DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

λοιπόν ένα πράγμα που με κάνει να μην το αγοράζω ειναι ότι από αυτά που διαβάζω για να παίξει καλά θέλει επιπλέον μοντες όπως εξωτερική τροφοδοσία ,μπαφερ η μ/τ εξόδου και αναρωτιεμαι γιατί να θέλει τόσα πράγματα ακόμα ένα μηχάνημα που κοστίζει αρκετά για diy

Κοίταξε Τάκη, σε αυτήν εδώ την παρέα ένα πράγμα είναι σίγουρο: Ακόμα και αν έπαιζε out-of-the-box καλύτερα και από το TotalDAC, πάλι κάποιοι θα του αλλάζαμε τροφοδοτικά και θα την ψάχναμε με στάδια εξόδου.. ;)

Αυτό είναι το χόμπι. Αλλιώς παίρνεις ένα εμπορικό και κοιμάσαι ήσυχος.

που αλλού να μπει εδώ γινεται η συζητήσει και αυτή ειναι απλά η άποψη μου φίλε chris χωρίς καμιά κακή πρόθεση δεν έχω να χάσω ούτε να κερδίσω τίποτα

το θέμα ειναι μόνο ξέρα χωρίς κάποιο άλλο καλούδι παίζει το μηχανάκι και πόσο καλά

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

όπως θα ξέρεις Δημήτρη και εγώ είμαι ένας από εσάς αλλά βλέπω ίσως κάνω λάθος ότι θέλει επιπλέον πράγματα για να παίξει όπως πρέπει και εγώ έχω και εμπορίου και diy και dac και τελικό
αν παίζει καλά από μόνο του και απλά βάζουμε και αλλά για κελάηδηση ακόμα καλύτερα πάω πασο

Εγώ καταλαβαίνω τον Τάκη. Θέλει κάτι που παίζει εγγυημένα (πολύ) καλά και δεν κοστίζει περισσότερο από άλλα "χιλιοψαγμένα-εδώ-στο-φόρουμ" dacs.

Η αλήθεια είναι ότι η περίπτωση του Soekris προϋποθέτει σοβαρή εκταμίευση για ιδιοκατασκευή (usb interface, τροφοδοτικά, κουτί, Μ/Σς, βύσματα, κλπ.). Χώρια το κόστος της κύριας πλακέτας - πλατφόρμας.

Ίσως η "όχι τόσο καλή απόδοση" στο χαμηλό, που έχει παρατηρηθεί, να αποτελεί κάποιου είδους "φρένο" για την τελική απόφαση...

όπως θα ξέρεις Δημήτρη και εγώ είμαι ένας από εσάς αλλά βλέπω ίσως κάνω λάθος ότι θέλει επιπλέον πράγματα για να παίξει όπως πρέπει και εγώ έχω και εμπορίου και diy και dac και τελικό
αν παίζει καλά από μόνο του και απλά βάζουμε και αλλά για κελάηδηση ακόμα καλύτερα πάω πασο

Από μόνο του έχει κάποια δυνατά σημεία και κάποια αδύνατα.

Στα δυνατά είναι η ανάλυση, η αληθοφάνεια, η σκηνή, κτλ.

Στα αδύνατα είναι κυρίως ο "τσαμπουκάς" και ο έλεγχος (από την unfuffered). Στην περίπτωση της χρήσης της buffered έχουμε βελτίωση στα "αδύνατα" αλλά και μικρή μείωση των δυνατών σημείων που αναφέρω παραπάνω.
Γιαυτό λέμε ότι θα βοηθήσει ένα καλό στάδιο εξόδου, ώστε να παρθούν όλα τα θετικά και των δυο τρόπων σύνδεσης.

Αυτά που γράφονται για "σκληρότητες" κτλ δεν τα θεωρώ σημαντικά μιας και μπορούν να αλλάξουν άμεσα με ένα κατάλληλο φίλτρο. Από τέτοια έχουμε πολλά πια και βγαίνουν καινούργια σχεδόν κάθε μέρα.

Και μιας και μιλάμε για φίλτρα, να έχετε υπόψη ότι μπορεί να γίνει μέχρι και room correction (συχνοτικά πάντα) με το κατάλληλο φίλτρο, το οποίο μπορεί να το φτιάξει οποιοσδήποτε. Εγώ είχα φτιάξει εδώ ένα πρόχειρο με άγριο rolloff στις υψηλές για να δοκιμάσω κατά πόσο όντως το φίλτρο "ανέβαινε" και γινόταν apply. Ήταν πολύ εύκολο.

Σταυρο αλλου ειναι το θεμα θελω αυτο που αγοραζω σαν diy το( συγκεκριμενο δεν το λες και diy μια και ειναι ετοιμο το τυπωμενο και απλα περιμενει να μπει σε κουτι )να παιζει απο μονο του καλα και βαζει αρκετα εμπορικα κατω απο εκει και περα ο καθενας του βαζει οτι αλλο θελει για να γινει ακομα καλυτερο ειναι κατι που οσοι ασχολουνται με το diy το ξερουν πολυ καλα

απλα σε αυτο βλεπω οτι για να παιξει καλα (ισως κανω λαθος) θελει επιπλεον βοηθεια απο την αρχη αυτο εχω διαβασει μεχρι τωρα και εδω μεσα

δεν κανω κριτικη σε κανεναν και δεν το εχω ακουσει για να το κριτικαρω απλα αυτην εντυπωση μου εχουν δωσει τα γραφομενα μεχρι τωρα

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

τα φιλτρα δεν τα βαζω στα επιπλεον που γραφεται οτι θελει και ειναι για εμενα στα υπερ του μηχανηματος που δεχετε τετοια παρεμβαση

Για μένα το Soekris θα σήμαινε ένα 600άρι μες το νερό.

Όμως είμαι στη φάση που απαιτώ κάτι διαφορετικό. Μια VFM εμπορική συσκευή. Για μένα προσωπικά το dac δεν θεωρείται "πεδίο δράσης" ενός diyer.

Θεωρώ προτιμότερη την εύρεση μιας έτοιμης συσκευής, σε αυτά τα λεφτά ή και παραπάνω. Και για να ικανοποιήσω το χόμπυ μου, να προγραμματίσω επιτέλους την πολυ-αναμενόμενη αναβάθμιση του τελικού μου (Firstwatt F5).

Όπως έχουμε πει χιλιάδες φορές, αν δεν έχετε ακούσει όσοι δεν έχετε ακούσει, μην προτρέχετε σε συμπεράσματα και υποθέσεις.

Η υπόθεση εξόδου ενός DAC είναι χιλιοσυζητημένη, τι περιμένετε, με τελεστικούς να παίζει σαν Total ή MSB? ή με την σκέτη έξοδο?

Και πάλι καλά να λέτε που παίζει όπως παίζει χωρίς στάδια έξόδου, αλλά αν δεν έχετε ακούσει πως προκαταβάλετε ότι αυτό δεν σας αρέσει ή αυτό ΕΙΝΑΙ πρόβλημα...

από αυτά που διαβάζω τα όποια τα γράφουν όσοι το έχετε και εδώ και στο diyaudio δεν έχω προσωπική γνώμη όπως είπα σταματάω την συζήτηση εδώ γιατί χαλάμε και το νήμα και δεν υπάρχει και λόγος αντιπαραθεσης

Αυτο που λεει ο Χρηστος. Μια πλακετα σαν του Soekris απο μονη της δεν αρκει για να παρεχει σοβαρο ηχο. Θελει και receiver, σταδια εξοδου και τις σχετικες τροφοδοσιες. VFM δεν ξερω κατα ποσο ειναι το DIY στα DAC (οσο DIΥ μπορει να θεωρηθεί το συγκεκριμένο), υπαρχουν σοβαρές προτασεις σε εμπορικα προϊόντα τα οποια πατανε πανω σε μαζική παραγωγή και πετυχαίνουν πολυ καλύτερες τιμες απο οτι εμεις οταν βαζουμε παραγγελία για 5 πραγματακια στον ποντικαρα.

Αυτο που σίγουρα διαφοροποιεί το Soekris απο τα αλλα ~DIY DAC ειναι οτι για πρώτη φορα βγαίνει προσιτό R2R, κατι που στα εμπορικά ειναι αρκετά ακριβό.

Δεν ξέρω κατα ποσο ο Soekris μπορει στην πρωτη του προσπάθεια να πλησιάσει τους επαγγελματίες που σχεδιάζουν R2R χρονια ολόκληρα και το κάνουν σαν αποκλειστική απασχόληση με σοβαρό εξοπλισμό και την υποστήριξη της βιομηχανίας αλλα η τιμη ειναι ελκυστική για οποιον θελει να πειραματιστεί και τα πρώτα αποτελεσματα ενθαρρυντικά.

από αυτά που διαβάζω τα όποια τα γράφουν όσοι το έχετε και εδώ και στο diyaudio δεν έχω προσωπική γνώμη όπως είπα σταματάω την συζήτηση εδώ γιατί χαλάμε και το νήμα και δεν υπάρχει και λόγος αντιπαραθεσης

Δεν υπάρχει ούτε παρεξήγηση ούτε αντιπαράθεση, και αντιλαμβάνομαι και σέβομαι τις δικές σου αμφιβολίες και του Σταύρου.

Το θέμα είναι όμως ότι, πρώτον δεν το έχετε ακούσει σε καμιά μορφή του, και δεύτερον ίσως οι φιλοδοξίες σας από diy dac να είναι υψηλές.

Όπως πολύ σωστά λέει ο DrPanK δυσκολεύουν τα πράγματα στην παγκόσμια αγορά ειδικά με την βελτιστοποίηση παραγωγής, από την μία, αλλά και με τόσες πολλές καλές (και κακές) υλοποιήσεις να κυκλοφορούν ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι τιμές πέφτουν σε προϊόντα εντατικής βιομηχανικής παραγωγής.

Η άποψη μου για αυτό το DAC είναι πού θετική και θεωρώ ότι η πλακέτα αξίζει τα χρήματα της (εγώ πήρα την φτηνή ήρθε κομπλέ λίγο κάτω από 200ε), όλα τα άλλα τα είχα και δεν μου φάνηκε το κόστος, σαφέστατα ένας που θα το φτιάξει χωρίς να έχει τα υλικά για τις τροφοδοσίες κλπ καλείται να πληρώσει 500 φεύγα και αν θέλει προσεγμένο κουτί και τελικά στάδια ίσος τα 700-800 να είναι και λίγα, αλλά πρώτον έτσι είναι αυτό το χόμπι,... δεν είναι πάντα πόσο κάνει και τι παίρνεις,... και ΚΥΡΙΌΤΕΡΟ δεν γνωρίζουμε πόσο μπορεί να βελτιωθεί ο ήδη καλός ήχος και με τι αντίστοιχα εμπορικά προϊόντα μπορεί να συγκριθεί.

Πριν λοιπόν όλα αυτά διερευνηθούν και αποδειχθούν, νομίζω λίγο φειδώ στις σκέψεις ειδικά όσων δεν το έχετε και δεν το έχετε ακούσει θεωρώ δεν είναι υπερβολικό να ζητώ...

Έχετε πέσει μέσα Χρήστο και Πάνο.

Ναι, τα ψηφιακά προϋποθέτουν σοβαρή έρευνα και εμπειρία.

Δεν μιλάμε πια μόνο για αναλογικά στάδια και τροφοδοσίες αλλά για εξειδικευμένα φίλτρα, FPGA, receivers και σοφιστικέ embedded λογισμικό.

O ανταγωνισμός στο χώρο (dacs) φέρνει πλέον σοβαρή ποιότητα σε προσιτές τιμές για το ευρύ κοινό.

Αν όμως επιζητάς από μια ιδιοκατασκευή να "ρίχνει χαστούκια" σε εμπορικές σχεδιάσεις στο x2, x3 φορές το κόστος, φοβάμαι ότι αυτό είναι κάτι το πολύ δύσκολο (θεωρητικά μιλώντας)...

Παίδες, μήπως μπορεί κάποιος να συνεισφέρει παρατηρήσεις για τη διαφορά στον ήχο με αλλαγή τροφοδοσίας από απλό μετασχηματιστή σε ένα Salas για παράδειγμα?
Εγώ το ακούω κατευθείαν από την έξοδο του ladder και δεν έχει καμία σχέση με το Subbu v3 μου με Reflektor. Πολύ μεγάλη σκηνή, τρισδιάσταση, αέρας, πολύ καλή εστίαση,
πεντακάθαρες υψηλές και γενικά χαίρομαι τη μουσική, που παλιά δεν το έκανα. Δεν θα ήθελα να μπω στη διαδικασία να αγοράσω bib και να μαζέψω τα υλικά αν δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στον ήχο.
Υ.Γ.
Δυστυχώς ακόμα παίζω με το original φίλτρο αφού 2 USB-Serial με PL2303 που δοκίμασα δεν παίζουν.

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Κάνε μας μια χάρη και ξανακάνε τη δοκιμή vs SubbuV3, όχι από την απευθείας έξοδο αλλά από τις μπαφεριασμένες.

Δίχως καμία διαδικασία placebo στο τι είχες ακούσει, πες μας και πάλι τις διαφορές...

Επίσης τη σύγκριση την έκανες με την ίδια πηγή που λογικα´είναι η spdif, εξαιτίας Subbu έτσι;

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Κάνε μας μια χάρη και ξανακάνε τη δοκιμή vs SubbuV3, όχι από την απευθείας έξοδο αλλά από τις μπαφεριασμένες. Δίχως καμία διαδικασία placebo στο τι είχες ακούσει, πες μας και πάλι τις διαφορές... Επίσης τη σύγκριση την έκανες με την ίδια πηγή που λογικα´είναι η spdif, εξαιτίας Subbu έτσι;
Θα το δοκιμάσω το ΣΚ και θα σας πω. Παίζω με το ίδιο CM6631a usb απλά στο Subbu είναι SPDIF στο R2R είναι i2s.

Αυτο το νήμα έχει ενδιαφέρον πάντως για ένα και μόνο λόγο , το πώς αντιλαμβάνεται κάποιος ένα ακουσμα και μια μηχανή .. στην προκείμενη μιλάμε για κάτι πολύ αμφιλεγόμενο ,, και έχουμε 2 ακρα .. ουτε κάν μέση ,,,

αρχίζω και αντιλαμβάνομαι πλέον ότι λίγα έχουν να κάνουν με ακριβοδικαιες σχεδιάσεις και μετρήσεις στα αυτιά των ακροατων ..

βάλτε ακουστικά ... και κοιτάτε γιατι δεν θέλουμε dsp με τρελλά upsample filters και λοιπα κόλπα στο αudio υλικό μας ...

http://www.cmedia.com.tw/XearOnlineDemo.aspx

Last edited:

Παίδες, μήπως μπορεί κάποιος να συνεισφέρει παρατηρήσεις για τη διαφορά στον ήχο με αλλαγή τροφοδοσίας από απλό μετασχηματιστή σε ένα Salas για παράδειγμα?
Εγώ το ακούω κατευθείαν από την έξοδο του ladder και δεν έχει καμία σχέση με το Subbu v3 μου με Reflektor. Πολύ μεγάλη σκηνή, τρισδιάσταση, αέρας, πολύ καλή εστίαση,
πεντακάθαρες υψηλές και γενικά χαίρομαι τη μουσική, που παλιά δεν το έκανα. Δεν θα ήθελα να μπω στη διαδικασία να αγοράσω bib και να μαζέψω τα υλικά αν δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στον ήχο.
Υ.Γ.
Δυστυχώς ακόμα παίζω με το original φίλτρο αφού 2 USB-Serial με PL2303 που δοκίμασα δεν παίζουν.

Αυτή ακριβώς η περιγραφή που κάνεις είναι και η δική μου εμπειρία.

Εγώ θα έλεγα πριν προβείς σε Bib κάνε μια δοκιμή που είναι φτηνή όπως έκανα εγώ βάλτου επάνω 317/337 για να δεις αν έχει διαφορά, πάντως σύντομα ο ΔΗμητρακούδης θα μας πει και αυτός εφόσον έχει τελειώει με τα Bib μετά τον απλό μετασχηματιστή που είχε.

Αυτο το νήμα έχει ενδιαφέρον πάντως για ένα και μόνο λόγο , το πώς αντιλαμβάνεται κάποιος ένα ακουσμα και μια μηχανή .. στην προκείμενη μιλάμε για κάτι πολύ αμφιλεγόμενο ,, και έχουμε 2 ακρα .. ουτε κάν μέση ,,,

αρχίζω και αντιλαμβάνομαι πλέον ότι λίγα έχουν να κάνουν με ακριβοδικαιες σχεδιάσεις και μετρήσεις στα αυτιά των ακροατων ..

Βασίλη είχαμε κατιδίαν σηζήτηση περί του ακούσματος αυτού του DAC, εγώ έχω εκθέσει τις απόψεις εδώ μου περί του ακούσματος και υπάρχουν τρία (τουλάχιστον) άτομα εδώ που έχουμε απόλυτη συμφωνία.

Αμφιλεγόμενο δεν μπορώ να το πω λοιπόν σε καμία περίπτωση, επειδή ενδεχομένως δεν συμφωνούν κάποιοι, καλό θα κάνετε (όποιοι δεν έχετε τα ίδια ακούσματα) να το ξανακούσετε ίσως πιο προσεκτικά, και με κατάλληλα συνοδά.

Μα αυτο ακριβώς λέω , αμφιλεγόμενο ,,

εσεις 3 και εγω με αλλους 13 ,

τεσπα ... δεν έχει νόημα για φλαμπέ ,,

απλα επαναλαμβάνω ότι έχει παράξενα χαρακτηριστικά , για μένα και για άλλους οικτρά και για αλλους τέλεια ,, ειναι παράξενο αυτο που έχει συμβεί με αυτο το πλακετάκι

Στην παραπάνω περιγραφή που έκανα ξέχασα να αναφέρω κάτι ακόμα. Συνέχεια στις φωνές. Κάτι αντίστοιχο πάντως είχα παρατηρήσει και σε ένα Buffalo ενός φίλου.

Και αυτο που θέλω να τονίσω ότι μπορώ να γράφω σαν χρήστης και κριτής του γουστου μου

και όχι σαν εμπαθής αντίπαλος ( εδω γελάνε και τα πλακάκια ... ) απέναντι σε μια εταίρεία που κάνει κοντα στα 3-4 μυρια ευρώ το χρόνο ...

αυτά ...

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Κανένα πρόβλημα με τις απόψεις καθενός, το ίδιο σεβαστές, αρκεί όλοι μας να σεβόμαστε πρωτίστως τη γνώμη του απέναντί μας και ας είναι εκ διαμέτρου αντίθετη.
Βασικός κανόνας της δημοκρατίας, βασική αρχή σωστού διαλόγου.

Φίλε Mythos, καλό είναι να μη βάζουμε πολλές παραμέτρους δηλ. να μη μπερδεύουμε spdif με i2s γιατί αυτό σε μερικά μηχανήματα κάνει περίεργες διαφορές.
Το Subbu σου (έκδοσης 3) το έχω ακούσει από spdif φυσικά και ξέρω και τον ήχο του αλλά και το πως βγάζει τις αρμονικές του. Είναι καλό μηχάνημα και έχουν επιλέξει καλό γκουρμέ υλικών.

Το Soekris το έχω ακούσει μόνο του από τις μπαφεριασμένες εξόδους του (SE) αλλά και από τις απευθείας αλλά στις απευθείας ο Τζιμάρας είχε προσθέσει lundahl μετασχηματιστές, οπότε δεν μπορώ να μιλήσω μετά βεβαιότητας, φυσικά ο συνδιασμός αυτός (απευθείας+λουντάλ) μου άρεσε πολύ, ο άλλος όχι.

Για τις φωνές δεν κατάλαβα τι εννοείς...

Η δοκιμή που σου ζητώ είναι σαν χάρη, για τη δική μου κούτρα και μόνο και εάν μπορέσεις να δοκιμάσεις και το Soekris από spdif, θα είναι διπλή η χαρά μου.