DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Ορίστε και το δικό μου καλοκαιρινό πρότζεκτ

IMG_20140816_172653.jpg

(Η φωτό είναι από κινητό. από κοντά είναι πολύ πιο όμορφο)

Από ξύλο 2 παλιών παλετών σε τεχνοτροπία σάπιας παλιατζούρας (ρουστίκ νομίζω το λέμε στο χωριό μου) και φινιρισμένο με μάτ χρώμα σε απόχρωση καρυδιάς.

Έχει 1-2 σημεία που σκέφτηκα εκ των υστέρων πως μπορούσε να γίνει καλύτερο, αλλά γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος όπως και η νέα κάτοχος που με έβαλε να το κουβαλάω μέσα στον καύσωνα για να το χαρεί στο σαλόνι της :)

To μανίκι είναι να λύσεις τις παλέτες γιατί έχουν καρφιά με σπείρωμα, αλλά μόλις βρείς το κόλπο ρολάρει μια χαρά. Α και θέλει καλή επιλογή των ξύλων ποιά θέλεις πάνω να φαίνονται και ποιά είναι πιο σάπια οπότε πάνε κάτω ή ανάποδα.

Ά και θέλει οπωσδήποτε ηλεκτρικό τριβείο... ξεκινήσα να το τρίψω χειροκίνητα, αλλά οι σαπίλες θέλουν πολύ κόπο...

Ενδιαφέρον!! :aktion033:

Η απόχρωση καρυδιάς "δίνει" πολύ στην κατασκευή!!!

Ωραιότατο!

Διάβασα κάπου ενα τιπ για να μη βγαίνουν κατά τον εμποτισμό, τα σόκορα του ξύλου πιο σκούρα από την επιφάνειά του (πράγμα που συμβαίνει λόγω των ανοιχτών πόρων). Συστήνεται λοιπόν, τρίψιμο των σόκορων με μερικά νούμερα ψιλότερο γυαλόχαρτο απ' ό,τι η επιφάνεια. Αν δηλαδή το τελευταίο τρίψιμο είναι π.χ. με 180άρι για την επιφάνεια, χρησιμοποιούμε 220άρι για τα σόκορα κοκ.

Αυτό βεβαια, για τις φορές που δεν είναι επιθυμητός ο διαφορετικός τόνος στο χρωματισμό!

Το συγκεκριμένο "παλαιωμένο" πεύκο δεν υπάρχει περίπτωση να τριφτεί ποτέ σωστά... βγαίνουν συνέχεια πελεκίδες ενώ όσο το δουλεύεις τόσο πετάει. Κοιτάς περισσότερο να το στρογγυλέψεις για να μην πετάξει παρά να το φινίρεις.

Γι αυτό ταιριάζουν και σκούρα χρώματα. Είτε μαόνι είτε καρυδιά, ή ακόμα και βεγκέ ή έβενος, και το αφήνεις να ρουφήξει πράμα.
Είναι πιο σκούρο απ' όσο φαίνεται στη φωτό. Η διχρωμία στα σόκορα δεν την πιάνεις σε νορμάλ φωτισμό.

Σε πιο ανοιχτή απόχρωση φαίνεται απλά βρώμικο. Έτσι φαίνεται "αντίκα" :D

Έτοιμο!

Και το σετακι

View attachment 105774

Και αν κάποιος θέλει να πάρει κάτι έτοιμο (και χειρότερο) με 595.00€ έχει και δωρεάν τα μεταφορικά !!!

=> ΤΡΑΠΕΖΙ - ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΚΗΠΟΥ ΒΙΟΛΕΤΑ ΣΕΤ

m976.jpg

Και αν κάποιος θέλει να πάρει κάτι έτοιμο (και χειρότερο) με 595.00 έχει και δωρεάν τα μεταφορικά !!!

Στην ίδια τιμή, το παραδίδω κι εγώ δωρεάν εντός Αττικής :guitarist:

Το συγκεκριμένο "παλαιωμένο" πεύκο δεν υπάρχει περίπτωση να τριφτεί ποτέ σωστά... βγαίνουν συνέχεια πελεκίδες ενώ όσο το δουλεύεις τόσο πετάει. Κοιτάς περισσότερο να το στρογγυλέψεις για να μην πετάξει παρά να το φινίρεις.

Γι αυτό ταιριάζουν και σκούρα χρώματα. Είτε μαόνι είτε καρυδιά, ή ακόμα και βεγκέ ή έβενος, και το αφήνεις να ρουφήξει πράμα.
Είναι πιο σκούρο απ' όσο φαίνεται στη φωτό. Η διχρωμία στα σόκορα δεν την πιάνεις σε νορμάλ φωτισμό.

Σε πιο ανοιχτή απόχρωση φαίνεται απλά βρώμικο. Έτσι φαίνεται "αντίκα" :D

Δημητρη μπραβο σου.
Πολυ προσεγμενη επεξεργασια και χρηστικοτατο τραπεζακι!! Νομιζω οτι η αποχρωση ειναι ιδανικη για ξυλο παλαιας παλετας.

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

View attachment 106009

Από ξύλο 2 παλιών παλετών σε τεχνοτροπία σάπιας παλιατζούρας (ρουστίκ νομίζω το λέμε στο χωριό μου) και φινιρισμένο με μάτ χρώμα σε απόχρωση καρυδιάς.

Έχει 1-2 σημεία που σκέφτηκα εκ των υστέρων πως μπορούσε να γίνει καλύτερο, αλλά γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος όπως και η νέα κάτοχος που με έβαλε να το κουβαλάω μέσα στον καύσωνα για να το χαρεί στο σαλόνι της :)

To μανίκι είναι να λύσεις τις παλέτες γιατί έχουν καρφιά με σπείρωμα, αλλά μόλις βρείς το κόλπο ρολάρει μια χαρά. Α και θέλει καλή επιλογή των ξύλων ποιά θέλεις πάνω να φαίνονται και ποιά είναι πιο σάπια οπότε πάνε κάτω ή ανάποδα.

Ά και θέλει οπωσδήποτε ηλεκτρικό τριβείο... ξεκινήσα να το τρίψω χειροκίνητα, αλλά οι σαπίλες θέλουν πολύ κόπο...

Πολύ όμορφο βγήκε.
Μου αρέσει πολύ το χρώμα και η ματ υφή.

Ποιο βερνίκι χρησιμοποίησες, έβαψες κατευθείαν πάνω στο ξύλο, ή προηγήθηκε κάποιο siler?

Δεν θυμάμαι τη μάρκα, αλλά ήταν χωρίς βερνίκι με την έννοια αυτού που κολλάει όσο στεγνώνει και σφραγίζει το ξύλο. Μόνο χρώμα διαλυμένο σε διαλύτη (όχι νερού).
Δεν έβαλά κατι από κάτω για να το σφραγίσει. Νομίζω είναι ήδη αργά για τέτοια ξύλα... Απλά είδα το χρώμα να έχει και προστασία από μούχλες και άλλα, ώστε να σταματήσουν όσο γίνεται. Σε αυτό βοηθάει και το φινίρισμα όχι πάνω από 200, και το άπλωμα αρκετής ποσότητας χρώματος ώστε να ρουφήξει μπόλικο, ειδικά στα σόκορα.

Δεν θέλουμε να σκουρύνει άλλο, οπότε κάθε 1-2 χρόνια θα το περνάμε ένα διάφανο συντηρητικό/αντιμουχλικό περισσότερο προληπτικά.

View attachment 106009

Πολύ καλό πράγματι...

Καλημέρα,

Θέλω να φτιάξω του ανιψιού μου μια κουκέτα για να κοιμάται στο πάνω μέρος και το κάτω θα γίνει είτε γραφείο είτε καναπές με αποθηκευτικό χώρο από κάτω του.
Δύσκολο για τα κυβικά μου το project αλλά θα πετύχει πιστεύω.
Η κατασκευή θα ήθελα να μπορεί να λυθεί αν χρειαστεί και να συναρμολογηθεί εκ νέου. Η ξυλόβιδα αν μπει, βγει και ξαναμπεί δεν θα πιάσει την 2η φορά τόσο καλά, σωστά?
Υπάρχει άλλος τρόπος σύνδεσης 2 δοκαριών ξύλου εκτός από ξυλόβιδες?
Οι μεταλλικές γωνίες δεν μου κάνουν γιατί αφενός είναι αντιαισθητικές, αφετέρου αν χρειαστεί να αποσυναρμολογήσω την κατασκευή πάλι θα πρέπει να βγάζω ξυλόβιδες και να ξαναβάζω.
Παίζει να βάλω ούπα σε ξύλο?

Καλημέρα,

Θέλω να φτιάξω του ανιψιού μου μια κουκέτα για να κοιμάται στο πάνω μέρος και το κάτω θα γίνει είτε γραφείο είτε καναπές με αποθηκευτικό χώρο από κάτω του.
Δύσκολο για τα κυβικά μου το project αλλά θα πετύχει πιστεύω.
Η κατασκευή θα ήθελα να μπορεί να λυθεί αν χρειαστεί και να συναρμολογηθεί εκ νέου. Η ξυλόβιδα αν μπει, βγει και ξαναμπεί δεν θα πιάσει την 2η φορά τόσο καλά, σωστά?
Υπάρχει άλλος τρόπος σύνδεσης 2 δοκαριών ξύλου εκτός από ξυλόβιδες?
Οι μεταλλικές γωνίες δεν μου κάνουν γιατί αφενός είναι αντιαισθητικές, αφετέρου αν χρειαστεί να αποσυναρμολογήσω την κατασκευή πάλι θα πρέπει να βγάζω ξυλόβιδες και να ξαναβάζω.
Παίζει να βάλω ούπα σε ξύλο?
Εδω

Ακριβως φιλε Κωστα...
το ενα παιζι τον ρολο του ουπα απλα επειδη ειναι μεταλικο δεν χαλαει και μπορεις να λυνεις δενεις...
αν εχεις δει τετοιες υποδοχες εχουν κατα κορον τα συναρμολογουμενα επιπλα...

Ναι. Μάλλον καλύτερα είναι τα βιδωτα σε σχέση με τα καρφωτα. Μετα υπάρχουν και τα φεράμια. Αυτα που έχουν τα συναρμολογούμενα γραφεια.
02310010.gif

01710166.gif

Πανευκολο.

το σεγκεκριμένη κατηγορία του φόρουμ δεν με απογοήτευσε ποτέ

είστε εγγύηση

σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις

Οι βιδωτές καβίλιες που σου προτείνουν παραπάνω τα άλλα μέλη, δεν είναι και ότι καλύτερο για βεβαρημένη χρήση, και πολλά βάλε-βγάλε, λύσε δέσε, σου μιλάω εκ πείρας. Αν θέλεις να καταλήξεις σε κάτι πραγματικά αντοχής και δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τις λεγόμενες καρόβιδες που είναι και βαρέως τύπου, σκέψου την λύση της κοχλιοτομημένης ντίζας για την σύνδεση των ξύλων.

το σεγκεκριμένη κατηγορία του φόρουμ δεν με απογοήτευσε ποτέ

είστε εγγύηση

σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις

Οι πιο απλές λύσεις είναι :

Ανοξείδωτες Μηχανόβιδες / Μεταλλόβιδες με περικόχλιο με (ή χωρίς) ροδέλες.

Ανοξείδωτες Μηχανόβιδες / Μεταλλόβιδες με (η χωρίς) ροδέλες και με μεταλλικά βύσματα που αντικαθιστούν το περικόχλιο

Τα παραπάνω βγαίνουν σε μεγάλη ποικιλία διαμέτρων και μηκών και σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου το μήκος είναι μεγάλο βάζουμε ντίζες που πουλιούνται με το μέτρο και τις κόβουμε στο μήκος που χρειαζόμαστε αλλά σε αυτή την περίπτωση βάζουμε περικόχλια και στις δύο μεριές.

Ντίζες
b_22442_or_dsc_0166.jpg

Τα φεράμια έχω την εντύπωση ότι δεν αντέχουν μεγάλα φορτία.

Last edited:
έχω παίξει πολύ με ξύλο και ντίζες/ροδέλες/παξιμάδια για ένωση και πιστοποιώ ότι από θέμα αντοχής είναι αξεπέρστο το αποτέλεσμα

οτι εχω φτιάξει είναι ακλόνητο αρκεί και το ξύλο να είναι της προκοπεις και να μην ειναι τίποτα σανιδάκια.

όμως δίνει μια industrial νότα στην κατασκευή η οποία προσωπικά μου αρέσει και είμαι βέβαιος ότι θα αρέσει και του ανηψιού όταν μεγαλώσει λίγο, αλλά η αδερφή μου (και μάνα του ανηψιού) ξυνισε λίγο για αυτό και ψάχνω εναλλακτικές

επίσης το μέγιστο μήκος ντίζας που έχω βρει ειναι 2 μέτρα αλλά η κατασκευη θα έχει μηκος 220mm