DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

DIY project: Αλλαγη απορροφητηρα. Κρισιμα εργαλεια: φακος μπαταριας, μινι καστανια.

Moυ εφερε πριν κανα δυωρο ο καλος και αγαθος σπιτονοικοκυρης μου εναν απορροφηρα και θα εστελνε καποιον το ΣΚ να βγαλει τον παλιο και να βαλει τον καινουριο.
Ηταν η πρωτη φορα που με επισκεπτοταν εδω και τρια σχεδον χρονια που μου εχει νοικιασει το σπιτι, και το ματι του επεσε στο σαλονι που εχει μεταμορφωθει σε εργοστασιο :)))

Για να απαλυνω την πικρια του του ειπα οτι δεν χρειαζοταν να φωναξει μαστορα και οτι θα τον τοποθετουσα εγω.
Παιδες, να δειτε το μουρακι του ποσο γρηγορα φωτιστηκε απο χαρα που θα γλυτωνε τα 15-20 ευρω! Ποσο γρηγορα εκτιμησε το γεγονος που ασχολουμαι με εργαλεια, μεχρι και ξυλα απο το χωριο του μου εταξε!!!!

Στο προκειμενο, η αλλαγη ηταν απλη. Το μονο θεμα ηταν ο φωτισμος γιατι επρεπε να κατεβασω την ασφαλεια καθως η παροχη ειναι απο καλωδιο και οχι απο πριζα.
Εδω ομως ελαμψε το 18v φωτιστικακι της Ryobi που εκανε τη νυχτα μερα και με τον σωστο τροπο. Επισης πολυτιμο εργαλειακι ηταν η μινι καστανιτσα της wera oπου εαν δεν την ειχα, θα ειχα προβλημα με τις 2 βιδες στηριξης στον τοιχο.
Οι δυο μεγαλες βιδες δεν ειχαν καθολου ευκολη προσβαση να τις ξεβιδωσω με κατσαβιδι. Η καστανιτσα χωρεσε ισα ισα,και μαλιστα εκανε εξαιρετικη δουλεια καθως καθε γυρισμα χεριου ηταν περιορισμενο σε 2-3 εκατοστα τη φορα.

Εδω το φως το αληθινο μαζι με τον τοποθετημενο πλεον απορροφητηρα
30136366895_9bff7953a9_c.jpg

Και εδω η γλυκεια καστανιτσα, η οποια ειναι μερος του εξαιρετικου σετ "tool-check" καστανιας της wera.
30052100841_0dfa498cfb_c.jpg

Μιχάλη τώρα θα μπορείς να τηγανίσεις ψάρια χωρίς φόβο μυρωδιάς σε όλο τό σπίτι :firstprize: Καλοδούλευτος,φαντάζομαι τό σπιτονοικοκύρη τήν ώρα πού κοίταγε όλα τα εργαλεία στήν σειρά,αλλά ο σκοπός στό τέλος αγιάζει τά μέσα :SFGSFGSF:

Πραγματικα αλαλος ειχε μεινει ο κακομοιρος Δημητρη, εβλεπε και δεν πιστευε αυτο που εβλεπε!! Ευτυχως που δεν ειχε πριονιδι πουθενα σημερα..
Ψαρια θα αρχισω να τηγανιζω μονο οταν ο θεραπων ιατρος μου απαγορευσει τις μπριζολες, τα λουκανικα και τα μπιφτεκακια! :))

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Κυριάκο αν πάρεις το "πράσινο φως" απο τη συμβία προχώρα,είναι πολύ ωραία!Το πρώτο ειδικά μου άρεσε πολύ!

Πρεπει ομως το στυλ και τα επιπλα του σαλονιου να συναδουν και λιγο.

Βρε,η γυναίκα μου σου το έγραψε!Να τη δουλέψω;;

χαχαχα, γελαω ακομα :))))))))
Μην την δουλεψεις γιατι μπορει να ειναι κανας (κανενας) ιδιωματισμος οπου για χαρη συντομιας παραλειπονται καποια συνδετικα (παω βολτα αντι παω για μια βολτα/παω μια βολτα). Δεν εχω φτασει ακομα σε τετοιο επιπεδο!!

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Ακριβώς ! :)
Όπως τα είπε η Αγάπη!
Αφήνοντας στην άκρη τη συγκεκριμένη χρήση του γραφείου αυτού και τις ενδεχόμενες καταπονήσεις του, και -προς χάριν της "επιστήμης- χρησιμοποιώντας το απλά σαν βάση για να σκεφτούμε πως θα μπορούσε να φτιαχτεί κάτι πολύ στιβαρό με ανάλογο τρόπο, μεγάλη βοήθεια θα είχαμε αν βλέπαμε το θέμα σαν μια κατασκευή από άκαμπτα κομμάτια που μεταξύ τους συναρμόζονται με μια βίδα σε κάθε "γωνιά" τους.
Αν το φανταστούμε έτσι, μια κατασκευή σαν αυτή πάσχει μόνο στις πλευρικές κινήσεις ( δεξιά - αριστερά) και αυτό γιατί το "υπομόχλιο ανατροπής" είναι σχετικά μικρό κοιτώντας τις δύο σανίδες που φτιάχνουν το εμπρός και πίσω μέρος του κάθε πλευρικού ποδιού / ντουλαπιού.
Εκεί μια πολύ καλή λύση είναι η συναρμογή των σανίδων στο καπάκι με tenon / mortise με τους tenon να φτάνουν -καλιτεχνικά- μέχρι την επιφάνεια του καπακιού.
Τα στενά άκρα του mortise θα είναι ελαφρά φάλτσα και οι tenons θα διασταλούν με δυο σφήνες κοντά στο άκρο τους, έτσι ώστε να σφηνώσουν στο καπάκι.
Από εκεί και πέρα, δυο καβίλιες κάθετες στο σόκορο του τραπεζιού που θα διαπερνούν τους tenons θα ασφαλίζουν την όλη σύνδεση με επιπλέον τρόπο!
Το ζήτημα όμως εδώ δεν είναι μόνο αν υπάρχουν τρόποι να γίνει η δουλειά, αλλά ποίος από αυτούς θα είναι σε θέση να την κάνει χωρίς να φας πολύ χρόνο γι' αυτό!
Και εδώ η λύση έρχεται από την προσθήκη ενός ακόμα άκαμπτου επιπέδου που παραλαμβάνει τα πλευρικά φορτία και παράλληλα έχει πολύ μεγάλο υπομόχλιο ανατροπής, ένα τέτοιο επίπεδο θα μπορούσε να είναι ένας ταμπλάς στην πίσω πλευρά του γραφείου που ενώνει την πίσω στενή πλευρά των ποδιών με το καπάκι.
Τώρα, όλο αυτό αρχίζει να μοιάζει με τη λογική κατασκευής του επίπλου με μελαμίνες και εκεί ακριβώς (έχοντας κατά νου τις μειωμένες δυνατότητες αυτού του υλικού να παραλάβει φορτία κάθετα στο επίπεδό του, καθώς και την ψαθυρότητά του), είναι και το σημείο που θα βρούμε την πιο εύκολη -αλλά όχι απαραίτητα και πιο δόκιμη αισθητικά ή πιο οικονομική λύση- στο πρόβλημα, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε εξαιρετικά στιβαρά μέσα συναρμογής, καθώς αυτά δεν είναι απαραίτητα γιατί πλέον δεν αναπτύσσονται μεγάλες ροπές / δυνάμεις (πράγμα που τελικά επιτρέπει τη χρήση αυτού του μειωμένης αντοχής υλικού).

Αυτά . . . προς χάριν της "επιστήμης" πάντα, και δυστυχώς άνευ σχεδίων, διότι το πνεύμα πρόθυμον αλλά η σαρξ ασθενής, ώρα που είναι ! :P

Αμα τα πεις στην Νύφη μπορεί να τα ακούσει και η Πεθερά ... €

Αυτού του είδους η κατασκευή πάσχει μόνο στις πλευρικές καταπονήσεις, δεξιά/αριστερά.

Αυτές οι καταπονήσεις δεν υφίστανται παρά μόνο εάν κάποιος με το κατάλληλο μέγεθος/βάρος, φορά και ταχύτητα δημιουργήσει τέτοιου είδους πλευρικές καταπονήσεις.

Για το παραπάνω ενδεχόμενο τοποθετήθηκε ένας ταμπλάς όπως προτείνεις για να παραλάβει αυτά τα φορτία στην σπάνια περίπτωση που δημιουργηθούν.
Tenon/mortise συναρμογή στις σανίδες και στο καπάκι είναι μια πολύ καλή λύση αλλά είχε απορριφθεί εξαρχής μια που το γραφείο το ήθελα σε τρία κομμάτια για να μπορεί να μεταφερθεί με το υπάρχον μεταφορικό μέσον στον προορισμό του και να συναρμολογηθεί εκεί μια που χώρος για μεταφορά ενιαίας κατασκευής δεν υπάρχει.

Για τα πόδια/ράφια χρησιμοποίησα βίδες 4x50 τα οποία μετέπειτα βιδώθηκαν στον ταμπλά με βίδες και στο καπάκι στηρίχτηκαν με δύο ανισοσκελείς γωνιές 100mm/40mm,πλάτους 55mm και 80mm/45mm,πλάτους 40mm, πάχους 2mm (γωνιές για πέργκολες).

Αν εχεις χωρο Κωστα, φτιαξτο! Αξιζει. Το εχω φτιαξει εδω και δυο χρονια πριν με diy υλικα αλλα λογω ελειψης χωρου πηρα καινουργια σκουπα και βασιζομαι πλεον μονο σε αυτη. Αλλωστε καιμο ογκος εργασιων μου ειναι μικρος.

Ο κύριος Μπάμπης (& όχι μόνο) θα το τολμήσει ?

Κυριάκο
Υπάρχει πρόβλημα που & που να ανεβάζω ιδέες - project με αυτήν την μορφή ?
Έχω πάρα πολύ υλικό.

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Χαίρομαι πολύ που ρωτάς.
Θα ανατρεξεις στο έντυπο που είναι η πηγή και θα βρεις ένδειξη σχετικά με την αναδημοσιευση του υλικού του.
Κατά 99% θα την απαγορεύει.

Σβήστηκαν & αυτά & τα χθεσινά ..................