DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Όταν λέω "πειράξω" εννοώ τη κατασκευή κάποιου κουβούκλιου - φούρνου, ως εκεί... :)

Υπάρχουν κάποιοα λινκς Δημήτρη για τις ακουστικές διαφορές μεταξύ 0.05 και 0.01 εκδόσεων?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Βάλτε έναν τουμπανιασμένο - θωρακισμένο Toroidy να τελειώνετε... :)

Όταν λέω "πειράξω" εννοώ τη κατασκευή κάποιου κουβούκλιου - φούρνου, ως εκεί... :)

Υπάρχουν κάποιοα λινκς Δημήτρη για τις ακουστικές διαφορές μεταξύ 0.05 και 0.01 εκδόσεων?

Δεν έχει γραφτεί τίποτα σχετικό στο diyaudio.com.

Δημήτρη ευγε πολυ καλό το hint με την απομονωση, εβαλα πλαστικές ροδέλες κάτω απο την πλακέτα και πλαστικές βίδες σε R2R και usb board. Κατάφερα να βρώ BiB θα τα παραλάβω την άλλη εβδομάδα. Please αν μπορείς στήλε μου τη λίστα με τα υλικά που λέγαμε.

Δημητρη πολυ σωστα σε ευχαριστώ , οσων αφορά το νεο τροφοδοτικό (δεν θα βάλω δυο μεσα) τι προτείνεις να φτιάξω, σε v και Α, ο Μανώλης γραφει στο manual τουλαχιστον +5v και τουλάχιστον +70 - 150 αλλα απο ότι αντιλαμβάνομαι θέλει παραπάνω.
Εδω και ωρα ακούω και η απομόνωση των πλακετών μπορεί να εχει και βελτίωση στον ήχο (Δεν πέρνω και όρκο)

Φίλε Τάκη φίλτρα ρεύματος βάζω πάντα στην είσοδο ΠΡΙΝ το μετασχηματιστή, εδω λέω να άλλαξω μετασχ/τη γιατί θα βάλω και τα BiB του Sala και δεν μου επαρκεί πλέον η τροφοδοσία.

Πριν λιγο τελείωσε μια εξαιρετική βραδια με επίκεντρο το Σοεκρις του Δημητρη (ΔημΔημ) (και τα σχετικα απαραιτητα εδεσματα, ποτακια κτλ). Μαζι και ο Στελιος (Περγιουδακης), ακούσαμε το ντακ στην παρουσα μορφη του (δλδ με και χωρίς το στάδιο εξόδου (α20) με τροφοδοσία απο τα υπάρχοντα Σαλας).

Ο ήχος ηταν πολυ καλός, τονικα σωστός με ικανοποιητική έκταση και λεπτομέρεια. Με τα σταδια εξοδου το συνολο έβγαινε πιο "δυναμικο" οπως ειναι αναμενόμενο αλλα οταν αυτα αφαιρέθηκαν υπηρξε μια μικρη αλλα αισθητή βελτίωση στους τομείς της διαύγειας και της φυσικότητας στις χροιές. Μια μικρή υστέρηση στο χαμηλό υπάρχει αλλα τπτ το δραματικό, ανετα ζει κάποιος με το Σοεκρις σαν κύριο ντακ. Σκηνη και εικόνα επίσης αρκετά καλές.

Η περιγραφή που έδωσε ο Σταύρος εχθες δεν ανταποκρίνεται στο ηχητικό αποτέλεσμα του Σοεκρις του Δημητρη. Οταν ειχα ακούσει το ντακ που ετοιμάζει ο Chris ειχα προβληματιστεί ιδιαιτερα αλλα οπως μας ειχε πει ο ιδιος υπήρχε ενα θεμα (αναστροφή φασης στην μια εξοδο λόγω λαθους στο pdf των οδηγιών). Ο Σταυρος περιέγραψε τις εντυπώσεις του σαν αυτές που ειχα αποκομίσει και εγω οταν δεν γνωρίζαμε το θεμα που υπήρχε.

Οπότε αρχίζω να πιστευω οτι είτε υπάρχει κάποιο κατασκευαστικό θεμα είτε ειναι ελαττωματικό κάποιο κομμάτι-μερος (το ιδιο το ντακ?) του Chris. H απόσταση μεταξύ των δυο υλοποιήσεων ειναι μεγάλη. Βεβαια δεν εχω ξαναακουσει το ντακ του Chris μετα την διόρθωση οπότε δεν εχω εικόνα για τον ηχο του σήμερα.

Με βάση την σημερινή ακρόαση θα ελεγα οτι προτιμώ το ντακ με την φυσική του εξοδο (unbuffered) η οποία προσφέρει λιγο μεγαλύτερη διαύγεια (κατι που εκτιμώ σαν χαρακτηριστικό) και δεδομενου οτι το σύστημα μου προσφέρει πολυ μεγαλο headroom οποτε το να αυξήσω λιγο την ενταση απο τον ενισχυτή δεν αποτελεί πρόβλημα. Απ οτι κατάλαβα ο Δημητρης θα κανει και αλλες δοκιμές με σταδια εξοδου (οποτε θα ακολουθήσει και άλλη ακρόαση στο μέλλον).

Απ' ότι ξέρω του dimdim είναι έκδοση 0.02 ενώ του Chris 0.05. Σωστό ή λάθος?

Εν τω μεταξύ οι χθεσινές μου εντυπώσεις παραμένουν οι ίδιες...

(Έχω μπερδευτεί τελείως πάντως).

Δεν νομίζω να εχει να κανει με την έκδοση, η διάφορα ανάμεσα σε τοσο χαμηλες παραμορφώσεις δεν ειναι καταλυτική.

Δημητρη πολυ σωστα σε ευχαριστώ , οσων αφορά το νεο τροφοδοτικό (δεν θα βάλω δυο μεσα) τι προτείνεις να φτιάξω, σε v και Α, ο Μανώλης γραφει στο manual τουλαχιστον +5v και τουλάχιστον +70 - 150 αλλα απο ότι αντιλαμβάνομαι θέλει παραπάνω.
Εδω και ωρα ακούω και η απομόνωση των πλακετών μπορεί να εχει και βελτίωση στον ήχο (Δεν πέρνω και όρκο)

Φίλε Τάκη φίλτρα ρεύματος βάζω πάντα στην είσοδο ΠΡΙΝ το μετασχηματιστή, εδω λέω να άλλαξω μετασχ/τη γιατί θα βάλω και τα BiB του Sala και δεν μου επαρκεί πλέον η τροφοδοσία.

αυτό το βάζεις έξω από το μηχάνημα στην παροχή ότι περνάει το κόβει και κάθε βόμβος από το μ-τ τέλος ο δικός μου έκανε τόσο θόρυβο που ενοχλούσε απελπιστικά ,στην ουσία κόβει κάθε dc τάση που υπάρχει στο δίκτυο αυτή ειναι μια αιτία για βόμβους μηχανικούς πάντα

Εδω και ωρα ακούω και η απομόνωση των πλακετών μπορεί να εχει και βελτίωση στον ήχο (Δεν πέρνω και όρκο

Ποιον εννοείς όταν λες "Μανώλης"; Τον Salas? Αν ναι, μάλλον εννοείς "Νίκο".. :p

To the point, για το Soekris μπορώ να προτείνω αυτό που έχω προσωπικά δοκιμάσει με πολύ καλά αποτελέσματα, δηλαδή το διπλό BiB (+/-) στα 12V και συνολικό ρεύμα ~250mA. Αυτό που προκύπτει δηλαδή από το BoM που έχω ανεβάσει στο γνωστό μέρος.

Για να βγουν άνετα τα +/-12VDC ο μετ/της πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 x 13VAC. Με 50VA είσαι μια χαρά (και αυτά πολλά είναι αλλά τεσπα).

Αν τον κάνεις παραγγελία, πες τους ο πυρήνας να είναι για 50VA και τα τυλίγματα να είναι 2 x 13V στο ~1.9Α (όσο αντέχει δηλαδή ο πυρήνας των 50VA στα 2x13V).

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Άν αντέχει η ψύξη σου βάλε μία φορά 18+18 VAC καί 500mA CCS να ακούσεις.

Η ψύξη μου αντέχει (είναι ολόκληρος ο αλουμινένιος πάτος του (μεγάλου) κουτιού μου, αυτή τη στιγμή δεν θερμαίνεται καν), κατάλληλο μετ/τη δεν έχω..

Ίσως για αρχή ανεβάσω το CSS στα 500mA.. αυτό το κάνω πολύ εύκολα.

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Καί αυτό από μόνο του συνήθως ακούγεται, γιατί τα πολλά mA κατεβάζουν την αντίσταση εξόδου. Τα παραπάνω Βόλτ δε, κάνουν την πηγή ρεύματος ακόμα πιο σταθερή και λιγότερο χωρητική παρασιτικά. Και τα δύο έξτρα είναι βέβαια ενεργοβόρα, οπότε κρίνε με εύκολα και αντιστρέψιμα τέστ αν στην συγκεκριμένη εφαρμογή είναι υποκειμενικά ευδιάκριτα για μόνιμα η όχι. Καβαλώντας μία κατάλληλη αντίσταση στην R101 (& R201) είναι πολύ εύκολο να ανεβάσεις mA π.χ.

Ποιον εννοείς όταν λες "Μανώλης"; Τον Salas? Αν ναι, μάλλον εννοείς "Νίκο".. :p

To the point, για το Soekris μπορώ να προτείνω αυτό που έχω προσωπικά δοκιμάσει με πολύ καλά αποτελέσματα, δηλαδή το διπλό BiB (+/-) στα 12V και συνολικό ρεύμα ~250mA. Αυτό που προκύπτει δηλαδή από το BoM που έχω ανεβάσει στο γνωστό μέρος.

Για να βγουν άνετα τα +/-12VDC ο μετ/της πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 x 13VAC. Με 50VA είσαι μια χαρά (και αυτά πολλά είναι αλλά τεσπα).

Αν τον κάνεις παραγγελία, πες τους ο πυρήνας να είναι για 50VA και τα τυλίγματα να είναι 2 x 13V στο ~1.9Α (όσο αντέχει δηλαδή ο πυρήνας των 50VA στα 2x13V).
Δημήτρη ο δικός μας Μανωλης = Lemon εχει κάνει τη μετάφραση του manual στα ελληνικά. Ευχαριστώ πολυ.
Αγαπητε Salas ευχαριστώ επίσης αφου θα φτιάξω νέο μετσχ/τη ας φτιάξω στα 18 λοιπόν.

Ακούγεται σαν αστείο πάντως (σε αυτούς που δεν γνωρίζουν βέβαια).

Μετάφραση εγχειριδίου Έλληνα σχεδιαστή στα Ελληνικά. :)

Πλάκα κάνω (μπορεί και να σβηστεί το ποστ μου, δεν πειράζει)...

Αυτό το Soekris βάλθηκε να μας κάνει ρεζίλι μου φαίνεται. Ήρθε μάλλον η σειρά μου....

Με το μήνυμα αυτό θέλω να ζητήσω συγνώμη δημοσίως για την υλοποίηση του Χρήστου (Chris1967) και για τα όποια συμπεράσματα που παρέθεσα σε προηγούμενα ποστς. Απλά αυτά δεν ανταποκρίνονται επ' ουδενί στην πραγματικότητα.

Χάρη στη (απομακρυσμένη) βοήθεια του Σωκράτη (sokmav), εγκαταστάθηκε (σε laptop Win7) τόσο το foobar όσο και τα drivers για το DIYINHK usb interface του Soekris.

Και κατόπιν ακροάστηκα το Soekris με κάτι πολύ αντιπροσωπευτικό: Yim Hok-Man (Naxos World), Poem of Chinese Drum.

Τι να πω τώρα? Το Soekris δεν πάσχει απ' αυτό που χαρακτήρισα ως μπάσο "λάσπη", "πλαδαρό", "αδύναμο" κλπ.

Οι προηγούμενες εντυπώσεις moy (οι οποίες δεν πρέπει επ' ουδενί να ληφθούν υπόψη) οφείλονταν αποκλειστικά στο daphile. Ούτε στα ακουστικά, ούτε στον τελικό, ούτε και στα.. αφτιά μου!

Φίλε Χρήστο συγνώμη αν σου κακο-χαρακτήρισα την υλοποίησή σου και σε έκανα να στεναχωρηθείς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δεν ήταν σκόπιμο αλλά οφείλεται αποκλειστικά στη βλακεία μου!

Αναγνωρίζω την αδυναμία μου αυτή να μην δοκιμάζω άλλες προτάσεις (ή να τις δοκιμάζω καθυστερημένα) και τιμωρούμαι γι' αυτό..

Τώρα βαράτε, όχι όμως όλοι μαζί (γιατί έχω πονοκέφαλο)... :)

Και πρώτα απ' όλα εσύ Χρήστο. Το δικαιούσαι!