DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Έχω να αναφέρω ότι το έχω σε λειτουργία συνεχή εδώ και 48 ώρες.

Ακρόαση πάντα με Schiit Mjolnir/Senn HD800.

Δηλώνω ότι δεν έχει περάσει DAC από το σπίτι, που να ακούγεται τόσο μελωδικό, λεπτομερές, με τέτοια περιγραφή σκηνής, και χωρίς να κουράζει με τον παραπάνω συνδυασμό.

Πολύ χαίρομαι που σου έχει καθίσει τόσο καλά!

Και η πλάκα είναι ότι το ακούς με το default φίλτρο, το οποίο θεωρείται "σκληρό".. :p
(το παραπάνω ισχύει για υλικό στα 44.1-48Κ.. σε ανώτερες δειγματοληψίες δεν υπάρχει τέτοιο θέμα)

Αφού είσαι σε PC, δοκίμασε να βάλεις στον Foobar το SoX Resampler DSP και να του πεις να κάνει τα πάντα resample x2 ή x4.. έτσι θα αποφύγεις το "σκληρό" default φίλτρο (μέχρι να βάλεις πάνω σειριακή πόρτα και να αρχίσεις να δοκιμάζεις τα διάφορα φίλτρα που κυκλοφορούν..).

Δεν διαπιστώνω σκληρότητα Δημήτρη, απλά όλη την λεπτομέρεια.

Του δίνω ότι έχω από αρχεία και συμεριφέρεται άψογα.

πχ τώρα ακούω Andreas Vollenweider, δεν έχω ξανακούσει αυτές τις λεπτομέρειες στο Caverna Magica, και πριν από αυτό Andre Previn with Joe Pass & Ray Brown - After Hours Tellarc (1989) πολύ φυσικός ήχος με ωραία ροή.

μικρή ένσταση στα δυναμικά (ίσως) λίγο συγκρατημένα, και λίγη πλαδαρότητα στα χαμηλά.

από έκταση είναι πολύ καλά, και χαμηλά και ψηλά.

Σημειωτέον ακούω από την unbuffered πια, την θεωρώ μακράν καλύτερη από την buffered.

Κάνε το θαύμα σου Δημήτρη και φτιάξε μας ένα αναλογικό στάδιο που να δίνει στακάτα δυναμικά αλλά να μην σκληραίνει τον ήχο και να μην αφαιρεί αέρα, και δεν θα χρειαστώ προσωπικά άλλο DAC για καιρό.

default φίλτρο, δεν έχω φορτώσει ακόμα τίποτε (δεν ξέρω κιόλας πως γίνεται :flipout:).

τα ψηλά έχουν πολύ καλή έκταση και δεν ενοχλούν

το πιο εντυπωσιακό είναι η σκηνή και οι πληροφορίες που δίνονται τόσο στο επίπεδο της σκηνής όσο στον "αέρα", και η ακριβής τοποθέτηση των οργάνων/φωνών στον χώρο, πληροφορίες που είναι σίγουρα στις υψηλές.

Εσένα πως σου φαίνονται έχεις πρόβλημα κάπου?

Ναι στις ψηλές. Το harshness ή αλλιώς σσσσσς που περιγράφουν και έξω.
Από την άλλη τα ηχεία μου στις ψηλές δεν είναι ότι καλύτερο και απ' όσο διαβάζω διορθώνεται και με φίλτρα.
Μπορεί να διορθωθεί επίσης με ένα λαμπάτο μπάφερ χεχεχεχε :). Αμα φτάναν τα λεφτά.....

Chris με ποιο φίλτρο ακούς; Το default; Τα ψηλά πως σου φαίνονται;

Ντε και καλα πρεπει να φωρτονεται φιλτρο? σκετο, αφιλτρο, καρα φλατ, δε "παιζει" ? δηλάδη πρεπει κατι να επεμβαινει παντα?

Υπάρχουν και κάποια NOS φίλτρα που κυκλοφορούν, αλλά λίγοι τα προτιμούν. Βλέπεις, χωρίς καθόλου φίλτρο, περνάει όλο το υψίσυχνο "σκουπίδι". Αυτό κάνει μεγάλο κακό και στο ακουστό φάσμα.

by the way Ο μονος λογος που δε εχω προχωρησει ακομα στην αγορα της πλακετας του ντακ ειναι αυτες οι αμφιβολες αναφορες περι περιεργων ψηλων που διαβαζω τρυγυρω..και να παρει ειναι απτα πραγματα που με πειραζουν περισσοτερο στον ηχο.. 1ων θελω τα πριμα κρυσταλο-καθαρα και 2ον τα μπασα σφιχτα σφιχτα και ας μην εχουν τεραστια εκταση..

Σίφη, λένε έξω πως με το τελευταίο φίλτρο το πετυχαίνουν αυτό στα ψηλά. νομίζω πως το σφιχτό μπάσο εξαρτάται περισσότερο από το αναλογικό στάδιο που ακολουθεί. Σε μένα το μπάσο, πιο σφιχτό θα σκάσει!

Εμένα μου φαίνονται λίγο περίεργες οι περιγραφές αυτές.

Οι συνθήκες ακρόασης μου είναι το DAC μαμά φίλτρο, σταθεροποιημένη τροφοδοσία (και ΟΧΙ κατευθείαν από μετασχηματιστή) στο DAC, σταθεροποιημένη στο receiver, από τότε που του έβαλα ρεύμα και κλείδωσε δεν το έχω σβήσει (έχει παραμείνει αναμμένο δλδ), και ακούω με σύστημα πολύ ευαίσθητο στα πρίμα (Mjolnir/HD800).

Πρίμα να ξύνουν δεν ακούω, έκταση ακούω, αέρα ακούω, τεράστια σκηνή ακούω, εξαιρετικό διαχωρισμό ακούω, ολογραφική απεικόνιση και θέση οργάνων φωνών ακούω, σφιχτά μπάσα δεν ακούω, αλλά αυτά είναι ικανοποιητικά.

Το πρόβλημα όπως το αντιλαμβάνομαι είναι ότι έχει λιγότερο attack/decay, πλαδαρότητα, χαρακτηριστικά όμως που λείπουν ελάχιστα για να μην νομίσει κάποιος ότι ακούγεται άψυχο ή ψόφιο (κάποιος το είπε και αυτό).

Οπότε το θέμα είναι πρώτον αν τοDAC παραμένει ανοικτό για να έχει θερμική ισορροπία (που είναι πολύ σημαντική σε αυτή την περίπτωση) και εάν οι τροφοδοσίες είναι σωστά υλοποιημένες (ο απλός μετασχηματιστής για μένα δεν είναι λύση αξιώσεων).

Επίσης έχει σημασία ποιο είναι το μέτρο σύγκρισης (εννοώ με ποιο dac συγκρίνετε και πως διαφέρει ο ήχος από αυτά).

Πριν παίζετε με φίλτρα παρακαλώ δώστε ευκαιρία αφενός να έρθουν σε ισορροπία τα κυκλώματα και να στρώσουν, και μετά κάνετε κριτικές ακροάσεις για κάποιο διάστημα και μόνον αν έχετε εντοπίσει ξεκάθαρα προβλήματα τα οποία αφορούν ΟΛΕΣ τις ηχογραφήσεις σας τότε προβείτε σε άλλα φίλτρα και πάλι αξιολογήστε τα με τον ίδιο τρόπο, αλλιώς δεν βγαίνει άκρη.

chris, νομίζω πως εγώ διαφοροποιούμαι αρκετά, διότι ακούω πολύ σαπίλα (ιντερνετικό ραδιόφωνο) κατά 70%, κατά 25% σιντί
και 5% ηχογραφήσεις ποιοτικές στα 24/96.
Ολα μέσω πισί->χμος. Το ντακ το τροφοδοτώ απ' ευθείας με μετασχηματιστή.
Οταν ο Σοεκρις βγάλει επιτέλους μάνουαλ (αμήν) θα ξηλώσω όλα τα τροφοδοτικά του και θα δώσω σάλας.
Οι μέσες λύσεις δεν μου αρέσουν.

Το είπα και πριν, κλίνω προς το ότι το πρόβλημα σε μένα είναι τα ηχεία μου, στουντιακά μόνιτορ της φόστεξ στο σαλόνι.
Εχω στο μάτι ένα σετ κεφ κρεστ 2, θα δούμε.
Δυστυχώς δεν έχω της προκοπής ακουστικά για ακρόαση όπως εσύ.

οπως και να έχει, ότι σύστημα έχω έγω , ότι ακουστικά έχεις εσύ είναι αδόκιμο να κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ μας.
Να σκεφτείς μόνο ότι σε μένα παίζει ρόλο ο χώρος,ε τελείωσε.

Οκ, έχω εικόνα των συνθηκών σου.

Το ιντερνετικό ραδιόφωνο ξέχνα το. Τα CD σου είναι σίγουρα σημείο αναφοράς αλλά μόνον εάν έχεις φτιάξει πλακετούλα spdif ώστε να κάνεις σύγκριση το CD σου μόνο του, και με το DAC.

Αν δεν έχεις άλλο αυτόνομο dac, είναι πολύ δύσκολες οι συγκρίσεις από μνήμης κλπ.

Καλύτερα να έχεις αρχεία ως μέτρο σύγκρισης πχ 24/96 16/44,1 κλπ αρκεί αυτά να είναι ριπαρισμένα σωστά.

Τα ηχεία σου δεν τα θεωρώ αδύναμο κρίκο αρκεί οι συγκρίσεις να γίνονται προσεκτικά με αυτά (και αν όπως φαντάζομαι τα γνωρίζεις καλά).

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, απλά το ότι μια ηχογράφηση ακούγεται πιο σκληρή, ή ακόμα και μια σειρά από ηχογραφήσεις αν ακούγονται σκληρά, δεν λέει κάτι αυτό καθαυτό για την επίδοση του Soekris, μπορεί απλά να σημαίνει ότι για πρώτη φορά ακούς πως πραγματικά ακούγονται αυτές οι ηχογραφήσεις, ότι δηλαδή είναι ηχογραφημένες σκληρά ή κατά το ριπάρισμα τους δεν έχει γίνει ιδανικό ριπ.

Πρέπει να γνωρίζεις τις ηχογραφήσεις που κάνεις τα συγκριτικά πολύ καλά για να βγάλεις σωστά συμπεράσματα.

Δεν χρειάζεσαι μάνιουαλ για να δεις που θα βάλεις τις τροφοδοσίες, ήδη γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες, και σύντομα ο Δημήτρης θα αναρτήσει στο blog του τις τιμές των εξαρτημάτων για τα Salas Bib.

Last edited:

Υποψιάζομαι πως έχεις δίκιο. Με τα ηχεία έχω ένα παράπονο, ίσως είμαι και προκατειλημμένος, από τότε που έδωσα τα wharfedale sapphire
και τον φ5.

Ως αναφορά έχω λεγόμενα "reference CD" σε ριπαρισμένη μορφή από focal, marantz, mcintosh, jvc.
Βέβαια, το ριπ δεν το έκανα εγώ οπότε δεν μπορώ να εγγυηθώ...

Από ντακ, έχουν περάσει απ'τα χέρια μου όλα της twisted pear αλλά έχουν φύγει ήδη.
Αυτή τη στιγμή συγκρίνω με ak4396 της jlsounds με τα σπέσιαλ ρολόγια και dcb1 στην έξοδο.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το βάζω σε δεύτερο ποστ αυτό γιατί αλλάζω θέμα.

Σχετικά με τα τροφοδοτικά, πιστεύω πως το "ποπ" οφείλεται στην ανισότητα πυκνωτών στην διπολική τροφοδοσία.
Στο ίδιο συμπέρασμα έχει καταλήξει και ο hifiduino. Γι' αυτό θέλω να βγάλω την τροφοδοσία που έχει η πλακέτα ήδη.
Εχει κάνει ο Σοεκρις καταπληκτική δουλειά, αλλά κάποιες επιλογές του απλά δεν μπορώ να τις χωνέψω. Από τον κονέκτορα τροφοδοσίας
(μα είναι δυνατόν 4μμ διάστημα;; Ποιο αντι-universal δεν γίνεται!) μέχρι τους πυκνωτές. Αυτό πάλι; Είναι ηλίου φαεινότερον πως δεν το δοκίμασε ούτε μία φορά πριν το δώσει. Γι ' αυτό είπα θέλω να τα ξηλώσω όλα και να βάλω καρφί πάνω σαλας.

Last edited:

Θέλω να σας ρωτήσω κάτι το οποίο μπορεί τελικά και να είναι άσχετο με το Soekris. Έχω έναν χρήστη στην κοινότητα του Archphile ο οποίος έχει ένα soekris με i2s με ένα rpi. Μου λέει ότι ενώ ακούει mp3 κανονικά, το dac δεν μπορεί να κλειδώσει όταν ζητάει να παίξει αρχείο aif.

Επειδή έχω δοκιμάσει aif και το Archphile το παίζει κανονικότατα με USB Dac, υπάρχει περίπτωση το παραπάνω να είναι κάποια ιδιοτροπία του συγκεκριμένου dac?

Δεν βλέπω πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Μιλάμε για σύνδεση I2S σε δεδομένο sampling rate και bit depth, όχι για φορμά αρχείων..

Μήπως όταν παίζει aif τα κάνει decode σε κάποιο "περίεργο" SR / bit depth?

Και γω δε βλέπω πως θα γινόταν κάτι τέτοιο, αλλά είπα να ρωτήσω μπας και υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα. Θα τον ρωτήσω και αν βγει κανένα συμπέρασμα θα επανέλθω.

Υποψιάζομαι πως έχεις δίκιο. Με τα ηχεία έχω ένα παράπονο, ίσως είμαι και προκατειλημμένος, από τότε που έδωσα τα wharfedale sapphire
και τον φ5.

Ως αναφορά έχω λεγόμενα "reference CD" σε ριπαρισμένη μορφή από focal, marantz, mcintosh, jvc.
Βέβαια, το ριπ δεν το έκανα εγώ οπότε δεν μπορώ να εγγυηθώ...

Από ντακ, έχουν περάσει απ'τα χέρια μου όλα της twisted pear αλλά έχουν φύγει ήδη.
Αυτή τη στιγμή συγκρίνω με ak4396 της jlsounds με τα σπέσιαλ ρολόγια και dcb1 στην έξοδο.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το βάζω σε δεύτερο ποστ αυτό γιατί αλλάζω θέμα.

Σχετικά με τα τροφοδοτικά, πιστεύω πως το "ποπ" οφείλεται στην ανισότητα πυκνωτών στην διπολική τροφοδοσία.
Στο ίδιο συμπέρασμα έχει καταλήξει και ο hifiduino. Γι' αυτό θέλω να βγάλω την τροφοδοσία που έχει η πλακέτα ήδη.
Εχει κάνει ο Σοεκρις καταπληκτική δουλειά, αλλά κάποιες επιλογές του απλά δεν μπορώ να τις χωνέψω. Από τον κονέκτορα τροφοδοσίας
(μα είναι δυνατόν 4μμ διάστημα;; Ποιο αντι-universal δεν γίνεται!) μέχρι τους πυκνωτές. Αυτό πάλι; Είναι ηλίου φαεινότερον πως δεν το δοκίμασε ούτε μία φορά πριν το δώσει. Γι ' αυτό είπα θέλω να τα ξηλώσω όλα και να βάλω καρφί πάνω σαλας.

Κατάλαβα τι λες για τις τροφοδοσίες, έχω διαβάσει τον hifiduino.

Από την άλλη εγώ δεν έχω ακούσει ποπ, διότι απλά δεν το έχω σβήσει ποτέ από την στιγμή που άναψε.

Καταλαβαίνω το σκεπτικό της κατάργησης της on board regulation, αλλά προσωπικά δεν θα επέμβω επάνω στην πλακέτα να κόψω traces κλπ.

Ή αν θα το σκεφτώ μόνο μετά από πειραματισμούς και συμπεράσματα άλλων.

Επειδή έχω και εγώ το JLSounds ΑΚ4396 αλλά χωρίς τα occilator και χωρίς buffer, θα ήταν ενδιαφέρουσα η σύγκριση από δικής σου πλευράς να μας πεις τι διαφορές ακούς.

λοιπόν ένα πράγμα που με κάνει να μην το αγοράζω ειναι ότι από αυτά που διαβάζω για να παίξει καλά θέλει επιπλέον μοντες όπως εξωτερική τροφοδοσία ,μπαφερ η μ/τ εξόδου και αναρωτιεμαι γιατί να θέλει τόσα πράγματα ακόμα ένα μηχάνημα που κοστίζει αρκετά για diy

Δε νομίζω ότι έχει φτιαχτεί DAC στο avclub που να μην έχουν γίνει οι προσθήκες που περιγράφεις!

λοιπόν ένα πράγμα που με κάνει να μην το αγοράζω ειναι ότι από αυτά που διαβάζω για να παίξει καλά θέλει επιπλέον μοντες όπως εξωτερική τροφοδοσία ,μπαφερ η μ/τ εξόδου και αναρωτιεμαι γιατί να θέλει τόσα πράγματα ακόμα ένα μηχάνημα που κοστίζει αρκετά για diy

Τι σχέση έχει αν εγώ ή κάποιος άλλος θέλει να βάλει επάνω καλά τροφοδοτικά και καλό αναλογικό στάδιο (ως αποτέλεσμα υποκειμενικής ή αντικειμενικής εκτίμησης από μέρους μου, ή των υπολοίπων) με το να σε αποτρέπει η αγορά του, πραγματικά δεν το καταλαβαίνω, ούτε καταλαβαίνω γιατί αυτή η άποψη να αποτυπωθεί εδώ στο νήμα αυτό...