DIY Monitor Speakers-Αξίζει τον κόπο?

pureanalog

New member
28 November 2006
86
Αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ με την κατασκευή μικρών ηχείων. Είναι εφικτό πετύχω με περίπου 200 ευρώ σε υλικά καλό αποτέλεσμα?

Η καλύτερα να μαζέψω άλλα 100-200 ευρω και να αγοράσω κάτι έτοιμο. Όχι ότι θέλω να κάνω ιδιοκατασκευή για να γλυτώσω χρήματα μόνο, αλλά καλό θα ήταν να γλυτώσω και κάτι..

Φίλε μου καλησπέρα.
Αν έχεις το «μικρόβιο» των ιδιο-κατασκευών τότε κάντο
Αλλιώς πάρε κάτι έτοιμο.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ιδιο-κατασκευές κοστίζουν το
Ίδιο η ακόμα και περισσότερο από τα έτοιμα
(εξαρτάτε από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις βέβαια)

pureanalog με 380 ευρώ παίρνεις τα basic bass απο diyaudio.gr

σε αυτά τα χρήματα επίσης μπορείς να βρεις αρκετά καλά ηχεία μεταχειρισμένα

με 300 ευρώ κα κάτω υπάρχουν πολλά studio monitor κυρίως near άλλα ενεργά άλλα όχι

τι ενισχυτή έχεις;

κ να απαντήσω για το diy, δεν αξίζει. αυτά που θα πληρώσεις είναι τα μεγάφωνα όχι η κούτα, η κούτα είναι φθηνή

Φοβάμαι πως ειναι λίγο δύσκολο σε αυτά τα χρήματα να φτιάξεις μονιτορ ηχείο που να πλησιάζει έστω σε ποιότητα και ήχο κατασκευές του εμπορίου.
Μόνο η καμπίνα ενός μονιτορ, για να πετύχεις ακαμψία - μικρό μέγεθος και ικανή έκταση συχνοτήτων, ειναι πολύ ακριβή και πολύ δύσκολη κατασκευαστικά - σχεδιαστικά , ειδικά με diy υλικά ( ξύλο φυσικά :P ). Τα μονιτορ μαζικής παραγωγής χρησιμοποιούν κυρίως συνθετικά υλικά που ανταποκρίνονται στα παραπάνω που ανέφερα. Πάντως δες στο 3w & thomann & com (LOL δε μπορώ ακόμα να βάλω link) και νομίζω πως κάτι θα βρεις στα χρήματα που θες.
Είμαι πάντως σχεδόν έτοιμος να ανεβάσω ένα "thread" με θέμα την κατασκευή ενός ηχείου οσο το δυνατό πιο φθηνό ( το οποίο να παίζει εννοείται). Θα είναι όμως ενα απλό bookshelf (και πολύ μακριά από μονιτορ κατάσταση).

Προτείνω αγορά εφόσον οπως λες δεν ενδιαφερεσαι για το DIY per se. Επίσης προτείνω για οικονομια να δεις επαγγελματικα ενεργα μονιτορ (Yamaha HS50 420 ευρώ ζευγος, απογονος του ιστορικου NS10). Ειναι πραγματικά παμφηθνο.
Εναλακτικά wharefadale 9.1 (το έχω και γω) στα 180e. Που να καταφέρεις τέτοια κατασκευή καμπινας χωρις γραμμή παραγωγής (κόστος)

Το πρόβλημα με τις κατασκευές, όσον αφορά το κόστος, είναι σχεδόν πάντα τα μεγάφωνα και όχι η καμπίνα. Μπορεί κάποιος να κατασκευάσει πολύ καλής ποιότητας καμπίνες πολύ πιο φθηνά από όσο φαντάζεται (με πολύ δουλειά βέβαια). Το κόστος στο "DIY" ανεβαίνει από ό,τι δεν μπορείς να φτιάξεις, στη περίπτωσή μας δηλαδή τα μεγάφωνα. Η λιανική τιμή είναι υπερπολλαπλάσια πολλές φορές. Άσε που πολλές φορές οι εταιρίες κάνουν και "μοντιφίες" στους κώνους για δήθεν βελτίωσή τους (μλκιες μείωση κόστους είναι το ζητούμενο πάντα).
Πάντως pureanalog αν σε ενδιαφέρει μπορώ να σου προτείνω κι εγώ κάποια ηχεία μαζί με τις προτάσεις του φίλου kostiska.