DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Τις ντίζες που θα τις χρειαστείς;
Από ότι κατάλαβα θα φτιάξεις ενα γραφείο και ένα κρεβάτι. διαφορετικά και αυτόνομα.
Επιπλέον θα μπορούν να τοποθετηθούν με το γραφειο-καναπέ κάτω και με χρήση 4 ξύλινων αποστατών να μπεί το κρεβάτι από πάνω.
Βασικά πρέπει να το σχεδιάσεις πρώτα, και μετά αποφασίζεις πως και τι εξαρτήματα θα το συναρμολογίσεις. Αυτό ειναι το μόνο ευκολο.

Σαφώς, πρώτα πρέπει να υπάρχει ένα γενικότερο σχέδιο και μια κάτοψη - πρόσοψη, του όλου project, και μετά να δεις ( και να σου πούμε αν θέλεις και εμείς ) τον βέλτιστο τρόπο σύνδεσης μεταξύ των ξύλων.

Αααααααα, ξέχασα να σου αναφέρω πως υπάρχουν και σύνδεσμοι, κάπως εξιδεικευμένοι που χρησιμοποιούνται ακριβώς για αυτό το λόγο, για την συνδεσμολογία δηλαδή μερών κρεβατιού, και τα ζητάς ως φεράμι κρεβατιού. Ελπίζω να βοήθησα. Δες εδώ τι εννοώ:

http://www.leonvasiloudis.gr/gr/products.asp

καλημέρα

ενα προσχέδιο του σκελετού και στην συνέχεια φαίνεται που σκέφτομαι να κάνω τις τρύπες αν τελικά καταλήξω στην λύση βύσμα ξύλου & βίδας

τα δοκάρια είναι 45Χ90mm

sofa.png

για να σας προλάβω, τα προστινά κάθετα δοκάρια θα ενωθούν και στο κάτω μέρος μεταξύ τους από την πολυθρονίτσα/γωνιακό γραφείο που σκέφτομαι να χορέσω. Ομως τώρα το μαθαίνω το σχεδιαστικό πρόγραμμα και η δουλεια παει πολύ άργα

σε ευχαριστώ αλλά είμαι εντελώς γιωτόμπαλο

Χρησιμοποιώ την free εκδοση του sketchup της google

είναι αλήθεια ότι βοηθάει πολύ να το σχεδιάσεις από πριν ακριβώς (και οχι πάνω στην κασετίνα καρέλια) διότι εντοπίζεις από πριν προβλήματα και σημεία που πρέπει να προσέξεις κατά την υλοποίηση.

Last edited:
Μιας και πηρα το δισκοπροιονο της Lidl...καιρος πλεον να φτιαξω και τον παγκο στον οποιο θα τοποθετηθει...
εχω μια επιφανεια...62 χ 42 και δεν ειμαι σιγουρος πως πρεπει να τοποθετηθει πανω σε αυτη την επιφανεια...
ο παγκος να εχει το πλατος των 62εκ ή των 42εκ?
και
να μπει στο κεντρο?
να μπει στα 2/3 απο αριστερα?
να μπει στα 2/3 απο Δεξια?

οσοι εχετε αντιστοιχους παγκους πως βολευει για να μπορει να δουλευτει σωστα?
δεστε και σχεδιαγραμμα...για περισσοτερες λεπτομερειες...
ΔΕΝ ανεβαζει το αρχειο δυστηχως...αλλα ελπιζω να καταλαβαινετε τι θελω να πω...
Ευχαριστω
Ευγενιος

Last edited:
Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Μιας και πηρα το δισκοπροιονο της Lidl...καιρος πλεον να φτιαξω και τον παγκο στον οποιο θα τοποθετηθει...
εχω μια επιφανεια...62 χ 42 και δεν ειμαι σιγουρος πως πρεπει να τοποθετηθει πανω σε αυτη την επιφανεια...
ο παγκος να εχει το πλατος των 62εκ ή των 42εκ?
και
να μπει στο κεντρο?
να μπει στα 2/3 απο αριστερα?
να μπει στα 2/3 απο Δεξια?

οσοι εχετε αντιστοιχους παγκους πως βολευει για να μπορει να δουλευτει σωστα?
δεστε και σχεδιαγραμμα...για περισσοτερες λεπτομερειες...
ΔΕΝ ανεβαζει το αρχειο δυστηχως...αλλα ελπιζω να καταλαβαινετε τι θελω να πω...
Ευχαριστω
Ευγενιος

Πάγκο δισκοπρίονου δεν έχω. Παρόλα αυτά αν τοποθετηθεί το δισκοπρίονο στο κέντρο τότε για εμένα έχει και νόημα να τοποθετηθεί στο πλάτος των 62 εκ το δισκοπορίονο. Οι άλλες επιλογές των 2/3 από αριστερά ή δεξιά είναι συμβιβαστικές αναλόγως και της ελευθερίας του χώρου που έχεις.

Μιας και σκέφτομαι κι εγώ την κατασκευή πάγκου για το δισκοπρίονο του Λιντλ (σικ), παρατηρούσα σήμερα την βάση του (δηλ. το μεταλλικό πλαίσιο που ακουμπά πάνω στην επιφάνεια κοπής).

Η βάση αυτή ΛΟΓΙΚΑ θα έπρεπε να έχει έτοιμες τρύπες για να περαστούν οι βίδες στήριξης (για ανάποδη στήριξη). Στην πράξη όμως το δισκοπρίονο ΔΕΝ έχει τρύπες. Έχει κάποια σημεία-οδηγούς που (θεωρητικά) έχουν σχεδιαστεί
για να περάσουν οι βίδες. Κι αυτά όμως είναι σχετικά λεπτά σε πάχος, για βίδες στενές (αντίθετα με αυτό που περίμενα). Τώρα αυτό δεν είναι αποτρεπτικό για την κατασκευή και τη χρήση του ώς σταθερό δισκοπρίονο, αλλά δημιουργεί ορισμένες δυσκολίες...

Εκτός κι αν κάτι σημαντικό μου διέφυγε.... για δείτε κι εσείς που το έχετε, μπας και βγάλουμεν άκρη....

εγω θα χρησιμοποιησω την ιδεα του Χιωτη που εχει κανε για το "δισκοπροιονακι" της dremler...ενα κουτι (που εχω ετοιμο 63χ42) και εκει θα προσαρτησω σεγα, δισκοπροιονο και ρουτερ...
με αναρωφηση κτλ κτλ...

στην περιπτωση μου Η στηριξη δεν θα γινει με βιδες αλλα με πλαισιο που θα πιανει τις 3 απο τις 4 πλευρες του πλαισιου...γιατι οπως σωστα λες δεν εχει τρυπες ετοιμες...εκτος και αν καποιος θελει να ανοιξει (δεν θα ηθελα να το "χαλασω")

δλδ το δισκοπροινο θα συρταρωνει...

Ή αφου εχω παρει clamps τετοιου τυπου...
http://www.carllswoodproducts.com/images/toggle_clamps_011008-3.jpg
θα το στερεωσω απο κατω με αυτες...

το θεμα για την περιπτωση μου ειναι...
να το βαλω στο φαρδος των 62 ή 42 εκατοστων...
Νομιζω οτι το 62 φαρδος θα βολεψει περισσοτερο...και το πολυ πολυ να κανω ενα κλαπετο με μεντεσεδες ωστε να μου δωσει και αλλο μηκος...

αλλα και στο κεντρο δεν μου φαινεται σωστο...νομιζω οτι θα πρεπει να παω στα 2/3 ειτε αριστερα ειτε δεξια...δεν ξερω ποια απο τα 2 θα βολευει πιο πολυ...

Last edited:
Γιατι να χαλασει το δισκοπριονο εαν ανοιχθουν με τρυπανι μεταλλου 4 τρυπες στην βαση του; Ειναι ο καλυτερος τροπος για την στερεωση του, οτιδηποτε αλλο μπορει να βγει με ασχημη καταληξη. Θα το εβαζα τον δισκο παραλληλα με την μικρη διασταση και σιγουρα στο 1/3 η 2/3 αναλογα που εχει περισσοτερο χωρο.

Το κακο ειναι οτι δεν εχει εκεινο το μεταλλικο στελεχως που ειναι σαν ουρα, αυτο προστατευει απο λοξοδρομηση του κομενου κοματιου.

Γι'αυτό σε περίπτωση χρήσης του ως παγκοπρίονου είναι απαραίτητος ο οδηγός/φράχτης.

Δεν είπα οτι θα χαλάσει αλλα θα ¨χαλασεί¨ δλδ θέλω να το αποφύγω...
Τα συγκεκριμένα clamps κρατάνε άνω των 20κιλων έκαστο...οπότε με 4α τέτοια δεν υπαρχει περίπτωση να έχουν πρόβλημα...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Κοιτώντας και πάλι κάποια βίντεο με τέτοιους πάγκους είδα οτι η δεξιά πλευρά του δλδ η πλευρά του φράχτη ειναι αυτη που θέλει περισσότερο χώρο ...

Εγώ πάντως το χρησιμοποιώ χειροκίνητα και χρησιμοποιώ ένα κομμάτι mdf του μέτρου για οδηγό. Η μόνη βλακεία είναι ότι δεν μπορείς να δένεις εύκολα το κομμάτι που κόβεις αν είναι μικρό γιατί βρίσκουν οι σφιγκτήρες στο σώμα του δισκοπρίονου

Πανεξυπνο Γιωργο!!!!!
Μπραβο σε αυτον που το σκεφτηκε!!!

Απλα το μονο προβλημα που προβλεπω να εχει ειναι οτι το κινητο μερος θα γλυστραει σε επιφανειες λειες οπως μαρμαρο η μωσαικο.