεια σφιξιματος των επιμερους τρυπανιων πατησα κατα λαθος το κουμπι αλλαγης φορας (ξεβιδωμα).
Το αποτελεσμα ηταν να μου τιναχτει σχεδον το δραπανο απο τα χερια. Ευτυχως που το κρατουσα πολυ γερα αλλιως θα ειχαμε καμμια θλαση καρπου.. στην καλυτερη...

Επειδη ομως τα μαστορεματα δεν ειναι μονο δουλεια αλλα και χομπυ, ειπα να δοκιμασω και το Dremel Trio στην δευτερη τρυπα. Δυο ξυλινες επιφανεις ειχα να τρυπησω με διακενο μεταξυ τους.

Εδω το dremel Trio με το φρεζοτρυπανο επανω. Το trio εχει ρυθμιζομενες στροφες και ρυθμιζομενο υψος τρυπανιου.
Αν κοβεις/τρυπας χαμηλα το Τrio μπορει να οριζοντιοποιηθει με το πατημα ενος κουμπιου. Παρακατω το βλεπουμε στην κανονικη διπλωμενη θεση.
13645861175_8ab1267909_z.jpg

Οι εντυπωσεις, εξαιρετικες. Σχεδον αθορυβα το Trio εκοβε πανω τον κυκλο που ειχα αρχισει με το δραπανο σαν βουτυρο. Αργα (ετσι επρεπε) και πολυ σταθερα εκοψε τον κυκλο τελεια.
Να πω οτι δεν χρησιμοποιησα το παρεχομενο εξαρτημα του Trio για κυκλους αφου ειχα ηδη χαραξει τον κυκλο με το διαβητικο τρυπανακι.

13646193004_c0e100b7d0_c.jpg

Το λαθος!
Η μια απο τις δυο τρυπες στο ξυλο επρεπε να ειναι τετραγωνη για να τοποθετηθει ο εξαεριστηρας.
(Δεν θα εβαζα εξαεριστηρα αλλα ειχα εναν περισσευουμενο απο ενα παρωχημενο desktop computer που πεταξα αλλα ειχα κρατησει αρκετα ανταλλακτικα που λειτουργουσαν κανονικα.)

Aντι λοιπον να χρησιμοποιησω το αρχοντικο σεγακι Parkside, ειπα να τετραγωνισω τον κυκλο με το Trio..
Εκει που εκοβα μια γωνια, ΔΕΝ κρατησα το εργαλειο καθετα με την επιφανεια και το δουλεψα λοξα με αποτελεσμα το τρυπανακι να σπασει σαν καροτο!!
Παθημα-μαθημα. Don't push your tools and bits beyond their limits! Ειναι και ακριβο το ανταλλακτικο bit..

Tελος καλο ολα καλα και ο ξυλινος τοιχος μοιαζει πλεον με γιγαντιο desktop :)))

13645870843_f13848ccd0_c.jpg

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Tελος καλο ολα καλα και ο ξυλινος τοιχος μοιαζει πλεον με γιγαντιο desktop :)))

13645870843_f13848ccd0_c.jpg

Tι εξυπηρετει το ολο project φιλε μου ;

Εχεις δικιο, τον σκοπο τον εγραψα στο αλλο νημα. Το προτζεκτ ειναι για εξαερισμο εσωτερικου χωρου.
Στη φωτο ειναι ο εξωτερικος χωρος.

δωσε ινφο,τι υλικα εβαλες? με ρευμα δουλευει φανταζομαι....δε θα μπαινουν ζωυφια κ.λ.π ?

Αυριο θα βαλω ρευμα (θα τραβηξω καλωδιο για να βαλω πριζα εξωτερικη) και θα αναρτησω φωτο.
Υλικα δεν εχει πολλα. Το ανεμιστηρακι του desktop απο την εξω μερια και ενα κοινο καλυμμα σαν αυτο που βαζουν στην εξοδο των απορροφητηρω ν απο μεσα. Υπαρχει διακενο μεταξυ των δυο ξυλων που τρυπησα.
Ο εξωτερικος χωρος που βλεπεις στη φωτο με το ανεμιστηρακι βλεπει σε διαδρομο εντος κτισματος. Δεν υπαρχει κινδυνος για ζωυφια.

Λοιπόν..
Το Project ειναι πορτα γκαραζ. Ο χωρος λειτουργει και σαν εργαστηριο (αφου βγει το αμαξι και το μηχανάκι).
Το πλατος ειναι 4,10 και το υψος 2 μετρα.
Φωτο θα βαλω μόλις το καθαρίσω, ειμαι σε φαση αναδιοργάνωσης του (ραφια, θεση για παγκο, κλπ)
Η σκεψη ειναι να γινουν 4 κασαδουρες 2χ1 και να ανοιγουν 2 απο δεξια και 2 απο αριστερά. Σχετικο βιντεο αλλοδαπού.
Εκκίνηση μετά το Πασχα και χρονος αποπεράτωσης, επειδη ταυτοχρονα θα γίνουν και άλλες εργασιες, μέχρι το φθινόπωρο.
1η ερωτηση. Τι μεγεθος καδρονακια να χρησιμοποιήσω για τις κασαδουρες;

Χρησιμο προτζεκτ φαινεται!
Εγω θα χρησιμοποιουσα καδρονακια ~45χ45 αφου καθε φυλλο θα ειναι σχετικα μικρο σε μεγεθος.
Φανταζομαι ομως οτι το εργο θα βγει καπως βαρυ. Εχεις σκεφτει τιποτα σε πορτα φυσαρμονικα απο PVC?

Θελω να φτιαξω ενα deck .... στον κηπο.

Φτηνο και καλο

Καδροναρισμα και απο πανω σανιδια. Ενδιαμεσα απο τα σανιδια κατι σαν λστιχο (?? τι βαζουν?)

(απο κατω, επειδη ειναι χωμα λεω να βαλω ενα γαιοπανο να μην βγαινει τιποτα πανω...)

Τι ξυλεια χραιαζομαι?

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Χρησιμο προτζεκτ φαινεται!
Εγω θα χρησιμοποιουσα καδρονακια ~45χ45 αφου καθε φυλλο θα ειναι σχετικα μικρο σε μεγεθος.
Φανταζομαι ομως οτι το εργο θα βγει καπως βαρυ. Εχεις σκεφτει τιποτα σε πορτα φυσαρμονικα απο PVC?
Ναι τη σκέφτηκα τη φυσαρμόνικα, αλλα απορίφθηκε λογω χαμηλης ασφαλειας. Εκει θα ειναι πολλά αντικείμενα που αξίζουν μια πόρτα της προκοπής.
Σκεφτόμουν καδρονακια 4,5 χ 6,5/7 στα 25 ευρω το πλαισιο. Τα 4,5χ4,5 πανε περιπου στα 15 ευρω το πλαισιο. Αν υπολογίσω και ενα 100σταρικο το κοντρα πλακε και τα παραφερναλια πάει 170 με 200 ευρω πανω-κατω..
Το βαψιμο δεν το υπολογίζω δεν εχω ιδέα πόσο θα στοιχίσουν τα βερνικια. Αν κάνω σωστούς υπολογισμούς ....

Πρεπει να δεις ποσο κοστιζουν και οι μεντεσεδες. Θα εχεις αρκετους και αυτοι της κασας που θα σηκωνουν τα δυο φυλλα πρεπει να ειναι γεροι. Δεν ειναι και φτηνοι, αν ειναι βαρεως τυπου.
Οσο πιο ελαφρια η κατασκευη τοσο καλυτερο για την λειτουργια της πορτας γενικοτερα. Θα ειναι πορτα που θα ανοιγοκλεινει καθημερινα.
Το λεω αυτο γιατι αλλιως το φτιαχνουμε εμεις σαν ερασιτεχνες και αλλιως ενας επαγγελματιας.

Για την ασφαλεια τωρα..μεγαλη κουβεντα. Ειτε ειναι φυσαρμονικα ειτε αυτο παραπανω, ενας απλος συναγερμος, ακομα και με μπαταρια, θα κανει σωστοτερη δουλεια.