DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Αυτό το έχουμε πει πριν 3 χρόνια... Απο τότε έχουμε πει και άλλα... περι τροφοδοσία και απομόνωσης κτλ.

Έχουν γραφτεί απο τους γνώστες και η πρακτική πλέον χαρακτηρίζεται ως "by the book".

Συγγνώμη πού αναφέρομαι σε ήδη γνωστά και μετέφερα τις εντυπώσεις μου
Μπορούν κάλλιστα να διαγραφούν αφού είναι εξ άλλου και off topic

Το soekris μοιαζει περισσότερο με diy lego αλλά απ'όσα έχω δει απο του δημδημ, η επιτυχία οφείλεται στις γύρω-γύρω λεπτομέρειες. Που τελικά δεν είναι και τόσο λεπτομέρειες...
Το ίδιο ισχύει και για τα εκάστωτε βουβάλια, imo. Στραβά πήρες την παρέμβασή μου. Μια επισήμασνη ήταν ώστε να δοκιμάσεις την πεπατημένη.

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Μα με την ομοαξονική Νίκο
Δέν έγινε σύγκριση με τίποτε άλλο ,έχουμε δρόμο ακόμη .

Αυτό σας το είχα πει και εγώ από την πρώτη μέρα που έβαλα Amanero πάνω στο Βουβάλι μου.. Πρέπει να ήταν όντως πριν περίπου 3 χρόνια.. :p

Πάντως όταν το τροφοδότησα με ifi i usb power υπήρξε ακόμη πιό σημαντική βελτίωση ,πράμα πού δείχνει ότι ο βούλγαρος <ακούει> στην καλή τροφοδοσία
Μέσα στο Σ/Κ πιθανόν θα του βάλω 4 mudorf [πρόχειρα] για δοκιμή Α/Β με τις υπάρχουσες ρωσίδες[Κ 72]

Λογικά θα πάρετε την ίδια ή και μεγαλύτερη βελτίωση βάζοντας Ref-D στο USB του Βούλγαρου. Για αρχή μπορείτε να δοκιμάσετε να τροφοδοτήσετε την isolated πλευρά του USB με 3.3V από το βουβάλι, και να δείτε τι διαφορές κάνει.. Αν και όπως το περιγράφετε, μάλλον έχετε ήδη ξεχωριστό τροφοδοτικό εκεί.

Πάντως και το Soekris ακούει από τροφοδοσίες στο USB to I2S, παρότι δεν θα έπρεπε... Αυτό από μαρτυρίες τρίτων. Εγώ έβαλα Ref-D από την πρώτη μέρα για καλό και για κακό. :p

Καμια ιδέα θα μπορουσες να ριξεις στο περιπου πως θα πρεπει να ειναι αυτη η μητρική με τα 2 1121 Ενα απλο σκιτσο ισως??

Το όλο εγχείρημα έχει κόστος κάπου στα 1.000+ τουλάχιστον ,αν υποθέσουμε ότι βάζουμε ξεχωριστές τροφοδοσίες για το κάθε 1121 + τροφοδοσία του usb to i2s
Προσωπικά έχω και άλλες απορίες βέβαια .

Καμια ιδέα θα μπορουσες να ριξεις στο περιπου πως θα πρεπει να ειναι αυτη η μητρική με τα 2 1121 Ενα απλο σκιτσο ισως??

Ιδέα να ρίξω, αλλά δεν έχει ιδιαίτερο νόημα.. Αν δεν φτάσεις στο σημείο να σχεδιάζεις την πραγματική πλακέτα, με τα πραγματικά εξαρτήματα, δεν μπορείς να καταλήξεις..

Βασικά η αρχή είναι αυτό το σχηματικό: http://soekris.dk/download/dam1121/tst1121_sch.pdf

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να βάλεις τα δυο modules όσο πιο κοντά γίνεται. Για την ακρίβεια, να βάλεις τους headers που παίρνουν τα σήματα όσο πιο κοντά γίνεται.

Αυτό για να κάνεις το καλύτερο δυνατό routing των σημάτων I2S και του MCLK από το εξωτερικό ρολόι.

Επίσης για να πάρεις το μέγιστο θα πρέπει να βάλεις ξεχωριστές τοπικές σταθεροποιήσεις για το ρολόι και για τους απομονωτές. Και εννοώ πολύ καλές τοπικές σταθεροποιήσεις.

Αν μπεις σε αυτή τη διαδικασία, το λογικό είναι να βάλεις πάνω στην motherboard και τον ελεγκτή (arduino) οπότε το πράγμα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον.

Τέλος, δεν έχουμε μιλήσει καθόλου για εισόδους s/pdif.. Πρέπει να μπουν και μερικές τέτοιες, με τις τοπικές σταθεροποιήσεις τους..

Δεν είναι κάτι απλό, και σίγουρα δεν είναι κάτι που έχει νόημα να το προσπαθήσει κάποιος αρχάριος.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το όλο εγχείρημα έχει κόστος κάπου στα 1.000+ τουλάχιστον ,αν υποθέσουμε ότι βάζουμε ξεχωριστές τροφοδοσίες για το κάθε 1121 + τροφοδοσία του usb to i2s
Προσωπικά έχω και άλλες απορίες βέβαια .

Το χιλιάρικο που έχεις υπολογίσει είναι αρκετά αισιόδοξο, ειδικά να μιλάμε για πολύ καλές τροφοδοσίες (Salas). Θα θέλαμε συνολικά τουλάχιστον 8-9 Ref-D για να το κάνουμε χωρίς συμβιβασμούς.

Τα παραπάνω όμως δεν σημαίνουν ότι δεν μπορεί να γίνει μια κατασκευή με ένα 1121 σχετικά εύκολα, με ελάχιστο ρίσκο. Χωρίς motherboards και ιστορίες..

Δημήτρη ,κάπου εκει υπολόγισα τους salas
H απορία μου είναι το σήμα από τήν i2s και πώς θα πάει ταυτόχρονα στα δύο 1121 χωρίς να υπάρχουν διαφορές και να <μετράει> το ίδιο και στα δύο .Υποθέτω ότι θα γίνεται μέσα από το τυπωμένο κύκλωμα το οποίο θα πρέπει να αποτρέπει αποκλίσεις

Δες το σχηματικό στο Link που έβαλα λίγο παραπάνω. Τα σήματα I2S μετά τους απομονωτές μπαίνουν στο πρώτο 1121 και μετά βγαίνουν (από άλλα pins) και μπαίνουν στο δεύτερο 1121. Αν είναι αρκετά κοντά τα δύο 1121 και σωστές οι γραμμές μεταφοράς δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά και στις δύο εκδόσεις, μένω με την εντύπωση πως στην 1021, από την θέση του J9 header συμπεραίνω πως μπορούμε να παρακάμψουμε τις τις γραμμικές τροφοδοσίες σε πρώτο στάδιο και τα opa σε δεύτερο ( που είναι οι κρίσιμες τροφοδοσίες ) που υπάρχουν πάνω στην πλακέτα

το ερώτημα που μπαίνει βασικά είναι αν το 1021 μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια ΟΕΜ έκδοση που φαίνεται να είναι η βασική πλακέτα χωρίς τις τροφοδοσίες

για τις πολλές τροφοδοσίες, γιατί όχι 1-2 DC flexi που θα τροφοδοτούν τα 7,8,9 reflektors ;

ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά και στις δύο εκδόσεις, μένω με την εντύπωση πως στην 1021, από την θέση του J9 header συμπεραίνω πως μπορούμε να παρακάμψουμε τις τις γραμμικές τροφοδοσίες σε πρώτο στάδιο και τα opa σε δεύτερο ( που είναι οι κρίσιμες τροφοδοσίες ) που υπάρχουν πάνω στην πλακέτα

Λέγοντας J9 εννοείς J2, έτσι;

Ο J2 είναι για διάγνωση των τάσεων, άντε και για να δώσεις προς τα έξω. Δεν είναι για να δώσεις τροφοδοσία στο DAC. Ο Soren έχει προειδοποιήσει πολλές φορές να μη γίνεται τέτοια χρήση του.

Για την ακρίβεια, μπορείς να κάνεις τέτοια χρήση, αλλά πρέπει πρώτα να αφαιρέσεις από την πλακέτα όλα τα σχετικά γραμμικά τροφοδοτικά.. Οπότε δεν βοηθάει και πολύ.

το ερώτημα που μπαίνει βασικά είναι αν το 1021 μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια ΟΕΜ έκδοση που φαίνεται να είναι η βασική πλακέτα χωρίς τις τροφοδοσίες

Ποτέ δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο, γιατί η OEM κάνει reclocking και μετά το FPGA, αμέσως πριν τους shift registers που οδηγούν τις αντιστάσεις. Αλλά κατά τα άλλα, ναι, γίνεται.. Αν αφαιρέσεις πολλά εξαρτήματα από το 1021.

για τις πολλές τροφοδοσίες, γιατί όχι 1-2 DC flexi που θα τροφοδοτούν τα 7,8,9 reflektors ;

Θεωρητικά και με 2 x Ref-D γίνεται η δουλειά, αλλά εδώ λέμε για cost no object υλοποίηση..

Λέγοντας J9 εννοείς J2, έτσι;

όχι το J9 εννοώ, βλέποντας πως χρησιμοποιείται και για καλύτερο decoupling και την θέση του δίπλα στην ενσωματωμένη τροφοδοσία, θεώρησα πως εκεί μπορούμε να την παρακάμψουμε

η OEM κάνει reclocking και μετά το FPGA , αμέσως πριν τους shift registers που οδηγούν τις αντιστάσεις
αχα, θεωρητικά είναι καλύτερα να είναι πιο κοντά στις αντιστάσεις οπότε μιλάμε για μια καλύτερη λύση

εδώ λέμε για cost no object υλοποίηση
οπότε μιλάμε για την ΟΕΜ έκδοση που δεν είναι όμως ακόμα δοκιμασμένη ( δεν ξέρω ακόμα το μέγεθος των προβλημάτων με τις άλλες εκδόσεις, αλλά δεν πρέπει να το παραβλέψουμε)
πάντως βλέπω πως αυτό που κάνουμε με τα βουβάλια και το στάδιο εξόδου τους, γίνεται και εδώ με τα φίλτρα, firmware και τροφοδοσίες.

O J9 είναι undocumented, δεν ξέρω τι δίνει.. αλλά δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τα εξαρτήματα που θα πρέπει να αποκολληθούν..

Η OEM έκδοση όντως δεν είναι δοκιμασμένη, αλλά με δεδομένο ότι είναι 99% ίδια με την "κλασική" 1021, δεν θα την φοβόμουν για bugs κτλ.

Όντως, και εδώ υπάρχει περιθώριο για tuning, απλά σε όλα τα σημεία εκτός του σταδίου εξόδου.. :p

Πάντως και εδώ έχει νόημα ένα καλό στάδιο εξόδου, αν ο προ μας έχει σχετικά χαμηλή αντίσταση εισόδου.. Αλλά αυτή είναι άλλη κουβέντα.

Σάββα με τη διαφορά ότι το κόστος των σταδίων εξόδου των βουβαλιών είναι πολλαπλάσιο του ίδιου βουβαλιού και το κυριότερο ακόμη δεν βρήκαμε <άκρη>

Mήπως να φτιάχνατε το απλό σύμφωνα με την πετυχημένη υλοποίηση του δημδημ και μετά, εν καιρώ, να δοκιμάζατε ότι άλλο?
Είναι μεγάλο το κόστος όπως το βλέπω και αχαρτογράφητο το τοπίο.

@δημδημ: Αν το αποφασίσεις τα δύο ref d μου στη διάθεσή σου για δοκιμές.

@Savvaaaaaa: -bye-

Συνιστώ 1121 δαγκωτό, ειδικά αν υπάρχει USB to I2S με isolation και οι είσοδοι s/pdif δεν είναι προτεραιότητα... Που και για αυτές κάτι μπορούμε να κάνουμε αρκετά εύκολα (εύκολο πλακετάκι..).

Αν πάτε σε 1021 θα χρειαστεί να το αποψιλώσετε για να πάρετε το μέγιστο.

Τώρα που δαγκώσατε, θέλετε να σχεδιάσουμε πλακετάκι για τις εισόδους; Σκεφτόμουν κάτι και με U.FL για τις I2S, ίσως και έναν επιλογέα (mux) για 2 πηγές I2S... Επίσης μερικές εισόδους s/pdif και προαιρετικά και I2S isolator για μεγαλύτερη ευελιξία.

Επίσης καλό θα είναι να βάλουμε και ξεχωριστό isolator για την σειριακή πόρτα.

Αυτά όμως δύσκολα θα χωρέσουν σε πλακετάκι 5x5cm.. Οπότε είτε θα κάνουμε κάτι πραγματικά minimal σε 5x5, είτε maximal σε μεγαλύτερη. Η διαφορά στην τιμή της πλακέτας θα είναι ψιλοαστεία..

Πάντως αν όντως "τσιμπήσατε", παραγγείλτε το άμεσα.. Δεν βλέπω να κρατάει πολύ το stock.. Λέει ήδη "out of stock, expected restock on 05/25/2016".

Δαγκωσαμε για τα καλά, Δημητριε.
Κανα link με σχηματικό για τα πινάκια του 1121 που ειναι εντελως διαφορετικά απο το 1021 και το σχέδιο που εχεις βάλει παραπάνω μου βγάζει τα μάτια, λες να βρεις?