DIY monoblocks - συμβουλες

ετσι και αλλοιως παιζουν πολυ καλα απο εκει και περα συμαντικο ρολο παιζουν υλικα τυπωμενα κυκλωματα και φυσικα ρυθμισης σε καποιους ενισχυτες του pass υπαρχουν ετοιμα τα τυπωμενα σε πολυ καλη ποιοτητα στο internet

Έχεις σκεφτεί κάτι άλλο εκτός του PASS ;
Πχ κάποιον crescendo millennium του ELEKTOR . Σαν ποιο γενικής χρίσης ενισχυτή το λέω.

Να πω κάτι σχετικώς με τον PASS :
Είχα πρόβλημα με έναν Χ350 που μου ηρθε για service και μέσα σε δυο ώρες μου έστειλε ότι service manual είχε μαζί με ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ οδηγίες παρακαλώ για ρυθμίσεις κλπ
ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ .

Να πω κάτι σχετικώς με τον PASS :
Είχα πρόβλημα με έναν Χ350 που μου ηρθε για service και μέσα σε δυο ώρες μου έστειλε ότι service manual είχε μαζί με ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ οδηγίες παρακαλώ για ρυθμίσεις κλπ
ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ .

+1000 ειναι φοβερος τυπος.

στο diyaudio απανταη στους ντιουηδες προσφεροντας τη βοηθεια του με

ευχαριστηση.

Mετά από καιρό και ψάξιμο, κατέληξα στον Aleph-5

aleph-5.gif

Το κουτί του μπορεί να γίνει και τετράγωνο, αρα θα απαιτήσει και πιο μικρές ψύκτρες ανα πλευρά που βρίσκονται πιο εύκολα. Το sourcing των εξαρτημάτων έχει ήδη αρχίσει με τα IRFP240(ο Pass λέει οτι μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι αυτά αντι για τα IRFP244) και τα IRF9610. Tα PCBs υπάρχουν εδώ αλλά θα ψάξω κι αλλού.

Καμια καλή ιδέα για τεράστιους ηλεκτρολυτικούς; Θέλει 8 των 22,000uF/50V ή μεγαλύτερους :AFADF0:

Last edited:
οι πλακετες ειναι παρα πολυ καλες απο αυτον πηρα και εγω για τον pro που εφτιαξα και ειναι και πλυ αξιοπιστος ο τυπος σου στελνει τις πλακετες και με ολες τις οδηγειες για την κατασκευη καταλογο υλικων και τα σχετικα οσο για τους πυκνωτες μπορεςι να βαλεις και μεγαλυτερους αλλα καλυτερα να βαλεις και καποιο τσοκ θελει λιγο ψαξιμο το θεμα.Παντως φιλος που πηρε και αυτος πλακετες απο τον ιδιο για το aleph 1.2 εβαλε και τσοκ του το εφτιαξε ο γιατρας

Το τροφοδοτικό δεν φαίνεται στο κύκλωμα, αλλα έχει από ένα choke 2.2mH ανα κανάλι. Λεω να βαλω 2mH(μια και βρήκα στον Κινέζο). Λογικά, δεν πιστεύω να έχω πρόβλημα μια και με ~90,000μF ανα κανάλι, πόσο ac ripple να περάσει;

Mετά από καιρό και ψάξιμο, κατέληξα στον Aleph-5

Πολυ καλη επιλογη ο 5, κατα την προσωπικη μου αποψη. Το ειχα σκεφτει και γω αρχικα, αλλα λογω οτι ηθελα να πειραματιστω με ηδη υπαρχων τροφοδοτικο κατεληξα στον 30. Οι πυκνωτες και το τσοκ ειναι νομιζω ok, αν βεβαια ειναι το συρμα αρκετα χοντρο, εφοσον θα περναει αρκετο ρευμα. Αν εχεις παλμογραφο μπορεις να μετρησεις το ripple στην μια και στην αλλη περιπτωση και να μας πεις. (μ, ενδιαφερει εχω σκεφτει και γω να βαλω τσοκ, αλλα ειμαι επιφυλακτικος να προσθεσω επιπλεον βαρος στο ηδη υπερβαρο σασι ....)

παντως το βαρος ειναι αρκετα μεγαλο στον 1,2 ο οποιος ακομα δεν εχει δουλεψει μενουν καποιες λεπτομεριες ακομα οταν ειναι ετοιμο θα το ανεβασω να το δειτε οπως και το pro 1,7 μετα τις μετατροπες που θα φαει μιας και παρελαβα τα πραγματα απο τον κινεζο διακοπτικο pot και ηλεκτρονικο επιλογεα εισοδων

Μιας και αναφέρεστε σε aleph 5, κάπου πρέπει να έχω 2 πλακέτες συναρμολογημένες αλλα χωρις φετ εξόδου, αν τις χρειάζεσαι ευχαρίστως να στις δώσω.

Πάνο, τι να πω....Χίλια ευχαριστω :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Από τη μια σκέφτομαι οτι θα μου χαλάσει η χαρα της κατασκευής.... Από την άλλη οτι θα γλυτώσω φασαρία. Λεω να συνεχίσω όπως είμαι...κι αμα μπλέξω άσχημα θα σου ζητησω τις πλακετες :)

Και πάλι ενα μεγάλο ευχαριστω για την προσφορά σου!

Σχετικά με τους πυκνωτές τροφοδοσίας,

1. οι BHC slit foil ειναι καλή επιλογή; Τους εχω βρει σε τιμή λιώμα...
2. Συνολικά χρειάζονται 100,000uF/καναλι και ο Pass χρησιμοποιεί 4 25άρηδες.
Υπάρχει προβλημα(περα απο το οτι πιάνουν χώρο) να βαλω 10 10ρηδες; Θα 'χω και μικροτερη ESR έτσι.
3. κάτι συζητούσαμε σχετικά με τον Σταύρο για το οτι οι ηλεκτρολυτικοί ειναι οι χειρότεροι πυκνωτές για audio.
Μια και η χωρητικότητα που χρειάζεται ειναι μεγάλη, εχει νόημα να ψαξω για καλύτερους πυκνωτες; Αν ναι, ποιούς;

Σχετικά με τους πυκνωτές τροφοδοσίας,

2. Συνολικά χρειάζονται 100,000uF/καναλι και ο Pass χρησιμοποιεί 4 25άρηδες.
Υπάρχει προβλημα(περα απο το οτι πιάνουν χώρο) να βαλω 10 10ρηδες; Θα 'χω και μικροτερη ESR έτσι.
3. κάτι συζητούσαμε σχετικά με τον Σταύρο για το οτι οι ηλεκτρολυτικοί ειναι οι χειρότεροι πυκνωτές για audio.
Μια και η χωρητικότητα που χρειάζεται ειναι μεγάλη, εχει νόημα να ψαξω για καλύτερους πυκνωτες; Αν ναι, ποιούς;

1)Θα ειχε/εχει νοημα για 10 χ 10000 ΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ μπορείς να τούς συνδέσεις έτσι ώστε να έχουν ΑΚΡΙΒΩΣ παρόμοιο path (+,0,-) ολοι τους >>> φυσικά το ρεύμα απο 10 snap in , δέν συγκρίνεται με πυκνωτές high current οπως είναι αυτοί με τίς βίδες και το ...σωστό μέγεθος )

2) Οι συνδέσεις του Ο πρέπει να γίνουν καλύτερα με ξεχωριστά paths ή έστω 1/2 SR καλωδίου σε σχέση με τα (+.-)

3)Κάπου έγραψες για ΓΡΉΓΟΡΟ και ΑΡΚΕΤΟ ΡΕΥΜΑ , να με συγχωρείς αλλά αυτό με 30W (κορυφής) σε A , δέν μπορεί να γίνει , ούτε γρήγορα ούτε πολύ , ειδικά οταν ΣΕ ΣΕΙΡΑ με τίς εξοδους απο οτι έχω δεί υπάρχουν πολλά mΩ και αρκετά μεγάλες τιμές αναδράσεων ρεύματος στούς ημιαγωγούς

Φυσικά η συνταγή αυτή ηχητικά δουλεύει πολύ καλά μιμούμενη τήν υστέρηση που παρουσιάζουν και οι περισσότεροι λαμπάτοι ενισχυτές και προσομοιάζει στον ηχητικό χαρακτήρα τους αρκετά , ειδικά δε αν τα ηχεία είναι "σχετικού" φάσματος δέν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα

Προς επίρρωση των γραφθέντων από το συμφορουμίτη Μ. Τζωρτζάκη, θα ήθελα να προσθέσω ότι κι εμένα τα 30 βαττ σε Α δεν μου κάνουν υπό συνθήκες, εφόσον η πιθανότητα μάλλον όχι, σε περίπτωση που... και τελικά δεν...., τέλος πάντων.

Για το άλλο με το παρόμοιο, ακριβώς ίδιο, ή ακριβώς παρόμοιο δεν ξέρω, στις λάμπες αυτά δεν παίζουν ρόλο, τα ρεύματα είναι μικρά.

Προς επίρρωση των γραφθέντων από το συμφορουμίτη Μ. Τζωρτζάκη, θα ήθελα να προσθέσω ότι κι εμένα τα 30 βαττ σε Α δεν μου κάνουν υπό συνθήκες, εφόσον η πιθανότητα μάλλον όχι, σε περίπτωση που... και τελικά δεν...., τέλος πάντων.

Για το άλλο με το παρόμοιο, ακριβώς ίδιο, ή ακριβώς παρόμοιο δεν ξέρω, στις λάμπες αυτά δεν παίζουν ρόλο, τα ρεύματα είναι μικρά.

:confused: . :confused: . :speechless-smiley-0 . :speechless-smiley-0

...