DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Οχι βρε σύντροφε, δεν εννοώ αυτη την ασφάλεια. Εννοώ ότι δεν θα έρχεται ο κάθε περαστικός γειτονας να σηκώνει το πλαστικο και να κάνει tour.
Δυστυχώς δεν εχω πορτόνι στην εισοδο και έχουν μάθει όλοι να μπαινοβγαίνουν ελευθερα στο χώρο. Αυτό ειναι να γίνει μέσα στις άλλες εργασίες που έλεγα.
Οσο για το άνοιγμα, μπορω να τις κάνω να διπλώνουν μεταξύ τους με ενα οδηγό στο νταβανι και μια ροδούλα στη βάση.
Γεγονός ειναι ότι πρέπει να δω για τους μεντεσέδες, δίκιο έχεις.

Θελω να φτιαξω ενα deck .... στον κηπο.

Φτηνο και καλο

Καδροναρισμα και απο πανω σανιδια. Ενδιαμεσα απο τα σανιδια κατι σαν λστιχο (?? τι βαζουν?)

(απο κατω, επειδη ειναι χωμα λεω να βαλω ενα γαιοπανο να μην βγαινει τιποτα πανω...)

Τι ξυλεια χραιαζομαι?

Αν γνωριζει κανεις, αυτο εχει ενδιαφερον και σαν προτζεκτ και ιδιως για τα υλικα που θα χρησιμοποιηθουν.

Πρέπει να έχουμε μια κάποια εικόνα πως το σκέφτεται ο Ντίνος.
Ποσα τετραγωνικα, σε τι έδαφος θα τοποθετηθει, αν θα ειναι αναστρέψιμη η τοποθέτηση, και βασικά πως το φαντάζεται ότι θα ειναι.
Δεν ειναι απλή εργασία, θέλει καδρόνια μεγάλα, πρεπει να αερίζεται. Εγω ήθελα να το κάνω σε μια αυλη με δάπεδο απο μπετό 6χ4, και τραβούσε το διχιλιαρο απο την τσέπη για πλάκα.
Φτηνό πάντως δεν το βλέπω, μακάρι να δωθει καμιά ιδέα απο κάποιον που να έχει εμπειρία.

Ερώτηση μήπως και κάποιος είναι γνώστης....Έχω μια αυλή 3χ8 στρωμένη με πλάκες καρύστου.Τις είχα τοποθετήσει μόνος μου και το αποτέλεσμα ήταν ψιλοτραγικό.Ενώ στην αρχή συμβιβαζόμουν με το οπτικό αποτέλεσμα,πλέον δεν......Σκέφτομαι να τις περάσω από πάνω με την μηχανή που τρίβουν τα μωσαικά,μπας και ισιώσουν ....Οι αποκλίσεις του ύψους χοντρικά είναι γύρω στο εκατοστό,άντε σε μερικά σημεία και λίγο παραπάνω μεταξύ κάποιων πετρών....λέτε να πιάσει το κόλπο?
Φαντάζομαι πως θα χάσει η πέτρα την χαρακτηριστική της όψη,αλλά τουλάχιστον να ισιώσουν......

Υπαρχουν κατι ειδικα σφυρια και καλεμια για λαξευση πετρας που ισως βοηθουσαν περισσοτερο απο την μηχανη μωσαικου που θα κανει την πετρα σιγουρα αγνωριστη..:))
To γνωριζω γιατι εχω και γω μια γωνια με πετρα καρυστου σπιτι μου και θυμαμαι τα εργαλεια του μαστορα που πελεκουσε καποια κομματια για καλυτερη εφαρμογη.

Αυτά φαντάζομαι δεν είναι για κάτι πιο "μαζικό" και ομοιόμορφο....είναι περισσότερο τοπικό.Βέβαια αν το είχα ακολουθήσει στην αρχή αυτό το κόλπο δεν θα χρειαζόμουν το τωρινο...Το θέμα είναι πως με τη μηχανή αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι να μην σπάσουν-ξεκολλήσουν....Φυσικά μιλάω για ενοικίαση τέτοιας μηχανής.Σε έναν που ρώτησα κοστίζει 35 ευρώ η πρώτη μέρα και 20 για κάθε επόμενη.....

Ένα πολύ καλό βίντεο με όλες τις λεπτομέρειες που θα χρειαστείς...
http://youtu.be/Vn-EwswnEgI

Ξυλεία για ένα παρόμοιο πρότζεκτ (σε κήπο φίλου) καθώς και κάποιες συμβουλές είχα πάρει προ 3ετιας απο το ξύλαδικο του κουνουβελη ή κάπως έτσι πολύ κοντά στο κέντρο βιδας...

Αν το ξανακάνα θα κοίταζα και στο Leroy νομίζω ότι εχει καλύτερες τιμές...στην εμποτιςμενη ξυλεία...

Υπάρχει και ακόμα πιο ακριβή οχι ότι το κλασσικό ντεκινγκ ειναι φθηνό αλλα εύκολοτερη λύση με ¨πλαστικο¨ ντεκινγκ...συνθετικό υλικό πολύ μεγαλύτερης αντοχής το οποίο το δουλεύεις σαν κανονικό ξύλο...

Last edited:
Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Πρέπει να έχουμε μια κάποια εικόνα πως το σκέφτεται ο Ντίνος.
Ποσα τετραγωνικα, σε τι έδαφος θα τοποθετηθει, αν θα ειναι αναστρέψιμη η τοποθέτηση, και βασικά πως το φαντάζεται ότι θα ειναι.
Δεν ειναι απλή εργασία, θέλει καδρόνια μεγάλα, πρεπει να αερίζεται. Εγω ήθελα να το κάνω σε μια αυλη με δάπεδο απο μπετό 6χ4, και τραβούσε το διχιλιαρο απο την τσέπη για πλάκα.
Φτηνό πάντως δεν το βλέπω, μακάρι να δωθει καμιά ιδέα απο κάποιον που να έχει εμπειρία.

Ειναι μια "λωριδα" κηπου αναμεσα απο τον εξωτερικο μαντροτοιχο και μια πλακοστρωμενη επιφανεια.

Η λωριδα εχει διαστασεις (περιπου) 2,4 Χ 5 μετρα, ειναι χωμα με μερικα μεγαλα γιουκα

Επειδη σουλατσαρει εκει ο σκυλος, και πηγαινει παντου τα χωματα και επειδη δεν φυτρωνει, αλλα και ουτε θελω να φυτρωσει τιποτα εκει σκαφτηκα να κανω ενα deck και να αφησω τρυπες για τα δεντρα.

Εχω βρει (απο το ιντερνετ) τα παρακατω:

http://www.showood.gr/el/treated_wood/1418/?pid=61834 για το τελαρωμα

http://www.showood.gr/el/treated_wood/1418/?pid=62403 για το ντεκ

Μολις βρω χρονο,,, θα το δοκιμασω...

Δεν ξερω ομως μηπως οι συγκεκριμενες ταβλες θα ειναι δυσκολες στην συντηρηση, μηπως να βαλω "σκετες" http://www.showood.gr/el/treated_wood/treated/?pid=61970 που ειναι και κατα πολυ φτηνοτερες ...

αααα, τι χωμα λες? εγω βλεπω γκαζονακι λαχταριστο. Προσωπικα θα πυκνωνα το γκαζον!

Για τις ταβλες, φανταζομαι σαν ολα τα ξυλα εξωτερικης χρησης μια φορα το διχρονο, η το χρονο, την γνωστη συντηρηση με teak. No problem.
(Υπαρχουν και συνθετικες ταβλες, που δεν θελουν καν συντηρηση και συναρμολογουνται ευκολοτερα. Ομως ρουφανε θερμοτητα..)

Για τις σκετες που λες, το μονο κακο που σκεφτομαι ειναι οτι μπορει να γλυστρανε υπο (ευκολες) προυποθεσεις. Νο good.

H φωτο ειναι απο το νετ
Οι συνθετικες ειναι πανάκριβες...

Νομιζω πως αξίζει να το δοκιμάσω. Κάπως πρέπει να εξασφαλίσω ομως οτι κάτω απο το "ντεκ" δεν θα βρουν καταφύγιο ολα τα ζουδια της περιοχής...

Σήμερα τοποθέτησα δυο στρέμματα γεωύφασμα,ωραίο υλικό,υδατοδιαπερατό-ατμοδιαπερατό,δε φυτρώνει τίποτα απο κάτω..Ντίνο,θα μπορούσες να βάλεις στο έδαφος τέτοιο,και απο πάνω να κάνεις ένα ωραιότατο deck απο παλέτες..

Δεν ειναι δυσκολη δουλεια...θελει την αναλογη προσοχη φυσικα εγω την ειχα κανει με πριονι χειρος να φανταστεις...και ακομα μετα απο 3 και κατι ψηλα χρονια ο φιλος δεν εχει προβλημα...

υπαρχει και τροπος να τα πας με διαγωνια κοψηματα...ρομβος...αλλα αυτο θελει μαστορια...και σιγουρα φαλτοπροιονο κτλ κτλ...

με το γαιουφασμα δεν θα περναει τιποτα απο αγριοχορτα κτλ κτλ αρκει να μην τρυπησει...οπου τρυπησει τα αγριοχορτα θα περασουν αλλα θα μεινουν μονο εκει στην τρυπα...

απο την τοποθετηση που εκανα εγω θα ελεγα δες το βιντεακι που σου ποσταρα πριν εχει ολη την θεωρεια που θα χρειαστεις...
αλφαδιασε το αρχικο τελαρο σωστα και βαλε τις ενυσχησεις οπου χρειαζεται για να μην εχεις κουνημα...
απο εκει και περα τα κενα για τις ταβλες καντα με εναν στανταρ αποστατη (οτι εχεις διαθεσιμο που θα σου δωσει αισθητικα καλο αποτελεσμα) ωστε να μην κραταει πολλα νερα...

Ισιες ταβλες μην βαλεις γιατι θα γλυστρανε με την πρωτη βροχουλα ασε που με την υγρασια δυνητικα μπορει να πιανει γλυτσα (βρια και λιχινες που λεμε :) )...και δεν το θελεις αυτο...!!!

Ευχαριστω για τις συμβουλες.

Το καλο με την ισια ταβλα ειναι οτι καθαριζεται ποιο ευκολα σε σχεση με αυτη με τις "ραβδωσεις". Νομιζω πως ειναι και πιο ευκολη στην συντηρησηση της...

Αυτο το γαιοπανο που ελεγες, για τα ζωυφια και τα αγριοχορτα δεν ειναι για να τα εμποδιζει?

για τα αγριοχορτα σιγουρα.

Δεν θελω κατω απο το ντεκ να γινει φωλια για τιποτε φιδια και τετοια...