DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

αυτες ειναι οι δυνατοτητες του ,μεχρι εκει παει
κριμα
για μια(ομολογουμενως) καλη προσπαθεια

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Τα περί σταδίων εξόδου έχουν επισημανθεί και παλιότερα.
Μπορούμε όπως είπε πολύ σωστά κι ο Παναγιώτης πιο πάνω να προσθέσουμε ένα στάδιο εξόδου που με τον χαρακτήρα του να κάνει κάποιο equalization προσθέτοντας στα σημεία που χάνει.
Βεβαίως όπως ξέρουμε όλοι δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα,όταν πειράζουμε μια περιοχή συχνοτήτων πάντα επηρεάζει όλο το φάσμα και το συγκεκριμένο μαγείρεμα και ακροβασία είναι που πληρώνουμε ακριβά στα εμπορικά μηχανάκια.

Μακάρι να τα πετυχαίναμε όλα,αλλά η συγκεκριμένη συνταγή δεν είναι ποτέ φτηνή.

Χτες έκανα κάποιες δοκιμές και πρόχειρες μετρήσεις προσπαθώντας να δω τι έφταιγε για τις μέτριες επιδόσεις του σταδίου α20 στον τομέα του SNR / DR.

Το σασί μου είναι συνδεδεμένο με τη γη λόγω του μη-μονωμένου και μεταλλικού IEC που χρησιμοποιώ.

Επίσης το signal ground είναι συνδεδεμένο στο σασί, καθότι οι τρύπες για βίδες που έχει το Soekris είναι επιμεταλλωμένες και συνδεδεμένες στο signal ground.

Το αποτέλεσμα είναι να έχω κοινό GND για γη (του δικτύου των 230V) και για signal GND.

Με αυτή τη συνδεσμολογία έπαιρνα ένα noise level της τάξης των -87db, πράγμα προφανώς κακό.

Όταν απομόνωνα το Soekris (μονώνοντας τις βίδες), το noise level πήγαινε στα -110db! Οπότε 23 ολόκληρα db διαφορά.. Επίσης είχα μικρή βελτίωση και στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά (πλην απόκρισης συχνότητας).

Οπότε, το νου σας στις γειώσεις. Πλαστικές βίδες στο Soekris για καλό και για κακό.

Κάτι άλλο που παρατήρησα ήταν η επίδραση της σειριακής πόρτας στις μετρήσεις. Με το Soekris συνδεδεμένο στο PC μου μέσω σειριακής έπαιρνα σημαντικά χειρότερες μετρήσεις. Επισυνάπτω σε pdf τα αποτελέσματα του RMAA για να δείτε.. View attachment RMAA serial vs. no serial.pdf

Οπότε σειριακή μόνο για αναβαθμίσεις.

Επόμενη δοκιμή: επίδραση isolated σειριακής με Arduino..

Να ρωτήσω κάτι με την ευκαιρία. Ο δημιουργός του Soekris έχει προτείνει / τεκμηριώσει κάποιες σωστές πρακτικές συναρμολόγησης - σύνδεσης για το dac του όπως π.χ. κάνει ο Salas ή όχι?

Πιστεύω ότι κάτι μπορεί να γίνεται λάθος και να οδηγούμαστε ίσως σε λάθος συμπεράσματα...

Ο δημιουργός του ακόμα χρωστάει ένα manual, αλλά δεν έχει τίποτα το διαστημικό η κατασκευή. Δεν υπάρχει κάτι tricky να προσέξει κανείς. Τα best practices να ακολουθήσει κανείς και θα είναι ΟΚ.

Στα best practices περιλαμβάνεται και η διερεύνηση των γειώσεων.

Χμμμ, σημαντικές διάφορες και στα επιμέρους (crosstalk 5+db δεν ειναι λιγα). Η σκέψη που έλεγα ειναι όλο και πιο κοντά.. Το βράδυ θα ξέρω με σιγουριά

Ο δημιουργός του ακόμα χρωστάει ένα manual, αλλά δεν έχει τίποτα το διαστημικό η κατασκευή. Δεν υπάρχει κάτι tricky να προσέξει κανείς. Τα best practices να ακολουθήσει κανείς και θα είναι ΟΚ.

Στα best practices περιλαμβάνεται και η διερεύνηση των γειώσεων.

Εγώ έχω όλες τις πλακέτες με πλαστικά ποδαράκια στο σασί (όπως σου είχα πει και τηλεφωνικώς) οπότε εκτός αν παίζει κάτι τελείως τρελό δεν έχω πρόβλημα με groung loops.

Εκτός αν θα πρέπει να προσέξω τίποτε άλλο...

ΥΓ. Οι μετασχηματιστές του Γιατρά έχουν βόμβο, τι λες να φταίει? να τους αλλάξω με άλλη μάρκα? θα έχω βελτίωση κάπου?

Γι αυτό εγώ το χω σε ξύλινη τάβλα : )

Ο παλιός είναι αλλιώς.. :p

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εγώ έχω όλες τις πλακέτες με πλαστικά ποδαράκια στο σασί (όπως σου είχα πει και τηλεφωνικώς) οπότε εκτός αν παίζει κάτι τελείως τρελό δεν έχω πρόβλημα με groung loops.

Εκτός αν θα πρέπει να προσέξω τίποτε άλλο...

ΥΓ. Οι μετασχηματιστές του Γιατρά έχουν βόμβο, τι λες να φταίει? να τους αλλάξω με άλλη μάρκα? θα έχω βελτίωση κάπου?

Βόμβο; Παράξενο.. Δεν μου έχει φτιάξει ποτέ μετ/τη που να έχει βόμβο.

Συνήθως όταν οι μετ/τες κάνουν θόρυβο απλά υπάρχει λίγο DC στη γραμμή της ΔΕΗ. Υπάρχουν κυκλώματα προστασίας από αυτό αν το ψάξεις λίγο..

Το μόνο σημείο που θα μπορούσα να υποψιαστώ για "επέμβαση" είναι η ευρύτερη, "θερμοκρασιακά ευαίσθητη" περιοχή γύρω από τις αντιστάσεις R2R.

Έχει κανείς κάνει ακουστικό συγκριτικό μεταξύ εκδόσεων 0.05% και 0.01%. Τι ρωτάω τώρα...

Θα είχε ενδιαφέρον οι μετρήσεις της έκδοσης 0.01% (BTW, είναι out-of-stock τώρα).

Εγώ το τελευταίο σημείο της πλακέτας που θα σκεφτόμουν να πειράξω θα ήταν τις αντιστάσεις.. Εκεί δεν θέλεις να ξεφύγει ούτε "μύτη" κόλλησης (κυριολεκτικά..).

Θα ήταν καλό να κρατηθεί σταθερή η θερμοκρασία του σημείου αυτού με κάποιον τρόπο, αλλά με δεδομένο ότι ο θόρυβος στις αντιστάσεις ανεβαίνει με τη θερμοκρασία δεν θα μου άρεσε η ιδέα ενός "φούρνου".

Οι μετρήσεις ανάμεσα στις διαφορετικές πλακέτες λογικά θα διαφέρουν κυρίως στο THD.

Βαλε ενα ανεμιστηρακι στα 5v και τελειωσες χωρίς θόρυβο

Σε μένα δυστυχώς οι περισσότεροι του Γιατρά έχουν θέμα. Αλλων κατασκευαστών όχι. Για το DAC παραβιάζοντας την προδιαγραφή έχω βάλει έναν φτηνιάρικο ΕΙ 2Χ9 απ τον Φανό.

Γενικά θα πρότεινα ΕΙ με περιορισμένο bandwidth και όχι τοροειδή σε τέτοιες εφαρμογές. Δεν θες να βγάλεις την βρώμα του κυκλώματος έξω στο δίκτυο ούτε να προσκαλέσεις αυτή που κυκλοφορεί μέσα.