DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Σήμερα έφτιαξα τό πρώτο μέρος ένα mini τραπεζάκι,stand περισσότερο γιά ένα παλιό μικρό στερεοφωνικό,πού έγινε μιά ανακατάταξη στό σπίτι και βρέθηκε έρμαιο !!!
Μικρή διάσταση ίσα-ισα για τόν σκοπό του 33 cm x 29 cm κοντό στούς 35 cm ύψος.
Η κατασκευή έγινε ακριβός όπως τίς προάλλες τό τραπέζι σέ μικρογραφία,τελάρο πρώτα,πλάνισμα τά δοκαράκια γιά τά πόδια στίς ακμές και μετά τρίψιμο γιά να γλυκάνουν,τα 8 Δ γιά τά πόδια στό τελάρο έγιναν παιχνίδι μέ τό φαλτσοπρίονο,και τέλος τρίψιμο
Επόμενο βήμα λίαν προσεχώς νά κάνω καί ένα συρτάρι από κάτω γιά νά βάζω cd και κασσέτες (ναί παίρνει καί κασσέτες τόσο παλιό :smash:)

Επειδή αυτός ο καιρός δέν μέ αφήνει νά ασχοληθώ μέ βάψιμο κάθε μέρα σχεδόν βρέχει,νά δώ πότε θά τά βάψω όλα πού θά μαζευτούν.
Αυτό θά τό περάσω βερνίκι νερού καρυδιά,και γιά νά μήν φαίνονται οι βίδες θά κολλήσω κάτι μικρά στρογγυλά αυτοκόλλητα στό χρώμα τής καρυδιάς πού βρήκα,δέν ξέρω συνάδελφοι δέν μού αρέσουν οι καβίλιες τίς θεωρώ ψεύτικο υλικό σέ βάθος χρόνου ξεκολάνε-σπάνε ίσως έχω καί άδικο βέβαια,στίς νοβοπανόβιδες έχω πιό πολύ εμπιστοσύνη.

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ

Ωραια δουλεια δημητρη!:SFGSFGSF:

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

trapez46.jpg

Mπράβο Μήτσο, πολύ ωραία και γερή κατασκευή.
Μόλις "εξαφανίσεις" και τις βίδες που, όπως λέει κι η μάνα μου, κάνουν κακοφανία, θα είναι άψογο. :grandpa:

Για τις καβίλιες και τις νοβοπανόβιδες έχω αντίθετη άποψη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Δέν ήθελα νά ανοίξω Κώστα διαμπερές τρύπες καί νά αδυνατίσω τό καδρόνι

Δεν εννοώ διαμπερή ξετρυπήματα. Από μέσα την βίδα βίδωμα μέχρι την μέση του καδρονιού ώστε απ έξω να μην φαίνεται τίποτα.

Μαστροδημήτρη εμένα πολυ μου αρεσει το τραπεζάκι.
Κι άμα το βάψεις κιόλας θα γινει κούκλα. Τις βίδες θα τις εχωνα λίγο πιο μεσα και θα τις στοκαριζα ή ταπωνα.
Τέλος θα συμφωνησω με τον Μπάμπη για τις καβιλιες.
Όλες οι καρέκλες με καβιλιες ή μόρσα φτιάχνονται.
Αυτο όμως που μου έκανε εντύπωση ειναι το φαλτσοπριονο.
Εσυ δεν έψαχνες να αγοράσεις και μάλιστα είχες "κολλήσει" στο απλό και όχι συρόμενο ;
Εκτός κι αν το χάνω (ου γαρ έρχεται μόνον)
Για πες, για πες

Sent from my iPad using Tapatalk

Re: Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Mπράβο Μήτσο, πολύ ωραία και γερή κατασκευή.
Μόλις "εξαφανίσεις" και τις βίδες που, όπως λέει κι η μάνα μου, κάνουν κακοφανία, θα είναι άψογο. :grandpa:

Για τις καβίλιες και τις νοβοπανόβιδες έχω αντίθετη άποψη.

Νά σαι καλά Μπάμπη
Δηλαδή οι καβίλιες είναι πιό ισχυρές καί αντοχής από τίς νοβοπανόβιδες ?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δεν εννοώ διαμπερή ξετρυπήματα. Από μέσα την βίδα βίδωμα μέχρι την μέση του καδρονιού ώστε απ έξω να μην φαίνεται τίποτα.

Κώστα κόλλησα τώρα,μπορείς να κάνεις σέ ένα χαρτί ένα σκίτσο αύριο ?

Το κεφάλι της βίδας να είναι από μέσα στο ποδαρικό κ η μύτη (άκρη) της βίδας να σταματά στον μέσον του ξύλινου σασί.

Μαστροδημήτρη εμένα πολυ μου αρεσει το τραπεζάκι.
Κι άμα το βάψεις κιόλας θα γινει κούκλα. Τις βίδες θα τις εχωνα λίγο πιο μεσα και θα τις στοκαριζα ή ταπωνα.
Τέλος θα συμφωνησω με τον Μπάμπη για τις καβιλιες.
Όλες οι καρέκλες με καβιλιες ή μόρσα φτιάχνονται.
Αυτο όμως που μου έκανε εντύπωση ειναι το φαλτσοπριονο.
Εσυ δεν έψαχνες να αγοράσεις και μάλιστα είχες "κολλήσει" στο απλό και όχι συρόμενο ;
Εκτός κι αν το χάνω (ου γαρ έρχεται μόνον)
Για πες, για πες

Ευχαριστώ Χρήστο
Τό σκέφτηκα γιά στοκάρισμα και ήδη οι περισσότερες είναι πιό μέσα λίγο οι βίδες,αλλά φοβάμαι μήν ανοίξει ο στόκος σέ κανα χρόνο και φτού από τήν αρχή θέλει βάψιμο πάλι,όταν λές τάπωνες ?
Αλλο οί μόρσες καί αλλο οι καβίλιες Χρήστο,οι μόρσες χώνεται τό ένα κομμάτι ξύλο μέσα στό άλλο, η καβίλια είναι μιά ενδιάμεση σύνδεση νομίζω σέ θέμα αντοχής στόν χρόνο.
Ναί Χρήστο μιά χαρά θυμάσαι,γιά συρόμενο (radial) δέν εχω χώρο,και πήρα τό απλό φαλτσοπρίονο.

Το κεφάλι της βίδας να είναι από μέσα στο ποδαρικό κ η μύτη (άκρη) της βίδας να σταματά στον μέσον του ξύλινου σασί.

Εννοείς νά πηγαίνει λοξά η βίδα,γιά νά μήν γίνει διαμπερές τρύπα στό καδρόνι ?

Καλό βράδυ. Έκατσα & τις "έβγαλα" μόνος μου τις βίδες, τι σειρά είμαστε !!

*** Οι βίδες έπρεπε να μπουν πριν τα τρίγωνα.

Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Καλό βράδυ. Έκατσα & τις "έβγαλα" μόνος μου τις βίδες, τι σειρά είμαστε !!

*** Οι βίδες έπρεπε να μπουν πριν τα τρίγωνα.

Χάχάχα "σειρά" άψογος γιά τό σχέδιο καί τήν αφαίρεση τών βιδών.
Αυτό κατάλαβα καί πρίν και σού είπα θά πρέπει νά ανοίξω διαμπερές τρύπα στό καδρόνι πού είναι γιά τά πόδια γιά νά περάσει η βίδα και να πιάσει στό τελάρο η σασσί,καί δέν ήθελα νά αδυνατίσω τό καδρόνι,ενώ από έξω πρός τά μέσα πού τίς έβαλα πήγα μέχρι τήν μέση τόυ καδρονιού.

Ξερω τη διαφορά καβιλιας και μόρσου (;) Δημήτρη.
ουσιαστικά όμως και η καβιλια δεν ειναι ενα κομματι ξυλου που χώνεται μεσα στο αλλο ;
Απλώς δεν είναι διαμορφωμένο τμημα του ενός ξυλου και σ αυτή την κατασκευη που έκανες, στην πραγματικότητα αν έβαζες καβιλιες (συνήθως ειναι οξυα ή αλλο σκληρό ξυλο) θα ήταν πιο γερές απο το πεύκο.
Άποψη μου πάντοτε.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Δηλαδή οι καβίλιες είναι πιό ισχυρές καί αντοχής από τίς νοβοπανόβιδες ?

ναι Δημήτρη.
οι βίδες προσφέρουν το παραπάνω ότι μπορείς να το λύσεις ξανά, και προσφέρουν μία έξτρα δύναμη κατά την διεύθυνση που είναι το σπείρωμα αλλά ουσιαστικά αδυνατίζουν την συνοχή του ξύλου.

η δυνατή σύνδεση στο ξύλο έχει να κάνει με την επιφάνεια επαφής ανάμεσα στα κομμάτια που συνδέεις, όσο πιο μεγάλη τόσο δυνατότερη η σύνδεση, για αυτό για παράδειγμα οι μισοχάρακτες ή τα μόρσα-τενον είναι καλύτερες από τις καβίλιες που είναι καλύτερες από τις βίδες.
μία σωστή σύνδεση με καβίλιες και κόλλα είναι ανώτερη σε αντοχή στον χρόνο από μία σύνδεση με βίδες χωρίς κόλλα.

αυτή είναι η άποψή μου.

Να προσθέσω ότι την καβίλια την τρυπάς με το αντίστοιχο ξυλοτρύπανο για να την βγάλεις.
Τώρα αν έχει κόλλα ανάμεσα εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν εκτός και αν η κόλλα με τα χρόνια ξεράθηκε.

Eυχαριστώ Σωτήρη καί Νίκο -bye-

Σήμερα τό project θά λέγεται βάση μέ συρτάρι,τού έφτιαξα ένα βαθύ συρτάρι μιάς πού είναι μικρό,τουλάχιστον νά έχει βάθος,αλλά τό θέμα είναι ότι τώρα θά πρέπει νά τό κλείσω περιμετρικά γιατί έτσι ανοιχτό να φαίνεται τό συρτάρι νομίζω ότι είναι ασχημο,καί άν τό κλείσω τσάμπα ο κόπος πού πλανιζα τά καδρόνια :flipout:
Τό ερώτημα είναι συνάδελφοι νά τό κλείσω μέχρι κάτω η να αφήσω 10 cm ανοιχτό γιά να φαίνονται τά καδρόνια,σκέφτομαι κλείσιμο μέ κοντρα πλακέ 6 mm και ηλεκτρικό καρφωτικό
Γιά σήμερα έφτασα ώς εδώ,έβαλα καβίλιες στήν πρόσοψη τού συρταριού,καί μένει νά βάλω ένα πόμολο στό συρτάρι καί νά τό κλείσω γύρω-γύρω.
Ευκολία,μικρό βάρος,ακρίβεια κοπής τό μικρό Bosch GKS 10,8 volt

trapez48.jpg

trapez49.jpg

trapez50.jpg

trapez51.jpg

trapez52.jpg

trapez53.jpg

trapez54.jpg

trapez55.jpg

trapez56.jpg

trapez57.jpg

Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Μπράβο μαστρο-Δημήτρη...

Ευχαριστώ,εμ Παναγιώτη κόπιασα γιά νά πάρω επιτέλους τόν τίτλο ΜαστροΔημήτρης ,μόνο τήν καλύβα τού μπαρμπά Θωμά μένει νά φτιάξω :flipout: ,και εσύ πρίν καιρό τόν είχες απαρνήθη τόν τίτλο θυμάμαι χάχάχά. :ernaehrung004:

Μπράβο ΜΑΣΤΡΟ-Δημήτρη.
Με κεφαλαία οχι οτι κι οτι.
Ωραίο συρταράκι