Diy καλωδια ηχειων & interconnect

modright

AVClub Enthusiast
31 May 2008
1,104
ΑΘΗΝΑ
Ποια ειναι τα καλυτερα diy καλωδια ηχειων / interconnect
που εχετε ακουσει ?

Ψαχνομαι για καινουργιες ιδεες / κατασκευες !!!

Last edited:
Εχω δοκιμασει καποιες εκδοχες καλωδιων ηχειων με:
1 utp cat6 στο καναλι
3 utp cat6 στο καναλι
6 utp cat6 στο καναλι
Τα αποτελεσματα ηταν πραγματικα πολυ ενδιαφεροντα με καλυτερη
την τελευταια εκδοχη ( 6 utp cat6 στο καναλι )

Οι επιδοσεις της παραπανω κατασκευης σε συγκριτικο
με επωνυμο επιλεκτο καλωδιο ηταν απλα εξαιρετικες
Το τελικο κοστος ποικιλει αναλογα με την ποιοτητα
των υλικων ( καλωδιο utp, θερμοσυστελομενα, μπανανες )
αν και μια φροντισμενη σε υλικα κατασκευη παντα εχει κατι
περισσοτερο να μας δωσει.
Με τα καλυτερα υλικα θα χρειαστουν περιπου 120ευρω

Οδηγιες κατασκευης υπαρχουν σε αρκετες ιστοσελλιδες μια και η ανακαλυψη δεν ηταν δικη μου
Για οσους το προσπαθησουν καλες δοκιμες

Αυτο για Interconnect.ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ.Φτιαχνω τετοια για 4 χρονια τωρα και οσοι το δοκιμασαν ειναι πολυ ευχαριστημενοι.PCOCC-A χαλκος & Neutrik RCA's

Τα CAT 5&6 εχουν τα ορια τους.Σε μεσαιας και ψηλης κατηγοριας μηχανηματα δειχνουν ακριβως τι ειναι.......φτηνα καλωδια.Καλα γενικα για χαμηλης τιμης μηχανηματα ομως.

Last edited:
Αυτο για Interconnect.ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ.Φτιαχνω τετοια για 4 χρονια τωρα και οσοι το δοκιμασαν ειναι πολυ ευχαριστημενοι.PCOCC-A χαλκος & Neutrik RCA's

Τα CAT 5&6 εχουν τα ορια τους.Σε μεσαιας και ψηλης κατηγοριας μηχανηματα δειχνουν ακριβως τι ειναι.......φτηνα καλωδια.Καλα γενικα για χαμηλης τιμης μηχανηματα ομως.

Μπορεις να μου δωσεις ενα σετ interconnect να τα ακουσω?

Αληθεια ειναι οτι το cat6 το δοκιμασα και ως interconnect
Δεν ηταν ασχημο απλα δεν ηταν παρα πολυ καλο.

Ομως για ηχεια το cat6 σε κατασκευη 3 ή 6 στο καναλι ειναι πραγματικα παρα πολυ
καλο και ιδιαιτερα σε υψηλης κατηγοριας μηχανηματα γιατι εκει
ξεδιπλωνουν ολες τους τις αρετες.
Τρανταχτα παραδειγματα ειναι συστηματα με μαγνητοστατικα
και ηλεκτροστατικα ηχεια, ακρως αποκαλυπτικα, οπου το cat6
κυριολεκτικα ζωγραφιζει σε διαφανεια, εκταση, ταχυτητα και μελωδικοτητα

εγω εχω φιαξει με κατ5ε καλωδια για ηχεια, με 6 καλωδια ανα καναλι, η διαφορα προς το καλυτερο ηταν πολυ αισθητη. Ολη η κατασκευη πρεπει να μου κοστισε λιγοτερο απο 50 ευρω. κατ7 εχει δοκιμασει κανεις??:)

Όταν αναφέρεστε σε 6 καλώδια ανά κανάλι εννοείτε τα 6 από τα 8 εσωτερικά του utp ή συνολικά 6 καλώδια utp ίδιου μήκους τερματισμένα(μάλλον λαλακία είπα γιατί μου φένεται υπερβολικό).

Αυτο ειναι ενα τερματισμενο ιντερκοννεκτ.Εσωτερικα δεν ειναι και πολυ διαφορετικο σε διατομη απο μια απο τις γραμμες του CAT6(22awg),αλλα πιστευω οτι ο χαλκος PCOCC-A προσφερει τα μεγιστα στο τελικο αποτελεσμα.Πολλαπλασιος αριθμος τετοιων PCOCC-A σιγουρα θα εκανε ενα εξαιρετικο καλωδιο για ηχεια.To interconnect αυτο κοστισε 28 ευρω τερματισμενο με πολυ καλης ποιοτητας RCA NEUTRIK & Silver solder

Το καλώδιο αυτού του τύπου (pcocc-a) από πού μπορεί να το προμηθευτεί κανείς;
Βρήκα την ιαπωνική βιομηχανία και τη μέθοδο με την οποία το κατασκευάζει αλλά απ'ό,τι κατάλαβα δεν βρίσκεται πλέον σε παραγωγή ή τουλάχιστον αν παράγεται έχει διαφορετική εμπορική ονομασία.

Re: Απάντηση: Diy καλωδια ηχειων & interconnect

Το καλώδιο αυτού του τύπου (pcocc-a) από πού μπορεί να το προμηθευτεί κανείς;
Βρήκα την ιαπωνική βιομηχανία και τη μέθοδο με την οποία το κατασκευάζει αλλά απ'ό,τι κατάλαβα δεν βρίσκεται πλέον σε παραγωγή ή τουλάχιστον αν παράγεται έχει διαφορετική εμπορική ονομασία.

Aυτο που χρησιμοποιω ερχεται απο την oyaide Ιαπωνιας και ειναι σε παραγωγη συνεχως σε συνεργασια με την Furukawa.Υπαρχει σε 2-3 διαμετρους,απλα προτιμω το 22 awg για τις κατασκευες μου.

Eπειδή θα ήθελα να πειραματιστω λίγο με το utp πριν κάνω κάτι για rca έχω μερικές απορίες. Γιατί τα καλώδια πρέπει να είναι πλεγμένα. Επίσης παίζει ο ρόλος σύνδεσης στο ηχείο. Για παράδειγμα πως τα συνδέουμε σε περιπτωση bi-amp και πως σε απλή. Σε απλη καλωδίαση για παραδειγμα συνδέουμε τα 3 utp σε κάθε πόλο ή και τα 6 χρησιμοποιώντας τα μισά από το καθένα για το κάθε πόλο ;

Eπειδή θα ήθελα να πειραματιστω λίγο με το utp πριν κάνω κάτι για rca έχω μερικές απορίες. Γιατί τα καλώδια πρέπει να είναι πλεγμένα. Επίσης παίζει ο ρόλος σύνδεσης στο ηχείο. Για παράδειγμα πως τα συνδέουμε σε περιπτωση bi-amp και πως σε απλή. Σε απλη καλωδίαση για παραδειγμα συνδέουμε τα 3 utp σε κάθε πόλο ή και τα 6 χρησιμοποιώντας τα μισά από το καθένα για το κάθε πόλο ;

Για κανενα ιδιαιτερο λογο.Θα μπορουσε να εινα ''τυλιγμενα'' μεταξυ τους.Το τυλιγμα η το πλεξιμο,σου διδουν την ευκαιρια να ελεγξεις το LCR του καλωδιου και σε βοηθα στην συμμετρια του και την σταθερη συχνοτητα σπιρων η πλεξιματος.Στην περιπτωση του CAT6 προσωπικα δεν θα 'μοιραζα'' για +/- ενα CAT6,αλλα θα χρησιμοποιουσα ολοκληρο το καλωδιο η πολλαπλασια τους για + η - διοτι κατα την αποψη μου αυτο θα ελαττωνε την πιθανοτητα crosstalk.

Μεχρι τωρα οσον αφορα καλωδια ηχειων τα καλυτερα
που εχω ακουσει με μεγαλη διαφορα ειναι κατασκευη με
6x utp cat6 στο καναλι

Σε τελευταιο συγκριτικο ενα ζευγαρι επωνυμων καλωδιων των 4.000ευρω
δεν ειχε τιποτα να πει και κατεληξε καταντροπιασμενο στην δευτερη θεση

Αν δεν το ακουσεις...! δεν το πιστευεις...!

Δεν έχω ιδέα!!!! Το έβαλα ως οδηγό για σωστό πλέξιμο....! ίδιο με το πλέξιμο που χρησιμοποιεί και η Κimber...

Καποιοι υποστηριζουν οτι ενω η Kimber εχει πολυ καλο υλικο
στα καλωδια της η πλεξη ειναι αυτη που χαλαει τη συνταγη
και το τελικο αποτελεσμα σε ακουστικες επιδοσεις ειναι μετριο

Μπορει και να εχουν δικιο...!