DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Eπιτελους βρηκα μια παμφηνη και παρα πολυ λειτουργικη λυση για τον φωτισμο στο τραπεζι της μικρης πριονοκορδελας Proxxon!

Το θεμα με ταλαιπωρουσε πολυ καιρο και για την πριονοκορδελα και για τις επιτραπεζιες σεγες. Ειχα δοκιμασει μαγνητικα λεντακια, flexible led lights, σταθερα σποτακια, ιδεες απο το ιντερνετ αλλα τιποτα δεν ηταν βολικο και δεν μου αρεσε για μονιμη λυση.

Σημερα εψαχνα παλι στο ιντερνετ για να βρω κατι της αρεσκειας μου και πανω στο ψαξιμο για λεντ lights θυμηθηκα οτι ειχα παρει απο το jumbo κατι φτηνες λεντοταινιες.

Ιδου λοιπον το αποτελεσμα. Αφθονο φως χωρις να ενοχλει πουθενα και αισθητικα αποδεκτο αποτελεσμα.

43321466242_6af1a5ea21_c.jpg

Πρωτα απ'ολα εκοψα την λεντοταινια για να εφαρμοζει ακριβως στο πανω καμπυλο μερος της κορδελας. Θα μπορουσα να μην το κοψω και να το κολλουσα και στην καθετη επιφανεια του λαιμου της κορδελας, αλλα αφ'ενος δεν εδινε κατι χρησιμο σε φωτισμο και αφετερου θα φαινοταν λιγο ασχημα στο ματι.

Εδω η λεντοταινια. Αρχικα εκοψα ενα μικρο κομματι για να την βαλω περιμετρικα στην κορδελα. Μετα την εκοψα κι αλλο για να εφαρμοζει μονο στο πανω μερος.
42465877165_5316f1dac7_z.jpg

Εδω η κολλημενη λεντοταινια.
29499858168_5003235491.jpg

Και εδω η θηκη της μπαταριας κολλημενη στο πισω μερος της κορδελας.
42653359124_2a544e1bcf_c.jpg

Θα σκεφτω αν θα αλλαξω τις 3ΑΑΑ μπαταριες της θηκης με μια λιθιου των 4.2 βολτ που θα εχει περισσοτερη χωρητικοτητα/διαρκεια.
Επισης ισως βαψω την θηκη στο χρωμα της Proxxon. Tελος θα δω μηπως η λεντοταινια μπορει να μπει και σε επιτραπεζια σεγα.

Mιχάλη μπράβο γιά τήν ιδέα καί τήν υλοποίηση :grandpa:,αλλά γιατί δέν τό έκανες μέ ρεύμα νά μήν αλλάζεις μπαταρίες,καί αφετέρου η αντανάκλαση τού φωτός επάνω στό τραπέζι δέν σέ ενοχλεί ? έχω παρατηρήσει ότι επειδή γυαλίζει πολύ τό τραπέζι τής πριονοκορδέλας άν υπάρχει τόσο κοντά φωτισμός προσωπικά μέ ενοχλεί η αντανάκλαση.

ΥΓ : Δέν πιστεύω τό ρετάλι αυτό πού έκοψες καί μάλιστα στό σχήμα πού είχα κάνει μέ τό μολύβι, νά ήταν τό κομμάτι πού ξέχασα νά πάρω τήν προηγούμενη φορά ? :flipout:-bye-

παιδια με μια λιθιου, ισως και να αλλαξει την μπαταρια μια φορα στον χρονο...

Thanks guys!

Aρχικα ημουν της σκεψης να μπει ρευματος βιδωμενο πανω στο πλαισιο της κορδελας και να παιρνει ρευμα απο την ιδια την κορδελα.
Oταν θυμηθηκα ομως οτι ειχα την αυτοκολλητη ταινια led, παρατησα την ερευνα και πηγα για την εφαρμογη το αποτελεσμα της οποιας με ικανοποιει πληρως.

Δημητρη ολες οι λυσεις για αντιστοιχο φωτισμο προυποθετουν την πηγη του φωτος πολυ κοντα στο τραπεζι εργασιας, δεν γλυτωνεις δηλαδη την αντανακλαση.
Ειναι ομως αναγκαιο κακο (καλο) οταν κανεις λεπτομερεις κοπες a la σεγα παγκου και πιστεψε με οτι η βοηθεια του εξτρα φωτισμου ειναι τεραστια.
Αν θες λιγοτερο φωτισμο απο την συγκεκριμενη λεντοταινια των 5v, βραχυκυκλωνεις το +/- της τελευταιας θεσης στην θηκη των μπαταριων.

Αναφορικα με τα led μπαταριας, πρωτον δεν καινε πολυ ρευμα, δευτερον δεν χρησιμοποιειται ο φωτισμος για ολες τις κοπες και τριτον μια μπαταρια λιθιου θα πολλαπλασιασει τον χρονο λειτουργιας.
Παντως αν ειναι να αλλαζω τις ΑΑΑ επαναφορτιζομενες μπαταριες καθε λιγους μηνες, δεν βλεπω ιδιαιτερο προβλημα.

Πολυ καλη ιδεα. Η λυση ειναι μπρος στα ματια μας!
Θα το φτιαξω στο καθετο μολις βρω χρονο!

Εχω καποια κουφωματα χωρις σιτα σπιτι και ηθελα κατι να κανω να αποφυγω το 100αρικο που ηθελαν οι αλουμιναδες.

Ετσι ειχα καποια κομματια ξυλου που ειχα βρει και αποφασισα να φτιαξω μια σιτα μονος μου.

Κοπηκαν τα ξυλα στις επιθυμητες διαστασεις, κολληθηκε το πλαισιο και ανοιχθηκε με το ρουτερ λουκι για την σιτα περιμετρικα.

20180714_175926.jpg

20180711_182229.jpg

Ασταρωθηκε και βαφτηκε και Κοπηκε και καρφωθηκε η σιτα στα δυο τελαρα,

20180717_193333.jpg

Και εκμεταλευομενος το κενο μεταξυ ρολου και κουφωματος μπηκε στο σημειο που ηθελα.
Εβαλα και αυτοκολλητο λαστιχακι και "φιλαει" τελεια πανω στο κουφωμα.

20180717_195810.jpg
20180717_195749.jpg

Σωστός και ωραίος.... ένας άλλος τρόπος να στερεώσεις την σίτα και όχι να την καρφώσεις γιατί μπορεί να σχιστεί είναι με πηχάκι από πάνω πρόσωπο με την πατούρα τεντώνεις την σίτα και βιδώνεις το πηχάκι με ψιλές βίδες τέλος κόβεις την σίτα που περισσεύει ...έτσι μπορείς να την αλλάξεις και εύκολα.
Εγώ που θέλω να φτιάξω μερικές με κλάπες για παράθυρα μου έδειξε ο γείτονας που κατασκευάζει κουφώματα αλουμινίου ένα προφίλ που υπάρχει σε βέργα μάλλον 5-6 μέτρα και έχει και πλαστικές γωνίες που πηγαίνουν φορετές στις άκρες και κρατάνε τα πλαϊνά. Έχει σχισμή για την σίτα που στερεώνεται με λάστιχο. Είναι κάτι σαν αυτές που είχε φέρει παλαιότερα το Lidl και έχω φτιάξει 2-3 αλλά δεν τις ξανά έφερε. Τιμές και εταιρία θα ρωτήσω πάντως πρέπει να είναι φτηνά σαν υλικό.

Πολυ καλος ο μαστορας, μπραβο Κυριακο!
Mηπως με τον αερα εχει θεμα? Σε μια σιτα που ειχα φτιαξει εβαλα κατι σαν stop στην κατασκευη μεταξυ πλαισιου και σιτας.

Παρεμπιπτοντως, για τετοιες δουλειες το μικρο καρφωτικακι μπαταριας της Bosch, ειναι ιδανικο, βαλε το στην wish list :)

Ένα καινούργιο ρολόι από εμενα, το βάζω εδώ και όχι στις μικροξυλοκατασκευές, λόγω μεγέθους... Είναι από κάτι φέτες φλαμουριάς που είχα κόψει πέρσι και έχω αφήσει να ξεραθούν αργά σε τόπο σκιερό... :-P
Μια είδα ότι άνοιξε σε ένα σημείο, οπότε για να μην καταστραφεί τελείως, είπα να την κάνω κάτι. Σκέφτηκα να δοκιμάσω να πιάσω το σκισιμο με bowties και γέμισμα με εποξική bison. Το τρίψιμο για να καθαρίσει η πρόσοψη έγινε αρχικά με ταινειολειαντήρα και στη συνέχεια με rotary τριβείο, μέχρι 240grit. Ο μύκητας που είχε αναπτυχθεί μέσα στον κορμό έχει κάνει αυτούς τους ενδιαφέροντες λεκέδες. Περάστηκε με βερνίκι νερού. Η κοιλότητα από πίσω για τον μηχανισμό του ρολογιού έγινε πολύ εύκολα με το ρούτερ. Φαινομενικά αρκετά εύκολη κατασκευή, αλλά της υπομονής, λόγω του πολύ τριψίματος που έπρεπε να γίνει για να έρθει η επιφάνεια σε αξιοπρεπή κατάσταση.

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk