DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

χαχαχα, λαθος διατυπωση και ερωτηση στον λαθος ανθρωπο...:flipout:

Βρε δαιμονα, ειναι δυνατον να συγκρινεις την μελετη και την κατασκευη την δικια μας με του (Μηχανικου στις σπουδες και στο επαγγελμα ΚΑΙ λατρη της ακριβειας και λεπτομερειας) Γιαννη???

Παντως οταν ειδα το comment του Νικου πραγματικα με επιασαν τα γελια -αναμενοντας την απαντηση του Γιαννη :)))

Ωραίο το γραφείο, μινιμαλιστικό !
Πιθανά Γιάννη να το έχεις ήδη σκεφτεί και το έχεις απορρίψει, αλλά ένα μικρό upgrade θα μου άρεσε πολύ καθώς θα έδινε πέρα από τη χρηστικότητα και ένα πιο "στιβαρό" look ! :)
Δυο συρτάρια με κρεμαστή σανίδα διαχωρισμού και σανίδα τέρματος πίσω, όλα βιδωτά και αποσυναρμολογούμενα!

ΓŽβ€œΓΒΓŽβ€œ_01_upgrade_01.png

Μετά πάσης επιφυλάξεως βέβαια για το ύψος για τα πόδια ! :)

Πολυ λογικη και ωραια η ιδεα για τα συρταρια. Πραγματικα θα εδινε παραπανω 'τυπο' και λειτουργικοτητα στο γραφειο. Ας ειναι και ρηχα τα συρταρια αν υπαρχει θεμα υψους.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Ελα ρε, τα δικα σου ειχαν τζογο απο...το δεντρο!:fahne90:
Τα δικα μου ειναι πανω απο χρονο και καμια κτασκευη δεν εχει τζογο, που δεν ειμαι ψειρας...εσυ στο εχω πει, σου λειπει η μελετη. Δεντρολογος και μηχανικος δεν γινετε:BDBDG54:

Ο Γιαννης ειναι γερμανος σε αυτα! Δυο χρονια μελεταει,
ενα μηνα φτιαχνει! :Banane0:

Γίνεται...!!!

Δεν αμφιβάλω στην σταθερότητα της κατασκευής αλλά ανά τους αιώνες έχουν δει ότι οι κατασκευές με ενώσεις ζουν και αντέχουν πολύ περισσότερα φορτία.
Δεν είναι δική μου διαπίστωση και μακάρι και η κατασκευή του Γιάννη να αντέξει τόσο και παραπάνω.

χαχαχα, λαθος διατυπωση και ερωτηση στον λαθος ανθρωπο...:flipout:

Βρε δαιμονα, ειναι δυνατον να συγκρινεις την μελετη και την κατασκευη την δικια μας με του (Μηχανικου στις σπουδες και στο επαγγελμα ΚΑΙ λατρη της ακριβειας και λεπτομερειας) Γιαννη???

Παντως οταν ειδα το comment του Νικου πραγματικα με επιασαν τα γελια -αναμενοντας την απαντηση του Γιαννη :)))

Χωρίς να ξέρω τι ακριβώς κάνει ο Γιάννης και πόσο καλός είναι (δεν έχω καμία αμφιβολία), μπορώ να σου δείξω έργα μεγάλων μηχανικών και να φρίξεις.

Αυτό που λες δεν έχει καμία υπόσταση. Δηλαδή ένας καλός ξυλουργός ή καλλιτέχνης επειδή δεν είναι μηχανικός δεν μπορεί να φτιάξει μία καλή ξυλοκατασκευή από έναν μηχανικό?

Με την κριτική μου δεν θέλω σε καμία περίπτωση να μειώσω την κατασκευή του Γιάννη, απλά λέω κάτι που θα μπορούσε να την βελτιώσει.
Και για να το γενικεύσω λίγο, η κριτική πρέπει να είναι εποικοδομητική, έχω δει κριτικές του τύπου πολύ ωραία η κατασκευή σου αλλά δεν μου αρέσει το χρώμα. Αυτή είναι λάθος κριτική και αφού έχει τελειώσει και η κατασκευή ποιος ο λόγος να γίνει αυτή.

Αντιθέτως μια "σωστή" κριτική που μπορεί να εφαρμοστεί εκείνη την ώρα ή στο μέλλον είναι απείρως χρησιμότερη και ειδικά δε όταν χρησιμοποιείται από πολλούς ξυλουργούς.

Ξαναλέω ότι δεν βγάζω σε καμία περίπτωση "σκάρτη" ή "κακή" την κατασκευή του Γιάννη, αντιθέτως δε την βγάζω πολύ καλή απλά κάνω μία πρόταση για βελτιώσεις στο μέλλον.

Συνάδελφοι και φίλοι,
είναι γεγονός ότι πέφτετε να με φάτε όπως λέει και ο Νίκος (toasted). Πολλές φορές φταίω και εγώ φυσικά αλλά ορισμένες το φταίξιμο είναι και δικό σας.
Υπάρχουν πάμπολλα άλλα σχόλια που χρήζουν σχολιασμού και μάλιστα με την αξία τους (πχ το παραπάνω). Μπορεί να είμαι ο μικρότερος εδώ μέσα αλλά σκεφτείτε ότι και εσείς στην ηλικία μου τα ίδια κάνατε ίσως και χειρότερα. Μην ξεχνάτε ότι από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια και ότι φυσικά η μόνη μου ασχολία δεν είναι οι ξυλοκατασκευές που για το επίπεδο που είμαι είναι πολύ καλά (σύμφωνα με την ηλικία αλλά και την ασχολία). Δεν είμαι τέλειος αλλά όσο να ναι κάτι ξέρω και εγώ. :)

Πρωτον η ηλικια δεν παιζει κανενα ρολο στην κουβεντα μας. Ρολο παιζει η ωριμοτητα. Υπαρχουν και 'μεγαλοι' οι οποιοι δεν εχουν ωριμασει ποτε (καταντια) και 'μικροι' οι οποιοι ειναι αξιοθαυμαστοι.
Δευτερον κανεις δεν εχει πεσει να σε φαει. Ολοι σε συμπαθουν εδω μεσα για αυτο ακριβως το στυλ σου. Eαν παρ'αυτα σε στεναχωρει κατι πραγματικα, στειλε ΠΜ σε μενα η στον Κυριακο να το διευθετησουμε.

Τριτον βρε μπαγασα, για να μου λυθει και η απορια, πως θα εκανες εσυ πιο σταθερο το γραφειο του Γιαννη? :)))

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Υπαρχουν και 'μεγαλοι' οι οποιοι δεν εχουν ωριμασει ποτε (καταντια)....

Γιατί "κατάντια" ρε Μιχάλη; Ποιόν πειράξαμε; 😝

Πρωτον η ηλικια δεν παιζει κανενα ρολο στην κουβεντα μας. Ρολο παιζει η ωριμοτητα. Υπαρχουν και 'μεγαλοι' οι οποιοι δεν εχουν ωριμασει ποτε (καταντια) και 'μικροι' οι οποιοι ειναι αξιοθαυμαστοι.
Δευτερον κανεις δεν εχει πεσει να σε φαει. Ολοι σε συμπαθουν εδω μεσα για αυτο ακριβως το στυλ σου. Eαν παρ'αυτα σε στεναχωρει κατι πραγματικα, στειλε ΠΜ σε μενα η στον Κυριακο να το διευθετησουμε.

Τριτον βρε μπαγασα, για να μου λυθει και η απορια, πως θα εκανες εσυ πιο σταθερο το γραφειο του Γιαννη? :)))

Με μισοχαρακτές και μερικές καβίλιες (να φαίνονται κιόλας απ έξω όπως ακριβώς είχα κάνει το τραπέζι).

Ωραίο το γραφείο, μινιμαλιστικό !
Πιθανά Γιάννη να το έχεις ήδη σκεφτεί και το έχεις απορρίψει, αλλά ένα μικρό upgrade θα μου άρεσε πολύ καθώς θα έδινε πέρα από τη χρηστικότητα και ένα πιο "στιβαρό" look ! :)
Δυο συρτάρια με κρεμαστή σανίδα διαχωρισμού και σανίδα τέρματος πίσω, όλα βιδωτά και αποσυναρμολογούμενα!

View attachment 132027

Μετά πάσης επιφυλάξεως βέβαια για το ύψος για τα πόδια ! :)

Το έχω σκεφτεί και δεν το έχω απορρίψει απλός τα συρτάρια μικρού ύψους (6-8 εκατοστά) με τηλεσκοπικούς μηχανισμούς θα γίνουν σε δεύτερο χρόνο (η σανίδα τέρματος υπάρχει είδη αλλά δεν υπήρχε στο αρχικό σχεδιασμό).

Το γραφείο είναι έτοιμο και αύριο παραδίδεται στον κάτοχο (Γιαννάκης έξι+ ετών) ....

DSC_5043_800.jpg

Με μισοχαρακτές και μερικές καβίλιες (να φαίνονται κιόλας απ έξω όπως ακριβώς είχα κάνει το τραπέζι).

Μισοχαρακτες που? Πως? Εκτος εαν δεν βλεπω καλα τα παχη και τις διαστασεις των ποδιων του γραφειου.

Και οι καβιλιες γιατι πρεπει ντε και καλα να φαινονται? Παιδικο γραφειακι ειναι. Εγω τις κανω να φαινονται, στα δικα μου, γιατι μου ειναι πιο ευκολο, μια τρυπα και ξεμπερδευεις :))

Στις άκρες. Έστω και σε αυτά τα πάχη γίνονται. Μία μικρή εσοχή φτάνει.
Αν δεν θες να φαίνονται καλώς αλλά αν κάνεις μισοχαρακτές οι καβίλιες δεν είναι απαραίτητες.

Ρε Νικόλα για για πές που θα έβαζες μισοχάρακτες γιατί είμαι και σε κάποια ηλικία και δεν τα πιάνω αμέσως ...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Στις άκρες. Έστω και σε αυτά τα πάχη γίνονται. Μία μικρή εσοχή φτάνει.
Αν δεν θες να φαίνονται καλώς αλλά αν κάνεις μισοχαρακτές οι καβίλιες δεν είναι απαραίτητες.

Σε ποιες άκρες ? ! ?

Χωρίς να ξέρω τι ακριβώς κάνει ο Γιάννης και πόσο καλός είναι (δεν έχω καμία αμφιβολία), μπορώ να σου δείξω έργα μεγάλων μηχανικών και να φρίξεις.

Αυτό που λες δεν έχει καμία υπόσταση. Δηλαδή ένας καλός ξυλουργός ή καλλιτέχνης επειδή δεν είναι μηχανικός δεν μπορεί να φτιάξει μία καλή ξυλοκατασκευή από έναν μηχανικό?

Με την κριτική μου δεν θέλω σε καμία περίπτωση να μειώσω την κατασκευή του Γιάννη, απλά λέω κάτι που θα μπορούσε να την βελτιώσει.
Και για να το γενικεύσω λίγο, η κριτική πρέπει να είναι εποικοδομητική, έχω δει κριτικές του τύπου πολύ ωραία η κατασκευή σου αλλά δεν μου αρέσει το χρώμα. Αυτή είναι λάθος κριτική και αφού έχει τελειώσει και η κατασκευή ποιος ο λόγος να γίνει αυτή.

Αντιθέτως μια "σωστή" κριτική που μπορεί να εφαρμοστεί εκείνη την ώρα ή στο μέλλον είναι απείρως χρησιμότερη και ειδικά δε όταν χρησιμοποιείται από πολλούς ξυλουργούς.

Ξαναλέω ότι δεν βγάζω σε καμία περίπτωση "σκάρτη" ή "κακή" την κατασκευή του Γιάννη, αντιθέτως δε την βγάζω πολύ καλή απλά κάνω μία πρόταση για βελτιώσεις στο μέλλον.

Συνάδελφοι και φίλοι,
είναι γεγονός ότι πέφτετε να με φάτε όπως λέει και ο Νίκος (toasted). Πολλές φορές φταίω και εγώ φυσικά αλλά ορισμένες το φταίξιμο είναι και δικό σας.
Υπάρχουν πάμπολλα άλλα σχόλια που χρήζουν σχολιασμού και μάλιστα με την αξία τους (πχ το παραπάνω). Μπορεί να είμαι ο μικρότερος εδώ μέσα αλλά σκεφτείτε ότι και εσείς στην ηλικία μου τα ίδια κάνατε ίσως και χειρότερα. Μην ξεχνάτε ότι από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια και ότι φυσικά η μόνη μου ασχολία δεν είναι οι ξυλοκατασκευές που για το επίπεδο που είμαι είναι πολύ καλά (σύμφωνα με την ηλικία αλλά και την ασχολία). Δεν είμαι τέλειος αλλά όσο να ναι κάτι ξέρω και εγώ. :)

Νικο μη τα παιρνεις κατακαρδα βρε
Απλα επειδη εισαι μικρος σε ηλικια και μερικες φορες ισχυρογνωμων (αυτο ειναι της ηλικιας) σηκωνεις το δούλεμα ρε μπαγασα. Δες το ομως σαν πειραγμα ;)

Γενικα εχεις την θεληση, εχεις τα εργαλεια και το μονο που σου μενει ειναι να αρχιζεις να ακούς και να φιλταρεις.

Ασε το μαστορα του γείτονα και ασε τον φιλο του φίλου και βαλε στο ματι καποιον που θα σε εμπνευσει. Οχι απαραιτητα αυτον που κανει παπαδες και δειχνει δουλεια. Εκει κοίτα και μαθε.

Θα δεις οτι η εξελιξη ειναι κοντα.

Τωρα για το γραφειο τιυ γιαννη που προοριζεται για 6χρονο. Ζορια δε θα δει απλα ενα παιδακι θα ακουμπαει πανω του. Με την προσθήκη που δε φαινεται στο σχεδιο θα αντεξει χρονια.
Σαφεστατα και με καβιλιες θα ηταν στο ματι πιο ομοιομορφο αλλα οκ δωρακι αν καταλαβα καλα ειναο στο μικρο οποτε μην φαει και 10 μερες στο μονταρισμα. Λογικα σε 2 με 3 χρόνια θα του ζητησει μετατροπες με λεντοταινιες και καρδουλες για την φιλη του τη Μαρια που της αρεσει η κοκκινη σειρα απο nail art, stand για laptop κλπ κλπ κλπ :p

Ακριβώς ! :)
Όπως τα είπε η Αγάπη!
Αφήνοντας στην άκρη τη συγκεκριμένη χρήση του γραφείου αυτού και τις ενδεχόμενες καταπονήσεις του, και -προς χάριν της "επιστήμης- χρησιμοποιώντας το απλά σαν βάση για να σκεφτούμε πως θα μπορούσε να φτιαχτεί κάτι πολύ στιβαρό με ανάλογο τρόπο, μεγάλη βοήθεια θα είχαμε αν βλέπαμε το θέμα σαν μια κατασκευή από άκαμπτα κομμάτια που μεταξύ τους συναρμόζονται με μια βίδα σε κάθε "γωνιά" τους.
Αν το φανταστούμε έτσι, μια κατασκευή σαν αυτή πάσχει μόνο στις πλευρικές κινήσεις ( δεξιά - αριστερά) και αυτό γιατί το "υπομόχλιο ανατροπής" είναι σχετικά μικρό κοιτώντας τις δύο σανίδες που φτιάχνουν το εμπρός και πίσω μέρος του κάθε πλευρικού ποδιού / ντουλαπιού.
Εκεί μια πολύ καλή λύση είναι η συναρμογή των σανίδων στο καπάκι με tenon / mortise με τους tenon να φτάνουν -καλιτεχνικά- μέχρι την επιφάνεια του καπακιού.
Τα στενά άκρα του mortise θα είναι ελαφρά φάλτσα και οι tenons θα διασταλούν με δυο σφήνες κοντά στο άκρο τους, έτσι ώστε να σφηνώσουν στο καπάκι.
Από εκεί και πέρα, δυο καβίλιες κάθετες στο σόκορο του τραπεζιού που θα διαπερνούν τους tenons θα ασφαλίζουν την όλη σύνδεση με επιπλέον τρόπο!
Το ζήτημα όμως εδώ δεν είναι μόνο αν υπάρχουν τρόποι να γίνει η δουλειά, αλλά ποίος από αυτούς θα είναι σε θέση να την κάνει χωρίς να φας πολύ χρόνο γι' αυτό!
Και εδώ η λύση έρχεται από την προσθήκη ενός ακόμα άκαμπτου επιπέδου που παραλαμβάνει τα πλευρικά φορτία και παράλληλα έχει πολύ μεγάλο υπομόχλιο ανατροπής, ένα τέτοιο επίπεδο θα μπορούσε να είναι ένας ταμπλάς στην πίσω πλευρά του γραφείου που ενώνει την πίσω στενή πλευρά των ποδιών με το καπάκι.
Τώρα, όλο αυτό αρχίζει να μοιάζει με τη λογική κατασκευής του επίπλου με μελαμίνες και εκεί ακριβώς (έχοντας κατά νου τις μειωμένες δυνατότητες αυτού του υλικού να παραλάβει φορτία κάθετα στο επίπεδό του, καθώς και την ψαθυρότητά του), είναι και το σημείο που θα βρούμε την πιο εύκολη -αλλά όχι απαραίτητα και πιο δόκιμη αισθητικά ή πιο οικονομική λύση- στο πρόβλημα, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε εξαιρετικά στιβαρά μέσα συναρμογής, καθώς αυτά δεν είναι απαραίτητα γιατί πλέον δεν αναπτύσσονται μεγάλες ροπές / δυνάμεις (πράγμα που τελικά επιτρέπει τη χρήση αυτού του μειωμένης αντοχής υλικού).

Αυτά . . . προς χάριν της "επιστήμης" πάντα, και δυστυχώς άνευ σχεδίων, διότι το πνεύμα πρόθυμον αλλά η σαρξ ασθενής, ώρα που είναι ! :P

Καλημερα. Αν μπορω να συνεισφέρω στην συζήτηση και λόγω του οτι εξ ιδίας πείρας, πιστευω το επιπλάκι αυτο θα "υποφέρει" σε μερικά χρονια (καθώς θα μεγαλώνει το παιδί-μιλάμε για αγόρι), δεν μπορω παρά να συμφωνήσω με το Στέλιο. Θα χρειαστεί ενα καλο "δέσιμο" στην πισω πλευρά του γραφείου. Πιστεύω οτι αυτο ειναι απαραίτητο, άσχετα με το υλικό κατασκευής. Και με τσιμεντόπλακες να ήταν κατασκευασμένο, μια μικρή σχετικά πλευρική δύναμη θα μπορούσε να ανατρέψει την κατασκευη, αν δε ήταν δεμένη οπως περιγράφει ο Στέλιος.

Sent from my iPad using Tapatalk

εγώ πιστεύω πως ο Ιωάννης περιόρισε αρκετά το "δεξιά αριστερά" με την πίσω σανίδα που ένωσε τα 2 πόδια στο πάνω μέρος.
τώρα θα μπορούσε να βάλει ενα υποπόδιο στο κάτω μέρος, πράγμα που θα χρειαστεί σε λίγα χρόνια που ο μπόμπιρας θα πατάει τα πόδια του κάτω (θυμάμαι εμένα πόσο με ξεκούραζε το υποπόδιο στις ατέλειωτες ώρες διαβάσματος), οπότε να δέσει την κατασκευή ως προς το "δεξιά αριστερά" και στο κάτω μέρος, περιορίζοντας αρκετά τους βαθμούς ελευθερίας του συστήματος οπότε και τον τζόγο του στο "δεξιά αριστερά".